Zobacz pełną wersję : [100l][Morskie]PIKO_RAFA
witam. skoro na forum pojawil sie dzial poswiecony slonej wodzie to pochwale sie moim niedawnym nabytkiem - akwa jest juz dojrzale( ponad 1 rok). doprowadzilem je w miare do porzadku, dokupilem zywej skaly i narazie wyglada jak wyglada:) koncepcja jest taka zeby bylo to akwa rafowe z obsada malowymagajacych korali miekkich + 2 ryby i kilka skorupiakow. pozdrawiam
Temat wątku dostosowany do wymogów regulaminu (Los_sandalos)
Witam mam do ciebie pytanie ile cie lacznie wyszlo za uzadzenie tego akwa? p.s bardz ladne...
paletka6
03-30-2005, 14:24
akwarium cudo mi się bardzo podoba a szczególnie ten żółty pokolec chyba tak to się nazywa ile taka rybka cię kosztowała?????? i całe akwarium łącznie ???? jak możesz to podaj parametry wody i cyknij więcej fotek
ciężko utzymać takie akwarium morskie?????? dużo przy tym pracy ???
akwa bardzo ładne :)
jestem ciekawy danych technicznych (oświetlenie, filtracja, itp)
Nieznam sie na Akwariach Morskich ale musze przyznac ze masz BARDZO Ladny Zbiornik z morska fauna, sporo sie wykosztowales :?: :)
Zar 2004
03-30-2005, 17:38
Jestem tak podwrażeniem twojego zbiornika .... że mój chyba sie zakompleksił :wink: . Masakra....pewnie sporo wybuliłeś??
hej. juz odpowiadam:)
akwarium okolo 100l (80\30\40)
odpieniacz Lee's na kostke
filtr wewnetrzny Weipro z glowica o wydajnosci 1200l\h (regulowany) i glowica Aquaszut 600l\h
okolo20 kg zywej skaly
oswietlenie - zwykle swietlowki t8 - 1 marine, 1 power i 1 lifeglo
temperatura 26
zasolenie standartowe, w granicach 1,025
sol Tropic Marine Pro Reef
suplementacja wapnia i innych mineralow - B-Ionic (amerykanski Balling)
z planow na niedaleka przyszlosc: zmiana odpieniacza na midiflotor AM, wklejenie panela z tylu akwa ( przy tym likwidacja szpetnego filtra wew.)
zamiana oswietlenia na 3 swietlowki t5 24W
obsada to kilka szczepek roznych korali miekkich (nie chce mi sie wymieniac:), Zebrasoma Flavescens, Dascyllus Auranus, krewetka czyszczaca, krab pustelnik, sabelia + mnostwo robaczkow rozmaitych gatunkow - i tyle narazie w zupelnosci wystarczy
Akwarium kupilem jak wspomnialem po okazyjnej cenie juz dojrzale (ponad 1 rok). musialem dokupic zywej skaly i troche uporzadkowac wszystko. pokolca kupilem zeby rozprawil sie z glonami nitkowatymi.
narazie wszystko funkcjonuje bez zarzutu (koledze od ktorego wszystko kupilem jeszcze nic nie padlo:), mam nadzieje ze mi rowniez)
jezeli chodzi o cene podobnego akwarium to mysle ze w zupelnosci wystarczy okolo 1300-1400 zl (tak z zapasem) i mozna sie bawic:)
pozdrawiam, nowe zdjecia wkrotce
maziboss
03-30-2005, 17:49
a ja juz zbieram na morskie narazie 350 zeta jest ;) Moge wiedziec ile ty dales za wszystko nie liczac piachu akwa
dodam jeszcze ze polecam kupowanie sprzetu uzywanego, bo roznice w cenie moga byc znaczne. no i wcale taki diabel nie jest straszny, jezeli ma sie podstawowe wiadomosci z dziedziny chemii wody i troche czasu, no i fioła na tym punkcie:)
maziboss
03-30-2005, 17:58
mozna powiedziec ze trafila ci sie okazja nie do odrzucenia tez bym bral takie akwa bez zastanowienia ;)
zrobilem kilka nowych fotek
Akawrium naprawdę wypas. Gratuluje. Bardzo mi się podoba sposób w jaki wszystko jest ułożone. Tworzy zgrana całość a nie pstrokaciznę co w przypadku akwa słonego jest moim zdaniem dość trudne do osiągnięcia.
