Zobacz pełną wersję : [25l][Ameryka Południowa] Akwarium Tomka STR. 2 NOWE FOTKI
Witam...
Przedstawiam mój 25l baniak, który ostatnio przeszedł plagę glonów (jeszcze nie wszystkie wytępiłem)
Poniżej przedstawiam wszystkie informacje o zbiorniku.
Informacje ogólne:
Baniak: 25l, 40x25x25
Pokrywa: plastikowa, uniwersalna
Filtr: Hagen AquaClear Mini
Grzałka: Jager 25W
Oświetlenie: Świetlówki Philips Aquarelle (2 x 8W), 9:00 – 21:00
Tło: DIY, niebieskie tło
Parametry:
Temperatura: 25*C
pH: 7
TWO: 10*n
TWW: 6*n
NH3: 0
NO2: nie mierzę
NO3: w normie
Podmiany: co tydzień 5l, odkurzanie dna, czyszczenie filtru(co miesiąc)
Obsada:
Mikrogeophagus ramirezi (Pielęgniczka Ramireza)
Corydoras paleatus (Kirysek pstry) 2
Corydoras panda (Kirysek Panda) 2
Corydoras albinos (Kirysek albinos) 1
Otocinclus affinis (Otosek) 2
Rośliny:
Żabienica delikatna
Żabienica amazońska
Żabienica sercolistna
Moczarka kanadyjska
Anubias niski
Ludwigia żołędna
Nawożenie:
CO2
Sera Florenette A
Tetra Plantami
Pokarmy:
Vitabin
Supertabin B
SuperVit Basic
Vitality&Color Granulat
Wodzień i Dafnia (mrożonki)
Uwagi:
- CO2 podaje dopiero od niedawna więc nie widać jeszcze efektu,
- Prosiłbym o rozszyfrowanie nazw roślinek które posiadam,
- Z powodu plagi glonów zmuszony byłem wyrzucić parę roślinek, a niektóre są zagonione, dlatego nie ma ich za wiele.
skalar123
03-29-2005, 09:23
Ładne akwa, podoba mi sie.
FoKuSonik
03-29-2005, 10:25
Akwarium spoko, tylko troche za male na ramirezy
Jeśli mam być szczery to zbiornik jest całkiem ładny, ale przydałoby się trochę więcej roślinek.
Ja wiem, że wielu ludzi nie ma warunków na duże akwa, z koleji rybki kuszą swoim pięknem, ale żadne pielęgnice i pielęgniczki nie mają wstępu do tak małego akwa! Usuń z tamtąd te Ramirezy, one tam się męczą, a potem jak dojdzie do tarła (o ile dojdzie) to się pozabijają. Poza tym inni początkujący akwaryści oglądają zdjęcia tego zbiornika. Widzą ładny zbiornik więc zaczynają papugować no i trzymają Ramirezy w akwa 25. Być może byłem trochę za ostry ale trochę surowej krytyki jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło :) . Pozostała obsada jest OK a zbiornik prezentuje się przepięknie.
Na moje chamskie oko ta niska zielona roślina z prawej to anubias, który powinien być sadzony tak, coby jego kłącze płożyło sie na powierzchni żwirku (w przeciwnym przypadku podobno może gnić). MOzesz też spróbować posadzić go na korzeniu (a lepiej pod, bo to roślina wolnorosnąca i w silnym świetle szybko łapie glony).
Ładne akwa lubię takie maluchy
[quote="marc_el"] potem jak dojdzie do tarła (o ile dojdzie) to się pozabijają. quote]
Juz kilka razy bylo tarlo, a raz nawet udalo sie uchowac mlode :wink:
A co z reszta roslinek :?: Wie ktos moze jak one sie nazywaja
Ale to i tak jest zbiornik za mały na ramirezy i to jeszcze cztery :evil: .
a powie mi ktos jakie tam mam roslinki
Akwarium masz fajne, dalbym troche wiecej roslinek na tyl zeby przyslonic tepete. 4 ramirezy to troche za duzo na 25l a co do roslinek to po prawej masz anubiasa tak jak to napisal "Olo" po prawej za korzeniem chyba jest Ludwigia za ramireza chyba jakas Amazonka obok niej cos z Zabienic po lewej to Moczarka a sprzodu ta polewej podobna do Sagittariale niejestem pewien
Pozdrawiam sasiada :D
Ale to i tak jest zbiornik za mały na ramirezy i to jeszcze cztery :evil: .
