Zobacz pełną wersję : "Lisi ogon" Pomocy
Witam wszystkich :) .Wróciłem do akwarystyki po ok.20 latach :D . Wydawało mi się, że mam o tym jakieś pojęcie.Od paru tygodni studiuję to forum i doszedłem do wniosku, że "WIEM,ŻE NIC NIE WIEM" :shock: . Mam wiele pytań ale najpilniejsze: parę dni temu posadziłem" LISIE OGONY" gubią one liście i robią się brązowe.Co się dzieje :?: . Ratujcie :!:
Karol Kaniewski
04-05-2004, 18:46
Hmmm szcerze to pierwszy raz slysze o takiej roslince.
Masz moze jakas fotke ??
Też pierwszy raz o czymś takim słysze... , moze kiedyś widziałem ale niekojarze...
Nawozisz akwa czyms?
Często brak żelazo powoduje że roślinki maja wybalakłe kolory, robia sie przezroczyste itd.
Musisz napisać coś więcej o akwa, o nawożeniu, jak dawno masz te roślinki... więcej szczegółow.
PS. Nigdy niesłyszałem o takiej roślince czy to napewno roślinka do akwarium?
Jacek Pawłowski
04-05-2004, 19:14
Witam wszystkich :) .Wróciłem do akwarystyki po ok.20 latach :D . Wydawało mi się, że mam o tym jakieś pojęcie.Od paru tygodni studiuję to forum i doszedłem do wniosku, że "WIEM,ŻE NIC NIE WIEM" :shock: . Mam wiele pytań ale najpilniejsze: parę dni temu posadziłem" LISIE OGONY" gubią one liście i robią się brązowe.Co się dzieje :?: . Ratujcie :!:
Witam
Zobacz tutaj: http://www.holenderskie.aip.pl/baza/limnophila_aquatica/
Podaj parametry wody,oswietlenie,czym nawozisz itp. Bez takich danych jak mamy Ci pomóc :?:
Jacek Pawłowski
04-05-2004, 19:18
Hmmm szcerze to pierwszy raz slysze o takiej roslince.
PS. Nigdy niesłyszałem o takiej roślince czy to napewno roślinka do akwarium?
Witam
Jakbyscie jeszcze nie wiedzieli to ta roślina nadaje się do akwarium,a nazywa sie: Limnophila aquatica (Limnofila wodna) .
Nazwy roślin nie są moją mocną stroną :? .Pod taką nazwą sprzedano mi ją w sklepie :x .Nawozy to PlantaMin i Cypro Tetry.Akwa 240 l. ma 4 tygodnie, oświetlenie 3x30 plus odbłyśniki i 11 Wat Compakt. Roślinka jest u mnie ok. 1 tygodnia.Zrobiłem zdjęcie ale jest słabe bo z telefonu.DZIĘKI ZA POŚWIĘCONĄ UWAGĘ. :D
Karol Kaniewski
04-05-2004, 19:36
Czy ta roslinka ma dosc gruba lodyge ???
Jacek Pawłowski
04-05-2004, 19:41
Nazwy roślin nie są moją mocną stroną :? .Pod taką nazwą sprzedano mi ją w sklepie :x .Nawozy to PlantaMin i Cypro Tetry.Akwa 240 l. ma 4 tygodnie, oświetlenie 3x30 plus odbłyśniki i 11 Wat Compakt. Roślinka jest u mnie ok. 1 tygodnia.Zrobiłem zdjęcie ale jest słabe bo z telefonu.DZIĘKI ZA POŚWIĘCONĄ UWAGĘ. :D
Witam
Jeżeli nie nawozisz Co2,to ta roślinka bedzie marniała.
Czy znasz jakies parametry wody w swoim akwarium tj.
pH,kh,gh,no3 ,po4,Fe ?
Parametry wody: ph- 7,5-8 two 15 tww 4. Podaję Co2 (dyfuzor własnej roboty-pojemnik z gazem do którego skierowany jest wylot z kubełka.Co do roślinki to marnieje ale wypuszcza korzenie z łodygi i rośnie tyle, że ten przyrost jest jakiś taki "skarłowaciały" w porównaniu z tym co przyniosłem ze sklepu. Łodyga jest dość gruba i twarda.
