PDA

Zobacz pełną wersję : akwa na słońcu :)

veronika_van_halen
03-17-2005, 14:09
Wszyscy radzą, zeby trzymać akwarium z daleka od swiatła słonecznego. Czy chodzi tylko o glony czy jeszcze coś?? Od ok. roku jedno moje akwa stoi na parapecie. Swiatło słoneczne to jedyne oświetlenie. Musze przyznać ze rośliny mi rosną swietnie, glony oczywiście też są, ale wcale nie większe ilości, niż w drugim akwarium, w którym jest sztuczne oświetlenie. W akwa na parapecie nawet nie ma tła z tyłu, więc swiatło słoneczne jest mocne. Rośliny w świetle słonecznym zaczynają kwitnąć (anubias nana wypuszcza kwiat, a na pisti wyrastają takie małe, kudłate białe kwiatuszki :P ) W drugim akwarium rośliny nie kwitną. Nie rozumiem co jest złego w trzymaniu akwarium w świetle słonecznym...

Ninka
03-17-2005, 14:39
Ja to raczej martwiłabym się o temperaturę w takim akwarium. Jak latem słoneczko przygrzeje to może zrobic sie zupka... ;)
Pozdrawiam

veronika_van_halen
03-17-2005, 15:29
heh, o tym pomyślałam - dlatego w akwa mieszka bojownik :P jemu ciepełko nie przeszkadza :P

veronika_van_halen
03-17-2005, 15:31
W największe upały było chyba 33*, a w akwa obok w tym samym czasie koło 30, więc różnica nie jest znowu taka duża. Wystarczy zasłonić żaluzje :)

Tomi
03-17-2005, 19:21
Kto powiedział, że ksiązke masz traktować jak dogmat. Jeśli masz dobre wyniki hodowli swoją metoda to prowadź nadal badania i jeśli bedziesz miała sukcesy to się z nami podzielisz.

veronika_van_halen
03-17-2005, 19:52
W tym akwa mam troche namieszane z roślinami, bo rosnie tam : dużo wgłębki (rośnie świetnie, ale to jak zawsze przy mocnym oświetleniu), pistia (tu mnie zaskoczyła z tymi kwiatami, pierwszy raz widze kwitnącą pistie, rośnie bardzo dobrze, wytwarza ciągle młode roślinki), kryptokoryny wendta ( rosną świetnie, mają coraz większe i coraz bardzej czerwone liście)anubias nana (ładnie rośnie, kwitne), jakieś nieduże hydrocotyle( rośnie dość dobrze, ale nie jakoś niesamowicie), bolbitis heudelota ( najwyraźniej nie lubi słońca, rośnie słabo, zmarniał mi, ale narazie musi być w tym akwa, bo drugie jest totalnie opanowane przez kryptokoryny które sie ciągle mnożą :P )
Nie wszystkie rośliny lubią słonce, ale wydaje mi sie ze np. pistia kwitnie dlatego że na słońcu jest. Kwitła komuś z was pistaia, bo ciekawa jestem, czy naprawde słońce ma na to wpływ (czytałam w jakiejś książce Hansa Freya ze te rośliny lubią słońce).

Ninka
03-17-2005, 20:04
A możesz zamieścic fotkę takiej kwitnącej pistii? Sama jestem ciekawa jak wygląda ;), moje nie chcą kwitnąć, ale trzymam je pod pokrywą. A z tego co czytałam pistie nie lubią wilgoci i często pod pokrywami marnieją.
Pozdrawiam

veronika_van_halen
03-17-2005, 21:08
no niestety nie moge, bo nie mam czym tej fotki zrobić :P Jezeli chodzi o kwiatki to nie ma specjalnie na co patrzeć - malutkie, białawe i włochate :P Moja pistia tez jest pod pokrywą bo mam bojownika i musze mieć przykryte niestety, i młode rośliny często mi marnieją. Ale właściwie to nic nie szkodzi bo i tak je wyrzucam :P jak bojownik zdechnie to zrobie odkryte akwa z dużą iloscią pistii :D