Zobacz pełną wersję : Skąd rośliny??
Oglądam fotki w galerii i zastanawiam się skąd wszyscy biorą takie super roślinki. W moim mieście w zoologicznych wybór jest niewielki, rośliny wyglądają marnie. Szukałam krtptokoryny wysokopiennej - jest nie do zdobycia :(
Pozdr/Janis
Sorry ale z polskich nazw roślin jestem jeszcze gorszy niż z łacińskich. Podaj nazwę łacińską bo sam mam sporo zwartek, a i po sklepach w Olsztynie jest tego trochę.
mario_76
04-06-2004, 10:43
Oglądam fotki w galerii i zastanawiam się skąd wszyscy biorą takie super roślinki. W moim mieście w zoologicznych wybór jest niewielki, rośliny wyglądają marnie. Szukałam krtptokoryny wysokopiennej - jest nie do zdobycia :(
Pozdr/Janis
Ja wszystkie swoje rośliny kupiłem na allegro. Wkurzało mnie, że w sklepach sprzetają często nieukorzenione liście wsadzone w doniczkę.
Za około 30 zeta kupiłem ogromną paczke roślin pieknie ukorzenionych. Roślin miało być 9 a było 18 szt. Wszystkie się przyjęły a paczka doszła w stanie idealnym (świetnie zabezpieczona). Niestety raz się naciąłem i za 18 zeta kupiłem straszne badziewie.
Drugim źródłem są znajomi akwaryści. Już niedługo wejdę w posiadanie "drogą sprezentowania mi" przez użytkownika niniejszego forum :P mchu jawajskiego :D
Polecam allegro (ale tylko sprawdzonych sprzedawców z dobrymi komentarzami sprzedającymi niezbyt często roślinki. Jest kilka osób, które moim zdaniem jak na prywatne hodowle z własnego akwarium mają podejrzenie dużo aukcji...).
osobiscie polecam allegro i nasz dzial na forum "sprezdaj"
eremenik.
04-06-2004, 16:02
Pozdr/Janis
u mnie sytuacja przedstawia sie tak samo z zadnych sklepach nie ma roslinek pozostaja mi tylko laskawi znajomi:)
W diskusie jest dużo roślin (cryptocoryne też) www.diskus-zoo.com.pl
ale to w warszawie