PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa UV w Malawi

Efendi_rekin
03-15-2005, 22:47
Witam wszystkich.
Co sadzicie o lampie UV w Malawi.
Wiekszosc z nas ma problemy z glonami, powodem jest mala ilosc roslin (pyszczaki bardzo lubia obgryzac i wykopywac roslinki) co w pewnym stopniu jest przyczyna powstawania glonow. Niektorzy odradzaja bo niszczy wszystkie substancje nawet te potrzebne do wzrostu roslin, ale w takim akwa nie ma wiele roslin a nawet czasem wcale wiec ten sprzeciw odpada.
Co Wy posiadacze myslicie o lampie UV ??

cyrrus
03-17-2005, 16:23
Ja również zakupiłem to cacko wraz z filtrem Aquaela (który ma różne opinie na forum - ja jestem bardzo zadowolony) i nie montowałem jej gdyż znalazłem sporo opinii negatywnych z punktu widzenia utrzymania równowagi biologicznej w akwarium. Dość długo dochodziłem dojrzewał mój zbiornik i nie wiem czy ma sens zakładanie lampy gdyż oprócz drobnoustrojów niszczy potrzebne kultury bakteryjne . W chwili obecnej w filtrze zamiast niej umieściłem dodatkowy wkład filtrujący. Jeśli nie jest mi to potrzebne to chyba sprzedam - 9W (jak co to piszcie, puszcze taniej niż na allegro hehe)
Za pomoc dzięki

Efendi_rekin
03-17-2005, 21:19
Ja również zakupiłem to cacko wraz z filtrem Aquaela (który ma różne opinie na forum - ja jestem bardzo zadowolony) i nie montowałem jej gdyż znalazłem sporo opinii negatywnych z punktu widzenia utrzymania równowagi biologicznej w akwarium. Dość długo dochodziłem dojrzewał mój zbiornik i nie wiem czy ma sens zakładanie lampy gdyż oprócz drobnoustrojów niszczy potrzebne kultury bakteryjne . W chwili obecnej w filtrze zamiast niej umieściłem dodatkowy wkład filtrujący. Jeśli nie jest mi to potrzebne to chyba sprzedam - 9W (jak co to piszcie, puszcze taniej niż na allegro hehe)
Za pomoc dzięki

No walsnie chodzi mi o to ze niszczy potrzebne kultury bakteryjne, ale potrzebne roslina do rozwoju a w malawi zadko sa rosliny :)

Co do sprzedazy lampy to bedziemy w kontakcie :D bo walsnie rozgladam sie za jakas, mysle nad kupieniem samej swietlowki i zrobieniu DIY (chodzi o koszty)

Przemek
03-17-2005, 21:20
piszcie piszcie :D tez jestem ciekawy pomysłu zainstalowania lampy UV nad zbiornikiem. Skoro ma nie być glonów to przyznam propozycja nadzwyczaj pociągająca...

Arrabbiato
03-18-2005, 00:32
Ja również kupiłem filtra Aquaela 250 z lampą UV i powiem szczerze że nie widziałem ekeftów, albo mam tą lampą zepsutą lub to jest pic na wodę. Glony mi się robiły aż do czasu jak wpuściłem ślimaki świderki ( jak dla mnie super ślimaki ). :D

Jeśli nie chcesz mieć glonów kup świderki! :D

cyrrus
03-18-2005, 17:06
glony są ok i walczyc z nimi nie mam zamiaru ale pare swiderków dorzyce. Przetrwalem wysyp okrzemków a teraz robi sie zilono wiec jest ok. Co do lampy czekam na propozycje - chyba ja dzis wystawie na allegro, co ma sie marnowac hehe. Akwarium ucia jest super, przyzna ze sie na nim wzorowalem mimo roznic gabarytowa a stronka byla podstawowym materialem porownawczym hehe.
Pozdrawiam

cyrrus
03-18-2005, 17:08
wzmianka o uciu troche przyklejona ale jest rownolegly temat o glonach wiec nawiazalem hehe :oops:

Efendi_rekin
03-19-2005, 01:04
glony są ok i walczyc z nimi nie mam zamiaru ale pare swiderków dorzyce. Przetrwalem wysyp okrzemków a teraz robi sie zilono wiec jest ok. Co do lampy czekam na propozycje - chyba ja dzis wystawie na allegro, co ma sie marnowac hehe. Akwarium ucia jest super, przyzna ze sie na nim wzorowalem mimo roznic gabarytowa a stronka byla podstawowym materialem porownawczym hehe.
Pozdrawiam

Jak mozesz to wrzuc tu linka do aukcji jezeli wystawisz ta lampe :D

cyrrus
03-22-2005, 17:08
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45995473

tu wystawilem i wskazalem opisy.
zapraszam

uciu
04-22-2005, 23:54
Witam,

lampa uv nigdy nie spowoduje że glony znikną z akwarium!! Ona usuwa tylko drobnoustroje pływające czyli tylko te organizmy (glony etc) co pływają i powodują "mętną wodę". Glony na kamieniach i innych dekoracjach jak były tak będą.
Ponadto lapy UV nie wiesza się nad akwa bo to nic nie da!!! Przez lampę powinna przepływać woda a wieszając ją nad zbiornikiem nie przyniesie ona żadnego efektu!

Pozdrawiam