Zobacz pełną wersję : Preparat CO2
Igichatsu
04-25-2010, 20:53
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-technika-co2-1098/easy-life-easycarbo_104499.html
Jak myslicie, kolejny bubel czy hit? ;P
andrzejkowac
04-26-2010, 07:42
Najlepiej jakbyś kupił i przetestował
Sądząc po komentarzach raczej hit. Wiele osób tego używa (głównie w małych akwariach) i raczej sobie chwalą.
Używam i jest jak najbardziej ok. Według mojej oceny w zbiornikach o umiarkowanym oświetleniu (ok. 0,5W/l) jako podstawa zamiast bimbrowni, w HT jako dodatek. Jako ciekawostka, w zwiększonych dawkach skuteczny w zwalczaniu krasnorostów. Co do rybarium, to wejdz na akwamarket, ten sam sklep, tylko, ze maja atrakcyjniejsze formy przesylki :)
Igichatsu
04-26-2010, 17:34
A wiecie moze na jakiej to zasadzie dziala?
bierz śmiało i lej. Ja w HT używam go równolegle z Co2, rośliny pięknie rosną i zauważyłem że ustabilizowało sie ładnie KH na równym poziomie. A jak działa to nie myśle bo nie jestem hemikiem ale wiem że węgiel występuje w różnych formach w naturze
Slavio_ok
04-26-2010, 22:03
Hej
Ja stosowałem u siebie ten specyfik i poleciłem go koledze, ktory nie potrafił poradzić sobie z nitkami. Po jakimś czasie kolega ów stwierdził, że glony zaczeły się wycofywać i znikneły.
W opisie produktu jest nieścisłość, bowiem nie jest on jedynym tego typu preparatem.
Oczywiście zapis jest nieprecyzyjny: "Easy Carbo jest jedynym na rynku płynnym środkiem, całkowicie pokrywającym zapotrzebowanie roślin akwariowych w dwutlenek węgla."
Na www.ebay.pl można znaleźć produkt, który nazywa się CarboPlant firmy Vanya.
Ten może być ok, ale może nie pokrywać całkowicie zapotrzebowania roślin na CO2, ale dawkowanie jest identyczne!!
CarboPlant jest nawet sporo tańszy - okolo 32zł/500ml (EasyCarbo - 38zł/500ml), ale przesyłka jest droższa.
pozdrawiam
Słavio
Igichatsu
04-29-2010, 05:46
W takim razie wegiel w jakiej jest postaci?
Podobno w postaci aldehydu glutarowego albo jakiejś jego pochodnej.