Zobacz pełną wersję : [60][roślinne] Wichrowe Wzgórze (Wuthering Hill)
Witam, chciałbym Wam zaprezentować moje najnowsze akwarium. Oto krótka specyfikacja:
Wymiary: 56x30x36 [cm]
Objętość: 60 litrów
Oświetlenie: 3x15W (Sylvania Activa)
Filtracja: Hagen AquaClear Mini
Temperatura: Grzałka AquaEl 50W
Podłoże: piasek
Nawożenie: 1ml/dzień pTMG (sama SZ)
Parametry: póki co nie monitoruje
Obsada roślin:
1. Taiwan moss
2. Erect moss
3. Singapore moss
4. Xmass moss
4. Pellia
5. Microsorum "Narrow leaf"
6. Fontinalis antipyretica
Obsada zwięrząt:
10x Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Zapraszam do komentowania
20 dzień funkcjonowania zbiornika
http://eniaqua.prv.w.interia.pl/wh_day20.JPG
kurde ale bajer naprawde jestem w szoku . . . nie komentuje zwykle akwariow ale to musialem . . . brakuje mi tu tylko hokejowek neonki ale czarne bo niebieskie to juz wszedzie sa ale co ja bym dal zeby tak potrafic :D hihihi
TristaNeo
03-27-2005, 20:29
Wow!!!! Dla mnie super. śliczne.
Pozdr
Tomek
WOW :shock: bajeranckie korzenia !!!!
Super akwa!!
Ale mam pytanko, skad masz tyle rodzajów mchu???
Pozdro
Super akwa!!
Pozdro
Jak sie człowiek postara i zapłaci spore pieniądze to można je dostać.
Super akwa!!
Pozdro
Jak sie człowiek postara i zapłaci spore pieniądze to można je dostać.
Nie koniecznie trzeba placic :wink: Czasem udaje sie je zdobyc za darmo :D Trzeba umiec szukac i miec duzo szczescia 8)
Obsada roślin:
1. Taiwan moss
2. Erect moss
3. Singapore moss
4. Xmass moss
4. Pellia
5. Microsorum "Narrow leaf"
6. Fontinalis antipyretica
:shock: :shock:
Pogratulować skompletowanych mchów.
Skąd wytrzasnąłeś te mchy, ponoć Singapore, czy Taiwan moss są prawie nie osiągalne w Polsce.
Ja jedyny mech jaki moge sobie kupić to jawajski :D i to trzeba się nachodzić :? , ale są dobroduszni ludzie na tym forum i możliwe, że coś mi się dostanie :) .
Akwa mi się podoba, co oznacza, że czymś się wyrużnia z pośrud całej reszty.
Bardzo ladny baniaczek, i bardzo milo ze osoby rowniez z Wrocka. Gdzie kupowales takie fajne korzenie??
Witam,
Akwa robi wrazenie, gratuluje :11:
Korzenie bomba :shock:
Niezla kolekcja mchow :)
Pozdrawiam Mateusz 8)
Pięknie dobrane kierunki linii,
proponuję mocniej zróżnicować odległości poszczególnych konarów od przedniej szyby
(będzie lepszy efekt patrząc pod różnymi kątami)
Nie dostrzegam intencji "mocnego punktu"; może to tandetna klasyka ale w moim odczuciu jakiś subtelny przydał by się.
Po mocniejszym omszeniu będzie bomba :!:
Nie koniecznie trzeba placic :wink: Czasem udaje sie je zdobyc za darmo :D Trzeba umiec szukac i miec duzo szczescia 8)
Aktualnie jest coraz lepiej z dostępnoścą mchów, ale to wynika z popularyzacji krewetkariów. Jeszcze kilka miesięcy temu trudno było o takie mchy i nie są one jeszcze teraz ogólno dostępne. Ale teraz nawet ktoś wystawił te mchy na Allegro :wink:
Bardzo ladny baniaczek, i bardzo milo ze osoby rowniez z Wrocka. Gdzie kupowales takie fajne korzenie??
Takie korzenie są nie do zdobycia we Wrocku. Ja kupowałem je od gościa, który wydobywa je z torfowisk.
