PDA

Zobacz pełną wersję : [112][SA] "Kroczące drzewa" (28.03->29.04.2005)

Grzegorz Pietranek
03-28-2005, 04:08
Witam..
Mój pierwszy baniak - może już czas pokazać, jak rybki żyją w Sosnowcu, na Środuli.. Myślę, że nic złego im się nie dzieje, skoro (odpukać) wszystko jest w porządku..
Mam jeszcze 12l, ale używam obecnie do przygotowania wody, może kiedyś jakiś bojek czy cuś..

Cóż, zapraszam do oglądania.. Ewentualne prośby postaram się spełnić w miarę możliwości, na pytania odpowiedzieć, uwagi, chętnie czy nie, przeczytać i przeanalizować..

Mam nadzieję, że informacja jest pełna.. :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz Pietranek

Na początek dane (stan na 27.03.2005):
Baniak: 112l, 80x35x40h
Pokrywa: DIY, z paneli PCV
Filtr: DIY hydroponiczny sump (doniczka 11l) nad akwarium na AquaSzucie 8W, powrót deszczownią.
Grzałka: 100W na termostacie RT-2a
Oświetlenie: Żarówki kompaktowe (15W Energetic + 11W Power-Lux), 10:30 - 23:30
Tło: DIY (styropian, zapalarka do gazu, czarny spray, gałęzie)

Temperatura: 25*C
TwO: 13*n (i ciągle spada)
TwW: 6*n (i ciągle spada)
pH: 7,8 (i nie wiem dlaczego stoi)
NH3: 0
NO2: nie mierzę (nie mam testu)
NO3: nie mierzę (nie mam testu)

Podmiany: raz na 6-8 dni, 12l, odmulanie dna, czyszczenie gąbki-prefiltru (w wodzie z podmian oraz raz na miesiąc pod kranem)

Zalanie: 24.12.2004
Zarybianie - początek: 13.02.2005

Obsada (na 27.03.2005):
Nannacara anomala (Akara paskowana) 2+0
Apistogramma cacatuoides (Pielęgniczka kakadu) 1+1
Hasemania nana (Miedzik obrzeżony) 9+2
Hypostomus plecostomus (Plecostomus, Glonojad :D ) 1
Hymenochirus curtipes (Karlik szponiasty, Żabka) 2
Physa sp. (Rozdętek, Ślimak) n :wink:

Pokarmy:
Katrinex Artemia (mrożonka)
Katrinex Larwa Komara (mrożonka)
Tropical - płatki wysokoproteinowe
Tetra Min Granules
Tetra WaferMix

Rośliny (za SRWiA):
Heteranthera zosterifolia (Heterantera paskowana)
Vallisneria americana (Nurzaniec amerykański)
Sagittaria subulata (Strzałka skrzydlasta)
Cryptocoryne beckettii (Kryptokoryna Becketa)
Hydrocotyle leucocephala (Hydrokotyle nerkolistne)
Vesicularia dubyana (Mech jawajski)
Pistia stratiotes (Piscja osokowata)
Cladophora aegagropila (Gałęzatka)
Microsorum pteropus (Mikrozorum uskrzydlone)
i inne..

Nawożenie: Brak, w planie bimbrownia

Wystrój:
Gałęzie
Kokosy
Liście dębu (przybywa)
Łupiny orzechów włoskich

Uwagi ode mnie:
- Woda preparowana żywicą jonowymienną - w kranie 32/16/7,8..
- Światło złe i za mało - wiem.. :D 15W ma ciepłą barwę, 11W zimniejszą - oznaczeń nie było.. Przez długi czas były dwie 11.. :?
- Prosiłem w sklepie o samice.. Mam dwa samce akarki (ale się przeganiają, więc oba hetero), a miedzików 9+2.. Uważajcie, jak kupujecie!!!
- Plecostomus to nieszczęśliwy prezent.. Na razie ma 8cm - urósł przez 1,5 miesiąca może 0,5cm.. :? Oddam, jak przekroczy 12cm..
- Sprzedawca zawsze lepiej wie, co musi wcisnąć klientowi, rozmowa z nim nie ma sensu (test NH3 zamiast NO3, akarka-"akarek" - byłem nawet wymieniać).. :?
- Zaawansowanie filtra i pokrywy oceniam na 95% - czeka jeszcze kosmetyka..

