Zobacz pełną wersję : Akwarium morskie
Chciałbym w przyszłości założyć akwarium morskie i proszę was o informacje dotyczące różnic akwarium morskiego od słodkowodnego i jakies ważne informacje i uwagi.
Z góry dziękuję:)
Nuroslaw
04-04-2010, 13:19
Chciałbym w przyszłości założyć akwarium morskie i proszę was o informacje dotyczące różnic akwarium morskiego od słodkowodnego i jakies ważne informacje i uwagi.
Z góry dziękuję:)
koszt założenia znacznie wyższy
koszt utrzymania na poziomie akwarium roślinnego typu HT lub wyższy
konieczność utrzymania stałego poziomu zasolenia - czyli konieczność zakupu soli morskiej i przygotowywania tej wody.
Akwarium morskie w przeliczenu na 1l wody wymaga tyle samo lub więcej oświetlenia jak akwa roślinne typu HT oraz conajmniej tak 2xsilne pompy jak w przypadku akwariów typu malawi.
Silna filtracjca mechaniczna - stosowanie odpieniacza.
Dostępność środków i organizmów żywych - bardziej ograniczona. Do słodkiego znajdziesz wszystko z kazdym sklepiku zoo w okolicy.
oczywiście od wszystkiego są wyjątki, ale to naprawdę wyjątki kiedy właściciel godzi się na pewno ograniczenia.
Subiektywnym zdaniem, uwazam że aby założyć akwarium morskie to trzeba zamienić myślenie o akwarystyce, jakie mamy przy zbiornikach słodkich, tak wszystki funcjonuje inaczej, potrzebna jest większa dbałośc i wniliwsza obserwacja, a i chyba samej wiedzy jest zdecydoanie więcej do zdobycia.
To moje prywatne zdanie, kiedyś sam przymierzałem się do mosrkiego, ale uznałem że jednak jeszcze nie teraz
To ,że droższe to ostatnio zauważyłem jak widziałem rybę za 159PLN ,a co do utrzymania to mam dwa pytania:
1Czy filtry muszą być zewnętrzne?
2Czy po dolewaniu wody do akwa trzeba tez dosypać soli (wydaje mi się ,że nie bo wyparowuje sama woda a sól zostaje ,ale tak pytam dla pewności)?
Nuroslaw
04-04-2010, 19:59
To ,że droższe to ostatnio zauważyłem jak widziałem rybę za 159PLN ,a co do utrzymania to mam dwa pytania:
1Czy filtry muszą być zewnętrzne?
2Czy po dolewaniu wody do akwa trzeba tez dosypać soli (wydaje mi się ,że nie bo wyparowuje sama woda a sól zostaje ,ale tak pytam dla pewności)?
Redo, po pytaniach widać że jesteś jeszcze nie gotowy na akwa morskie.
ad. 1 Nie, w morskim nie ma filtrów w rozumieniu akwa słodkiego.
ad. 2 i tak i nie. Zależy od steżenia soli w akwa. Skladniki soli zostają pochlonięte przez koralowce (jak nawóz którym też są), część soli się wytrąci, wykrastalizuje na brzegu woda/powietrze. Dolewasz wody destylowanej/RO/demineralizowanej ale równocześnie musisz pilnować stężenia soli w akwa i w razie potrzebu uzupełnic takze sól.
Na razie to jeszcze nie będę robić nowego akwa ,teraz to tylko się do tego przymierzam i zbieram informacje ,a na motskie to trzeba dużo kasy wydać więc jeszcze trochę;)
Dzięki za pomoc!
Nuroslaw
04-05-2010, 08:02
Na razie to jeszcze nie będę robić nowego akwa ,teraz to tylko się do tego przymierzam i zbieram informacje ,a na motskie to trzeba dużo kasy wydać więc jeszcze trochę;)
Dzięki za pomoc!
na morskie nie koniecznie trzeba wydawać dużo kasy, ale są trzy podstawowe rzeczy:
- aerometr do mierzenia zasolenia ( już od 30 zł)
- sól do akwariów morskich
- żywa skała
Reszta jak przy slodkim i można zaczynać, ale nie można liczyć że od razu efekty jak w galeriach ludzie prezentują.
