PDA

Zobacz pełną wersję : [280l][ogólne] Akwarium ogólne COACH-a

COACH
03-16-2005, 19:40
Przedstawiam swoje akwarium, w tej chwili jest dość mocno zarośnięte i pływa sporo rybek, wkrótce się to zmieni, dołoże korzeń i uporządkuje rośliny, Bardzo proszę o jakieś sugestie i pomoc, z góry dziękuje. Akwarium jest dosyć wysokie 60cm i trudno jest doświetlić niższe partie, oświetlenie obecnie to 175W, nawoże CO2 i SZ + Fe. Pozdrawiam - COACH.
Zmieniony temat wątku(Los_sandalos)
PROSZE MI NIE ZMIENIAĆ TYTUŁU PANIE LOS_SANDALOS ALBO UZASADNIĆ PODSTAWY ZMIANY NA FORUM!!!!

tomekł
03-16-2005, 19:52
powiem tak: suuuuper akwa.... tylko podaj ogólny widok akwa

COACH
03-16-2005, 20:01
Dziękuje za pierwszy miły komentarz, wiem jednak że jeszcze baaaaardzo dużo jest do zrobienia:) Pozdrawiam - Michał.

ylstrom
03-16-2005, 20:17
akwa zapuszczone....ale z klasą :)
o sugestie twraz niełatwo zalezy co lubisz
moze tylko jedna-zrób miesjce skalarom :)

COACH
03-16-2005, 20:31
Zgadzam się w pełni że akwarium jest obecnie zapuszczone ale nie zgodze się że skalary nie mają miejsca:) Problem jest z tym, że jeśli sie przytnie dość nisko rośliny to mają mało światła i akwarium robi się puste, w drugą stronę jednak robi się ciasno. Chce włożyć korzeń tylko nie bardzo wiem gdzie mu znaleźć miejsce, chyba położe go płasko po lewej stronie i spróbuje przyczepić do niego anubiasy. Pozdrawiam

RobertElk
03-16-2005, 20:34
Hej.
Ja zauważyłem, że skalary wcale nie potrzebują tak wielkiej przestrzeni, wręcz przeciwnie. Bardzo lubia przebywac w cieniu roślin. Oczywiście miejsca do swobodnego pływania tez nie powinno im zabraknąć, ale w tym przypadku jak widzę to tragedi nie ma.
Akwarium bardzo ładne. Podoba mi się. Widac roslinki w bardzo dobrej kondycji. Oby tak dalej.
Pozdrawiam

Krasa
03-16-2005, 21:38
Bardzo fajny zbiorniczek. Korzeń najlepiej jakiś wysoki wstawić w 1/3 długości zbiornika z lewej (albo z prawej) zrobi się wyrwa w tej ścianie zieleni.
Pozdrawiam Krasa

lukas_Z
03-16-2005, 22:14
Bardzo ładne skalary , zwłaszcza te „dziko” ubarwione.

kepper
03-17-2005, 06:14
Fajne akwarium :shock: robi wrażenie ta ściana zieleni. Bardzo podobają mi się te roślin a szczególnie ich układ są rośliny i wysokie i niskie bardzo fajnie i przytulnie to wygląda :D . Byłbym bardzo dzwięczny jak byś podał dokładne warunki ( ile oświetlasz no i testy jak robiłeś ) no i obsadę to już by było bosko :D

A ten motyw z korzeniem i anubiasami - popieram

POWODZENIA :D

COACH
03-17-2005, 09:54
Na prośbę podaję troszke więcej danych o moim akwarium, mam nadzieje że nie będzie to wbrew regulaminowi:)

Wymiary: 110x60x42,

Oświetlenie: 1xSun-glo - 30W, 1xNarva - 40W, 1xGrolux - 25W, 1xAqua-glo - 40W, 1xFlora-glo- 20W, 1xPhilips - 20W czyli razem 175W, świecone od 8.00 do 22.00 czyli 14h na dobe.

Obsada roślin: 3 gatunki cryptocoryn, trawki małe i duże, echinodorus osiris, 2 gatunki żabienic, madwódka wielonasienna, limnophilia i jeszcze kilka innych:) rotala, ludwigia, bacopa, mech, salvinia, egeria.

Obsada rybek: 8xskalar, 2xbocja wsp, 12xneon inessa i czerwony, 2 zwinnik czerwonousty, 2 zbrojnik niebieski, 1xglonojad syjamski, 3x kosiarka, 1xotosek, 3xkiriśnik czarnoplamy, 1xmolinezja, 1xdanio malabarskie, 2xbojownik, chyba jeszcze jakiś gupik się uchował, 2xgurami złote, to chyba wszystko.

