PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki to gatunek ??

loccutus
03-16-2005, 12:19
Zdjecie to juz zamieściłem w dziale Galeria - przy okazji prezentacji swoich mieszkańców ;)

ale jakoś nie moge uzyskac odpowiedzi na pytanie - jaki to gatunek ??

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/jaques.jpg

daniel90
03-16-2005, 15:54
Nie powiem Ci co to jest, ale jestem w stanie poweidzieć czym to nie jest.
Z tego co widzę, to nie jest to Amano - brak czarnych kropek (pasków) po boku.
Nie jest to różnież Tiger - nie ma pasków.
Red Sherry czyli Fire Red też toto nei jest - brak czerownego barwnika.
Napisz ile cm ma ta krewetka. U mnie w sklepie też są podobne, po 5 zł (jak na moje miasto na amano ze dwa razy za tanio).
Poszukam jeszcze, jak coś znajdę to dam znać.

futermelok
03-16-2005, 17:11
Na pewno jest to krewetka z rodzaju Macrobrachium można tak twierdzic po obecności wyraznych szczypiec. Ja stawiam na Macrobrachium sp. (szklista)

Krasa
03-16-2005, 18:10
Daniel90 spójrz na szczypce to nie jest karłowata :D moim zdaniem Szklista.
Pozdrawiam Krasa

kwalera
03-16-2005, 18:28
To jest szklista krewetka w moim akwa właśnie takie buszują

loccutus
03-16-2005, 18:51
krewetka ma długość ok 5 cm. Wczoraj straciła pancerzyk który rankiem zauważyłem jak jest rozszarpywany przez brzanki - myslałem ze "jaques" jak ochrzcila go/ją żona - został skonsumowany - lecz okazało sie ze siedzi sobie spoko pod kamyczkiem ;)

czy mam podstawy sądzić ze jesli wyliniała - to rośnie i jest jej dobrze w moim akwa ??

daniel90
03-16-2005, 20:28
Że jest jej dobrze, to nie wiem, ale wiem że krewetki przy zmianie warunków często zrzucają pancerzyki.
Krasa sorry, ale nie znam się dobrze na krewetkach, więc wykluczyłem na tyle na ile się znam :arrow: teraz będą pamiętał o tym, że ze zsczypcami i tego wyglądu to szklista. Thx.

Maz
03-16-2005, 21:21
witam
umnie w akwarium tez mam cztery takie krewetki.
wiec jest to krewetka szklista.
pozdrawiam.

loccutus
03-29-2005, 08:46
Dwa dni temu zrzuciła znowu pancerzyk... a wczoraj zauwazyłem ze nosi ze 100 zielonych jajeczek... ;)

i teraz pytanie - przenieść ja do jakiegoś innego zbiornika - (kurde nic nie mam innego ;( ) .. czy jajeczka będa noszone aż do wylęgu, czy "jaques" je gdzieś w akwa połozy ??
ile to moze potrwać czasu - w sensie do wylęgu... ??

NOVINA
03-29-2005, 09:01
Jezeli jest to krewetka szklista to o rozrod bedzie ciezko, gdyz larwy beda sie unosic przy powierzchni wody i trzeba bedzie im zapewnic bardzo drobny pokarm. U nich jest przeobrazenie zupelne, wiec jest o wiele trudniej o przychowek niz u krewetek karlowatych.

loccutus
03-29-2005, 09:16
no to kiszka - molinezje im na 100% nie podarują...

jake są wymagania do zbiornika do wychowu ?? wielkośc, filtracja itp...

Misza24
03-29-2005, 18:40
jezeli chesz podjac probe wychowania molodych to konieczne sa przenosiny do oddzielnego zbiornika. Ja 3 raz probowałem z efektem tragicznym niestety. U mnie temperatura była 25stC. swiatło dzienne. W wodzie słodkiej w ciagu kilku godzin mlode padały. Jak zasoliłęm wode sola akwarystyczna w ilosci chyba 30gr na 12L. mlode przezyły kilka dni :(
Koniecznie po uwolnieniu mlodych matke spowrotem przerzuc do pierwotnego zbiornika. Zycze powodzenia, gdyz nie jest to łatwa sprawa.
U mnie szkliste non stop nosiły jajka.