PDA

Zobacz pełną wersję : Planowana obsada 80 l ... proszę o porady ;)

iloveyou
03-24-2005, 10:29
Sorki że to znów temat dotyczący obsady, ale ... no każdy się chce zapytać :D. Wiem że było wiele tematów na ten temat ale jednak ni nasyciłam się wiedzą z nich:) No więc akwa 80 l , dobra filtracja, dużo roślin. To zamierzenia, akwa jeszcze nie jest zalane.

5 x TETRA CESARSKA (LUB ŻAŁOBNICZKA.. albo jedno i drugie:) )
4 x KIRYSEK (psty lub spiżowy)
1 x LAEBO
2 x PIELĘGNICA RAMIREZA
2 x PIELĘGNICA KAKADU
1 x MUŁOJAD
OCZYWIŚCIE ŚWIDERKI I AMPULARIE

ew jeśli już nie będzie za dużo...
4 x PROPORCZYKOWIEC Z KAP LOPEZ ( ale wątpię czy uda mi się zdobyć raczej się na nie zbytnio nie nastawiam)
2 x PRĘTNIK KARŁOWATY
1 x BOJOWNIK
4 x SUMIK SZKLISTY

i.... jak? proszę nie krzyczcie, wiem że mały bigos (dobra duży bigos) ale staram się poznać różne ryby żeby wybrać jakieś... które mi odpowiadają i zrobić akwa 1 gatunkowe. Na pewno po jakims czasie zrezygnuję z niektórych gatunków..
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

iloveyou
03-24-2005, 10:30
AAA I 1 ZBROJNIK NIEBIESKI 7,5 CM JAK NA RAZIE.

P@wel
03-24-2005, 10:51
Ja bym proponował nie dawac dwoj rodzajow pielegniczek do tak małego akwa. Radzil bym tylko parke ramirezek. 4 sumiki szkilste tez niezbyt nadaj sie do tego akwa. Tak samo Labeo Bicolor rosnie on duzy i potrzebuje wiecej miejsca. Moze zamiast tego dokup sobie neonek.

veronika_van_halen
03-24-2005, 11:20
co do tych proporczykówców - widze ze jesteś z woj podkarpackiego, jak masz blisko do rzeszowa, to myśle ze spokojnie kupisz proporczykowce, bo widze ze coraz więcej ich w sklapach. co do reszty P@weł ma racje

Marcinus
03-24-2005, 11:27
Oddaj tetry,labeo,kakadu. Zostaw sobie ramirezy,kup harem prętnika karłowatego i ewentualnie kilka neonek.

rob1979
03-24-2005, 12:18
5 x TETRA CESARSKA (LUB ŻAŁOBNICZKA.. albo jedno i drugie:) )
4 x KIRYSEK (psty lub spiżowy)
1 x LAEBO
2 x PIELĘGNICA RAMIREZA
2 x PIELĘGNICA KAKADU
1 x MUŁOJAD
OCZYWIŚCIE ŚWIDERKI I AMPULARIE

ew jeśli już nie będzie za dużo...
4 x PROPORCZYKOWIEC Z KAP LOPEZ ( ale wątpię czy uda mi się zdobyć raczej się na nie zbytnio nie nastawiam)
2 x PRĘTNIK KARŁOWATY
1 x BOJOWNIK
4 x SUMIK SZKLISTY

moja propozycja:
5 x kirysek (dowolna odmiana)
2 x pielęgniczka Ramireza (koniecznie dobrana parka - masz prawo żądać od sprzedawcy, żeby wyłowił ci taką)
4 x proporczykowiec
3 x prętnik karłowaty (1 samiec + 2 samice)
2 x zbrojnik niebieski
5 x otosek

ewentualnie zamiast proporczykowców zakup wspomniane żałobniczki lub tetry (ok. 6szt)

zanim dokonasz zakupu sprawdź jeszcze (z kilku źródeł) czy rybcie mają zbliżone wymagania dotyczące parametrów wody (głównie temp.)

PAMIĘTAJ, ze bardzo łatwo popełnić błąd przy kompletowaniu obsady. powstrzymaj swoje zachcianki (wiem, ze to trudne przy kupowaniu nowych rybek) bo za parę miesicy bedziesz żałowała, ze kupiłas za duzo rybek, ktore teraz sobie troche przeszkadzają

iloveyou
03-24-2005, 13:11
otoski odpadają, wystarczy mi 1 zbrojnik... . Neonki mi się znudziły. Więc co zamiast tego? Laebo zostaje bo miałam w 50 l i super wyrósł i wspaniała rybka. Może zamiast tego 5 załobniczek?

A pielęgniczki mekka + ramirezki???A moze tylko mekka? Prętniki są ok, proporczykowce też mogą zostać.
A mułojad?