Parametry wody: pH od 6,6 do 7,2, tww 5-7, temp. 26-28

Testy: w zasadzie tylko pH i twardość, nigdy nic więcej nie mierzyłem

Nawożenie: CO2 oraz codziennie 5ml SZ + Fe

Nic na razie nie chce zmieniać jeśli chodzi o testy i nawożenie bo nie jest źle, glonów w zasadzie nigdy nie miałem i nie mam więc chyba nie ma co psuć.

szczepan55
03-17-2005, 10:28
Akwarium troche zapuszczone ale ogólnie ok.

veronika_van_halen
03-17-2005, 11:52
dokup więcej bocji, molinezji, danio i otosków. Akwa za bardzo troche zapuszczone, ale w sumie ciekawe. Glonojad syjamski ci nie atakuje innych ryb??

COACH
03-17-2005, 16:08
Witam! Witam! Chciałbym o sprecyzowanie słowa "zapuszczone" bo nie do końca rozumiem co macie na myśli. Czy chodzi o to, że jest zarośnięte? Bo moim zdaniem zapuścić można np. wąsy, brodę, "żywca" na szczupaczka itp:) Moim problemem jest fakt, że chce mieć dużo gatunków roślin i nie bardzo się mieszczą:) ale ja lubię taki gąszcz, przypomina mi dziką krainę amazonii. Pozdrawiam - Michał.

daniel
03-17-2005, 17:47
piekne akwarium pozdrawiam wszystkich

Emel Woo
03-17-2005, 18:08
Coach--> skalary muszą gdzieś pływać a ja tu widzę, że jak machnie dwa razy płetwami to już musi zawracać. One się męczą. Moim zdaniem jak chcesz mieć tak dużo roślinek, to i rybki powinny być pokroju neonków.

COACH
03-17-2005, 21:13
Słuchaj nie wiem jakie Y masz akwarium ale u mnie skalary mają gdzie pływać i wierz że się nie męczą, bo w przekroju wcale nie ma mało miejsca, i nie przesadzaj z tymi neonami:) Pozdrawiam

Coach--> skalary muszą gdzieś pływać a ja tu widzę, że jak machnie dwa razy płetwami to już musi zawracać. One się męczą. Moim zdaniem jak chcesz mieć tak dużo roślinek, to i rybki powinny być pokroju neonków.

ylstrom
03-17-2005, 21:49

o to mi chodziło własnie

jak chcesz jakos uporządkowac zbironik nir da sie inaczej jak zrezyknować z czesci roslin ja bym np wyeksponował żabienice, a jak bedzie korzeń to tez musi go byc widac

COACH
03-18-2005, 07:46
Zgadza się, masz w pełni rację, może znajde jakoś czas i natchnienie i uporządkuje akwarium. Pozdrawiam

o to mi chodziło własnie

jak chcesz jakos uporządkowac zbironik nir da sie inaczej jak zrezyknować z czesci roslin ja bym np wyeksponował żabienice, a jak bedzie korzeń to tez musi go byc widac

hurcik
03-30-2005, 17:04
Super akwa masz mi się bardzo podoba :D

CiapeK
03-30-2005, 17:42
Witam Akwarium podoba mi sie ( troche zarosniete, mala Dzungla ) :P
Zrobilbym maly porzadek z roslinkami + jakis korzonek umiescilbym w akwariumie
Pozdrawiam

COACH
03-30-2005, 17:46
Witam:) Akwarium już jest wykoszone, jest bardzo dużo przestrzeni i widniej się zrobiło, no i korzeń włożyłem na którym są anubiasy. może niedługo umieszcze nowe fotki. Pozdrawiam - Michał.

Bolo
03-30-2005, 18:03
Spoko akwa :D. Podoba mi sie, bo jest w nim duzo roslin.

Vildi
03-30-2005, 18:30
Fajne chaszcze:-)

Darek69
04-03-2005, 14:07
Zawsze lubiłem dużo roslin, ale jak na mój gust jest ich trochę za duzo. Może gdyby w obsadzie nie były skalary, a inne jakies rybki? Pozdrawiam

COACH
04-03-2005, 17:36
W obecnej chwili jest już ponad połowa roślin usunięta, także nie ma buszu:)

tea
04-03-2005, 22:32
Te zdjęcia które wkleiłeś podobały mi się bardzo. Piękne zdrowe rośliny :)
Pokaż nam jak teraz wygląda Twoje akwarium po zmianach.

hoomik
08-25-2005, 19:11
skalary, kosiarki, duzo roslin... to co lubie :P :D :) :o 8) :lol: :wink:

Kkrzys
08-25-2005, 20:43
moze jakies nowe zdjecia? nie ocenie bo nie wiem jakie jest teraz!!