Pozdrawiam.
gratulacje :11: a czy te ryby co 3masz pojedyńczo nie są przypadkiem stadne?
gratulacje :11: a czy te ryby co 3masz pojedyńczo nie są przypadkiem stadne?
na pewno nie tak jak Twoje samce bojownikow :wink:
w stadzie ladnie wyglada chromis viridis - pieknie wygladaja w pokaznych rafowych zbiornikach
dascyllusy sa dosc agresywne, raczej nie poleca sie ich wiecej w takim malym jak moje akwarium, to samo zebrasoma
pozdrawiam
Nigdy nie interesowaly mnie akwaria morskie ale jakos zawsze trafialem na ich zdjecia lub foraa( duzo o samorobkach i modyfikacjach naprawde warto pozagladac:))
Twoje akwarium bardzo mi sie podoba zycze powodzenia w rozwijaniu swojego morszczaka. Moze i ja kiedys sie pokusze ale to chyba nie w tym wcieleniu:D
Cos przepieknego, gratuluje :!:
paletka6
04-01-2005, 22:12
krewetka wpadła mi w oko jest świetna jak możesz to powiec ile cię wynosi średni koszt miesięczny utrzymania zbiornika?
krewetka wpadła mi w oko jest świetna jak możesz to powiec ile cię wynosi średni koszt miesięczny utrzymania zbiornika?
z tym morskim to jest tak ze "zawsze cos trzeba". miesiecznie to jednak strasznie nie wychodzi - ja akurat nie mam filtra RO i musze kombinowac wode do podmian a to ze sklepu a to od kolegi, ale i tak bede musial taki filtr jeszcze kupic. no i wazna jest sol - zuzywa sie ja do podmian wody( okolo 10zl za kg, na litr wody potrzeba 35g) wazne jest uzupelnianie wapnia i magnezu - ja mam B-ionic, opakowanie za 75 zl wystarcza na okolo 3 miesiace. trzeba oczywiscie dodac prad, bo jednak troche watow jest, jakis pokarm-ja kupilem worek krewetek za 9zl i bedzie chyba na pol roku, jak nie dluzej. jednoznacznie bardzo trudno ocenic ile to miesiecznie wychodzi (a moze nie chce mi sie liczyc bo nie chce wiedziec:). pozdrawiam
daniel90
04-08-2005, 14:03
po prostu przepiękne :P
Witam,
Nie widzialem duzo takivh akwarii na tym forum :wink: moze to jest pierwsze :D
Gratuluje :11:
Pozdrawiam Mateusz 8)
pochwale sie:) - wstawiam nowe fotki po malym "tunningu" - likwidacja filtra, dodany panel (zwiekszenie objetosci wody w obiegu, w panelu nowy odpieniacz miniflotor i grzalka), samorobne pudelko przelewowe - dzieki temu w koncu krystaliczna powierzchnia wody, caly syf odprowadzany jest rurkami z pudelka pod odpieniacz w panelu. Parametry w koncu sie ustabilizowaly - zaczely pojawiac sie na sprzecie rozowe glony. w przyszlym tygodniu wstawie fotke z nowym oswietleniem, bo zamowilem 4*t5 do samodzielnego montarzu. pozdro
Już dawno przysiągłem sobie że postawie sobie rafe jak będę na siebie zarabiał.
