PDA

Zobacz pełną wersję : [34l] Akwairum dla bojownika TristaNeo - nowe foto str. 2

TristaNeo
03-27-2005, 20:19
Prosze o wyrozumiałość to moje pierwsze w życiu akwarium. Mam je trzy tygodnie i jest to przesiadka z kuli dla bojownika.
Wymiary akwarium 37x37x25, oświetlenie świetlówka Ostram w kształcie U 24 W, grzałka Jagger 25W, filtr wewnętrzny Aquael mini + filtr w obudowie, woda wpada do akwa od góry.

Obsada:
1 x samiec bojownika
2 x kirysek panda
2 x kirysek pstry
1 x zbrojnik niebieski
będą jeszcze 2 samiczki dla bojownika

Z góry dzięki za opinie i porady.

TomS
03-27-2005, 20:36
Przy tej ilości roślin zacznij gwałtownie myśleć o CO2 bo zaraz zaczną głodować.

Kompozycja "Chaos" :D
Mnie się podoba...

Raffy
03-27-2005, 20:40
noo super, ale niestety po prawej ta roslina która jest podobna do zabienic jest ladowa, chyba nazywają się skrzydłokwiaty i po lewej niestety tez lądowa, ta trawka biało-zielona :( Skrzydłokwiatem zastap zabienica amazonską a tą trawkę - tatarak chyba >> nurzancami :)

TristaNeo
03-27-2005, 20:49
Uuuu nie wiedziałem, kupiłem w zoologicznym i była w wodzie :-). Coś z tym zrobie. Dzięki za rade.

kepper
03-27-2005, 21:00
Akwarium wygląda przyjemnie, tylko musisz pomyśleć żeby tą cabombe jak dorośnie przesunąć na drugi plan w przeciwnym wypadku zasłoni ci wszystko :? Skrzydłokwiat znacznie lepiej będzie wyglądał w doniczce na oknieniż w akwarium. A ta roślina po lewo to mi wygląda na zielonolistkę (ale wątpię :D tak tylko strzelam). Narazie fajnie, gratulacje :D

TristaNeo
03-27-2005, 22:26
..o ile wiem to nie kabomba tylko jakiś "lisi ogon" tak to facet w sklepie nazwał. Jest to roślina jaśniejsza od kabomby i telikatnijsza, tj nie taka szytwna. Chociaż może masz i racje skoro ku.....sprzedają w sklepie zoologicznym rośliny doniczkowe jako wodne. Normalnie jestem wnerwiony.

rob1979
03-27-2005, 23:02
.. Chociaż może masz i racje skoro ku.....sprzedają w sklepie zoologicznym rośliny doniczkowe jako wodne. Normalnie jestem wnerwiony.

niestety to norma ostatnimi czasy... generalnie wszystkie roslinki z zielono białymi rysunkami na liściach sa podejrzane.

akwa przyjemne... chaos :)

kwalera
03-28-2005, 12:25
Bardzo ładne akwa Bojek ci podziękuję, że już nie musi mieszkać w kuli

lukas_Z
03-28-2005, 12:48
Ta roślina po lewej z przodu to nie kabomba tylko limnofilia. Fajna roślina wymagająca dużo światła. Skrzydłokwiat to faktycznie roślina błotna lubiąca podwyższoną wilgotność podłoża, jednak całkowite zanurzenie znosi jedynie przez krótki okres czasu – gnije po ok. 3miesiącach. Ten „pseudo-tatarak” po lewej na drugim planie to nieznany mi gatunek, więc nie wypowiadam się na jego temat. Ale jak mówią poprzednicy – jego jasny rysunek na liściach jest wielce poleżany – osobiście nie kupiłbym tej rośliny. Co do nawożenia CO2 to myślę że w tak małym akwarium można je sobie podarować i ograniczyć się do dobrych nawozów w płynie (np. Planta Gainer).
Ogólnie akwarium prezentuje się dość przyjemnie. Możemy sobie tylko życzyć żeby wszystkie bojowniki mogły poszczycić się takim apartamentem.

