Zobacz pełną wersję : [110l][holender]
Oto mój skromny holenderek 110l.Obsada to młode rybki,15kirysków i krewetka i 8 otosków(będą jak przełowie z innego akwa)Oceniajcie.!! :D Filtracja to power head aquaela6w.Co2 hagena,belka oświetleniowa na 2 świetlówki 18w(fluora i daylight+odbłyśniki sery).
Temat wątku dostosowany do wymagań regolaminu (Los_sandalos)
Dolphineq
03-25-2005, 16:16
Witam.
Akwarium ciekawe i intersujące, ale z pewnością nie nazwałbym go "Holendrem". Co najwyżej roślinne, ale to oczywiście tylko moje odczucie. Zobaczymy co napiszą inni, którzy sie lepiej na tym znają. ;)
Pozdrawiam. ;)
to ni holender :) to jest normalne akwarium, tez nie roslinne bo mało roslin widzę :)
Ale spokojnie, bedziesz miał kiedys roslinne >> nie trac nadzieji i dobrze dbaj o roslinki :)
Ale mam prosbę, wąkratkę trzymasz pod wodą ... pod wodą słabo rosnie, co z tego obserowałem ze wakratka rosnie w zastraszajacym tempie gdy blaszki lisci sa NAD wodą a korzenia, łodygi i spód liscia POD wodą. Wtwedy wypusci bardzo efektowne korzenia :)
A co to za małe rybki które pływają w toni takie srebrzyste ?
chesterek
03-25-2005, 16:55
No właśnie pełno ostatnio tematów z holendrem w tytule. Otwieram, a tam zwykłe akwa. Przecież takie typowe akwarium to chyba nie wstyd. A ogólnie zbiorniczek bardzo sympatyczny, ale zmień tło.
Co do akwa to fajne mi się podoba. A co do tego napływu holendrów to fakt ludziom się wydaje, że posadzą kilka roślinek i mają holendra a faktycznie to nawet roślinne nie jest. Chyba zrobie fotkę swojej trofciarni mam tam ze 20 sztuk 3 gatunków roślinek :!: :D i w sumie chyba idąc za modą i z duchem czasu nazwę je "Holenderskim" hehehe :D
Pozdrawiam Krasa
Witam .Przecież rośliny są jeszcze młode dopiero się rozrosną i zarosną akwa.Mam w planie jeszcze zakup lotosa tygrysiego i może jeszcze czegoś.A jeżeli chodzi o rybki to są haplochromis sp.44 i aulonacary calico i jacobfreibergi(jakoś odpowiadają im te warunki) :D
Zamieszczam kilka nowych fotek.Ropśliny rosną w oszałamiającym tempie sami zobaczcie
No, aby nazwać to akwarium per "holenderskie" trzeba mieć ....nie wiem co...odwagę? :?
BTW. staraj się robić zdjęcia bez lampy, albo chociaż ją przysłaniaj (i np. kieruj błysk w górę) - zdjęcia będą lepsze i mniej przekłamane.
Tło do wymiany! Moim skromnym zdaniem :wink: :wink:
Pozdrawiam- Vildi
futermelok
04-12-2005, 13:31
Akwarium holenderskie nie polega na ilości roslin tylko na odpowiednim ich ułożeniu. A zbiornik faktycznie holenderskim nie jest co nie znaczy że jest do bani. Ładnie zarosniete przyzwoite akwarium.
piotrekkk
04-12-2005, 17:15
Mi sie tam akwa bardzo podoba. Powiec co robisz ze ci rosliny rosna w tak szybkim tepie? :)
Akwa ładne.
Ah ta moda na holendry. Teraz jak ktoś ma w akwa więcej niż 3 gatunki oślin odrazu krzyczy: "HOLENDER" :? :D :D
piotrekkk
04-12-2005, 20:25
Ok ale ja mam CO2 (bimbrownie) i to nic prawie nie pomaga :/ Oswietlenie moze mam za slabe - mam 2 jarzeniowki ktore maja 18W czyli razem lacznie 36W. Czy 36W na 85 litrowe akwarium to za malo? Jesli tak to napiszcie ile by bylo najlepiej zeby tak te roslinki rosly :D
dżungla to jeszcze nie holender - to fakt. Ja się staram od dwóch miesięcy nie dopuścić do pełnego zarośnięcia akwa - grunt to przycinka :) Mam nadzieję, że wkrótce to jednak będzie holender - na razie mam 15 gatunków roślin. Chcę dojść do 20.
futermelok
04-13-2005, 08:13
Ok ale ja mam CO2 (bimbrownie) i to nic prawie nie pomaga :/ Oswietlenie moze mam za slabe - mam 2 jarzeniowki ktore maja 18W czyli razem lacznie 36W. Czy 36W na 85 litrowe akwarium to za malo? Jesli tak to napiszcie ile by bylo najlepiej zeby tak te roslinki rosly :D
Przy tak małym oswietleniu podawanie CO2 nic nie pomoże nawet może pogorszyć sprawe (rozwój glonów), nie jestem specjalista w tej dziedzinie ale podaje sie że podawanie Co2 ma sens przy oswietleniu powyżej 0,6W na litr. Pozatym rosliny potrzebują też innych składników dla swego wzrostu i samo oświetlenie i CO2 nie pomorze.
piotrekkk
04-13-2005, 14:58
Chcem zmienic wlasnie oswietlenie - najlepsze ile by bylo watow na 85 L? I chyba zeby rosliny lepiej rosly to jakis nawoz by sie przydal?
Przyjmuje się zasade, że przy 0,5W/l powinno być ok dla większości roślin.
Jednak jeszcze trzeba uwzględnić wysokość akwa, odległość świetlówek od akwa, szyby nakrywowe(czy są czy nie), zacienienie przez inne rośliny, przejrzystość wody itp.
Bondziorno
03-19-2006, 20:29
kopsnij jakis trawnik i bedzie spoko