Zobacz pełną wersję : jakie i ile swiatła nawozy jakie kamienie itd...
hejka jak w temacie...jeśli możecie mio cos doradzic bede wdzięczny...
1 filtr mam nadzieje ze zwykły gąbka wystarczy-chyba najmniejszy z fan
2 światło i tu mam dylemat..jest tam 15w bo to standart w pokrywach chce jeszcze troche podoladać ile i jakie? żarówki czy swietlówki czy kompakty energooszczedne?
2a:) ile swiecić im swiatło? czy nie szkodzi im zbyt długo swiecone i zbyt jasne swiatło?
3 roślinki -no właśnie gdzieś napisał ktos ze anubias i cryptocoryna niemoże być bo wydzieli kwas szczawiowy? serio?>
5 kamienie ..jakie kamienie mozna wsadzić do krewetkarium i jakie podłoże? piasek kwarcowy może być?
6 nawozy dawać czy nie?
wiecej narazie niepamiętam:)
Jeszcze jakbys napisal o wymiarach akwa :wink: U mnie swiatlo swieci ok 12-13 godzin. W jednym krewetkarium mam henka i glosie i trzy kamienie, a w drugim mam rozne odmiany mchow i korzenie oraz glosia. Jako podloze zastosowalem zwir kwarcowy o granulacji ok. 5 mm. Obydwa akwa nawoze malymi ilosciami nawozow. W mniejszym uzywam seri PG Pro a w wiekszym, gdzie daje zwykla kranowe to podaje PGC + Ferro i Macro. Tyle, ze wszystkie nawozy sa w mniejszych ilosciach niz zalecane. POdaje takze CO2 ale tylko w wiekszym krewetkarium ze wzgledu na glosie. Za filtracje odpowiadaja u mnie Aqua clear mini - w mniejszym akwa i Aqua-el mala kaskada - nie pamietam oznaczenia. Co do oswietlenia to zwyklych zarowek nie polecam, gdyz zapewne masz plastikowa obudowe i moze wypalic w niej dziury, jesli za blisko umiescisz zarowke. Ja zakladalem dodatkowa swietlowke i po 2 kompakty z przodu aby doswietlic glosie.
dzieki NOVINA właśnie zapomniałem dopisać :roll:
ja mam krewetkarium standart 50l czyli 50cmx30 i tam jest 15w chce dodać albo 2x8w lub 13 tylko ze 13 jest za długa i bym kombinowac miał ale zobacze a kompakty jakie i o jakiej mocy masz? a tak naprawde ile światła dać by super rosło
mam tam tigery ok 5:),red chery ok 4-5:) około bo niewiem nie moge czasem sie doliczyc:) i jakies mieszańce amano albo kto to wie maja po 3 cm są podobne do amano ale malutkie i juz nosza jajeczka:) ale są kochane wiec są :lol:
Ja w akwa o wymiarach 58*28*28 (nie wiem czy dokladnie takie ale akwa ma 44 litry :wink: )mialem oswietlenie 2*15 W swietlowki i 2*9 W kompakty. Niestety przy takim oswieltnieu strasznie rosly glony wiec wyrzucilem swietlowke i mam teraz 33 W i nie narzekam na przyrost roslin (mam w akwa mchy i glosie oraz pelie). Jeszcze zalezy jakie chcesz miec rosliny? W drugim akwa o pojemnosci 17 litrow mam 2*9 W kompakty i glosia marnieje bo nie ma CO2 a heniek rosnie jak szalony :D Co do moich kompaktow to mam takie najtansze z Auchan chyba cos okolo 3 zl za sztuke :D Nie widze sensu inwestowac w drogie kompakty.
Odnośnie oświetlenia to wydaje mi się, że kreweciom nie potrzeba zbyt dużo watów. Ale ponieważ akwaria z krewetami to doskonały materiał na roślinne to daj troszkę więcej światła i sporo roślinek.
Pozdrawiam Krasa
no właśnie jeśli im nie szkodzi to dam ciut wiecej:)
ale pytałem sie bo chciałem wiedziec czy im niezaszkodzi
a co ja bym tam chciał :) jakis mały trawniczek:)z mchu albo wgłebki korzonek jakieś microsorcium i tyle jak to by sie rozrosło było by superaśnienarazie jest w fazie poczatkowej ale licze ze sie rozrośnie,zazieleni i bedzie dobrze:)bo super wygladaja krewetki na tle takich małych trawników skałki,korzonki..eh:)
a skałki mam nadzieje że nie przeszkodzi jak dam takie jak do ogólnego nie wapienne:)no jak cyfre odpale to zrobie kilka fotek:)
czasem, sie zastanawiam czy nie głodują ale widze ze chyba nie ale dajecie cos czasem swoim krewetką?
Jezeli chcesz hodowac mchy, wglebke i mikrozorium to nie potrzeba wiele swiatla :wink: Jak dasz za duzo to bedziesz mial problemy z glonami. Ja moje krewetki karmie 2-3 dziennie + to co sobie znajda w akwa (glony)