PDA

Zobacz pełną wersję : kiryski - gupie pytanie :)

kasiek
04-07-2004, 10:39
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wyglądają zaloty kirysków ? :D
Wczoraj wpuściłam do akwa nowy nabytek - kiryska pstrego i na widok
swojego pobratymca oszalał ze szczęścia. Pływa za nim "krok w krok" i próbuje usiąść mu na głowie, prześmiesznie to wygląda. Wiem że kiryski to stadne rybki i że lubią pływać razem, ale żeby az tak? :). Mam jeszcze kiryska spiżowego i on się tak nie zachowuje.

Nie wiem jak rozpoznac pleć kirysków, ale tak sobie pomyślałam że może to parka i doczekam się mlodych?
Jak myślicie? :)

Hammer
04-07-2004, 11:48
Samiec, a zazwyczaj kilka, ganiaja za samiczką, próbują ją zagonić w jakiś kąt z którego nie ucieknie, układają sie na kształt litery T, samiec składa mlecz jakby do otworu gębowego samicy, spływa on po jej ciele do jajeczek które znajdują sie pomiędzy dolnymi płetwami, samica potem przykleja je gdzie popadnie...

XAC
04-07-2004, 12:59
a swoją drogą dodaj jeszcze ze 3 sztuki to dopiero zobaczysz do czego są zdolne.

kasiek
04-07-2004, 13:49
mam taki zamiar :), na pewno dokupię, niech sobie poszaleją, a co tam :D

dziadekk
04-07-2004, 19:57
Topic został podzielony :wink:
Posty niezwiązane z tematem wątku przeniesione do: troll ??/forum ogólne

El Habanero
04-08-2004, 19:07
wpuściłam do akwa nowy nabytek - kiryska pstrego

Ciekaw jestem jakie masz dno - moje kiryski tak się zlewają z podłożem, że trudno je zobaczyć :?

Ale podobno takie najbardziej lubią bo je dobrze maskuje :wink:

kasiek
04-13-2004, 07:31
Dżizas, a co tu sie nawyprawiało w moim temacie? Jakis atak trollów przegapiłam ? :shock: :evil:

Moje kiryski już się uspokoiły. przypuszczam że nowy nabytek czuł się samotny, bo w sklepie siedział samiutki w pustym akwarium i jak zobaczył współbratymca to się ucieszył po prostu ;).
Dno w akwa mam piaszczysto-żwirkowe, raczej jasne, kirystki są dobrze widoczne, ale zrobiłam im też trochę kryjówek żeby nie odczuwały zbytniego dyskomfortu.