Zobacz pełn± wersję : Wypelnienie do flitra 2026 II
Przegladajac posty nie natrafilem na nurtujacy mnie temat dotyczacy wypelnienia do konkretnego filtra.
Podjelem decyzje o zakupie filtra zew Eheim Profesional II 2026 i mam do was pytanie dotyczace w jakiej pojemnosci uzyc wypelnien talich jak Ehfisubstrat pro i Ehfimech.
Obsada w akwa pielegnice SA
Zainwestuj w prefiltr (w Twoim przypadku chyba lepszy firmowy, jest gdzies opis by Duch, 44pln) i zasyp kubeł Ehfisubstratem, a na końcu daj g±bkę.
Sebastian
04-06-2004, 19:49
Je¶li jest to nowy filtr to g±bki s± w komplecie.Co do wypełnień to do jednego koszyka wchodzi 2 l z tym że w dolnego (Ehfimech) wchodzi jeszcze g±bka.Do drugiego Eheim Substrat Pro.Orientacyjnie ptrzebujesz ok. 1,8 l Ehfimech i 2 l Substrat pro.
Je¶li jest to nowy filtr to g±bki s± w komplecie.Co do wypełnień to do jednego koszyka wchodzi 2 l z tym że w dolnego (Ehfimech) wchodzi jeszcze g±bka.Do drugiego Eheim Substrat Pro.Orientacyjnie ptrzebujesz ok. 1,8 l Ehfimech i 2 l Substrat pro.
Sebastian, spotkałem gdzie¶ opinie że Ehfimech ma mniejsze rozwinięcie powierzchni w porównaniu z Ehfisubstratem, czy przy założeniu oddzielania "grubych zanieczyszczeń" na prefiltrze nie lepszy byłby tylko Ehfisubstrat?
Sebastian
04-07-2004, 00:00
Ehfimech ma spełniać filtrcję mechaniczn±, po nim jest gruba g±bka potem Substrat Pro (filtracja biologiczna) i włoknia.Je¶li filtr ma pracować tylko jako biologiczny to 2x Sustrat Pro ale wtedy w akwarium trzeba założyć prefiltr (na wlot wody).Tak bynajmniej zaleca producent.
dzieki za pomoc,pojde pewnie za rada Sebastiana
Sebastian
04-07-2004, 19:50
Zamiszczam zdjecie jak to wygl±da w praktyce.
Sebastian
04-07-2004, 19:52
Zapomniałem dodać że na zdjeciu (1 koszyk) jest Substrat, radze dołożyć parę zł i kupić Substrat Pro.
jaka jest istotna różnica pomiędzy substratem, a substratem pro? Powierzchnie filtracji maj± tak± sam± - 450 m2/l
Zamiszczam zdjecie jak to wygl±da w praktyce.
fotka jest rewelacyjna,nawet na stronie firmowej takiej nie ma
teraz widze dokladnie o co chodzi :D
Sebastian
04-08-2004, 16:24
jaka jest istotna różnica pomiędzy substratem, a substratem pro? Powierzchnie filtracji maj± tak± sam± - 450 m2/l
Z tego co zd±żyłem przecztać to Substrat należy wymienić po ok.8 m-cach w ilo¶ci 1/3 wkładu w Substrat Pro nie trzeba, po za tym ma bardziej opływowy kształt przez co przepływ jest większy.
Sebastian
04-08-2004, 16:27
...nawet na stronie firmowej takiej nie ma... :D
Dokładnie.
S± ale do innych modeli.T± znalazłem w byłym ZSRR :D .Zreszt± u nich wzzystko jest :D .