PDA

Zobacz pełną wersję : Panel podłogowy - czy wytrzyma?

cioso
04-06-2004, 08:12
Witam!!!
Mam zamiar postawić akwarium 240 l. podejrzewam ze z szafką bedzie ważyło ze ...340 kg moze troszke wiecej... na podłodze w swoim pokoju mam położony dębowy panel podłogowy, pod panelem jest taka zielona płyta tłumiąca drgania. Jak chodze to sie czasami ugina :P (69 kg waze) i boje się o to ... czy jak postawie grubo ponad 300 kg to czy się nieodkształci albo coś takiego, co o tym sądzicie? może zrezygnować i kupic jakieś mniejsze???

Może macie panele podłogowe a na nich akwaria? pomozcie :P

Pozdrawiam i dziekuje :P

pynia
04-06-2004, 08:24
Witam!
Jeżeli chodzisz, a w niektórych miejscach się ugina, to znaczy, że masz nierówne podłoże pod panelami, pewnie nie robiłeś wylewki wyrównującej. Ale nie ma się co martwić, na pewno wytrzyma. W końcu meble też stoją, a szafa wypełniona ciuchami lub biblioteczka do lekkich nie należy. Wiem, co mówię, bo mąż kładł panele zawodowo :wink:

XAC
04-06-2004, 08:45
Mam panele i 240l. Po zalaniu zbiornika panelki ułożyły się w śliczną falkę a zbiorniczek stoi minimalnie krzywo. Moja rada to podłożyć pod szafkę jakąś twardą płytę (zależy od szafki-jak jest płaska od spodu to obejdzie się bez tego) ale na wypoziomowanie żadnego patentu nie mam.

Duch
04-06-2004, 08:50
Tak jak napisała pynia masz poprostu nierówną podłogę i dlatego podłoga "chodzi" :D . Co do odkształceń to jeżeli Ci chodzi o zmiażdżenie panelu w miejscu nacisku (od szafki) to nic takiego nie nastąpi....drewno ma wytrzymałość na ściskanie około 50kg/cm2 (5MPa). Napewno z czasem zostanie ślad tzn. lekkie wgłębienie(powiedzmy 1mm) ale coś za coś. Jeżeli nierówności pod panelami w miejscu gdzie ma stać akwarium są duże to może to spowodować wygięcie paneli sąsiednich i to nawet jak postawisz 100l. Stań sobie z całą rodziną :D w miejscu gdzie planujesz akwa i obserwój sąsiednie panele......

cioso
04-06-2004, 14:33
dziekuje... chyba raczej zamowie szafkę o płaskim spodzie :)

a co do wypoziomowania to zawezme znajomego cieślę :P zobaczy... pomierzy... i zrobi tak żeby było prosto :) jak beda minimalne to chyba nic sie nie stanie no nie??? :)

PZDR