PDA

Zobacz pełną wersję : pierwsza smierc w akwa

eremenik.
04-06-2004, 18:29
Po 3 miesiacach hodowli zdechla mi 1 rybka wczoraj zdechl mi mieczyk(niewytrzymal walki z 2) a dzisiaj wylowilem skalarka jemu nie wiem co bylo zeby zatrzymalo sie na tym skalarze :? o i pytanka czeego niektore rybki jak zdechna wyplywaja na wierzch a inne nie?!

Olo
04-06-2004, 18:43
Zależy od dwóch rzeczy:
1. wypełnienia pęcherza pławnego
2. działalności bakteryjek w jelitkach (ubocznym produktem ich działalności są rozmaite smrody i po trzech dniach każde ciało wypływa... :lol: )
Jak łatwo sprawdzić samo rybie mięsko posiada pływalność ujemną

Patryk
04-06-2004, 20:10
gdy mi zdechł neon innesa to pływał do góry brzuchem a nie był w jednym miejscu( bo filtr działał) szkoda że niektóre sposoby śmierci są tragiczne :cry:

Bardock
04-07-2004, 17:50
Są tez plusy niektórych śmierci na przykład taka rybka moze poslużyc jako pokarm dla mięsożernych ryb o ile nie jest chora :P

eremenik.
04-07-2004, 17:54
no nie wiem czy jest odpowiednim pokarmem dla innych rybk oczywiscie jak tylko zauwazylem ze cos lezy na dnie od razu wylowilem

Olo
04-07-2004, 17:56
Są tez plusy niektórych śmierci na przykład taka rybka moze poslużyc jako pokarm dla mięsożernych ryb o ile nie jest chora :P

Nie radzę. Rybie mięso bardzo szybko się psuje, a w efekcie rozkłądu powstają dosyć silne trucizny, część ryb może nie wytrzymać.
Chore i osłabione (ale żywe) ryby dawałem żółwiowi i miał z tego wielką radochę

Bardock
04-07-2004, 18:18
Ja tak naprawde tez wylawiam ale ostatnio kupilem mrozona stynke i rybcie bardzo chetnie ja jedza 8)

Olo
04-07-2004, 20:28
To inna para kaloszy jest :D
Masz miecho z glebokiego mrozenia, gdzie wiekszosc tego co zle padła wymrozona jest w miare bezpieczne (acz nie 100%). małże też są podobno niezłe (przynajmniej skarmiają tym w zoo, i chyba wiedza co czynia;))))