PDA

Zobacz pełną wersję : [240l][Ogólne] Akwarium Mai i Mariusza (nowe fotki - str.4)

MarioM
03-28-2005, 22:06
Witam
Chciałbym pokazać Wam nasze akwarium i poddać je Waszej opinii.

Dane techniczne to:
Akwarium 240 litrów
PH 7, TWO -14, TWW-4
Lampy 2x30W (PowerGlo i FloraGlo)
Filtracja JBL Cristal Profi 250 + PowerHead 402
Roślinki różne :)

Obecna obsada:
7 bocji wspaniałych
3 molinezje czarne
2 zbrojniki niebieskie

Start akwarium nastąpił 12 lutego 2005, godziny nie pamiętam :)

P.S. To właśnie do tego baniaka szukamy rybek pływających w toni wodnej - wątek w dziale ogólnym http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15113

TristaNeo
03-28-2005, 22:10
Dla mnie super, piękne akwa, piękne ryby.

Pozdrawiam
Tomek

kepper
03-28-2005, 22:22
Akwarium prezentuje się bardzo ładnie, może nie tyle na początku co po dojrzeniu jest naprawdę oszałamiające :shock: (na marginesie) co do ryb napisałem tam posta. Akwarium jest przemyślane i bardzo twórcze :) układ niczego sobie, roślinki bardzo ładne, nie ma się czego przyczepić jedynie w przyszłości można by zamiast piasku dać np. czarny żwirek .

MarioM
03-28-2005, 22:28
"nie ma się czego przyczepić jedynie w przyszłości można by zamiast piasku dać np. czarny żwirek ."

To nie piasek :) To 36 kg żwiru kwarcowego (0,8-2mm) Filtusa - chociaż przyznam że na zdjęciu nie wygląda to na żwirek :)

pozdrawiam
MarioM

OLEJ
03-28-2005, 22:57
Akwarium super. I nieprzerybione, co się chwali.

Mogłbyś usciślić co to za lampy???

MarioM
03-28-2005, 23:05
"Mogłbyś usciślić co to za lampy???"

Najzwyklejsze świetlówki T8 firmy Hagen: PowerGlo na wybarwienie rybek i FloraGlo dla roślinek.
Na razie dają radę, ale zdaję sobie sprawę ze 60 watt światła to za mało do takiego zbiornika i planuję dołożenie choćby jeszcze jednej.

pozdrawiam
MarioM

kwalera
03-29-2005, 17:43
SUPER

Tomi
03-29-2005, 17:59
Najfajniejsze jest to, że oboje się bawicie w akwarystyke.

Zar 2004
04-11-2005, 17:43
Hej.. też zamierzam sobie założyć akwa o podobnej wielkości... więc poprosiłbym o taki uproszczony kosztorys na priv... A AKWA JEST ZARYPISTE PO PROSTU 8)

Vildi
04-11-2005, 17:54
Wow :shock: ale różnica między tym pierwszym zdjęciem a pozostałymi. Cudo!! Oby tak dalej!!

Ja bym tylko te drewienka z prawej strony przełożyla troszkę bardziej na środek akwa, żeby stworzyć taki jakby punkt centralny... :wink:

damian120
04-11-2005, 18:30
C to za wysoka trawa z tyłu zbiornika??
nurzaniec??

1MACK1
04-11-2005, 19:51
Bardzo fajne akwarium. Spokój i relaks powoduje czyli to co powinno.
Gratuluje jest super.

MarioM
04-11-2005, 21:46
C to za wysoka trawa z tyłu zbiornika??
nurzaniec??

Tak, ta największa trawa po prawej to nurzaniec olbrzymi (Vallisneria Gigantea); reszta trawy to zwykłe nurzańce.

pozdrawiam
MarioM

MarioM
04-11-2005, 21:52
Bardzo fajne akwarium. Spokój i relaks powoduje czyli to co powinno.
Gratuluje jest super.

