Zobacz pełną wersję : Problem postrzępionych liści w roślinkach.
Proszę o pomoc. Moje rośliny w akwarium wyglądają coraz gorzej, mają postrzępione lliście, nowo wypuszczone po kilku dniach są do połowy obgryzione. Domyślam się, że to sprawka jednej z rybek. Gdzieś słyszałem, że bocje lubią pastwić się w ten sposób. (mam dwie).
Proszę o poradę co robić i jakie rybki powodują podobne zniszczenia.
Pozdrawiam.
Welon to wrecz maszyna smierci dla roślinek.
Przetrzymuja tylko nieliczne gatunki :)
Welonów nie posiadam, ale dzięki za odpowiedź.
Dawaj rybom zielsko, odczepią się od roślin, u mnie jak bocje zobaczą kalafiora to dostaja hopla (a chrupanie rozlega się w całym pokoju :D )
I dwa boćki to przymało, to stadne zwierzaki, zalecane minimum to cztery
w miarę skuteczna jest też spirulina w tabletkach....
Dzięki za odzew. Zobaczę czy zapchają się tym kalafiorem. Tak na marginesie, dokarmiam moje żarłoki pokarmem TetraPhyll granules oraz TetraWaferMix ze spiruliną (bocje za nim przepadają).
Pozdrawiam.
dziadekk
04-07-2004, 14:44
Napisz coś więcej o rybach które posiadasz, może rozjaśni to sprawę.
Miałem kiedyś brzanki i nawet spirulina nie pomogła przeciw obżeraniom stożków wzrostu u większości roślin. Dostało się nawet anubiasowi :wink:
Jestem początkującym akwarystą, dobór rybek w akwarium był raczej oparty na chaotycznym kupowaniu. W swoim zbiorniku posiadam: 2 bocje, 2 danio pręgowane, 7 neonek, 5 bystrzyków (nie bardzo wiem jak się dokładnie nazywają, dwa są czerwone z czarną kropką, trzy podobne do razbory klinowej z tym ,że są czarne przechodząc do złotego w stronę głowy), 2 razbory klinowe, 1 żałobniczka(jej towarzyszka źle skończyła), glonojad syjamski.