Ty mnie utwierdziłeś w tym przekonaniu. Jest cudowne. Gratuluje i zazdroszcze. :D
Pozdrawiam Mateusz
Sebastian_S
05-14-2005, 23:18
Rafka bardzo ładna, może też kiedyś zrobię sobie morskie w domku, na razie, wykosztowałem się na wycieczkę :( Jadę w ciepłe kraje, porobię zdjęcia naturalnej rafie koralowej i rybeńkom. Jak będę się miał czym pochwalić, to wrzucę do siebie na stronę i podeślę linka. :D Chociaż te koszty co piszesz, to całkiem znośne. Pewnie zależy, to od osprzętu, żywej skały i rybek. Na morskim za bardzo się nie znam, ale jest przepiękne... :wink:
na zdjecia rafy czekam z niecierpliwoscia i zazdroszcze, ze bedziesz mial okazje ogladac cos takiego na zywo. z kosztami to troche sie przeliczylem. na stan w chwili obecnej akwa kosztowalo mnie okolo 1500 zl(dodatkowo preparaty i testy,sol, odpieniacz,panel, zwierzeta, skala itd), dojdzie oswietlenie za okolo 400 i predzej czy pozniej musze kupic filtr RO (narazie wody uzycza mi kolega morszczak). ale juz czuje, ze "o odwrocie nie moze byc mowy":)pozdro
Bardzo ładne akwarium. Akwa na ostatnich fotkach wygląda bardzo ładnie. Super krewetka
Szymek naprawdę fajna nano - sam mam niewiele większą.
T5 to dobry wybór bo wydaje się, że masz nieco ciemno(a i żywotność t5 jest baaardzo zadowalająca ;) ).
Powiedz mi czy dozujesz jod i stront a jeśli tak to ile?
Sól radzę zmienić na kentowską - jak przerzuciłem się na nią z reef cristals to nie mogłem się nadziwić ile nowych rzeczy mi zaczeło "kiełkować" 8)
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję
hej. masz moze t5 u siebie? jesli tak to prosze o szersza opinie i ewentualne zdjecia na szelest3@poczta.onet.pl. czy przy t5-tkach widac refleksy?
co do sli TM to juz nie pierwsza osoba mowi mi zebym nie przerzucil na sol Kenta, bede myslal:) narazie stosuje mikroelementy Kenta. strontu jako takiego nie dozuje - tylko jod - jedna kropla plynu Lugola na tydzien.
T5 miałem...nie baw się z psem przy kablu do oświetlenia...
było 2x24 + 1x24 - samoróbki.
Refleksy?? Takie jak przy HQI?? - nie, nie miałem.
Teraz mam 5x20w - przynajmniej do czerwca(na urodzinki rodzina się wykosztuje ;) )
paletka6
05-15-2005, 15:22
Jak już pisałem rafka bardzo mi się podoba :shock: kiedyś z pewnością też będę miał podobną :D
Gdzie jest twój żaglowiec żółty ????(chyba tak to się pisze :roll: )
zebrasoma odplynela do krainy wielkiej rafy niestety...:) nie wiem czy to moja wina czy sprzedawcy, u ktorego ryba moim zdaniem byla za krotko w kwarantannie. bylo minelo. trudno...
Szymek a czy aby z racji Twojego zamieszkania nie kupujesz czasem w Aquariusie??
Poza tym chyba jednak za mały baniaczek był na zebraśkę 8)
co do aquariusa to nie chce sie piublicznie wypowiadac na temat tego sklepu....:) npisze na priv do Ciebie ok? pozdro
1300 do 1400 zł az mnie skręca jak widze te sliczne akwa moje kosztowało mnie z z szawką około 1100 zł a nawet w połowie takie ładne nie jest
boskie ,,sliczne ,totalny wypas
paletka6
05-18-2005, 07:00
jaka to skala??? z indonezji?
plastyk7
05-19-2005, 23:25
Mam pytanko
Powiedz mi ile kosztuje utrzymanie w miesiącu takiego cacka jak twoje??
Napisz jesli mozesz jakie i jak często wykonujesz zabiegi pielegnacyjne.Czym karmisz rybki.