Dzięki. Teraz ten spokój jest nieco zburzony bąbelkownią PowerHeada - "leczymy się" Bactopurem Direct, więc napowietrzamy ile wlezie. Standardowo pracuje tylko deszczownia i woda lekko się marszczy - jest spokój.

pozdrawiam
MarioM
P.S. A do tego za swiatło robi tylko FloraGlo - tez przez leczenie - więc akwarium wygląda teraz dość posępnie i tajemniczo. Bockom to pasuje. Obawiam się jednak, że roślinki mogą tego (12 dniowego) zaciemnienia tak łatwo nie przełknąć - żona-ogrodniczka cierpi z tego powodu.

MarioM
07-16-2005, 22:34
Witam

Poniżej przedstawiam kilka nowych fotek.
Obsada (nieco uległa zmianie):
1a. bocje wspaniałe: Pan Wątroba, Pestka, Średniak, Nemo i 2 Czarnuchy
1b. bocje siatkowane: Parówa, Jasna i Ciemna
2. pielęgnice Meeka - docelowo zostanie jedna para.
3. skalary: 2 Bambry i Mały
4. molinezje czarne: Czarne Mańki
5. zbrojniki niebieskie: Smok, Miriam, Nowinka i Rivanol
6. bojowniczka - Czesia, wdowa po Wieslawie.

Światło jest już 4x30Wat i zostalo uruchomione CO2 (z bimbrowni);
W nocy chodzi napowetrzacz Elite 803.
Litraż się nie zmienił :)

Rotala z tyłu jest po drastyczne przycince - zwykle zakrywa całe tło i "wychodzi" z akwa :)

pozdrawiam
MarioM

MaxRipper
07-16-2005, 23:31
:shock: Szceka mi opadla do samej podlogi! Super! Brak słow - po prostu bomba. Powiedz mi - czym nawozicie?

MarioM
07-16-2005, 23:59
Dzieki :)
Obecnie to "nawozimy" rybki flubendazolem...
Na czas leczenia zastopowalismy CO2 i nawozy, co niestety zaczyna sie juz odbijac na roslinkach :(

Ale normalnie to nawozimy CO2 + Planta Gainer Classic + tabletki FerroTabs

pozdrawiam
MarioM

TristaNeo
07-17-2005, 00:30
Piękne akwarium, super zdrowe rośliny. Mam pytanko czy Bocje nie wyrywają wam roślin?

Kubi
07-17-2005, 07:25
Fajne :D :D :D Podoba mi sie dobór roślinek

Nevada
07-17-2005, 18:19
super zadbane akwarium - nic dodac, nic ująć - piekne, zadbane ryby, rośliny też w jak najlepsztym porządku - TAK TRZYMAĆ!!!
a tak w ogóle, to bocje w takim stadku czują się pewnie bardzo śmiało.

veronika_van_halen
07-17-2005, 18:23
Heh, meeki to było kiedyś moje marzenie, strasznie lubie te rybki, Wasze są bardzo ładne :) Wogóle całe akwarium ładne, super bocje :)
Gratuluje pięknego zbiornika :)

MaxRipper
07-17-2005, 18:33
Ale normalnie to nawozimy CO2 + Planta Gainer Classic + tabletki FerroTabs

Heh to dosc niespotykane, że roslinki rosna przy takim zwyklym PGC, czesto takie efekty widac dopiero po zastosowaniu zestawu PG Proffesional.

Ja także mam PGC i niestety takiego wzrostu roslinek nie mam. Mysle ze zlotym srodkiem jest u was obsada rybek, ktore dostarczaja niezbednego azotu i fosforu.

MarioM
07-17-2005, 22:15
Dzięki wielkie za pochwały za roślinki :) Żonę-ogrodniczkę cieszą takie opinie, chociaż wiemy że nie do końca jest tak pięknie...

Fakt, że roślinki na samym CO2 i PGC (plus FerroTabs) rosną jak oszalałe... cabomba musi być raz w tygodniu przycinana o 2/3, rotala rowniez juz nam z akwarium wychodziła - rośnie zarówno w górę jak i w poprzek. Reszta roślinek też ładnie rośnie, pomimo że mamy zielenice w akwa... nie jest ich duzo, ale zawsze są :( I sporadycznie pojedyncze liscie roślinek, te najbardziej zaatakowane, są usuwane.

