PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie na diodach LED Nowość i może rewolucja

AquaStyl
04-05-2004, 18:37
Witam wszystkich.
Mom w ofercie oświetlenie oparte na diodach LED, cała rewolucja polega na odbłyśniku w którym zamontowane są w zależności od potrzeb różnokolorowe diody co daje możliwość regulacji widma w zależności od potrzeb, uwydatnianie barw ryb, wzrost roślin. Montuje się je na aluminiowej listwie w zależności od potrzebnej długości. Testuje w sklepie w akwarium z roślinami i jestem very happy, a przy tym oszczędność energi kolosalna , zasilanie 12V. Może ktoś ma podobne doświadczenia albo chciałby dowiedzieć się czegoś ode mnie. Zapraszam.
Dane techniczne potwierdzone laboratoryjnie:
Parametry tecniczne oswietlenia LED19:

- zużycie energii 1.2Wat
- zasilanie 12 V
- wodoszczelność IP 65
- temperatura światła bardzo zbliżona do swiatła dziennego około 5000 K
- natężenie swiatła w odległości 0.5m 55lx, 1m 17lx
- gwarancja na czas świecenia 5 lat.
- cena jednego modułu led 19 79zł bez zasilacza.

Michał J
04-06-2004, 07:59
Mógłbyś mi powiedzieć
:arrow: Jaki to ma wpływ na ryby/rośliny. dokładniej
:arrow: Jakiego koloru (jak wymieszane) diody potrzebane są do pokrywy 60X30 (72L)
:arrow: Włączasz rozumiem tylko na noc. Czy oprócz normalnej świetlówki też .

Planuje zrobić coś takiego po świętach i chciałbym wiedzieć jak najwięcej szczegółów.

Z góry dziękuję :!:

AquaStyl
04-06-2004, 19:55
Odpowiadam.
Wpływ na rośliny jak na razie dobry, barwa bardzo zbliżona do dziennej, ale nie wiele mogę jeszcze powiedzieć bo dopiero testuje a na to potrzeba trochę czasu, jeżeli się uda to wprowadzę na polski rynek. Plusy: bardzo małe zużycie energi jedna taka żarówka zużywa 1W !!!!!!!!!!, czas świecenia bardzo długi, na element świetlny 6 lat gwarancji, duża możliwość regulacji barwy światła poprzez odpowiedni dobór koloru diod.
Testuję z Florą Osram.

Michał J
04-06-2004, 21:12
Aha. Dzięki wielkie za info. Ale mam pytanko. Chciałbym użyć diod LED jako oświetlenie nocne (3 diody). Jakie to ma znaczenie. Czysto estetyczne czy może jakiś większy wpływ na rośliny/zwierzęta :?: Widziałem w ofercia jekiejś firmy, że są diody LED UV i Niebieskie (no i jakieś inne kolorki, ale nie biorę ich pod uwagę). Możesz mi podać różnicę :?: Chodzi mi o zalety/wady i ogólne info. Projekt jak to zrobić mam. Chodzi mi o czystą teorię.

Z góry dziękuję

Karol Kaniewski
04-06-2004, 21:19
AquaStyl

Jaka jest cena tych diod :?:

jacekw.
04-09-2004, 15:49
podaj proszę, jeżeli znasz, cenę tego wynalazku.
jacek

grandfso
04-13-2004, 15:10
Nie zrobilem jeszcze takiego wynalazku, ale juz od samego kupna akwarium (~2tyg) o tym myslalem. Jedna dioda kosztuje >1zl. Niebieskie 3V w sklepie gdzie sie zaopatrywalem kosztowala 1.2zl, ale sa rozne inne wersje. Nawet po 3zl. Sama cena kupna diod bedzie wiec stosunkowo wysoka, natomiast da sie zaoszczedzic na eksploatacji, ktora jest bardzo tania. Pobor proadu takiej lampy z LEDow jest naprawde niewielki, a wytrzymalos maja ok. 100 000 godzin... :D