Plany:
- Bimbrownia
- Zasadzenie w filtrze roślin
- Samiczka N. anomala, oddanie podporządkowanego samca
- Parka jakichś innych pielęgniczek
- Więcej miedzików :D
- Piasek na żwir (bez restartu)
- Oddanie Plecostomusa
Wystrój ewoluuje cały czas..
Jeżeli ktoś może/chce pomóc w wypełnieniu planów, to proszę o kontakt..

FOTKI:

1. Widok ogólny na dzień 24.03.2005:
http://www.republika.pl/dentes/gp/akwa-2005-03-24.jpg

2. Widok ogólny, 19.03.2005 (oświetlenie 2x11W):
http://www.republika.pl/dentes/gp/akwa-2005-03-19a.jpg

3. Widok z lewej, 19.03.2005:
http://www.republika.pl/dentes/gp/akwa-2005-03-19b.jpg

4. Zdjęcie akwarium, miejsce gdzie stoi i burdel wokół niego. :wink: Pokrywa DIY jeszcze nieukończona. Filtr DIY ze skrzynki balkonowej 80cm, też jeszcze nieukończony, bez roślin:
http://www.republika.pl/dentes/gp/filtr-2005-03-24.jpg

5. "Pakt Trzech" - dominujący samiec N. anomala, samiec A. cacatuoides, samiec H.nana, 22.03.2005:
http://www.republika.pl/dentes/gp/ryby1.jpg

6. Ten sam miedzik (mój ulubiony) - bez górnej części płetwy ogonowej, zdjęcie z lampą błyskową - daje po oczach; i jak tu nie kochać miedzików?; 22.03.2005:
http://www.republika.pl/dentes/gp/h-nana-1.jpg

7. Na koniec tego długiego postu ja i żabka mówimy Wam "wielkie joł":
http://www.my-smileys.de/smileys2/hand.gif
http://www.republika.pl/dentes/gp/h-curtipes-1.jpg

Jeżeli kiedyś znikną zdjęcia, proszę o informację (PW) - najwyżej wrzucę na serwer forum - na razie nie chcę tego robić, skoro mam inną możliwość..

Dolphineq
03-28-2005, 04:32
Witam.

Trzeba przyznać, że ten baniak ma swój klimat. Poprzez ciekawe ułożenie kokosów i korzeni, akwarium sprawia wrażenie bardzo mrocznego. Osobiście gdybym ja był właścicielem tego akwarium zmieniłbym podłoże na czarny żwir, lub piasek, ale każdy akwarysta ma swoją wizje. ;) Naprawde kawał dobrej roboty. ;)

Pozdrawiam. ;)

Gregi
03-28-2005, 05:08
Fajne. Nie tylko tak samo mamy na imię, ale i akwa podobne :D Jak układa się współżycie akarek i kakadu? Też wyślałem, żeby dorzucić jeszcze jakieś pielęgniczki.

rob1979
03-28-2005, 11:12
powiedz mi proszę skąd masz takie fajne gałęzie? korzenie?
kupiłeś je czy szperałeś po okolicznych lasach? jeśli tak to jakie to drzewo i czy są martwe?
piękne akwa
pozdrawiam

cost
03-28-2005, 11:21
świetne akwa. za jakis czas mam zamiar przebudować swój zbiornik i myślałem o czymś podobnym tylko z większą ilością roślin. napisz proszę coś na temat tych gałęzi.

kwalera
03-28-2005, 12:22
Wykonałeś niezłą robotę GRATULACJE

Vildi
03-28-2005, 12:47
Ma swój charakterek :wink:

lukas_Z
03-28-2005, 12:54
No comment. To akwarium mówi samo za siebie. Kawał dobrej roboty.

Grzegorz Pietranek
03-28-2005, 12:59
Zbieram pochwały.. :shock:

Na górze zrobiłem edit (tło i wystrój).