Cabomba szybko rośnie, nie ma żóltych listków na dole, ale ma duże odstępy między koszyczkami... ewidentnie jej czegoś brakuje. gdzieniegdzie na zdjęciach widać braki mikroelementow na starszych lisciach roslin. Ale pracujemy nad tym :)

Bocje ostatnio się uspokoiły i nie demolują już roślinek; pomogła zmiana układu roślinek.

Gdy podajemy CO2 to rośliny "pija" azotany aż miło... bez Co2 po tygodniu mamy okolo 20ppm. Z Co2 jest ponziej 5ppm - lepsze to niz denitryfikator :)

Poniżej parę fotek z dzisiaj, poźnym popołudniem - więc bocje poszły juz sobie na odpoczynek :)

pozdrawiaM
MarioM

Qrak
07-28-2005, 21:32
ładne akwarium
podoba mi sie ;)
ALE obawiam sie ze jak meeki dorosna to rosliny beda zniszczone/zjedzone sam ma pielegnice skosnopregie niby spokojne ryby jednak z kabomb nurzancow i niektorych żabienic nie zostało nic

ye2bnik
07-29-2005, 07:16
akwarium bardzo mi się podoba. Wszystko urządzone z głową. No i wielki plus za Meeka, moje ulubione pielęgnice.

ładne akwarium
podoba mi sie ;)
ALE obawiam sie ze jak meeki dorosna to rosliny beda zniszczone/zjedzone sam ma pielegnice skosnopregie niby spokojne ryby jednak z kabomb nurzancow i niektorych żabienic nie zostało nic

Nigdy nie zauważyłem, żeby Meeka zżerały rośliny. U mnie jedynie podczas pierwszego tarła przemeblowały nieco okolicę, wyrywając słabiej ukorzenione rośliny. Oczywiście nie wsadzałem ich tam z powrotem. Kolejne tarła są w tym samym miejscu, więc rośliny są pozostawione w spokoju.

Zar 2004
07-29-2005, 08:45
Moim zdaniem to rolsinki masz doskonałe, zycze aby dalej tak wygladało.

Pozdrawiam

pedro1975
07-29-2005, 09:31
Akwarium bardzo ładne, tylko roślinom nie wróżę długiego żywota z powodu obecności bocji. Są to przepiękne i przesympatyczne ryby, ale z mojego doświadczenia i moich znajomych wiem, że prędzej czy później bocje zaczną niszczyć rośliny. Ja z wielkim bólem musiałem się bocji pozbyć, bo żadna roślina nie mogła spokojnie rosnąć. Obgryzały nawet młode pędy anubiasa, mimo iż były regularnie karmione pokarmem roślinnym. Znajomy z kolei miał piękną amazonkę i twierdził że bocje mu jej nie ruszają. Tak było do pewnego czasu, aż któregoś poranka zauważył, że z amazonki zostały tylko strzępy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

OLEJ
08-02-2005, 03:07
Dawno nic nie pisałem, więc postanowiłem wtrącić swoje 3 grosze.

Mekki nie będą jadły roślin, o ile się im zapewni pokarm roślinny, ale mają zwyczaj kopania w podłożu w poszukiwaniu pożywienia, więc lepiej jakoś ochronić korzenie delikatniejszych roślin.

