PDA

Zobacz pełną wersję : Akwarium morskie

Redo12
04-01-2010, 20:31
Chciałbym w przyszłości założyć akwarium morskie i proszę was o informacje dotyczące różnic akwarium morskiego od słodkowodnego i jakies ważne informacje i uwagi.
Z góry dziękuję:)

Nuroslaw
04-04-2010, 13:19
Chciałbym w przyszłości założyć akwarium morskie i proszę was o informacje dotyczące różnic akwarium morskiego od słodkowodnego i jakies ważne informacje i uwagi.
Z góry dziękuję:)

koszt założenia znacznie wyższy
koszt utrzymania na poziomie akwarium roślinnego typu HT lub wyższy
konieczność utrzymania stałego poziomu zasolenia - czyli konieczność zakupu soli morskiej i przygotowywania tej wody.

Akwarium morskie w przeliczenu na 1l wody wymaga tyle samo lub więcej oświetlenia jak akwa roślinne typu HT oraz conajmniej tak 2xsilne pompy jak w przypadku akwariów typu malawi.
Silna filtracjca mechaniczna - stosowanie odpieniacza.

Dostępność środków i organizmów żywych - bardziej ograniczona. Do słodkiego znajdziesz wszystko z kazdym sklepiku zoo w okolicy.

oczywiście od wszystkiego są wyjątki, ale to naprawdę wyjątki kiedy właściciel godzi się na pewno ograniczenia.

Zabir
04-04-2010, 15:26
Subiektywnym zdaniem, uwazam że aby założyć akwarium morskie to trzeba zamienić myślenie o akwarystyce, jakie mamy przy zbiornikach słodkich, tak wszystki funcjonuje inaczej, potrzebna jest większa dbałośc i wniliwsza obserwacja, a i chyba samej wiedzy jest zdecydoanie więcej do zdobycia.

To moje prywatne zdanie, kiedyś sam przymierzałem się do mosrkiego, ale uznałem że jednak jeszcze nie teraz

Redo12
04-04-2010, 19:51
To ,że droższe to ostatnio zauważyłem jak widziałem rybę za 159PLN ,a co do utrzymania to mam dwa pytania:
1Czy filtry muszą być zewnętrzne?
2Czy po dolewaniu wody do akwa trzeba tez dosypać soli (wydaje mi się ,że nie bo wyparowuje sama woda a sól zostaje ,ale tak pytam dla pewności)?

Nuroslaw
04-04-2010, 19:59
To ,że droższe to ostatnio zauważyłem jak widziałem rybę za 159PLN ,a co do utrzymania to mam dwa pytania:
1Czy filtry muszą być zewnętrzne?
2Czy po dolewaniu wody do akwa trzeba tez dosypać soli (wydaje mi się ,że nie bo wyparowuje sama woda a sól zostaje ,ale tak pytam dla pewności)?

Redo, po pytaniach widać że jesteś jeszcze nie gotowy na akwa morskie.

ad. 1 Nie, w morskim nie ma filtrów w rozumieniu akwa słodkiego.
ad. 2 i tak i nie. Zależy od steżenia soli w akwa. Skladniki soli zostają pochlonięte przez koralowce (jak nawóz którym też są), część soli się wytrąci, wykrastalizuje na brzegu woda/powietrze. Dolewasz wody destylowanej/RO/demineralizowanej ale równocześnie musisz pilnować stężenia soli w akwa i w razie potrzebu uzupełnic takze sól.

Redo12
04-04-2010, 20:26
Na razie to jeszcze nie będę robić nowego akwa ,teraz to tylko się do tego przymierzam i zbieram informacje ,a na motskie to trzeba dużo kasy wydać więc jeszcze trochę;)
Dzięki za pomoc!

Nuroslaw
04-05-2010, 08:02
Na razie to jeszcze nie będę robić nowego akwa ,teraz to tylko się do tego przymierzam i zbieram informacje ,a na motskie to trzeba dużo kasy wydać więc jeszcze trochę;)
Dzięki za pomoc!

na morskie nie koniecznie trzeba wydawać dużo kasy, ale są trzy podstawowe rzeczy:
- aerometr do mierzenia zasolenia ( już od 30 zł)
- sól do akwariów morskich
- żywa skała

Reszta jak przy slodkim i można zaczynać, ale nie można liczyć że od razu efekty jak w galeriach ludzie prezentują.

