PDA

Zobacz pełną wersję : Glony - second encounter!

Never6nd
04-06-2004, 17:49
Yo all !! 8)

Zdarzyła się w moim akwa. dziwna sytuacja. Wcześniej miałem problem z okrzemkami. Dlatego zmieniłem oświetlenie, rozwiązało to problem. Po tym fakcie kupiłem sobie 5 anubiasów ( teraz mam ich w sumie 8 na akwa 112l). Po ok. tygodniu zauważyłem że rośliny są pogryzane (nie wszystkie oczywiście), pozatym na ściany akwa. rzuciły się zielenice. Pomimo stosowania nawozu (oczywiście w zalecanych dawkach) rośliny rosną bardzo kiepsko a zielenice sie rozprzestrzeniaja. I tu jest pytanie w akwa. mam 5 pyszczaków, nie sądze, aby to one obgryzały rośliny, ponieważ nie są w stanie tego zrobić. Nie powinienem też mieć inwazji ślimaków, ponieważ mam 2 bocje (chociaż nie powinno się trzymać bocji + pyszczaków, ale ryby się zgrały i nie okazują względem siebie agresji).

Bardzo proszę i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i objaśnienia nastałej sytuacji.

XAC
04-07-2004, 08:04
Zgrały? ...hmm...skoro tak twierdzisz... O pyszczakach nie będę się wypowiadał bo to nie moja branża, ale bocje (jakie?) mogą robić znaczne spustoszenia wśród roślin zwłaszcza młodych pędów. Zacznij dokarmiać ryby pokarmami roślinnymi to może pomóc. A tak pozatym to anubiasy rosną bardzo wolno.

Never6nd
04-07-2004, 14:06
Jeżeli ma to jakieś znaczenie to są to Bocje Wspaniałe (Botia Macracantha).

XAC
04-07-2004, 14:12
Owszem ma - potrafią zamęczyć nawet bardzo twarde rośliny - koniecznie dokarmiaj sałatą ogórkiem itp.