Zobacz pełną wersję : CZY KREWETKI NADACZĄ ŚIĘ DO MOJEJ AKWY???
michał.akwa.
03-18-2005, 08:49
Witam, mam pytanie czy krewetki nadadzą się do mojego akwarium jerzeli tak to jakie :?:
Ryby zamieszkujące akwarium: Skalary, zbrojniki, 2 bocje wspaniałe, 2 mieczyki, Gupik, Bojownik, gurami , neonki i platki.
akwa: 126l
średnio zarośnięte
Temperatura: 26*C
Ph:7
jeszcze jedno, byle te krewetki nie atakowały narybku i inych ryb. :wink:
Krewetki karłowate w żadnym wypadku nie przeżyłyby nawet Amano nie powalczą z Bocjami. Albo zmień obsadę albo daruj sobie krewetki. Jedynym rozsądnym wyjściem jest założyć krewetkarium.
Pozdrawiam Krasa
to znaczy ze mając bocje mozna zapomniec o krewetkach??
michał.akwa.
03-18-2005, 11:58
jkie najmniejsze akwarium morze być dla krewetek??
jaka temperatura i jakie oświetlenie???
jkie najmniejsze akwarium morze być dla krewetek??
jaka temperatura i jakie oświetlenie???
Za minimum uwazam 10 litrow. Temperatura powinna byc 23-26 stopni a oswietlenie obojetnie jakie .. u mnie normalnie funkconuja w oswietleniu 0,7 - 1 - 1,2 Wata na litr
michał.akwa.
03-18-2005, 13:45
jakie krewetki polecaćie,ile i czy musi być filtr :?:
w akwa 15l.
filtr musi byc ... krewetki sa wrazliwe na zwiazki azotu ... z kreweteki do takiego akwa to polecam krewetki karlowate http://www.akwaria.pl/krewetki/karlowate.html
tu masz duzo zdjec i od Ciebie zalezy jakie sobie wybierzesz. do takiego akwa to proponowalbym max 7 sztuk doroslych, gdzy po pewnym czasie zapewne zaczna sie rozmnazac
michał.akwa.
03-18-2005, 16:00
"Fire red" to jest to samo co "red chery" :?: :?:
bardzo fajnie wyglądają czy one mogły by być do 15l,
Jeżeli tak to ile :?:
Dzięki za odpowiedzi :)
pozdro
red cherry i fire red to to samo :wink: do akwa proponowalbym 5-7 sztuk
michał.akwa.
03-18-2005, 17:51
czym te krewetki się żywiom??
mogą jeść płatki czy potrzebują jakiś specjalny pokarm??
po jakim czasie mogą się rozmnorzyć i do jakiej wielkości rosną
czym te krewetki się żywiom??
mogą jeść płatki czy potrzebują jakiś specjalny pokarm??
po jakim czasie mogą się rozmnorzyć i do jakiej wielkości rosną
krewetki najlepiej karmic pokarmami roslinnymi i dodatkowo inne pokarmy. Ja podaje platki i granulaty. Samiczki rosna do 2,5 cm .. samczyki sa mniejsze. Co do rozrodu to nie wiadomo czy w ogole beda sie rozmnazaly. Bedzie tak jesli stworzysz im dobre warunki. Czasem szybko sie rozmnazaja (po ok. 3 tyg od wpuszczenia) a czasem trzeba dlugo czekac.
michał.akwa.
03-19-2005, 12:18
Witam :)
mam pytanie czy jak bym nie miał bocji w moim akwa 126l to mugłbym chodować krewetki??? :?: :?: (red chery)
opis akwa na na samej górz :wink:
obawiam sie, ze nie :( skalary moga polowac na krewetki.. slyszalem rowniez ze bojowniki przesladuja krewetki
michał.akwa.
03-19-2005, 12:42
muj bojek jest tak spokojny że nic by krewetkom nie zrobił :D , raczej bałbym się żeby krewetki mu nic nie zrobiły.
jedynie skalarry mogły by coś zrobić krewtkom.
moj bojek jest tak spokojny że nic by krewetkom nie zrobił :D
Ale po wpuszczeniu krewetek moglby sie w nim obudzic istny diabel :D :wink:
michał.akwa.
03-19-2005, 15:35
chyba jednak zaryzykujem :wink: i kupiem na początek jedną krewetke i zobaczem co się będzie dziać.
pozdrawiam :D
daniel90
03-19-2005, 15:55
1 będzie smutna i apatyczna. Ja bym kupił ze 4-5.
Fakt, że to koszt, ale żęby były ze 2, to też mało, ale zobacz z dwoma.
Edit:
Aha, nie zauważyłem, że chodzi o bojka. Tak najpierw zobacz z jedną i jak nie będzie atakować, to wtedy dokup więcej.
michał.akwa.
03-19-2005, 16:03
bojek nic nie powinien zrobić krewetkom.
Martwiem się czy skalary nie zabiją krewetek, kiedyś jak miałem rzapke to jeden z skalaruw ją rozszarpał :( .
morze krewetki będzie się bał, wkońcu krewetki mają szczypcyki. :wink: