Zobacz pełną wersję : [325],[S.A. - paletki], nowe fotki
Po prawie 2 latach bez większych zmian ( w tym nie odmulaniu dna który spowodował bujny rozrost rośłin) postanowiłem pobawić się w paletki.
W związku z tym powstaje nowy wystrój. Usunąłem wszystko - ryby i rośliny do dwóch mniejszych zbiorników. Zostało troszkę starego opłukanego żwiru tam gdzie będą rośliny.Część roślin przesadziłem odrazu, części muszę się pozbyć bo mam za dużo.
Spędziłem przy akwa 7 godzin :D plecy troszke bolą ale zapowiada sie miło...
Parametry na starcie:
pH 7,5
GH 15
KH 8
NO3 0
NO2 0.
Akwa ma potencjal :) Mam tylko zastrzezenia do tego piasku i zwiru. Po pewnym czasie wszystko sie zmiesza i nie bedzie ladnie wygladalo. Najlepiej jakbys wykozystal patent Duch-a z tym kawalkiem PCV - czy co to tam bylo :wink:
Jest odgrodzone tylko nie widać na zdjęciach, poza tym będą jeszcze korzenie na granicy piasku i żwiru.
Mniej więcej tak będzie wyglądało.
Hmmm..coraz ladniejsze :wink: Jedyne co mi sie nie podoba to prawa strona - czegos tam brakuje.
Hmmm..coraz ladniejsze :wink: Jedyne co mi sie nie podoba to prawa strona - czegos tam brakuje.
dużego ładnego korzenia, oraz tła
Po prawej sa dwie , narazie małe , żabienice rubin (narrow leaves).
Zapowiada się super ;) Po prawej dałabym jeszcze jeden malutki korzonek i ze 3-4 anubiasy - żeby zamknąć półkolem wysokie rosliny, mogłoby wyglądać ładnie (po raz kolejny "pieję" z zachwytu nad Twoimi anubiasami :lol: ).
Pozdrawiam
Po prawej dałabym jeszcze jeden malutki korzonek i ze 3-4 anubiasy - żeby zamknąć półkolem wysokie rosliny
No własnie też tak myślałem ale jednak tamta strona nie będzie tak do końca zamknięta... :wink:
Juz się nie moge doczekać na te rybska... :1:
Mniej więcej tak będzie wyglądało.
:11: Chyba muszę to zobaczyć na żywo ale może już z tymi "naleśnikami" :wink:
daniel_c1
04-01-2005, 07:42
mi sie podoba ;)
dużego ładnego korzenia, oraz tła
tło IMO jest neipotrzebne to jakie jest (czyli sciana) podkresla ksztalty roślin na ostatnim planie (kosmicznie dobrane), ewtrzebaby zakamuflować te rurki i kable
mimo ze akwa jeszcze nei gotowe to już sprawia ogromne wrażenie
Fajne akwa, ale dalbym cos na boki np. rozgalezione korzenie <niczym nie porosniete> zeby pelnily funkcje ozdobna...
PS.
Te po srodku widze, ale cale sa w roslinach :D
dalbym cos na boki np. rozgalezione korzenie <niczym nie porosniete> zeby pelnily funkcje ozdobna...
Był taki plan ale kompozycja będzie jednak tzw mound-shaped czyli tzw sterta, stos. Taki jakby pagórek po środku a po bokach pusto.
Dzieki wszystkim za komentarze.
Bedą nastepujące ryby:
- paletki : 6 x solid marlboro, 2x red pigeon, 2x red turquise - czyli wszystkie czerwone, będą na pocz. maja,
- glonojady : z tych co mam zostają tylko L 018, L 177, panaque nigrolineatus, spotted peckoltia (reszta jest na sprzedanie chetnych zapraszam na priv),
- kiryski sterbai x 18
- neony inessa ok 50
- ramirez x3
Wczorej kupiłem echinodorus rose i posadziłem za korzeniem po lewej.
Dalsze sugestie , uwagi i wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam.