Możesz kupić trochę żywej skały, dobry cyrkulator ( 10 x objętość akwarium), zamontować dobre oświetlenie, tak z 0,5W/l i obserwować co wyrosnie - będzie ciekawie, niekoniecznie pięknie. Czyli dokładnie jak przy słodkim akwarium - bo tu też będzie ciekawie, ale nie zawsze udaje się nam osiągnać efekt jakki można zobaczyć w galeriach. Przy samej żywej skale, będziesz czekal dość długo na rozwinięcie się życia - ale warto obserwować jak akwarium dojrzewa.

Redo12
04-05-2010, 08:16
No ostatnio patrzyłem na ceny zwierząt do morskiego no to są one trochę wyższe ,co do krewetek to nie wiele ,ale ryby tak.Widziałem jeszcze coś takiego jak żywy piasek i zastanawia mnie co to jest?

TropicMarin
04-05-2010, 10:09
Żywy piasek - w teorii to piach pobrany z naturalnego środowiska, zapakowany w worek foliowy (oddychający), wsadzony w samolot i przetransportowany do naszego akwarium. Taki piasek powinien być bogaty w bakterie, ale opinie na ten temat są różne. W praktyce taki piasek staje się żywym dopiero po kilku miesiącach w akwarium z żywą skałą. Zasiedla go wtedy masa najróżniejszych mikroorganizmów. Imho najważniejsze jest to, że żywe piaski są bardzo ładne, dekoracyjnie nie do podrobienia i mamy większą pewność, że nie zawierają szkodliwych dodatków, na jakie można się natknąć przy suchym, łupanym grysie koralowym.

TropicMarin
04-05-2010, 10:24
Jeszcze co do soli i zasolenia. Nie ma kłopotu z utrzymaniem stałego zasolenia, ale na pewno nigdy nie wsypujemy soli prosto do akwarium. Jeśli trzeba już koniecznie zasolenie podnieść, to dolewa się wody o większym zasoleniu. Ubytki wody uzupełnia się oczywiście wodą słodką, jeśli już robić akwarium akwarium morskie to imho do podstawowych rzeczy trzeba dopisać filtr RO najlepiej z dejonizatorem. Woda destylowana w większości przypadków odpada, bo przemysłowe destylarki mają elementy z miedzi i tu dopiero można zaszkodzić. Wodę uzupełniać wypada automatyczną dolewką, może być najprostsza, grawitacyjna, koszt kilkadziesiąt zł. Wtedy zasolenie wystarczy kontrolować przy podmianach wody.

Jeśli wystarczy Ci proponowany przez Nurosława zbiornik z samą żywą skała, to rzeczywiście nakłady nie będą dużo wyższe niż na akwarium słodkowodne. Widzę jednak, że już rozglądasz się za krewetkami i rybami (najtańsze ryby jakie widziałem kosztowały 25zł, więc niedużo). Jeśli w akwarium ma się znaleźć jakakolwiek ryba to powinieneś do listy sprzętu dopisać odpieniacz. Jeśli nie przesadzisz z rybami to wystarczy zwykły odpieniacz na kostkę. W ogóle napisz ile to miałoby być litrów, bo tak to trochę pisanie w cały świat :)

Redo12
04-05-2010, 19:38
Na razie tak tylko się orientuję ,a zakładać to będę za jakiś czas ,ale dzięki za cenne rady jak ktoś jeszcze wie coś ważnego to z chęciom poczytam:)

wbies
04-22-2010, 18:05
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć to zaglądnij na forum o akwarystyce morskiej np.
nano-reef.pl,lub aqua-reef.pl.Dużo osób zaczynało swoją przygodę z morszczyzną czytając te fora.W dziale dla nowicjuszy znajdziesz dużo interesujących wiadomości odnośnie zakładania solniczki.:-D

Pozdrawiam Włodek.