PDA

Zobacz pełną wersję : Muszę oddać ramirezkę. Tylko którą?

kasiek
04-07-2004, 07:57
Moje ramirezki się chyba nie dobrały :(. Samica strasznie goni samca, biedak jest już tak chudy i słaby że za niedlugo się wykończy. Załatwiłam w zaprzyjaźnionym sklepie że mogę przynieść jedną rybkę do wymiany, tylko, no właśnie, którą?
Samczyk jest zabiedzony, trudno go nawet nakarmić, bo samica go przegania od karmidła. Z kolei samiczka jest agresywna, atakuje wszystkie rybki w akwa, nawet dużo większe.
No i co ja mam robić ? - poradźcie pliiiz :)

XAC
04-07-2004, 08:07
Pogadaj w sklepie jeszcze raz. Zanieś obydwie i wymień na coś innego.

kasiek
04-07-2004, 08:24
o dżizas, why? :shock: Dlaczego mam oddać obie? Bardzo lubię moje ramirezki i prawdę mówiąc już oddanie jednej jest dla mnie trudne, ale nie chcę żeby rybki się męczyły :(. Myślisz ze sytuacja może się powtórzyć?

XAC
04-07-2004, 08:34
Może dlatego, że jestem uprzedzony (u mnie na 16 padłych rybek 10 to ramirezy). Miałem z nimi same kłopoty i może inni się z tym nie zgodzą ale będę twierdził, że to rybki nie dla początkujących. Dużo lepiej wspominam np Kakadu.

monetka
04-07-2004, 08:36
o dżizas, why? :shock: Dlaczego mam oddać obie? Bardzo lubię moje ramirezki i prawdę mówiąc już oddanie jednej jest dla mnie trudne, ale nie chcę żeby rybki się męczyły :(. Myślisz ze sytuacja może się powtórzyć?

No to masz problem. :( Ja na Twoim miejscu oddalabym te "wsciekla" samiczke. :wink: Skoro potrafi zgnebic samca, to musi byc niezly z niej aparat! :wink: Z kolejnym moze byc to samo. :?

Olo
04-07-2004, 08:57
Popieram Monetkę.
Lepiej nie ryzykować choroby wściekłych ramirezów :D :D :D

-Bartek-
04-07-2004, 17:18
Za duża musi być różnica wielkościowa między tymi rybkamii ta większ nie toleruje tej mniejszej. Jesteś pewny, że są różnej płci? Spróbuj kupić jakiegoś silnego samca podobnej wielkości, to wtedy może się dobiorą.

P.S. Mam 3 ramirezy i jedna para się dobrała i już składała ikrę, a tej trzeciej 2x mnijeszej nie tolerują, ale raczej nie mają zamaru jej zabić, poprostu ją odganiają w obronie terytorium.