Ja na boki akwa dałbym nurzance :) Albo glossotigma na całe dno akwa ? Tez byłoby slicznie :)
Moim zdaniem glosia by wszystko "zepsula". Ja proponuje zostawic tak jak jest i pozwolic roslina urosnac i dopiero wtedy pomyslec co jest zle a co dobrze. Ewentualnie mozna polozyc kilka otoczakow na piasek.
proponuje zostawic tak jak jest i pozwolic roslina urosnac i dopiero wtedy pomyslec co jest zle a co dobrze.
Tak właśnie zrobię.
Jacek Pawłowski
04-05-2005, 11:36
Witam
Maćku te akwarium zobaczyłem pierwszy raz na forum APC,i się zastanawiałem czemu u nas nie pokazujesz tego akwa. Przegapiłem ten temat :oops:
Akwa w stylu wyspy mi się ostatnio bardzo podobaja :D
Czytam ,że koncepcję masz juz co do tego akwa,więc nic nie proponuje(bo nawet te propozycje juz padły wcześniej,podane przez kogoś innego) :wink:
zamiast na otoczaków moznaby dać na dno niewielkie korzenie opuva
lub cos w ich kształcie fajnie sie prezentują i przypuszczam osmielą trpche ryby denne do wędrówek po całym akwa
zamiast na otoczaków moznaby dać na dno niewielkie korzenie opuva
lub cos w ich kształcie fajnie sie prezentują i przypuszczam osmielą trpche ryby denne do wędrówek po całym akwa
Nic z tych rzeczy. Dno piaszczyste. Żadnych bajerów :wink:
Trzymam sie planu.
Ale dzięki za wskazówki.
Pozdro.
f-o-c-z-k-a
04-06-2005, 16:35
Całkiem ładne, nie przesadzone w kompozycji, tylko po bokach czegoś brakuję a może jakiś korzonek , ale i tak ma klimat.
Witam
Ładne akwa zrób nowe zdjecie z rybkami ładnie sie prezentowały wczoraj u ciebie po prostu boskie akwa zdięcia nie :D oddają tego nawet w 50 % i filterek tez masz niezły jest co podziwiać :)
Pozdrowienia od synka bardzo mu sie podobały rybcie, żonie też :oops:
W akwarium juz troszkę ryb.
Ile masz anubiasów :shock: :11:
skalar123
04-10-2005, 15:12
No niezłe, niezłe to akwarium... :D
Ile masz anubiasów :shock: :11:
4 , tylko się rozrosły :D
Nareszcie mam ryby.
4 x solid marlboro, 2 x red pigeon blood, 2 x red turquise.
Ryby są od wczoraj.
Parametry wody:
pH 6
gh 5
kh 3
swierzak
06-21-2005, 15:57
Bardzo sympatyczna banda kirysowa, poproszę o panoramiczne zdjęcie baniaka. Tak trzymać.
1MACK1-bardzo mi się podoba to akwarium,chociaż wiem,że jeszcze będą jakieś urozmaicenia.Ja tam jeszcze widzę fajny korzonek i więcej roślinek.Jak będą palety i zmieni się jeszcze wystrój akwa,to wrzucaj fotki.Gratuluję wstępnych prac,pozdrawiam z drugiego końca miasta :lol: :lol: :lol: ;D
O kurcze,przegapiłam 2 stronę.Piękne ryby,cudo i palety i kiryski.Super akwa :wink: ,tak trzymaj :lol: :lol: :lol:
Anubiasy usunięte.
pH 5,5
GH 6
KH 3
temp 30-31
Lepsze zdjecia niebawem.
Koszałki
09-26-2005, 20:57
Piękne paletki. My możemy tylko pomażyć ...