Marcinus
03-24-2005, 13:18
Meeki będą chyba za duże, otoski mogłabyś mieć zamiast zbrojnika,labeo jest za duży na 80l,ale widzę ,że się uparłaś na niego [ryba duża,terytorialna]
Skalary absolutnie nie-za małe akwarium; mułojad dorasta do 30cm ,więc też raczej za małe akwarium na niego.

iloveyou
03-24-2005, 13:49
ahaaa.... okay.
Na razie zostaję przy prętnikach, proporczykowcach, żałobniczkach, mułojadzie (dostane za darmo), zbrojniku niebieskim, laebo i kiryskach. Uważam że teytorialność laebo w zbiorniku z dużą ilością roślin i kryjówek nie będzie przeszkadzała tak bardzo. W tej 50 laebo (dziewdczynka szaro pomarańczowa) miała jedno miejsce przy korzeniua raczej pod nim i nie ścigała innych ryb.
Z pielęgnicami niewiem, jak będę miałą trochę akwa i popytam u fachowców to coś zadecyduję. Mam nadzieję że niedługo pojawią się zdjęcia:). Pozdr i dzięki za pomoc. Inne sugestie nadal mile widziane

Marcinus
03-24-2005, 13:59
Po co Ci inne sugestie skoro i tak robisz po swojemu?? :wink:

iloveyou
03-24-2005, 14:23
oczywiscie ze licze sie z tym co mi napisaliscie:)

Uparłam sie na laebo ;) to moja kochana rybka.
chciałąbym jakos zeby to fajnie wygladalo.. no.. wiecie.

Na pewno kazde slowo sie przyda jesli nie dla mnie to dla przyszlych pokolen:) pozdro i piszcie piszcie.

Marcinus
03-24-2005, 14:24
Wiesz ładne akwarium nie oznacza,że musi w nim pływać masa ryb,a widzę,że masz lekkie zapędy,aby przerybić zbiornik :wink:

iloveyou
03-24-2005, 15:06
ok rezygnuję z pielęgnic:)
oczywiscie wiem ze ladne akwa to nie bigos, ale ladne akwa to tez nie pustki:) trzeba troszke popracowac nad tym aby bylo idealnie i pod wzgledem estetycznym i pod wzgledem samopoczucia ryb.
beda 4 pretniki karlowate
1 zbrojnik
5 zalobniczek
5 tetr cesarskich
1 bojownik

Marcinus
03-24-2005, 15:08
Mogłoby być,ale mogłabyś sobie darować bojownika,jak trafisz na agresywnego samca prętnika to Ci zabije bojka. Kup harem prętnika [1 samiec i 3 samice]

iloveyou
03-24-2005, 15:12
no rzeczywiscie... . nie pomyślałam! :roll:
no to kupie 6 pretnikow i nie kupie bojka. a reszta oki???

iloveyou
03-24-2005, 15:13
a i 4 kirysy na dno

Marcinus
03-24-2005, 15:14
kup 4 prętniki,4 kiryski i powinno być dobrze.

zafira
03-24-2005, 16:55
He,He :lol: :lol: :lol: bo Marcinus to jest stary wyga prętnikowiec :5: i ma tą siłę przekonywania.Przyznam,że też już jestem trochę pod jego wpływem i nie wiem czy będę w stanie jeszcze długo opierać się urokowi prętników.Może już niedługo? :lol: :lol: :lol: .Pozdrawiam.

Marcinus
03-25-2005, 09:40
He,He :lol: :lol: :lol: bo Marcinus to jest stary wyga prętnikowiec :5: i ma tą siłę przekonywania.Przyznam,że też już jestem trochę pod jego wpływem i nie wiem czy będę w stanie jeszcze długo opierać się urokowi prętników.Może już niedługo? :lol: :lol: :lol: .Pozdrawiam.

he,Zafira do specjalisty od prętników to mi jeszcze wiele brakuje,ale cały czas się dokształcam :wink:
Prętniki to piekne rybki i już nie mogę się doczekać kiedy zawitają do Twojego akwarium :wink: :wink: :D :D ; może Cię jednak przekonam :D
pozdrawiam.

iloveyou
03-29-2005, 08:07
ja oczywiscie bede miala pretniki (karłowate) bo .. jakos od razu się nimi zauroczyłam, takie pieeeekne som:) Nie wiem ale jak sprzedam te 80 a kupie 150 - 200 to bede miala wiecej niz 4 pretniki. Na razie jest ogłoszenie a potem zobaczymy . Jak ktos kupi w ciagu tygodnia to bedzie wieksze, a jak ktos nie kupi to zostanie 80 tka. Pozdro

iloveyou
03-29-2005, 08:25
aha. no jeszcze jedno.Teraz musze rozplanowac obsade tak zeby w 50 l i w tych 100 / 150 byla ok obsada. Mialam zamiar likwidowac 50 tke ale zostawie bo nareszcie wyglada ladnie. troche popracowalam przez wieta i juz wszyscy widza roznice. Dalam 100 w swiatla, wielka gabke do fana 2 dosadzilam roslin, wysprzatalam i jest GIT :D jak w akwarium wszystko jest ok to tak jakby we mnie tez bylo ok. A jak jakies glony, rybka zdechnie, to we mnie tez tak wszytsko zle.. :) . Jaki wpływ ma akwarium na życie! :P .