MarioM
10-10-2006, 23:01
Witam

Po roku chciałbym pokazać nasze akwarium w najnowszej odsłonie. Oprócz światła dziennego - 138 Wat - dodaliśmy sobie oświetlenie nocne na 4 diodach. Niektórzy uważają, że nocne oświetlenie to "dresiarstwo" i obciach, ale nam się podoba :D

Tak czy siak, zapraszam do oglądania i komentowania.

pozdrawiam
MarioM

frytka
10-11-2006, 10:02
Piękne, przemyślane i zadbane akwarium. I tylko idealny kształt kokosa psuje nieco efekt. Może obsadzić go mchem, żeby bardziej przypominał kamień?
Poza tym bardzo podoba mi sie zestaw z fotki nr 2 :lol:
Nie widziałam żadnych roślin pływających po powierzchni. Jak sobie radzą gurami z budową gniazda?
Pozdrawiam

MarioM
10-11-2006, 21:49
Witam

Masz rację, nie mamy jeszcze żadnych roślinek pływających. Gurami są na razie za młode, żeby bawić się w jajeczka :) Ale może z czasem pojawią się pistie - tworzą ładny cień.

Co do zbyt idealnego kokosa, pomyślimy nad jego "zdeformowaniem" :D

pozdrawiam
MarioM

wilkoo
10-14-2006, 11:19
a to nocne światełko??
Możesz zdradzić coś na ten temat??

MarioM
08-14-2007, 19:55
Witam

Ostatnio razem z żona zdecydowaliśmy, że wymienimy podłoże w akwarium na ciemne - zabawy było na kilka dobrych godzin.
Wybór padł na Vulcanit oraz grys bazaltowy. Jako że mamy bocje w akwarium, a grys ma ostre krawędzie, to 14kg bazaltu poszło na dno jako wypełniacz. A za podstawową warstwę robi 28kg vulcanitu, który kolorystycznie przypomina "kaszankę" :) Ciemne podłoże sprawiło, że płochliwe modesty zaczęły chętniej pojawiać się w toni wodnej nawet przy mocnym oświetleniu.

Dodatkowo zmieniliśmy oświetlenie na 4x39Wat T5. Niczym nie nawozimy - zrezygnowaliśmy z CO2. Za filtrację robią cały czas dwa kubełki: JBL CP 250 i JBL CP 500.

Dla przypomnienia obsada:
7 bocji wspaniałych
3 bocje modesty
7 skalarów
1 zbrojnik L177

http://www.owczarek.pl/akwarium/2.jpg
http://www.owczarek.pl/akwarium/1.jpg
http://www.owczarek.pl/akwarium/3.jpg
http://www.owczarek.pl/akwarium/4.jpg

pozdrawiam
MarioM

Nazgrell
08-14-2007, 21:13
Muszę przyznać że porównując żwirek z poprzednimi fotkami to ten wygląda o wiele lepiej niż poprzedni. (może to dla tego że jestem fanem ciemnego podłoża :))
Korzeń bardzo ładnie komponuje się z lotosem.
Naprawde fajny klimat :D

Pozdrawiam.

listek1
08-15-2007, 00:27
Jak dla mnie to ze grys rani ryby to mit ale moze komus akurat trafil sie taki
Wedlug mnie roslin prezentuja sie teraz o niebo lepiej niz przedtem akwa dostale swego klimatu i o to chodzilo
Gratuluje ;)

MarioM
08-15-2007, 06:58
Wiesz Listek1, jesli chodzi o grys to na pewno nie szatkuje ryb kopiących, ale nie ma on takich regularnych kształtów jak zwykły żwirek i ostre krawędzie ma. My mamy bazalt o najmniejszej granulacji i sporo tam było takich cieniutkich wiórków, niczym blaszane opiłki - cienkie niczym włos o poszarpanych krawędziach. A to juz np dla bocji modesty które wbijają sie pionowo w żwir aż po skrzela mogłoby przejmne nie być. Ja tam sobie troche palce pokłułem - nie do krwi :), żadnego widocznego zadrapania, ale dało się poczuć.
Vulcanit ma okrągłe ziarenka, delikatne w dotyku, ale wbrew temu co wszędzie piszą i pokazują nie jest czarny z czerwonymi kropeczkami, tylko brunatny, taka kaszanka. Wadą vulcanitu jest horrendalna cena, ale czego sie nie robi dla rybek :)