Dlaczego pomażyć? Paletki nie są takie straszne jak niektórzy myślą. Potrzeba spokoju i osmozy...
chesterek
09-27-2005, 07:54
Eh, no teraz to jest takie typowe akwarium z paletkami. Z anubiasami wyglądało moim zdaniem duuuuuużo lepiej.
piękne akwa piękne ryby ale móglbyś dać jakiś haremik pielęgniczkee np. apistogramma nijseni spoko ryby
Eh, no teraz to jest takie typowe akwarium z paletkami. Z anubiasami wyglądało moim zdaniem duuuuuużo lepiej.
Ale niestety resztki jedzenia osadzały się w anubiasach co powodowało drastyczny wzrost glonów. Poza tym korzenie z anubiasami zajmowały zdecydowanie za dużo miejsca.
Mam parke pielegniczek boliwijskich i ramireza.
Pozdrawiam.
Witam jakie oświetlenie stosujesz ze daje fioletową poświate, pardzo przyjemnie to wygląda, jak możesz napisz cos dokładniej na temat świetlówek, dzieki za odpowiedz
Może lekko tak wygląda na zdjęciu. Świetlówki sylvania gro lux.
Akwarium coraz ładniejsze :) Troszkę mało zieleninki, masz w planie więcej roślinek?
Śliczne masz palecie :P
Koszałki
09-27-2005, 12:01
Dlaczego pomażyć? Paletki nie są takie straszne jak niektórzy myślą. Potrzeba spokoju i osmozy...
Dlatego , że nasze akwarium jest malutkie. Tylko 45 l. Poza tym my dopiero zaczynamy. Jeszcze dużo musimy się nauczyć o roslinach i rybach. Za to z przyjemnością oglądamy piekne akwa.
mrbombelek
09-27-2005, 12:02
Paletki naprawde bardzo ładne. Akwarium bardzo mi sie podoba. Oby tak dalej. :D :D :D :D :D :D
Akwarium coraz ładniejsze :) Troszkę mało zieleninki, masz w planie więcej roślinek?
Śliczne masz palecie :P
Nie. Nie planuję żadnych więcej roślin. Raczej nawet części się pozbędę żeby było więcej miejsca dla ryb ale to z czasem. Obecnie planuje dokupic jeszcze jakies czerwone odmiany. Może red white, melon a może jeszcze kilka marlboro bo ta ich czerwień jest "na żywo" niesamowita.
Dzieki wszystkim za pozywtyne opinie.
Rybska super, co do roślin i aranżacji to chciałem Ci to już dawno pokazać, jak dla mnie to chyba najlepsza aranżacja pod palety
http://showcase.aquatic-gardeners.org/Img2004/400/567.jpg
Ja bym poszedł właśnie w amanzonki a nie cryptocoryny ale wiem jak je lubisz i pewnie z nich nie zrezygnujesz :roll:
Tamto akwa podobalo mi sie od dawna i moze kiedys bede mial podobne. Moje domowe jast za male na taki wystroj.
Pozdrawiam.
chesterek
10-02-2005, 17:03
Piękne, zdrowe i pięknie wybarwione paletki. Gratuluję!
Piekne palety. Chcemy wiecej fotek!
Your request is my command ;)
chesterek
10-02-2005, 20:39
Ostatnia fotka strasznie przypadła mi do gustu :) Świetnie prezentują się ryby na tle białego piasku.
Prześliczne palecie, super czerwień :P
lukaszx6
10-04-2005, 19:07
Normalnie Picasso :P :P :P Przepiekne kiryski i te palecie poprostu cudowne :D Z anubiasami wyglądało troszke bardziej naturalnie te akwa.Jak chcialbyś miec jakies rosliny to ja osobiscie polecam żabienicę blehera tak ze 2-3 sztuki i glosia na dno. :wink:
...................... :D
Glosia do paletek? o_O
Z całym szacunkiem, nie.
Jak chcialbyś miec jakies rosliny to ja osobiscie polecam żabienicę blehera tak ze 2-3 sztuki i glosia na dno. :wink:
...................... :D
Roslinek juz troszke jest. Dno piaszczyste zostaje :wink:
THX za komantarze.
akwarium dużo straciło po wyjęciu anubiasów, teraz zrobiło się jakieś takie plastikowe
super Panakwa, czy one niszczą rośliny ?
akwarium dużo straciło po wyjęciu anubiasów, teraz zrobiło się jakieś takie plastikowe
super Panakwa, czy one niszczą rośliny ?