POZDRAWIAM. :P
Hm nie jestem orłem ,ale według tabeli zależnosci poziomu co2 na podstawie ph i tww wyika z Twoich danych ,że nie ma w wodzie prawie dwutlenku.
Pamietaj ,że poprzez ruch powierzchni lub napowietrzanie pozbywasz się
go z wody.
Jeśli tww4 to według tabeli aby poziom co2 był odpowiedni to ph powinno wynosić w granicach 6,8.
Hm nie jestem orłem ,ale według tabeli zależnosci poziomu co2 na podstawie ph i tww wyika z Twoich danych ,że nie ma w wodzie prawie dwutlenku.
Pamietaj ,że poprzez ruch powierzchni lub napowietrzanie pozbywasz się
go z wody.
Jeśli tww4 to według tabeli aby poziom co2 był odpowiedni to ph powinno wynosić w granicach 6,8.
Nie napowietrzam dodatkowo.W jaki sposób mam obniżyć ph.Dodaję destylowaną ale boje się gwałtownych skoków PH.
Dodając destylki obniżasz twardość.
A gwałtownie masz rację nic nie rób.
Jeżeli miałbyś co2 w wodzie w granicach 20 mg/l (czyli w granicach przyzwoitosci)to przy Twojej węglanowej = 4 ph powinno wynosić w granicach.
6,9-6,8. Poprostu jest taka zależność rozpuszczonego co2, twardości
węg. i ph.Czyli wiedząc jakie masz ph i tww mozesz zobaczyć ile jest co2 w wodzie. A po Twojej wodzie wnioskuję na początek,że masz za mało co2 ,które także zakwasza wodę. Tylko uważaj bo wraz ze zmianą tww zalezność ta się zmienia.Najlepiej znajdź sobie taką tabelkę w necie to zrozumiesz o co mi chodzi.Uff nie umię dobrze tłumaczyć.
A to teraz wiem o co chodzi...
Też mam taką rośłinke, kosztowła mnie 10 zł jedna łodyżka, ale robi niesamowite wrażenie.
U mnie na początku zmarniała, ale teraz znowu zaczełaś rosnąć, tylko te glony...
Dodając destylki obniżasz twardość.
A gwałtownie masz rację nic nie rób.
Jeżeli miałbyś co2 w wodzie w granicach 20 mg/l (czyli w granicach przyzwoitosci)to przy Twojej węglanowej = 4 ph powinno wynosić w granicach.
6,9-6,8. Poprostu jest taka zależność rozpuszczonego co2, twardości
węg. i ph.Czyli wiedząc jakie masz ph i tww mozesz zobaczyć ile jest co2 w wodzie. A po Twojej wodzie wnioskuję na początek,że masz za mało co2 ,które także zakwasza wodę. Tylko uważaj bo wraz ze zmianą tww zalezność ta się zmienia.Najlepiej znajdź sobie taką tabelkę w necie to zrozumiesz o co mi chodzi.Uff nie umię dobrze tłumaczyć.
Dzięki za informacje :P . Z tego co zrozumiałem muszę podawać więcej CO2.
Chciałbym jednak wrócić do mojej roślinki :( . Co jej może być :?: . Jeżeli wypuszcza korzenie i ma przyrosty (chociaż takie byle jakie) to dlaczego robi się brązowa i gubi liście :cry: :?: .
Jacek Pawłowski
04-06-2004, 08:42
Chciałbym jednak wrócić do mojej roślinki :( . Co jej może być :?: . Jeżeli wypuszcza korzenie i ma przyrosty (chociaż takie byle jakie) to dlaczego robi się brązowa i gubi liście :cry: :?: .
Witam
Jak widać roślina ma delikatne liście,które są wrażliwe na osad z dna.
Nie powinno się też sadzić tej rośliny blisko filtra(silny ruch wody jej szkodzi).
Witam
Jak widać roślina ma delikatne liście,które są wrażliwe na osad z dna.
Nie powinno się też sadzić tej rośliny blisko filtra(silny ruch wody jej szkodzi).
Coś mi się wydaje,że to będzie wina filtra :evil: . Co prawda roślinka jest w odległości ok.1m od filtra ale ruch wody jest dość znaczny i brązowe liście są od strony filtra.
Dzięki za porady :P