Może najpierw o tym, jakie było założenie tego akwa.. Przeczytałem, że SA to też miejsca okresowo zalewane.. Wymyśliłem sobie taką właśnie okresowo zalewaną leśną polanę - częściowo zanurzone drzewa, trawy na dole i totalny syf na dnie (dlatego są kokosy i łupiny orzechów włoskich - sprawia naturalniejsze wrażenie)..

Co do tego drewna..

Koło domu mam takie gruzowisko - kiedyś stały tu kamienice żydowskie (ostatnią pamiętam - burzyli, jak byłem w 1 klasie podstawówki) - tu było nawet getto.. Od 15 lat nikt się tym gruzowiskiem nie interesował (chyba, że dzieciaki :D ).. Stoi tam trochę drzew, kilka już leży.. Więc którejś styczniowej soboty zwiad, a w niedzielę piłka w rękę i "na łowy".. Oczywiście drzewa powalone lub wysuszone (gałęzie).. Nie znam gatunku..
Dwie rzeczy mnie niepokoiły, ale zaryzykowałem: Zagłębie i niedaleka DK90.. Z tych powodów bałem się trochę puszczać ryby i stało tak długo puste..
Przygotowanie - okorowałem, poczyściłem trochę, przelałem kilkakrotnie wrzątkiem z solą. Potem przez 72h leżały w akwarium (pustym) z wodą o temp. ok. 70*C (dwie grzałki 300W). Po starcie akwarium - też norma - 2x biała pleśń, czerwone grzyby, potem białe i czarne.. Do dziś gałęzie nie toną (są "przytrzymywane" od góry)..

Czarnego żwiru nie chciałem, o warstwie piasku myślę intensywnie..

Krasa
03-28-2005, 14:20
Bardzo fajne, ma swój klimat
Pozdrawiam Krasa

hib1
03-30-2005, 15:31
Akwa interesujące, tylko korzenie (skądinąd ciekawe) kojarzą mi się trochę z kroczącymi drzewami z Władcy Pierścieni. :wink:

Bolo
03-30-2005, 18:41
Niezle akwa. Spore ryzyko z tymi korzeniami, ale jak widac oplacalo sie.

mariop3
03-30-2005, 20:28
Witam :wink: Akwa bardzo fajne, jak roslinki się rozosną będzie extra :D Rybki bardzo ładne :D Pozdrawiam :wink:

chmiel
03-30-2005, 22:10
Akwa interesujące, tylko korzenie (skądinąd ciekawe) kojarzą mi się trochę z kroczącymi drzewami z Władcy Pierścieni. :wink:
dokładnie :wink: też mam takie wrażenie. Pomysł fajny ale te gałęzie jakoś nie pasują, są za proste i za jasne. Podłoże też jakoś mi "nie leży". Generalnie ryby i tak pewnie czują się nieźle w takim akwa, no może jakbyś dokupił jeszcze jedną samiczkę kakadu, było by fajniej, i ciekawiej.

sztopan17
04-29-2005, 15:19
Nazywali się Drzewcami (w książce) lub Entami

atusia
04-29-2005, 16:19
Akwarium fajniutkie...ma swój klimacik...bardzo ciekawa kompozycja :11: Troszkę więcej roślinek i będzie super :)

Grzegorz Pietranek
04-29-2005, 16:39
Wow.. Ktoś się obudził.. :wink:
Wieczorem zrobię update, bo przez miesiąc trochę się zmieniło..

Troszkę więcej roślinek i będzie super A na początku miała być sama Saggitaria.. :? Co by wtedy było? :(

Grzegorz Pietranek
04-30-2005, 01:03
Witam..

Od założenia wątku minął miesiąc, więc mała aktualizacja..

Dane techniczne (stan na 29.04.2005):
Bez zmian

Parametry wody:
Bez większych zmian

Podmiany:
Bez zmian

Obsada (na 29.04.2005):
Przybyło:
Nannacara anomala (Akarka paskowana) 0+1
Anomalochromis Thomasi (Barwniak Thomasa) 1+1 (?)
Ubyło:
Ślimaki - Akarki sobie z nimi poradziły.. :?