Szkoda że ci sie nie podoba :cry: będę płakał całą noc :cry: :cry: :wink:
Niestety w anubiasach pozostawały gigantyczne ilości jedzenia.
Panaqua i reszta bandy niszczą rośliny.
Pozdrawiam.
Akwarium bardzo ładne, zadbane, a ryby jeszcze piękniejsze. Tak trzymać!!!! Fajnie ze paletki mają sporo wolnej przestrzeni do pływania. Roslinki ładnie posadzone bez przepychu :) Gratulacje!!
pozdro
mrbombelek
10-06-2005, 13:03
Podoba mi sie akwa. Rybki pajne, kiryski super wyszly na zdjeciu.
zdjećia super extra ryby masz talent
zdjećia super extra ryby masz talent
THX. Jestem zdolny...do wszystkiego.
A tak powaznie to cały czas jednak zastanawiam się nad bardziej korzennym klimatem.
Anubiasy miały swój urok...i było z nimi ciekawiej, ale teraz też jest niczego sobie...bardzo mi sie podoba :)
Śliczne ryby i akwa ogólnie zadbane.
Gratulacje... :wink:
Pozdrawiam
Master Fish
10-10-2005, 18:54
Fotke mojego akfarium psześle jutro. Prosze o prady na temat tuningu akfarium
SEBA -_-
WOW :shock: szczena mi opadła jak to zobaczyłem! Ja nie mam ani kasy na takie akwa(u mnie w głogowie bardzo trudno o paletki, a jak już są to 50 zł... nie stać mnie:( :( :(). Taki baniak pewnie dużo pracy wymaga?
Taki baniak pewnie dużo pracy wymaga?
Troszkę ale w sumie ta praca to przyjemność, pozwala oderwac się od pracy i innych codziennych pierdół.
Pozdrawiam.
Witam,
Gratulije takiego pięknego akwarium.
Może jakieś nowsze fotki :)
Super zbiorniczek.Aby tak dalej.Pozdrawiam. :D
To juz ostatnie chwile. Zmiana na duże(paeresi lub bocourti) lub dużą dovii.
Oznacza to rośliny i paletki out.
Pozdrawiam.
Oznacza to rośliny i paletki out
Rezygnujesz z paletek? Dlaczego?
Nie mam czasu się nimi zajmować tzn regularnie karmić i podmieniać wodę.
Krzysiekb4
10-31-2005, 19:27
No to szkoda bo ładnie sie zapowiadało no i było ładne :)... :wink:
1MACK1 nie rób nam tego tyle mi powiedziałeś o paletach pomogłes a sam rezygnujesz??? Masz ekstra ryby super aranzacje myśle ze to błąd moim zdaniem
Spokojnie, bedzie dobrze. Teraz bede miał doviiiiii potworka.
a jak wyglada obecnir baniaczek??
Nie szkoda rezygnować z tak pięknych paletek??? Za ile jej obchniesz :D
Pozdro :D
darjo_pl
12-18-2005, 07:36
Pomyśl jeszcze nad tłem.To psuje cały wygląd jak widać ryrki od filtra.Ogólnie dobre wrażenie.Ja osobiście lubie taką fioletową poświate.
nie nooo :( kurde takie akwa, takie piękne rybcie, naprawde palety są cudowne. Ehh w kij to kosztuje takie akwa z takimi rybciami, nie stać mnie :( Co z Nimi zrobisz? No trudno ... czekamy na fotki Twoich nowych potworów :)
GRzegorz 119
12-18-2005, 09:52
Pierwsze zdjęcia spoko, jedynie zaniepokojony bylem jak zobaczyłem rosliny w póxniejszych fotach, co sie z nimi stało że tak pobrązowiały??