Narobiłeś mi straszną ochotę.Moze coś takiego założę.
z tym morskim to jest tak ze "zawsze cos trzeba". miesiecznie to jednak strasznie nie wychodzi - ja akurat nie mam filtra RO i musze kombinowac wode do podmian a to ze sklepu a to od kolegi, ale i tak bede musial taki filtr jeszcze kupic. no i wazna jest sol - zuzywa sie ja do podmian wody( okolo 10zl za kg, na litr wody potrzeba 35g) wazne jest uzupelnianie wapnia i magnezu - ja mam B-ionic, opakowanie za 75 zl wystarcza na okolo 3 miesiace. trzeba oczywiscie dodac prad, bo jednak troche watow jest, jakis pokarm-ja kupilem worek krewetek za 9zl i bedzie chyba na pol roku, jak nie dluzej. jednoznacznie bardzo trudno ocenic ile to miesiecznie wychodzi (a moze nie chce mi sie liczyc bo nie chce wiedziec:). pozdrawiam
Plastyk7 - było na poprzedniej stronie 8)
Fajne ino rybek nie widą 8)
paletka6
05-20-2005, 15:00
a ja mam pytania do szymka
-jak zrobiles to tlo
-jaka to skala??
plastyk7
05-20-2005, 19:18
Bardzo ładne i okazyjnie kupione jak pieron.
Sam chciałbym takie mieć .Jeśli się zdecydujesz to zapłace 3000zł
Biorę od ręki.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=121946#121946
Hej, troche mnie nie bylo ale odpisuje:
Paletka6: wczesniej byl opis akwarium i osprzetu, jezeli chodzi o innowacje to zlikwidowalem filtr wew. , dodalem panel z tylu akwarium na odpieniacz (tez nowy - miniflotor), grzalke i pompe zwrotna, skala jest z Indonezji okolo 20 kg, tlo to arkusz blekitnego brystolu
prace pielegnacyjne to dodawanie wody wapiennej - ustawilem obieg tak, ze dodaje sie tyle ile wyparuje z akwarium, wiec tylko musze raz na tydzien uzupelnic wode wapienna w baniaku, z ktorego kapie po kropelce do akwa,, podmiany robie raz na miesiac
poza tym wycieranie czyscikiem przedniej szyby z glonow i karmienie inwentarza:) wczesniej dodawalem wapn metoda ballinga ale mi sie juz nie chce skoro jest w zasadzie bezobslugowa woda wapienna:)
Plastyk7: akwa niestety nie jest na sprzedaz, chociaz te 3 kola mnie na kilka chwil zbilo z tropu:)
Pozdro
Your krewetka is the best!!!!!!!!!!!!!!! :shock:
Akwarium piękne!
Tak się zastanawiam... gdy kasa nie jest problemem, a jedynie czas, to czy warto rozważyć założenie morskiego? Innymi słowy, ile czasu zajmuje pielęgnacja tego cacka?
Pozdrawiam,
Maciej
paletka6
06-10-2005, 13:27
u mnie "klamka zapadnięta" zakładam akwarium morskie mam jużnawet odpieniacz :D jeszcze z miesiąc no może więcej i akwarium stoi :D
no to super:) najwazniejsze rzeczy - dobry odpieniacz, duzo zywej skaly, mocna cyrkulacja, dobre swiatlo i dobra sol.pzdr
paletka6
06-10-2005, 17:05
sól hw,odpieniacz miniflotor,oświetlenie jako tako mam ale będe musiał dokupić jeszcze z 2x18w osprzęt mam zamiar kupywać używany tak jak odpieniacz a skałki na start nie będe mieć dużo napewno nie 20% objętości akwarium, ale powoli będe dokładał
to nie prawda że na takie akwarium trzeba mieć fortune wystarczą dobre chęci i zdolności manualne
paletka6
07-30-2005, 18:33
Szymek a może by tak pokazał swoje akwarium co ? 8)
dobrze by było zobaczyć je na nowo :)
no i wazna jest sol - zuzywa sie ja do podmian wody( okolo 10zl za kg, na litr wody potrzeba 35g) Yyy... a ja przeczytałem w książce o akwarystyce że przy podmianach wody nie trzeba wsypywać soli do świeżej wody bo woda odparowuje a sól dalej pozostaje w aqua!! Przykład: SPrubuj nalać do garnka wody i wsypac sól po podgrzaniu woda odparuje a sól bedize dalej.
