Zobacz pełną wersję : FILTR PODCZAS STOSOWANIA LEKOW
SLYSZALEM ZE PODCZAS STOSOWANIA LEKOW TRZEBA WYJMOWAC
WKLADY Z FILTRA? :(
W SZCZEGULNOSCI WEGIEL AKTYWNY.
JAK MA SIE TO DO PRAKTYKI?
POZDRAWIAM I ZYCZE SMACZNEGO JAJKA WSZYSTKIM UCZESTNIKOM
FORUM. :lol:
Dobrze słyszałeś. W trakcie kiedy leczysz ryby podając im lek rozpuszczany w wodzie powinieneś wyciągnąć z filtra węgiel, gdyż oczyszczając wodę z azotanów przy okazji oczyszcza z innych związków chemicznych, którymi zwykle są i lekarstwa.
Jedno małe 'ale', węgiel aktywowany nie oczyszcza wody z azotanów. ...Odnośnie innych wkładów, dajesz lek i żegnasz sie z filtracją biologiczną. Dlatego leczenie przeprowadza się w innych zbiornikach.
Racja. Poszedłem na skróty. :oops:
Węgiel aktywowany usuwa bardzo dobrze: rozpuszczalniki aromatyczne (benzen, toluen, nitrobenzeny itd.) chlorowane związki aromatyczne (PCB, chlorobenzeny, chloronaftalen) fenol i chlorofenole wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (acenaften, benzopireny itd.) pestycydy i herbicydy (DDT, aldryna, chloran, heptachlor itd.) chlorowane, niearomatyczne (tetrachlorek węgla, chloroalkilowe etery, heksachlorobutadien itd.) węglowodory o dużej masie cząsteczkowej (barwniki, aminy, związki humusowe, benzyna)
Jeśli chodzi o substancje nieorganiczne to węgiel aktywowany usuwa:
antymon, arsen, bizmut, chrom, cyna, chrom, brom, jod, fluorki - bardzo dobrze
srebro, rtęć, kobalt, cyrkon - dobrze
ołów, nikiel, tytan, wanad, żelazo - dość dobrze
miedź, kadm, cyna, bar, selen, molibden, mangan, wolfram, rad, azotany, fosforany, chlorki, bromki, jodki - słabo
Węgla aktywowanego ze względu na swoje właściwości jest znakomitym podłożem dla mikroorganizmów. Spełnia wszystkie cechy bardzo dobrego wypełnienia filtrów biologicznych.
Polecam link: http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm
Jest tam prawie wszystko o węglu aktywnym.
Prawdę powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z zastosowaniem węgla jako substrat na złoże biologiczne (w akwarystyce czy rybactwie). Grys diatomitowy, granitowy, ostatnio też zeolity to owszem. Ciekaw jestem z której pozycji jest wzięty cytat o tym zastosowaniu.
PS. W akwarystyce jest raczej nie przydatny w tym celu. Zostało już tam wytłumaczone dlaczego. A co do rybactwa to bym się musiał spytać znajomego na uczelni, a sam podejrzewam że chodzi o cenę.
Ciekaw jestem z której pozycji jest wzięty cytat o tym zastosowaniu.
PS. W akwarystyce jest raczej nie przydatny w tym celu. Zostało już tam wytłumaczone dlaczego. A co do rybactwa to bym się musiał spytać znajomego na uczelni, a sam podejrzewam że chodzi o cenę.
Z palca sobie tego nie wyssałem.
Wyssałem to stąd -> http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm
Cena też nie jest powalająca. 500g kosztuje troszkę ponad 30 zł. -> http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?products_id=1019
To że ze strony "malawi" to wiem. Ciekaw jestem z której pozycji oni wzięli cytat. Cena z UmUma mnie nie interesuje. Jakby na filtr półkowy ktoś chciał kupić węgiel w takim sklepie (po tej cenie) to by chyba musiał sprzedać samochód. Trochę o innych rzędach wielkości mówimy. Na filtr półkowy (zależy jeszcze jaki) wejdzie spokojnie 60l. materiału.
PS. Filtry półkowe powoli odchodzą do lamusa. Teraz na topie są filtry fluidalne, drogie ale bardzo skuteczne.
Jeśli bardzo Ci na tym zależy to podpis autora pod artykułem jest jednocześnie odnośnikiem "mail to". Proponuję dotrzeć do żródeł tą drogą.
Nie bardzo, gdyby autor brał materiały z jakichś publikacji rybackich i akwarystycznych. Ale widzę tam same pozycje chemiczne i okolice. Może kiedyś się zapytam.