Pokarmy:
Dodatkowo:
Tetra Rubin
Żywa ochotka (okazjonalnie)
Żywy wodzień (raz)

Rośliny:
Bez zmian

Nawożenie:
Bimbrownia (Jeszcze nie do końca szczelna)
Tropical Bio Florin (1/tydzień 5ml pod korzenie)
Pokon przeciwko chlorozie (1/tydzień 5ml pod korzenie)
Aqua Plant B (co 2 dni 1ml do wody)

Wystrój:
Bez zmian

Plany:
- Bimbrownia JEST
- Zasadzenie w filtrze roślin JEST
- Samiczka N. anomala JEST
- Oddanie jednego samca N. anomala
- Parka jakichś innych pielęgniczek JEST
- Więcej miedzików :D
- Piasek na żwir
- Oddanie Plecostomusa

FOTKI:

1. Widok ogólny na dzień 29.04.2005:
http://www.republika.pl/dentes/gp/akwa-2005-04-29.jpg

2. Nowy nabytek - Barwniak Thomasa:
http://www.republika.pl/dentes/gp/a-thomasi-1.jpg

3. Nowy nabytek - Barwniak Thomasa:
http://www.republika.pl/dentes/gp/a-thomasi-2.jpg

mati
04-30-2005, 13:34
Świetnie wygląda. Tak dalej. Ładne barwniaki, trochę podobne do ramirezek. :D

veronika_van_halen
04-30-2005, 16:13
Przesadziłeś chyba troche z roślinami, bardzie podobało mi sie wcześniej, jak było mniej roślin. Teraz nic nie widać (chyba ze to tylko tak na zdjęciu wyszło).

Łuka$z
04-30-2005, 17:58
Właśnie teraz jest lepiej . Bardziej tajemniczo :wink:

Grzegorz Pietranek
04-30-2005, 22:09
Świetnie wygląda. Tak dalej. Ładne barwniaki, trochę podobne do ramirezek. :DNie bez powodu nazywają je "afrykańskimi ramirezami".. :) Jest jeszcze pielęgniczka boliwijska (microgeophagus altispinosa) - też podobna.. Jest kilka różnic - oba gatunki są bardziej wytrzymałe na parametry wody, są też twardsze.. U mnie po kilku godzinach uciekania postawiły się samcowi kakadu, objęły rewir w akwa i jest spokój.. :)

Przesadziłeś chyba troche z roślinami, bardzie podobało mi sie wcześniej, jak było mniej roślin. Teraz nic nie widać (chyba ze to tylko tak na zdjęciu wyszło).Jak widzisz, Pistia zarosła większość tafli, więc jest ciemno w środku.. Inne rośliny są "jak leci" - nie robiłem nic z nimi od 2 tygodni..

piotrekkk
04-30-2005, 22:13
Baniak spoko tak 3mac

Matrix
06-10-2005, 01:54
pochwalam DIY w kazdej postaci ale te korzenie przypominaja mi tyczki na pomidory 8) albo jakas miniaturowa drabinke przez to jest na pewno charakterystyczne.

ps. barwniaki to kochane rybki nie da sie ich nie lubic sa cudowne polecam kazdemu poczatkujacemu jak je zobaczy w akcji jest juz nasz na zawsze caly pochloniety akwarystyka 8)

Grzegorz Pietranek
06-10-2005, 02:06
Ja ich już nie lubię.. :(
Choć mają swoje dobre strony.. Samiec kakadu się skumplował bardzo dobrze z samcem akarki - siedzą razem schowani za filtrem i tylko raz na jakiś czas na zmianę wychylają się.. Niestety tylko po to, żeby oberwać.. :?
Rybcie (na szczęście parka) naprawdę mają super wyglądające zaloty.. :-)
A moje drzewa - tak to miało po prostu wyglądać.. Pisałem już - Skraj lasu i polanka.. :)

melitzarelle
06-13-2005, 09:23
bardzo ładne akwarium - pomysłowe i w ogóle.... zauindpirowałeś mnie. teraz, jak będę miec trochę czasu, też zastanowię się, co by można podobnego zrobić, pomysł użycia różnych "paści" do akwa takich jak bambusy i korzenie już długo kiełkuje w mojej głowie. teraz nabiera to realnych kształtów, kiedy wiem, że coś takiego jest możliwe. wspaniałe. :D

