PDA

Zobacz pełną wersję : programator pobiera prad?

guruking
03-27-2005, 15:13
witam chcialem sobie kupic programator tygodniowy zeby sterowal oswietleniem akwarium i mam pytanie czy pobiera on prad z sieci? jesli tak to ile ? :)
Pozdraiwam

pchlistosc
03-27-2005, 15:52
witam chcialem sobie kupic programator tygodniowy zeby sterowal oswietleniem akwarium i mam pytanie czy pobiera on prad z sieci? jesli tak to ile ? :)
Pozdraiwam

programatora zarowno cyfrowy jak i analogowy pobiera prad (ten cyfrowy mniej i jest nieczuly na zaniki napiecia) ilosci znikome - zarono w jednym jak i drugim.Co doradzam jezeli zdazaja sie przerwy u Ciebie w dostawie pradu to kup cyfrowy (aczkolwiek drozszy) w przeciwnym razi analogowy

Los_Sandalos
03-27-2005, 16:46
Programator cyfrowy pobiera do 0,5W na wyłączonym przekaźniku i 2-3W w czasie załączenia obwodu odbiorczego. Wersja analogowa czyli z obrotową tarczą pobiera cały czas równo, coś około 1W.

Na razie to szacunki, może wieczorem pomierzę to dokładnie. Być może to kogoś zainteresuje.

guruking
03-27-2005, 18:21
Na razie to szacunki, może wieczorem pomierzę to dokładnie. Być może to kogoś zainteresuje
mnie by t bardzo interesowalo bo ciagle mi rodzice susza głowe jak jest rachunek za prad :wink:

jezeli zdazaja sie przerwy u Ciebie w dostawie pradu to kup cyfrowy
no prad czasem wylacza to znaczy ze kasuje mu sie "pamiec" po wylazceniu prądu czy poprostu bedzie dluzej swiecilo o tyle ile nie bylo pradu? (mam andzieje ze zrozumiale napisalem) :)

Pozdrawiam

Los_Sandalos
03-27-2005, 18:57
Zmierzyłem właśnie zwykły mechaniczny i pobiera 1W mocy czynnej.
Co do tego elektronicznego to muszę jakiś wymontować z rozdzielnicy to podłączę do aparatury.

Co do kwestji zaniku prądu to zwykły mechaniczny po prostu się rozsynchronizuje i godziny oświetlenia się przesuną. Elektroniczny ma wewnątrz podtrzymanie zegara i jemu zanik napięcia nic nie poprzestawia.

wirek
03-27-2005, 18:58
Ja używam chińskiego programatora cyfrowego typu An-mann alfa typ 400, kupiony za jakieś 48 zł w Praktikerze. Podobne, w podobnej cenie bywają na allegro. Tak jak pisze Los Sandalos, zapotrzebowanie mocy samego układu jest minimalne. Mój mimo że pracuje 12 godzin na dobę i obsługuje z 70 watów, jest zupełnie chłodny. Moc pożera to, co jest do programatora podłączone. Mój programator ma akumulatorowe podtrzymanie pamięci i działa jak zegarek. Włącza oświetlenie o 9:00 i o 21:00 wyłącza. Zaniki prądu nie mają wpływu na czas pracy.

pchlistosc
03-27-2005, 19:06
Elektroniczny ma wewnątrz podtrzymanie zegara i jemu zanik napięcia nic nie poprzestawia.[/quote]

:lol: no wlasnie czytaj moje posty wyzej
pozdrawiam
:P