Zdecydowanie popieram :!:
BTW kiryski też powinny być w większej grupie, lubią mieć kumpli.
veronika_van_halen
03-31-2005, 12:59
oddaj przynajmniej 2 ramirezki, na ich miejsce 2 kiryski i będzie lepiej. Akwa ładne :)
?? Akwarium ogulnie ładne.Jedyny zażut to ta nieszczęsna obsada jak najprędzej ją zmień.Dałbym rośliny na tylną szybe.
w porzadku juz po niedzieli jedna parka zostanie przeniesiona gdzie idziej a za nich przyjda jeszcze dwa kiryski
tak jak mowilem, po niedzieli zmiany i sa :D
Obecna obsada
2x Pielegniczka Ramireza
2x kirysek Pstry
2x Kirysek Panda
1x Kirysek Albinos
2x Otosek
Ponizej nowe zdjecia
Zapraszam do ogladania i komentowania
moze jeszcze jakies propozycje i sugestie
moze jeszcze jakies propozycje i sugestie
Witam,
No to ja sie odezwe bardziej rozwile :D :
Akwa wyglada bardzo fajnie :11:
Widze ze na drugiej fotce na tej roslince masz glony :wink: Moze je przyniosles ze sklepu a moze same powstaly.
Czy to po lewej u gory to wielkie "cos" to jest filtr, a moze dyfuzor CO2 :?:
Poczekajmy az roslinki urosna, napewno sie to bedzie lepiej prezentowac :wink:
Daj ten termometr na bok :lol:
Mozesz jeszcze jakies roslinki dodac :wink:
Poszukaj fot z korzeniami obrosnietymi mchem jawajskim :wink: moze Ci sie spodoba :)
Pozdrawiam Mateusz 8)
1. dzieki
2. same powstaly :?
3. dyfuzor CO2
4. napewno
5. jest na boku
6. chce poczekac az te sie rozrosna
7. nie potrafie znalezc w sklepie :x
a nie dałoby się kupić 5 szt. kirysków panda (albo jakieś jeszcze mniejsze) zamiast par różnych gatunków? Pandy, spiżowe i albinosek to nie jest wbrew pozorom zgrane stadko...
Dlaczego uwazasz ze nie jest zgrabne stadko, sa to rybki z jednego z gatunku a nie ma znaczenia jakiego sa koloru :wink:
kirysek spiżowy nie jest tym samym gatunkiem ryby co kirysek panda...
w tym przypadku rybki nie tworzą stada. tak samo jak brzanka różowa nie będzie tworzyć stada z brzanką sumatrzanską.
w twoim przypadku kirysków jest po prostu za mało dlatego zastanawiałem się czy nie możesz zdecydować się na jeden gatunek... dla ich szczęśliwości... :)
Witam ponownie. Przedstawiam kolejna odslone mojego baniaka
Tomasz Zawół
04-10-2005, 11:44
Fajny mały, zgrabny baniaczek. Super korzonek. Tylko ta zakrętka od spreya robi straszną kaszanę. Jak będziesz robił następny raz fotkę to ją wyciągnij. :wink:
chesterek
04-10-2005, 11:53
Hmm akwa mi się podoba. Wszyscy radzą Ci abyś zdecydował się na jeden gatunek kirysków, a ja uważam, że to akwa jest za małe na kiryski. Ewentualnie mógłbyś spróbować z kiryskami karłowatymi. Nad ramirezami też bym się zastanowił.
ładny, ładny, nawet bardzo ładny :D mi się podoba :D wypas Korzeń, też bym chciał taki :D ale poczekajcie aż zmontuje moje 200L Tanganiki :P też się będe chwalić :D
my_gumas
11-10-2006, 16:41
Co to sa za rybki na ostatnim zdjeciu?
Moga byc z neonkami danio i platysami?
wasiu1983
11-10-2006, 16:56
pielegnice ramireza
my_gumas
11-10-2006, 19:00
== pielegnice ramireza ==
no a moge miec te rybki co podalem wyzej?
Brooklyn
11-10-2006, 19:07
no mozesz i nie sa to pielegnice tylko pielegniczki :P
pawliczek
11-10-2006, 19:25
Akwa ladne, naprwade podoba mi sie. Ale obsada nie, tzn. ramirezki wygladaja super ale nie w takim akwa. :( Za duze dla 25 litrów :(
Akwarium z wygladu super ja mam 30l ale z tymi ramirezami się zgodze bo są to piękne rybki tez chciałem kupić ale sie rozmyśliłem daruje im męke ja też mam przerybienie ale nie pisze nawet bo mi wstyd mam nawet dwa skalary aha mugłbyś jeszcze zakryc czymś ten dozownik co2 ale ogulnie pięknie sie prezentuje:Pozdrawiam
my_gumas
11-10-2006, 19:47
No to jezeli mam 27 litrów to moge miec np z 4 pielegniczki ramireza? czy tez za male to akwa? + te rybki co posiadam patrz nizej...
p.s staram sie oddac komus danio ale trudno...
pawliczek
11-10-2006, 19:59
No to jezeli mam 27 litrów to moge miec np z 4 pielegniczki ramireza? czy tez za male to akwa? + te rybki co posiadam patrz nizej...
p.s staram sie oddac komus danio ale trudno...
OCZYWSCIE ZE ZA WIELKIE !!
Pięlegniczki Ramireza - 1 pare - mozna trzymać w 60 litrach. Ale to tylko jedną pare. A w 25 nawet 1 ryba z tego gatunki - trzymanie te jest niedopuszczalne.