pozdrawiam
MarioM

Ania1506
08-22-2007, 15:15
Mój grys bazaltowy o granulacji 2-4 i 5-10 nie rani ryb a ja w czasie przemywania nie miałam żadnego zadrapania =) rybki też dobrze się czują =)

poz

ps.śliczne akwa

ania

Ania1506
08-23-2007, 10:18
Cześć ,MarioM możesz podać obecną obsadę akwa ? brdzo mi się ono podoba =)

lubię zarośnięte baniaczki =)

poz

Ania

Maciek*
08-23-2007, 11:36
Ania 1506 - obsada akwarium jest napisana w oście w którym Mariom przedstawia zmiany.
"Dla przypomnienia obsada:
7 bocji wspaniałych
3 bocje modesty
7 skalarów
1 zbrojnik L177"
Co do akwarium: Świetne, naprawdę świetne,nic bym w nim nie zmieniał. tak trzymać!

gosiaczek1988
09-05-2007, 22:12
To akwarium jest śliczne!!!
Zapatrzyłam się na zdjęcia.
Mimo że nigdy nie byłam miłośniczką skalarów to w tym akwarium prezentują się rewelacyjnie!
Naprawdę, to jeden z piękniejszych zbiorników jakie w życiu widziałam!

MarioM
09-23-2007, 13:20
Witam

Dzisiaj żona usiadła przed zbiornikiem i nastrzelała blisko 270 fotek :) , bo ryby rewelacyjnie się zachowywały, aż żałowaliśmy że nie mamy kamery :)

Nie mogłem się powstrzymać, że paru z nich nie zamieścić.

http://www.owczarek.pl/akwarium/gfx/29.07.2007/2.jpg
Nawet bocje modesty się uaktywniły i zaczęły pływać wysoko w toni.

http://www.owczarek.pl/akwarium/gfx/29.07.2007/3.jpg
Jak widać - najlepiej być w dużej grupie :)

http://www.owczarek.pl/akwarium/gfx/29.07.2007/4.jpg
B.modesta w całej okazałości

http://www.owczarek.pl/akwarium/gfx/29.07.2007/6.jpg
"Gęsiego" przy przedniej szybie

http://www.owczarek.pl/akwarium/gfx/29.07.2007/8.jpg
Rzucili żarcie - pierwsze jak zwykle "nietoperze" :) Po chwili pojawiają się bocje.

http://www.owczarek.pl/akwarium/gfx/29.07.2007/5.jpg
Kropkowana L-177

pozdrawiam
MarioM

adam11
09-23-2007, 14:46
Piękne mroczne akwarium, o miłej obsadzie (uwielbiam bocje). Pierwszy raz widze ten temat, ale po obejżeniu pierwszych akwarium wygląda o niebo lepiej z ciemnym żwirem. A zresztą od pierwszego posta, do tego minęły już chyba z dwa lata, a więc rybki pięknie dorosły.

A i jeszcze pytanko :) Co to za żarcie rzuciłes ?

MarioM
09-23-2007, 18:45
Dzięki :)
Akwarium takie mroczne to tylko na zdjęciach wyszło (świeciła się połowa świetlówek) - w rzeczywistości jest jaśniejsze; bądź co bądź 156W światła musi nieco rozjaśniać zbiornik :), ale fakt, że czarne tło, ciemne podłoże i wystrój mogą sprawiać takie wrażenie.

Co do żarcia. Dzisiaj był to wodzień (ta biała chmura), kostka czerwonej ochotki i kryla. Jedzenie pochłaniane jest w parę minut.

pozdrawiam
MarioM

Maciej16P
09-23-2007, 19:40
akwarium bardzo ladnie sie prezentuje:) mila atmosfera i ladnie zagospodarowane akwa. 10/10:)

Błażej Siwik
09-24-2007, 10:43
Troszkę podrośnie i będzie super. Grunt to cierpliwość.
Pozdrawiam.