Ale teraz nawet ktoś wystawił te mchy na Allegro :wink:
Jakas mala aluzja ? :D :wink: Dzieki temu, ze wystawiam je na allegro to wiele osob dostaje je za darmo ode mnie :D
A co do akwa to IMHO lepiej wyglada bez tego kamienia z poprzedniej aranzacji. A co do wystroju to probujesz zrobic cos w stylu trojkata? Taka wyspa?
Takie korzenie są nie do zdobycia we Wrocku. Ja kupowałem je od gościa, który wydobywa je z torfowisk.
Tak jak myslalem. A masz moze namiary na tego goscia?? I ile taki korzen srednio kosztuje??
Wspaniałe! Nadaje się na jakiś konkurs akwariów naturalnych. Super korzenie. :D
A co do akwa to IMHO lepiej wyglada bez tego kamienia z poprzedniej aranzacji. A co do wystroju to probujesz zrobic cos w stylu trojkata? Taka wyspa?
Narazie stoi tak jak jest, po zarośnięciu będzie widac co ciekawego można przyciąć
Sorka! Ale wygląda jak 25 litrowe krewetkarium Ducha..... A po za tym calkiem nie źle.
Sorka! Ale wygląda jak 25 litrowe krewetkarium Ducha..... A po za tym calkiem nie źle.
Identyko :lol:
Ja nie widzę najmniejszego podobieństwa w kompozycji....poza użyciem mchu i korzeni :1: ale to tak jakby powiedzieć, że lotniskowiec jest podobny do samochodu (...bo oba są z metalu :) )
Ja nie widzę najmniejszego podobieństwa w kompozycji....poza użyciem mchu i korzeni :1: ale to tak jakby powiedzieć, że lotniskowiec jest podobny do samochodu (...bo oba są z metalu :) )
Po prostu ordynanie zgapiłem od Ciebie, szczegół po szczególe :wink:
Ja niestety napiszę cosik innego niż cała reszta. Nie poda mnie się. Nie lubie takiej sztuki w akwarystyce,mimo całej jej oryginalności.
Najważniejsze by podobało się Tobie :lol:
Fajne, fajne!
tez chcialbym miec cos takiego :D
Dzień 33
http://eniaqua.prv.w.interia.pl/wh_day33.JPG
amnesiac
04-09-2005, 14:40
Razborki na TAKIM tle wyglądaja cudnie :D Kompozycyjna 10tka! Tylko oglądać i nic nie mówić... Wystrój jakoś tak uspokaja. Piknie.
pozdrawiam
Pięknie dobrane kierunki linii,
proponuję mocniej zróżnicować odległości poszczególnych konarów od przedniej szyby
(będzie lepszy efekt patrząc pod różnymi kątami)
Nie dostrzegam intencji "mocnego punktu"; może to tandetna klasyka ale w moim odczuciu jakiś subtelny przydał by się.
Po mocniejszym omszeniu będzie bomba :!:
No i jest rewelacja jak myslałem. Teraz dopiero widać, że moja uwaga o różnicowaniu planów była bezzasadna bo są zróżnicowane...
Pojedyncze zdjęcie nie oddało głębi.
Akwa super :11: Zgadzam sie z amnesiac, ze razbory swietnie prezentuja sie na tym tle. Z czego wlasciwie je zrobiles :?: :P
Dobrze, że ograniczyłeś liczbę gatunków mchów oraz dodałeś te małe kamyki. Otoczaki dodają wiele uroku i naturalności. Jak narazie najlepsza wersja z trzech dotychczasowych.
lock1991
04-16-2005, 15:14
enigma
Mógłbyś mi powiedziec ile średnio kosztuje taki mech i czy trudno jest go utrzymać???
enigma
Mógłbyś mi powiedziec ile średnio kosztuje taki mech i czy trudno jest go utrzymać???
Trudno powiedzieć ile kosztuje bo jest raczej rzadko spotykany w sprzedaży. Ja i inni akwaryści, którzy go mają nieraz wystawiają co nieco na Allegro. Utrzymać jest o tyle trudno, że trzeba systemnatycznie dbać o jego czystość, aby nie było w nim odchodów ryb i bezkręgowców, szczątek organicznych itp.
moonisia
04-17-2005, 09:16
bardzo ladne ale ja bym jakies tlo dorzucila :)