---
A teraz przejdzmy do konkretów... :D Akwarium jest przepiekne!
popros jakies dziecko zeby wytlumaczylo Ci co znaczy slowo "podmiana". widze ze nie bardzo kumasz pojecie:) pozdro
paletka6
07-30-2005, 20:22
diego* jak odparuje ci woda w akwarium (morskim) to dolewasz samą wode z filtra RO.Sól się sypie tylko wtedy gdy PODMIENIASZ WODE!!!!!!!!!
podmiana wody- "WYMIANA" częśći wody w akwarium!!!
P.S czekam na fotki :wink:
oooo ALE WTOPA!! :oops: :oops: :oops: nie no niezle dalem z tym powyzej heheh!
Super akwa. Choruję na morszczaka od paru lat, na razie experymentuje w 55l :/ Tyle dobrze że pracę chyba dostanę zaniedługo, więc będe mógł powoli myśleć o kawałku rafy :D
Co do akwa, to troszke rażą mnie te glony (nie obraź się, bo akwa i tak piękne), ale chyba się wyniosą w końcu.
Nie zauważyłem nic na temat parametrów wody, oprócz zasolenia. I czyżby wszystko naprawde hulało bez sumpa :shock:
Pewnie snasz cypnyk.republika.pl ? Jest tam kilka fajnych żeczy do zrobienia samemu.
Na koniec jeszcze raz pochwale baniak :D
P.S. Kiedyś będe miał lepszy i większy ;) - za 20 lat :(
hej - no jak narazie nie ma sumpa i jest ok:) role sumpa spelnia panel za akwarium a w nim odpieniacz. parametry typu kH, pH, Ca " w normie", azotyny zero, mam jednak troche za duzo azotanow (ale i tak mniej niz 10 mg\l) i pewnie stad glony. Glony moga brac sie tez z nie dosc dobrej jakosci wody - nie mam DI na wyjsciu z RO ale juz o tym mysle. no a teraz to upaly daja w kosc - zadne wiatraczki od procesora nie pomagaja, korale chowaja polipy, mam nadzieje ze sie troche ochlodzi. No i oczywiscie namawiam do zalozenia morskiego:)pzdr
paletka6
07-31-2005, 20:26
moja przyszła słonina też ma opierać się na panelu filtracyjnym jak to będzie ......pożyjemy zobaczymy :D
niby czemu miało by nie "pohulać" bez sumpa???? ludzie mają akwaria bez żadnego patentu filtracyjnego i jakoś się im dobrze to wrzystko się trzyma :)
lepiej chyba mieć ten panel niż go niemieć co ?
poprzygladalem sie troche tej morskiej akwarystyce i jestem zdania, ze owszem sa sprawdzone patenty ( np. sprzet Deltec, akwa okolo 400l, 30% zywej skaly, super swiatlo, dobry RO + DI, reaktory, miksery i inne bajery), ale kazde akwarium to inna sprawa i podejscie powinno byc indywidualne. Niekiedy pojawiaja sie niczym niewytlumaczone problemy, innym razem nie powinno, a uklada sie wszystko super i bez sensacji. Wiem, ze moge sie mylic i jeszcze dluga droga przede mna, ale takie sa moje spostrzezenia.
[PL]Grzes
08-18-2005, 19:57
DLA Mla mnie jak by to powiedzial trerrorysta BOMBA!!!!!!!!!!!!!!!
mniam mniam:)
jaki jest koszt takiego akwa? (nie wliczajac rybek)
Pawel Stolarski
08-22-2005, 15:31
mniam mniam:)
jaki jest koszt takiego akwa? (nie wliczajac rybek)
Szymek podał przybliżony koszt na pierwszej stronie topicu
no tak, czlowiek slepy sie robi na starosc:)
przepraszam
paletka6
08-24-2005, 14:20
Witam
z czego zrobiłeś tą pokrywe na akwarium??
P.S akwarium coraz to ładniejsze ;)
to nie pokrywa - wystarczyl panel podlogowy przyciety odpowiednio, pasuje miedzy gorna krawedz akwa a szafke, w ktora jest wstawione akwa. wyglada estetycznie i zawsze mozna zdjac, jak jest za duza temperatura w pokoju ( a teraz upaly daja znac o sobie i znow mam problemy, w ciagu dnia tem. wzrasta do 28, widac po koralach)pzdro:)