DeBe
09-25-2007, 09:05
Akwarium zajebiste(przepraszam za wyrażenie) no i te bocje . Masz piękne zdrowe ryby i zadbane akwarium, też mam bocje, tylko że trochę mniejsze ,są to wspaniałe rybki i w dodatku tępią ślimole rgr. Skalarki też wyglądają cudnie a zwłaszcza te czarnuszki. Ja niestety nie mogę pozwolić sobie na ta dużo skalarów ,bo mam 112 L tylko, w którym pływają dwa pasiaki. Fajnie sie wszystko komponuje wielki gratki:mrgreen: . A nie myślałeś żeby dać trochę mchu na korzeń, fajnie by wyglądał

PS. Mam pytanie ta rurka po lewej jest z ceramiki, czy może prawdziwe drewno?

kalisus
09-25-2007, 12:24
No coz, nie bede ukrywal ze jest to moim zdaniem jedno z ladniejszych akwariow ogolnych jakie widze. Dobry wzor dla innych, ze mozna miec ladne, orginalne rybki z roznych biotopow i nie przerybiac zbiornika.
Aranzacja tez swietna ale calosc dopelnia nietuzinkowa ozdoba na pokrywie. Gratki.

MarioM
09-25-2007, 13:03
. A nie myślałeś żeby dać trochę mchu na korzeń, fajnie by wyglądał

Z mchem to jest IMO ten problem, ze zbieraja sie w nim reszki jedzenia, a nie mam oprocz 3 malych molek nic co by mi czyscilo mech.

PS. Mam pytanie ta rurka po lewej jest z ceramiki, czy może prawdziwe drewno?Prawdziwe drewno. Mozna takie rurki kupić, o różnej długości - bocje je uwielbiają :)

Aranzacja tez swietna ale calosc dopelnia nietuzinkowa ozdoba na pokrywie. Gratki.

Dzięki wielkie. Żona na pewno będzie zachwycona, bo to jej dzieło, ma lepsze wyczucie estetyki ode mnie - ja głównie dbam o sprawy techniczne.

Ta ozdoba na pokrywie, to jeden z trzech kotów. Czasami na pokrywę włażą wszystkie trzy :)

pozdrawiam
MarioM

rezydent
09-25-2007, 13:31
Bardzo ładne akwarium. Wszystko ładnie i estetycznie wygląda (taka żona to skarb ;)). Widać, że ryby również dobrze się czują bo nie chowają się po kątach.

Co do obsady. Zawsze mi się wydawało, że bocje nie mogą być atrakcyjnymi i ciekawymi rybami. Patrząc na twoje akwarium zmieniam całkowicie zdanie. Powiem nawet, że tak na bocje się zapatrzyłem, że skalarów nie dostrzegłem:P

Gratuluje zbiornika i pozdrawiam:)

Slaahen
09-25-2007, 13:47
Bardzo ładne stadko bocji. Proponowałbym tylko dodać jeszcze kilka takich rurek i pozasłaniać je niskimi roślinami, na przykład jakimiś mniejszymi kryptokorynkami.

MarioM
09-30-2007, 20:46
Bardzo ładne stadko bocji. Proponowałbym tylko dodać jeszcze kilka takich rurek i pozasłaniać je niskimi roślinami, na przykład jakimiś mniejszymi kryptokorynkami.

Pomysł z zasłonięciem rurki jest dobry; odsunęliśmy rurkę od szyby i posadziliśmy przed nią kilka niskich trawek - wygląda super.

Dzisiaj kupiliśmy nowe drewniane rurki. Na razie bocje się pogniewały że została zabrana stara, która już była miękka i sie rozpadała w dłoni, i nie chce zamieszkać w nowych trzech "domkach".
Jakby ktoś szukał takich rurek drewnianych dla bocji, to my kupiliśmy w hurtowni akwarystycznej w Warszawie na ul.Arkuszowej 58. Mniejsze są paczkowane po 5 sztuk i są po 7zł/sztuka; większe są za 12zł i w paczce są dwie. IMO się opłaca, w akwarystycznym przy Tesco widziałem malutką (mniejszą od małych które kupiłem) taką rurkę za 11zł jedna.

pozdrawiam
MarioM