MarcinPrzadka
03-28-2005, 21:32
No no drogi kolego
jestes coraz lepszy
Kurde jak ja chcialbym miec tak duze akwarium :D
SUPER

pozdrawiam

MarioM
03-28-2005, 22:26
Witam

Super zarąbisty korzeń i bardzo ładny bojownik.
Starszy syn zamówił u nas takiego bojownika. Gdzie kupiłeś to cudo?

pozdrawiam
MarioM

TomS
03-29-2005, 01:31
Co do nawożenia CO2 to myślę że w tak małym akwarium można je sobie podarować i ograniczyć się do dobrych nawozów w płynie

Bardzo bym prosił o uzasadnienie.
Dlaczego mały litraż wspomaga zaspokajanie roślin pod względem CO2?
Dlaczego płynny nawóz może zastąpić CO2?

Moje doświadczenia z baniakiem 25L przeczą tezie Kolegi. Mimo dodatku AA PGC wstrzymanie dostaw CO2 powodowało pogorszenie stanu roślin po kilku dniach. Zagęszczenie było podobne.

TristaNeo
03-29-2005, 07:16
Bojownika kupiłem w sklepie zoolgicznym (oczywiście0 w Gorzowie Wlkp., ul. Jana Pawła. Facet trzyma ryby w super warunkach, w dużych czystych akwairach. Plecam

Co do CO2 to zamontowałem prosty dyfuzor z allegro i spróbuje nawozić. Zobaczymy
Pozdrawiam
Tomek

lukas_Z
03-29-2005, 15:32
Co do nawożenia CO2 to myślę że w tak małym akwarium można je sobie podarować i ograniczyć się do dobrych nawozów w płynie

Bardzo bym prosił o uzasadnienie.
Dlaczego mały litraż wspomaga zaspokajanie roślin pod względem CO2?
Dlaczego płynny nawóz może zastąpić CO2?

Moje doświadczenia z baniakiem 25L przeczą tezie Kolegi. Mimo dodatku AA PGC wstrzymanie dostaw CO2 powodowało pogorszenie stanu roślin po kilku dniach. Zagęszczenie było podobne.

Absolutnie nie twierdze że płynny nawóz może zastąpić w 100% CO2. Jednak przy tym małym zbiorniku ukrycie np. dzwonu jest kłopotliwe. Dodatkowo , w tak ograniczonym obszarze mieszkańcy akwarium sami doprowadzą CO2 w takich ilościach przy których jego brak nie będzie przez rośliny odczuwalny (no chyba że akwarium jest wyjątkowo mocno przewietrzane – no ale na zdjęciach tego nie widać), a z nawozem płynnym doprowadzimy roślinom wszystkie niezbędne do rozwoju mikro i makroelementy. Również twardość wody ma wpływ na rozpuszczalność w niej CO2. U mnie np. przy two 18 rozpuszczalność CO2 była tak niewielka, że w zasadzie jego rozpuszczalność z powietrza była niewiele mniejsza, także gdy przestałem dozować dwutlenek rośliny nawet tego nie zauważyły (przynajmniej nie odbiło się to na ich wyglądzie ani tempie wzrostu). Oczywiści cały czas stosowałem nawozy płynne , głównie Planta Gainera , którego bardzo sobie chwalę. Autor topika nic nie pisze na temat zmiękczania wody (zresztą bojownikowi twardość różnicy nie robi),więc wnioskuje ze twardość wody w jego akwa nie odbiega od twardości wody wodociągowej – czyli oscyluje w granicach ok. 20.
PS: Być może moje obserwacje nie dotyczą wszystkich gatunków roślin.

Darek69
04-03-2005, 11:38
Akwarium Super,ale jeśli moge ....dozucił bym kilka neonek...