Możesz kupić trochę żywej skały, dobry cyrkulator ( 10 x objętość akwarium), zamontować dobre oświetlenie, tak z 0,5W/l i obserwować co wyrosnie - będzie ciekawie, niekoniecznie pięknie. Czyli dokładnie jak przy słodkim akwarium - bo tu też będzie ciekawie, ale nie zawsze udaje się nam osiągnać efekt jakki można zobaczyć w galeriach. Przy samej żywej skale, będziesz czekal dość długo na rozwinięcie się życia - ale warto obserwować jak akwarium dojrzewa.
No ostatnio patrzyłem na ceny zwierząt do morskiego no to są one trochę wyższe ,co do krewetek to nie wiele ,ale ryby tak.Widziałem jeszcze coś takiego jak żywy piasek i zastanawia mnie co to jest?
TropicMarin
04-05-2010, 10:09
Żywy piasek - w teorii to piach pobrany z naturalnego środowiska, zapakowany w worek foliowy (oddychający), wsadzony w samolot i przetransportowany do naszego akwarium. Taki piasek powinien być bogaty w bakterie, ale opinie na ten temat są różne. W praktyce taki piasek staje się żywym dopiero po kilku miesiącach w akwarium z żywą skałą. Zasiedla go wtedy masa najróżniejszych mikroorganizmów. Imho najważniejsze jest to, że żywe piaski są bardzo ładne, dekoracyjnie nie do podrobienia i mamy większą pewność, że nie zawierają szkodliwych dodatków, na jakie można się natknąć przy suchym, łupanym grysie koralowym.
TropicMarin
04-05-2010, 10:24
Jeszcze co do soli i zasolenia. Nie ma kłopotu z utrzymaniem stałego zasolenia, ale na pewno nigdy nie wsypujemy soli prosto do akwarium. Jeśli trzeba już koniecznie zasolenie podnieść, to dolewa się wody o większym zasoleniu. Ubytki wody uzupełnia się oczywiście wodą słodką, jeśli już robić akwarium akwarium morskie to imho do podstawowych rzeczy trzeba dopisać filtr RO najlepiej z dejonizatorem. Woda destylowana w większości przypadków odpada, bo przemysłowe destylarki mają elementy z miedzi i tu dopiero można zaszkodzić. Wodę uzupełniać wypada automatyczną dolewką, może być najprostsza, grawitacyjna, koszt kilkadziesiąt zł. Wtedy zasolenie wystarczy kontrolować przy podmianach wody.
Jeśli wystarczy Ci proponowany przez Nurosława zbiornik z samą żywą skała, to rzeczywiście nakłady nie będą dużo wyższe niż na akwarium słodkowodne. Widzę jednak, że już rozglądasz się za krewetkami i rybami (najtańsze ryby jakie widziałem kosztowały 25zł, więc niedużo). Jeśli w akwarium ma się znaleźć jakakolwiek ryba to powinieneś do listy sprzętu dopisać odpieniacz. Jeśli nie przesadzisz z rybami to wystarczy zwykły odpieniacz na kostkę. W ogóle napisz ile to miałoby być litrów, bo tak to trochę pisanie w cały świat :)
Na razie tak tylko się orientuję ,a zakładać to będę za jakiś czas ,ale dzięki za cenne rady jak ktoś jeszcze wie coś ważnego to z chęciom poczytam:)
Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć to zaglądnij na forum o akwarystyce morskiej np.
nano-reef.pl,lub aqua-reef.pl.Dużo osób zaczynało swoją przygodę z morszczyzną czytając te fora.W dziale dla nowicjuszy znajdziesz dużo interesujących wiadomości odnośnie zakładania solniczki.:-D
Pozdrawiam Włodek.