Panoramix
06-13-2005, 12:30
Jak dla mnie, 85% korzeni powinno być pokryte mchem i anubiasami nana. Na dno wiecej roślin środkowoplanowych czyli np. kryptokoryn wendetii, żabienic jakiś czy czegokolwiek takiego. Ciemniejszy żwirek i zamaskowana rura po lewej stronie ;)
A żeby dodać wszystkiemu uroku i estetyki z zewnątrz, to pomalował bym obudowe oświetleniową na czarny, albo ciemnosiwy kolor. Ten kolor sorry ale kojaży mi z klozetem ;)

Ale ogołnie masz całkiem fajną koncepcje na akwarium już takie jop twoja mać. Ale i tak jest klimatycznie hehehe :)

Esia
06-13-2005, 16:46
Potwierdza się powiedzonko "o gustach się nie dyskutuje" :wink:
Moim zdaniem najciekawsze w tym akwarium są właśnie te gałęzie - nareszcie gołe. Zupełnie nie przemawiają do mnie korzenie porośnięte mchem - takie łysolce są pełne wyrazu, mają charakter i dzięki nim akwarium nie jest ugrzecznione, tylko ma "pazur". Obserwuję je od początku i podoba mi się kierunek zmian.
Moje "patykowate" korzenie już się moczą :wink:
Pozdrawiam

Sebastian_S
06-13-2005, 19:52
za ZTS wielkie brawa, nie ma to jak własna praca - najbardziej cieszy, ale jak ktoś zauważył też bym pomalował na czarno - ładniej, elegancko, kolor lepiej się komponuje z akwariami.
Bardzo dobrze prezentują się korzenie, trochę za dużo roślinności w górnej partii,- zasłania oświetlenie, chyba ze celowe zamierzenie, które ma na celu wprowadzenie półmroku do akwarium.

derek
09-20-2005, 17:19
Bardzo fajnie zrobione akwa, patykowate korzenie robia fajny klimacik. Co do barwniaczka Thomasa to piekna rybka ale to rybka z charakterem w swoim baniaku 240 litrow mialem 3 parki barwniaka i przed ich wpuszczeniem ok.10szt kakadu (3 samcow) kakadu wytrzymalo z nimi nie caly miesiac (humanitarnie kakadu zostalo przeniesione do innego zbiornika) , 2 samce zostaly odstrzelone po tygodniu samiec lider kakadu pare razy probowal sie z Thomasem ale zazwyczaj siedzial gdzies za ktoryms z filtrow albo w rogu przy powierzchni na korzeniu. Co do barwniakow to moge powiedziec z doswiadczenia ze z trzech par w ogolnym wycierala sie tylko tylko jedna "rzadzaca" reszta, jak ktoras z pozostales dwojki sie wytarla glowna parka czekala do zmroku i wyzerala im ikre (niestety ale musze to powiedziec przepieknie to robili i chyba sie nawet dogadaly z kirysami w tym temacie)
pozdrawiam i powodzenia w kolejnych zmianach w akwarium

Alo
10-02-2005, 20:51
oryginalne, ale mnie sie nie podoba

zelik
10-08-2005, 13:17
pierwsza wersje była duzo lepsza za bardzo pozarastało i nie wiele widać

lukaszx6
10-24-2005, 19:18
Akwa fajne barwniackzi też :wink: Powiedz m ijak zrobiłeś ten filtr DIY?Jestem bardzo ciekawy odpowiedz daj mi na gg:2601995 dziex za pomoc;)

sezamm
10-24-2005, 19:43
fajne masz te akwariium ma swój klimacik ;D Obsada spoczko :P Podoba mi sie