Crespo
04-09-2005, 17:52
Kup może samice bojownika jescze i bedzei extra parka itd

damian120
04-09-2005, 19:05
Nie wiem o co wam chodzi z tym skrzydłokwiatem ja mam w akwa taki już od roku iślicznie sie rozrósł i wogule nie gnije :!:

Vildi
04-09-2005, 20:02
:shock: :shock: :shock: Extra korzonek :shock: :shock: Można spytać gdzie został kupiony i w jakiej cenie?? Bardzomi się podoba....taki...powywijany :D

zjawek
04-09-2005, 23:05
Tak chyba wygląda raj dla bojownika, ma super warunki, akwa extra i zakrawające na holendra i rzeczewiście pomyśl o CO2, ale jeżeli nie chcesz jakiegoś nadmiernego wzrostu to tez OK :) Bojownik ma się swietnie i to widać :):) Pozazdrościc, sam szukam takiego :):) :D :D :D

TristaNeo
04-16-2005, 14:57
Troche zmian.
Akwarium: 34 litry - może kiedyś żona się zgodzi i będzie większe :-)
Obsada:
3 x samiczka bojownika + 1 samiec
2 kiryski pstre + 2 kiryski panda
1 zbrojnik niebieski - ale odejdzie do znajomego do większego akwa
1 otosek - 2 czekają w kwarantannie

Filtr: kaskada POWER HEAD 400 l/h (w obudowie seryjny - lekko zmodyfikowany wkład filtracyjny tj. torf, gąbka, ceramika)

Grzałka Jagger 25 W

Oświetlenie: przerobiłem obudowę - teraz mam OSTRAM 24W Dulux- L 950 w kształcie litery U + świetlówka seryjna z obudowy też U 11W (nie wiem jakiej firmy) wiem tylko że ma 8000 K barwe światła - wcale nie niebieska :-)

Nawożenie CO2 z butli niskociśnieniowej + ROŚLINEX + FerroActiv codziennie 80 % zalecanej dawki - boje się glonów.

To by było na tyle. Będe wdzięczny za dalsze wskazówki.

Pozdrawiam
Tomek

Marcinus
04-16-2005, 15:04
Wystrój mi sie podoba,dużo ładnie wyglądających roslin.
Zastrzeżenia budzi jedynie obsada a konkretnie te 4 kiryski,które posiadasz-masz za mało miejsca dla nich,zamień je może na jakieś mniejsze odmiany kirysków,zbrojnika oddaj jak najszybciej.

TristaNeo
04-16-2005, 15:11
Właśnie, a czy panda nie jest z tych małych? Wiem że pstre to wariaty rosną duże. Jakie są małe odmiany?

Tomek

Marcinus
04-16-2005, 15:13
Tobie najbardziej by pasowały kiryski malutkie[Corydoras habrosus ]-dorastają one do 3 cm.

Tomasz Zawół
04-16-2005, 16:41
Właśnie, a czy panda nie jest z tych małych? Wiem że pstre to wariaty rosną duże. Jakie są małe odmiany?

Tomek

Fajny baniaczek.
A co do pandy to mój ma już rok i jak na razie ma ok 2 cm. I chyba są łatwiej dostępne od malutkich.

zahram2
04-17-2005, 20:41
Akwarium naprawdę piękne i z tego co widzę to rybki mają raj na ziemi (bojowniki i reszta z wyjatkiem zbrojnika heh) trzymaj tak dalej

p.s. żeby tak wszyscy stwarzali takie warunki to byśmy na forum tylko podziwiali akwaria a nie odpowiadali czasami na wręcz bezsensowne pytania

Pozdrawiam!!! :wink:

TristaNeo
04-24-2005, 10:27
It`s alive!! Serio to nie mam żadnych pomysłów by upożądkować rośliny. Akwarium żyje swoim życiem bez mojej ingerncji w nasadzanie roślinności. Zobacymy co z tego wyniknie.

adurweb
04-25-2005, 11:41
Pytanie:
często się spotykam ze slowem "Holender", np: akwa extra i zakrawające na holendra
co to oznacza? Czy to jakiś styl prowadzenia akwarium?

TristaNeo
05-07-2005, 21:56
Gruntowny remont :-) Tak to teraz wygląda :-)

djtommi
05-07-2005, 22:25
mi sie podoba i to bardzo poprostu takie inne od wszystkich :) nie czesto widzi sie akwa ogolne z taka ladna roslinoscia. ma swoj urok.