PDA

Zobacz pełną wersję : Neony

kasiek
04-07-2004, 13:57
Wkrótce będę kupować neony do dużego akwa. No i wlaśnie tu mam problem bo podobają mi się i czerwone i innesa. Najchętniej kupilabym pół na pół, jednych i drugich, tylko nie wiem czy tak można ? Czytałam że neony trudno się rozmnazają, więc ewentualne krzyżówki są mało prawdopodobne. Czy rybki będą się dobrze czuły ze sobą?
:?:

XAC
04-07-2004, 14:07
Bez zapewnienia odpowiednich warunków wogóle się nie rozmnażają. Neony czerwone są troszkę bardziej ciepłolubne ale można to wypośrodkować i będzie ok. (u mnie jest ok 25 stopni i są zdrowe i rumiane - jedne i drugie)

kasiek
04-07-2004, 14:23
Dzięki XAC ! Bardzo się cieszę że można je łączyć w jednym akwa :)
Co ja bym bez Was zrobila? W żadnej książce nie znalazłam tyle odpowiedzi na dręczące mnie pytania co tu :)

dziadekk
04-07-2004, 14:53
Przecież po to jest to forum. :wink:
A odnośnie neonów, myślałaś może, żeby dla złamania tej ilości czerwonego koloru wpuścić też kilka neonów czarnych?

Raffy
04-07-2004, 14:54
do neonów możesz też dodać zwinniki jarzeńce :) kiedyś tak miałem i naprawdę slicznie wyglądało akwa

Bardock
04-07-2004, 17:29
Ja polecam neony czerwone duzo ladniej wygladaja od innesa i u mnie sa jakies mocniejsze niz innesa a slyszalem ze jest na odwrot. A co do czarnych to nigdy nie widzialem tylko takie zielonkawe tez polecam :wink:

DaroS
04-07-2004, 21:33
Czarny neonik tez jest spoko ,a jeszcze do tej grupki oprócz jarzeńca dołożyłbym sobie razborkę klinową i niezłe byłoby wesołe towarzystwo.
Właśnie założyłem 112 z takim zestawieniem i bardzo jestem zadowolony.

pynia
04-08-2004, 06:27
Do neonków pasują jeszcze żałobniczki. ja mam neony Innesa i czarne (chciałabym jeszcze czerwone, ale brak miejsca). Do tego niezbędna jeszcze trochę większa rybka, zeby neonki przykładnie pływały w stadku, a nie rozłaziły się po całym akwarium :lol: . Chociaż moje ramirezy coś się opylają :? , bo wreszcie się zajęły sobą :D . A tak przy okazji: czy neonki czerwone i Innesa pływają w jednym stadku? Bo czarne to raczej trzymają się oddzielnie (nawet od siebie :lol: ).

Borys
04-08-2004, 09:51
A ja polecam neony diamentowe, jak zobaczylem w skelepie to odrazu sie "zakochalem" ogolnie lybie neonki, kiedys mialem innesa,ale te sa od nich fajniejsze, dolacze zdjecie, ogolnie bardzo podobne do innesa,tylko maja tak,ze w glowie taki punkt im sie swieci. i Bardzo fajne tez sa czerwone.

A innych czarnych, bialych... jakos nie lubie,jakby nie neon :-)

P.S. zrobilem pare zdjec moim jednak kiepsko widac, bo nie moge robic zdjecia bez czasu naswietlania, a z kolei z fleszem wszystko traci swoj kolor... no i do dzien,w nocy bylby lepszy efekt :)

pynia
04-16-2004, 09:59
Dziwne - moje neony Innesa mają przez całe ciało zielono-fosforyzujący pasek. Jak płyną przodem do szyby, to tak wygląda, jakby miały dodatkowe zielone oczy.

Rav_Lublin
04-16-2004, 12:52
neony rozmnazaja sie w miekkiej wodzie, podobno na slasku taka jest i jest to polskie zaglebie neonowe :)

XAC
04-16-2004, 12:57
Tak jest, ale nie wystarczy wlać kranówy wwalić rybki i czekać. A swoją drogą fajnie mieć połowę problemów z wodą z głowy - ale co np. z tanganiką.