PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie sa moje rozborki?

Karol Kaniewski
04-07-2004, 09:07
Czesc :)

Od jakis dwoch tygodni kupuje systematycznie rozborki klinowe.
Na poczatek kupilem 5 poznije znowu 5 pozniej 3 pozniej znowu 3.
Problem w tym ze jak wpuszcze jakas "serie" rozborek np. 5 to na drugi dzien zostaja dwie no moze 3. I tak z kazdej zakupionej serii zostaja dwa trzy. Obecnia mam ich 5:( Najlepsze jest to ze one poprost znikaja. Niemoge znajlesc ich martwych. Moze kiryski zjadaja padline :?:
Co Wy na to :?:

Marta Podraza
04-07-2004, 10:10
A akwarium masz przykryte szczelnie ? Być może wyskakują, a jeżeli padają to kiryski ich nie zjadają tylko zbrojniki niebieskie.

Karol Kaniewski
04-07-2004, 12:45
A akwarium masz przykryte szczelnie ? Być może wyskakują, a jeżeli padają to kiryski ich nie zjadają tylko zbrojniki niebieskie.

3/4 akwarium jest przykryte. Ale moze gdzies tam faktycznie wyskakuja :|

Mowisz ze to zbrojniki... Jesdem jest okolo 5 centymetrowy i dwa male po 2 cm :| W sumie to moze ich sprawka.

A jak radzicie kupowac ... Partiami po 3-4 rozborki czy np. odraz 10 sztuk kupic ??

XAC
04-07-2004, 12:54
Narazzie nie kupować! Zbrojniki mogą faktycznie usunąć zwłoki, ale coś jednak zmieniło żywczyki w trupki. Lepiej wykryj przyczynę padania rybek a dopiero potem kupuj. (padają cholernie szybko - może to skalary albo problemy z wodą czy błędy w transporcie)

Karol Kaniewski
04-07-2004, 12:59
Narazzie nie kupować! Zbrojniki mogą faktycznie usunąć zwłoki, ale coś jednak zmieniło żywczyki w trupki. Lepiej wykryj przyczynę padania rybek a dopiero potem kupuj. (padają cholernie szybko - może to skalary albo problemy z wodą czy błędy w transporcie)

Hmmm .... o jakich bledzach w transporcie mowisz :?:

XAC
04-07-2004, 13:08
Przechłodzenie, przegrzanie, przyduszenie, stres(wstrząśnięcie), wprowadzanie bez aklimatyzacji(duże różnice temperatury,ph,kh,gh) itp.

Karol Kaniewski
04-07-2004, 13:37
Przechłodzenie, przegrzanie, przyduszenie, stres(wstrząśnięcie), wprowadzanie bez aklimatyzacji(duże różnice temperatury,ph,kh,gh) itp.

Hmmm naprawde nie wiem.
Moze i masz racje. Rybki po wpuszczeniu do akwa nie wykazuja zadnych dziwnych zachowan. Odrazu przylaczaja sie do juz plywajacych w nim grupki i smigaja razem.

XAC
04-07-2004, 13:46
Mimo wszystko 70% odpadu to bardzo dużo i coś musi być nie tak. Ja poobserwowałbym te które są jakiś czas a dopiero później kupowałbym następne (w zeszłorocznych AKWARIUM (magazynach albo naszym)był o razborach fajny artykuł może ci pomoże - jutro rano podam ci numer i które to dokładnie pismo)

Karol Kaniewski
04-07-2004, 13:53
Mimo wszystko 70% odpadu to bardzo dużo i coś musi być nie tak. Ja poobserwowałbym te które są jakiś czas a dopiero później kupowałbym następne (w zeszłorocznych AKWARIUM (magazynach albo naszym)był o razborach fajny artykuł może ci pomoże - jutro rano podam ci numer i które to dokładnie pismo)

Narazie bede tylko obserwowal. Jesli jeszce jakies wykituja bede szukal jakiejs przyczyny.

Bede czekal jaki to numer :wink:

XAC
04-08-2004, 06:46
Zgodnie z obietnicą: Nasze Akwarium nr 24 (11/03) artykuł opisowy (mało konkretów) i Akwarium Magazyn nr 52 (1/04) opis rybki (same konkrety).

Karol Kaniewski
04-08-2004, 08:21
Teraz bedzie aby problem gdzie dstac starsze egzeplarze :|

XAC
04-08-2004, 08:40
Prawd mówiąc sporo zaległych numerów dostałem gratis do pekoltii w akwarystycznym. W Olsztynie w 3 czy 4 sklepach mają prawie cały zeszły rok. Można zamówić w wydawnictwie a czasami bywają w sklepikach z przeterminowanymi gazetami dużo taniej. Niestety nie mam scanera, bo za takie małe piractwo chyba by się nie obrazili. Może ktoś inny ma scaner i gazetki?

Karol Kaniewski
04-08-2004, 08:47
Ja mieszkam w maly miasteczku. Tutaj trudno o najnowszy numer tego czasopisma a co dopiero o jakies starszy :|
Ale mzoe gdzie zalatwisz scaner :)
Bede Twoim dluznikiem :wink: http://www.karkan102.webpark.pl/piwo.GIF

XAC
04-08-2004, 08:54
Prawde mówiąc to swój scaner i drukarkę oddałem świadkowej, bo mi się akwa na biurku nie mieściło i jak go jeszcze nie rozwaliła to powinna mi wyświadczyć małą przysługę w niedzielę. Postaram się.

Karol Kaniewski
04-13-2004, 12:19
Czesc :)
I co zalatwiles moze ten scan ??

XAC
04-13-2004, 12:39
Prawdę mówiąc mam z tym problem więc albo chwilkę poczekasz albo napiszę ci streszczenie albo puść mi prywatem swój adres to już dziś wkładam xero do koperty i masz.