PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie laika - rozterka konstrukcyjna

mcc
09-12-2009, 17:03
Witam,

cale zycie mialem akwaria slodkowodne, ale strasznie pociaga mnie piekno rafy. Chcialem wlasnie zrealizowac swoje marzenie i planuje wlasnie miejsce na nie. Chce "zabudowac" akwa w sciane a scislej mowiac wykonac szkielet podstawy ze stali ocynkowanej, i obudowac "komin" GK.

W zwiazku z tym nasunelo mi sie pytanie - czy z akwa morskiego wyparowuje tez sol (i osadza sie na elementach nad)? Czy trzeba stal jakos specjalnie na ocynk zabezpieczac?

Drugie pytanie - czy da sie jakos oszacowac ilosc wody, ktora bedzie parowala na dzien/mc?

Dzieki z gory za wskazowki!

Pzw,
MCC

ducze
09-12-2009, 20:09
Paruje sama woda. Sól się osadza jedynie jak coś oblejesz albo zachlapiesz słoną wodą. Ale np u mnie wszystko w okolicach akwa mam w soli ;)

Oszacować ilość się da, ale pewnie w bardzo dużym przybliżeniu. Za dużo czynników ma wpływ na parowanie. Najlepiej napisz jaką powierzchnię zbiornika planujesz to ktoś kto ma podobne powie Ci więcej niż wzory itp.

mcc
09-13-2009, 11:21
Zbiornik 250x80 - wysokosc ok 55.

Pzw,
MCC

ducze
09-15-2009, 10:06
Mi ze słonawego o prawie dokładnie 2x mniejszej powierzchni paruje ok. 3-5L/dobę. Im większe zasolenie tym mocniejsze parowanie (nie wiem dlaczego, tak gdzieś wyczytałem). Więc myślę, że możesz przyjąć coś w okolicach 10L/dobę.

trok
09-15-2009, 12:35
Parowanie zależy też od temperatury wody...

Jeżeli masz intensywny ruch tafli wody albo, jeszcze lepiej, napowietrzacz, to nad wode wzbija sie aerozol mikrokropelek wody słonej i osiada na czym popadnie. Po odparowaniu wody zostaje sama sól.

mcc
09-23-2009, 23:37
Super. Dzieki za wszelkie podpowiedzi. Napotkalem nastepna przeszkode - mam nadzieje, ze tez do przejscia. Otorz mam oczyszczalnie przydomowa (korzeniowa) i musze gdzies zasiagnac rady jak bedzie slona woda z akwa wplywala na ta oczyszczalnie.
Ostatecznie odprowadzenie moge do odprowadzenia wody deszczowej wrzucic. Mam nadzieje, ze nie zasoli mi to stawu...

Jak ktos ma jakies doswiadczenia z w/w z gory dzieki za uwagi.

Pzw,
MCC

ducze
09-24-2009, 07:39
Chyba wszystko zależy od pojemności tej oczyszczalni. Ale te korzeniowe to chyba mają całkiem sporą, więc woda z podmian rozcieńczy się na tyle, że nic się florze nie stanie. Ale z drugiej strony, to np flora bakteryjna jest bardzo podatna na zmiany zasolenia, nagłe wahnięcie zasolenia np w takim akwarium jak moje słonawe, rybom ni szkodzi ale nitryfikatory wybija bardzo skutecznie.

Ale z drugiej strony, to jeżeli dobrze sobie to wszystko w akwarium ułożysz i dobierzesz odpowiednią metodę filtracji, to w takim litrażu, podmiany będą rzadkie i minimalne.

To takie moje przemyślenia tylko :) bez większego zamocowania w praktyce :)

mcc
09-24-2009, 08:44
Tez tak sobie policylem ze to nieduzo. Ale chyba zrobie wyjscie do deszczowki - tam w stawie kilkaset tys m3 nie zrobi to roznicy :)

Pzw,
MCC