Zobacz pełną wersję : Towarzystwo dla krewetek
W tym poscie wpisujcie ryby badz inne stworzonka, ktore zyja w zgodzie z krewetkami. TYLKO potwierdzone, a nie "ze ktos tak powiedzial".
Tak wiec ja zaczne. U mnie krewetki przybywaja z Razborami Hengela i Pseudomugilami furcatusami. Zadne z tych rybek nie interesuja sie skorupiakami nawet takimi ponizej 1 cm - sprawdzalem :D Oczywiscie ryby te moga zaatakowac krewetki ale tylko wtedy kiedy beda bardzo glodne - dlategotez DOBRZE KARMIJCIE swoje ryby i inne stworzenia w akwa. Oczywiscie nie w kazdym akwa, gdzie sa moje krewetki przebywaja ryby :wink:
krzysiek_k1
03-30-2005, 06:41
to może ja powiem z jakimi rybciami u mnie krewety nie dały sobie rady.
miałem 2 skalary takie całkiem młode i stadko sporych amano:( jednego dnia, tydzień po wpuszczeniu kreweci zauważyłem jak skalar wyrywa odnóża krewecią:( tego dnia skalary zabiły mi 4 amano i zostały skazane na wieczna banicję - teraz pływaja w akwa w pracy. Pozostałe rybcie żyją w zgodzie z kreweciami:) czyli neonki, rozbory, otoski, kosiary, glonojady, kieryski
Krzysiek
Wiatm,
u mnie 2 gupiki nawet nie zauważają obecnośći 3 krewetek amano i mam nadzieje że to sie nie zmieni :wink:
pozdrawiam,
AdiG
U mnie gupiki też nie zauważały amano ale zauważyły samczyka "red fire" i wylądowały w sklepie :twisted:
Pozdrawiam Krasa
u mnie Red Cherry (3 szt.) były w akwa z pielęgniczkami Ramireza i jakoś się się nimi specjalnie nie interesują. Nie mam niestety młodych kreweci więc nie wiem czy nie byłyby zjadane.
daniel90
03-30-2005, 14:46
Pozostałe rybcie żyją w zgodzie z kreweciami:) czyli (...) glonojady (...)
jeżeli masz na myśli zbrojniki niebieskie, to powiedz jak reagowały na jajeczka albo młode krewetki,
z góry dzięki
krzysiek_k1
03-30-2005, 16:19
hmmmm........... nie wiem jak krewecie by współżyły z glonojadami mając małe, ja mam amano i to od kilku tygodni więc potomstwa się nie dochowałem i pewnie narazie to się nie zmieni bo sami wiecie że to problematyczna sprawa
Pozdro
Krzysiek
To ja powiem ze u mnie amano wspolzyja z ramciami i bocjami podwojniepregowanymi. Pozdrawiam
To ja powiem ze u mnie amano wspolzyja z ramciami i bocjami podwojniepregowanymi. Pozdrawiam
Jakiej wielkości są te bocje? (i jaka wielkość akwa?).
Moim zdaniem najlepszym towarzystwem dla krewetek są inne krewetki :D u mnie właśnie "Red Fire (Cherry)" właśnie powiększyły rodzinę o stado maluchów i na razie nie widzę żeby inne gatunki polowały na młode. A z rybami to nigdy nie wiadomo.
Pozdrawiam Krasa
Moim zdaniem najlepszym towarzystwem dla krewetek są inne krewetki :D
Hehe..Czytajac to skojarzylem moje slowa :wink: Jednakze uwazam to za slusznosc
Krewetoski współegzystują u nas z: 7 danio, 8 razborami, 18 neonami, 3 f. kosiarkami, 1 otoskiem, 3 kiryskami, 1 glonem Euzebiuszem. Najbardziej nie lubią chyba Euzebiusza, bo go wcinają...;) Reszcie ryb pozwalają jeszcze mieszkać w akwa, ale niedługo chyba przejmą miejscówę, więc muszę się spieszyć z M-60. ;)
Najlepszym towarzystwem dla krewetek są inne krewetki. Wrzucę to sobie chyba na koszulkę ;) Choć to taka 1/2-prawda, bo trzeba wziąć pod uwagę jakiego gatunku będą te 'inne', right?
Aktinidia
04-01-2005, 08:28
Od roku mam w 126 krewetki amano w liczbie 5 stuk. Nigdy żadnej nic nie dolegało. Przetrwały towarzystwo Świecików, Bojków, Gupików, Piskorków, Pekolcji, Barwniaków czerwonobrzuchych, Gurami mozaikowych, Neonków innesa, Furkatusów i Otosków. Nigdy żadne rybki ich nie skubały. Bojjki próbowały kiedyś ale zostały przepędzone i od tamtej pory ptzymają się z daleka. Krewetki przeganiają ryby od żarełka, które spadnie na dno.
Jakiej wielkości są te bocje? (i jaka wielkość akwa?).
Bocje te dorastaja do ok 6 cm (moje gdzies tyle maja). Trzymam je w baniaku o wymiarach 60x25x30. Sa to bardzo zywotne i ciekawskie rybki. Swietnie nadaja sie na sluzbe sanitarna do akwa, maja te przewage nad kiryskami ze likwiduja slimaki
Witam, a co powiecie na towarzystwo sumów krzaczastych czy rekinich, krewecie dadzą rade :?: :?: :?:
Na amano nie ma mocnych.A napewno na dorosłe sztuki.
Co do caridina sp. babaulti to i dorosłe i mlode przebywały, przebywają w towarzystwie gupików enlera(caridina sp. endleri).Czasem odgonią młoda krewetkę od jedzenia, ale na tym się kończy.
Ja trzymam młode krewetki amano z tęczankami neonowymi i neonami czerwonymi. Na poczatku gdy krewetka przepływała nad rybką to próbowały ją upolować, widząc "robaczki" :P ale teraz jest już spokojnie.
...a czy trzymał ktoś krewetki z sumami? rekinimi lub krzaczastymi?
bojownik92
11-09-2006, 16:12
Ja miałem przez jakiś czas parkę krewetek razem z bojownikiem i ramirezami, i z jajeczek które samica nosiła 10 spokojnie przeżyło. Gorzej było z bojownikiem, któremu ramirezy połowę ogona zeżarły :P
radek_19
11-10-2006, 07:44
w moim baniaczku od 3 miesięcy razem pywają amano z pielęgniczkami agassiza, pielęgniczki te nie interesują się tymi krewetkami. Mialem także (bardzo krótko) fire redy niestety skończylo sie to tragicznie dla nich, zostaly natychmiastowo zjedzone przez agassizę. Jeśli chodzi o brzanki titeya to w moim baniaku one zajmują się tylko sobą i są obojętne w stosunky to wspólmieszkańców.
a jak jest z karlikami szponiastymi i proporczykowcami?mogę sobei pozwolić na jakąś krewecie?
Ja mam z red cherry i babaulti kardynałki chińskie, one w ogóle nie zwracają uwagi na krewetki nawet niewielkie, ale muszą być obficie karmione.
magic_23
11-17-2006, 17:44
toti sum rekini nadaje sie do akwa ok 1000litrow jak masz takie to możesz myśleć o tych sumach. Większosc z rodziny sumowatych potrafi dorwac i zeżrec dorosłego Neona a co dopiero krewetkę, zastanow sie o co pytasz.... Ja trzymam w akwa 40l red cherry i crystal redy, to akwa rowniez służy jako przedszkole dla samcow gupika, gdzie dorastą, krewetkami sie nie interesują, malutkie krewetki majasię gdzie chowac w mchach, Pewnie tak jakies maleństwo gupik dorwie, ale chyba nie wiele bo nie nadążam ze sprzedaza krewetek :P
Czy jakkakolwiek krewetka nadaje sie do akwarium z m.in bocjami siatkowanymi i kiryśnikiem?
No właśnie - ja też dołączę się do pytania AKowca: mam w akwa 45L 3 bocje siatkowane (lohochata), 4 brzanki różowe i 2 prętniki karłowate. Chcę dołożyć ze 2-3 krewetki, bo mam wrażenie, że przekarmiam i jakieś resztki zostają mi na dnie. Poza tym pojawiły mi się glony. Jakie krewetki kupić i czy moje rybki nie zeżrą mi krewetek?
dołączam się- mam krewetki amano ale jak nie kupię sobie małych bocji to moje akwarium zginie z prześlimaczenia- nie ma cm kwadratowego bez ślimaka i filtr się przez nie zacina. Pytałam juz o to na forum tylko ze zostałam zignorowana.
I co? Nikt nic nie doradzi? ;)
Też się dołączę. :wink: Czy krewetki Red cherry można trzymać np. z parką ramirezek albo z parką Apistogramma borelli? Mowa o baniaczku 112l.
adassiek
11-30-2006, 19:16
Ja też zapytam czy fire red przeżyją z 5 danio pręgowanymi,4 piskorkami,oraz ze skalarem(mały,nie ma 1 płetwy brzysznej,nie interesuje się raczej jedzonkiem chociaż wodzieni troszkę je). :?:
Miałyby dużo kryjówek ze skałek,gdzie wcisną się tylko piskorki :)
To jak mogą być :?:
radek_19
12-03-2006, 18:23
Ma ktoś jakieś doświadczenia z trzymaniem razem brzanek titeya i krewetek fire red oraz babaulti(rainbow)?