Zobacz pełną wersję : Jaka płeć? Jakie podłoże?
Mam pytanie jak rozpoznać płeć rybek? Słyszałem, że po kolorze ogonka? Bardzo kolorowy - samiec, mniej - samiczka. Prawda to? I następne pytanko. Co wybrać na podłoże? Piasek czy żwir. Napewno rzeczny. ;) Koskos czy korzeń?
P.S Przepraszam, że tworzę tyle tematów, ale poprostu chcę wiedzieć jak najwięcej. ;) Na rynku są dostępne jakieś gazety poświęcone akwarystyce dla początkujących?
Karol Kaniewski
04-05-2004, 18:01
Mam pytanie jak rozpoznać płeć rybek? Słyszałem, że po kolorze ogonka? Bardzo kolorowy - samiec, mniej - samiczka. Prawda to? ?
No nie kazde rybki idzie rozpoznac po ogonku :) O jakie Ci dokladnie chodzi :?:
Co wybrać na podłoże? Piasek czy żwir
Zalezy jakie roslinki ale ja bym wybral zwirek :)
Koskos czy korzeń?
A moze to i to :?:
eremenik.
04-05-2004, 20:02
Mam pytanie jak rozpoznać płeć rybek? Słyszałem, że po kolorze ogonka? Bardzo kolorowy - samiec, mniej - samiczka. Prawda to? I następne pytanko. Co wybrać na podłoże? Piasek czy żwir. Napewno rzeczny. ;) Koskos czy korzeń?
P.S Przepraszam, że tworzę tyle tematów, ale poprostu chcę wiedzieć jak najwięcej. ;) Na rynku są dostępne jakieś gazety poświęcone akwarystyce dla początkujących?
no rzeczywiscie inteligente pytanie:) jaka rybe chcesz rozpoznac
1. Nie ma uniwersalnego sposobu na rozpoznanie czy to samiec czy samica.Jeśli się chcesz czegoś dokładnie dowiedzieć to napisz jakie rybki Cie interesują :!: :!:
2. Ja polecam żwirek ale z tego co mi wiadomo to podłoże zależy też od rodzaju ryb jakie chcesz mieć w swoim akwa i od roślinek :!: :!:
3. Jest gazeta "Magazyn Akwarium" można wiele ciekawych informacji tam przeczytać :!: :!:
Ja osobiście kupuję Nasze Akwarium i Akwarium Magazyn, ale wiadomości dla początkujących lepiej czerpać z książek. Ja kupuję lekko uszkodzone w taniej książce (ok 40% ceny katalogowej) Jeśli chodzi o podłoże płeć i dekoracje to jak wyżej - wszystko zależy od gatunków ryb.
Karol Kaniewski
04-06-2004, 10:57
IMHO w czaspoismach akwarystyczny nie ma za duzo dla calkiem poczatkujacych akwarystow. Zaglebiaja sie oni tam w bardziej profesjonalne tajniki.
Na poczatek proponuje ksiazki no i nasze forum :wink:
Podłoże dla następujących rybek/Płeć także: Neonki, kardynałki, gupiki, danio i molinezje. Z góry dzięki. :)
Karol Kaniewski
04-06-2004, 17:34
Molinezja żaglopłetwa:
Dymorfizm płciowy: Samice są wyraźnie większe od samców. Samce mają organ płciowy, zwany gonopodium i wielką płetwę grzbietową, którą naprężają gdy chcą zaimponować samicy lub przepędzić rywala.
Molinezja ostrousta:
Dymorfizm płciowy: Samice są wyraźnie większe od samców. Samce mają organ płciowy, zwany gonopodium.
Danio pręgowany:
Dymorfizm płciowy: Samce są smuklejsze, z reguły żywiej ubarwione, samiczki mają zaokrąglony brzuszek.
Gupik:
Tak wyglada samiec
http://www.akwa.aip.pl/gupek.jpg
A samica jest zwykle wieksza i mniej kolorowa.
Wszystkie informacje pobralem z
www.akwa.aip.pl
Co do neonów to w zasadzie i tak obojętne bo nie będziesz ich rozmnażał. A jeśli chodzi o podłoże to obojętnie jakie byle dosyć ciemne i nie utwardzające wody.