PDA

Zobacz pełną wersję : Czy nie przerybiłem ??

huncyk
04-05-2004, 17:02
Witam !!
Mam akwa 70 l i mam pytanie czy nieprzerybiłem :
moja obsada :
2 skalary malutkie
4 gupiki
2 sumy jeden wielki i drugi malutki
2 kardynałki
3 welony
1 mółojad
2 mieczyki małe
bojownik
2 gurami
2 kirysy
glonojad
mi się wydaje że przesadziłem a co wy na to ??

Karol Kaniewski
04-05-2004, 17:13
Nom jak dla mnie za duzo tyz rybek :|
Napewno zrezygnowalbym ze skalarow. Piszesz ze sa male ale podrosna i co wtedy :?: :shock:

Michał J
04-05-2004, 17:17
No jak dla mnie to zdecydowanie za dużo :!: Sam mam 72 litry i nie wyobrażam sobie tylu rybek w takim akwa. Niestety, ale musisz z czegoś zrezygnować.

dembek1
04-05-2004, 17:17
jaki gatunek tych sumów?
jaką mają wielkość?
trochę przersadziłeś bo te welony, sumy i skalary to troche za dużo

Klayman
04-05-2004, 17:25
Witam !!
Mam akwa 70 l i mam pytanie czy nieprzerybiłem :
moja obsada :
2 skalary malutkie
4 gupiki
2 sumy jeden wielki i drugi malutki
2 kardynałki
3 welony
1 mółojad
2 mieczyki małe
bojownik
2 gurami
2 kirysy
glonojad
mi się wydaje że przesadziłem a co wy na to ??

Nie chcialbym zle zyczyc Twojej obsadzie - nie tylko przerybiles ale i pomieszales wszelakie biotopy. Welonki nie nadaja sie do kawariow ogolnym pniewaz sa zimnolubne.

Od poczatku:
Skalary - nie nadaja sie do takiego malego akwarium nawet malutkie ale kiedys podrosna polecam oddac
Gupiki - w porzadku
2 sumy - jakie sumy ?!?! Do takiego akwarium nie polecalbym wiekszego niz 7-10 cm /to jest wymiar doroslej rybki a nie mlodego osobnika/
2 kardynalki - polecalbym grupe nie mniejsza niz 6-8 sztuk. To rybka stadna. Lubi temperatury 20-23 stopni jednak mozna swobodnie je trzymac takze w 24-25
Welonki - juz opisane i polecam dla nich osobny zbiornik lub oddac je
mulojad - rosnie do ok 20 cm wiec wydaje mi sie za duzy
2 mieczyki - jesli to nie jest jakas duza domiana moze byc pod warunkiem,ze beda tylko te dwa.
bojownik - temp 28 stopni, raczej nie nadaje sie przez to do ogolnego akwarium ...
2 gurami - polecalbym jednak do zbiornika jednogatunkowego ze wzgledu na to, ze sa dosc agresywnymi rybkami
2 kirysy - tu mozna zaszalec nawet z 6 kiryskami, polecalbym male gatunki
glonojad - zalezy jaki to zbrojnik /raczej gibbicepsy, plecostomusy i galacsisy odpadaja/, podejzewam, ze jest to ancistrus, wiec dokup jeszcze jednego.

=VioaoiV=
04-05-2004, 18:37
bardzo przerybiles :/

eremenik.
04-05-2004, 19:55
nom zgadzam sie z kolegami i kolezanka:) nie tyle co przerybiles ale strasznie wymieszales gatunki

huncyk
04-05-2004, 20:43
Witam !!
To z czego mam zrezygnować ??Bo ja bardzo bym chciał w ty akwa mieć tego suma (naprawde ładny okaz) Chciałbym także zostawić te kirysy oraz mółojada i gurami i oczywiście gupiki :)) Aha jeszcze kardynałki.

dembek1
04-05-2004, 20:48
napewno zresygnuj z welonek bo maja strasznie szybką przemiane materi i potrzebuja niskie temperatury wody

Olo
04-05-2004, 20:51
Witam !!
To z czego mam zrezygnować ??Bo ja bardzo bym chciał w ty akwa mieć tego suma (naprawde ładny okaz) Chciałbym także zostawić te kirysy oraz mółojada i gurami i oczywiście gupiki :)) Aha jeszcze kardynałki.

No to sam sobie odpowiedziałeś;))))
Ja bym tylko jeszcze kardynałki gdzieś przerzucił, ponieważ teoretycznie wolą chłodniejszą wodę od reszty towarzystwa (jakieś ca 20l akwa powinno wystarczyć na 4 szt, one są chyba w sumie stadne i dwa mogą się czuć nienajlepiej)

huncyk
04-05-2004, 20:59
Oka to będę miał tak :
2 mieczyki
glonojada
2 sumiki
2 guramce
4 gupiki
mółojada
2 kirysy
2 kardynały
może być ??

boniek
04-05-2004, 21:17
jak dla mnie dalej troche za duzo zrezygnuj jeszcze z kardynalkow i gurami a w zamian dokup kiryskow i ze 2 mieczyki

huncyk
04-05-2004, 21:31
Ok z kardynałków moge zrezygnować :8 ale z górami nie za bardzo ponieważ bardzo mi sie podobają :D
Ale pozostaje kwestja - co ja zrobie z tymi rybami ?? pytałem się i nick ich nie chce zostały jedynie sklepy zoologiczne , ale i tam nie biorą ryb z otwartymi ramionami :/

boniek
04-05-2004, 21:35
a skad jestes jakie miasto??

dembek1
04-05-2004, 21:36
a w jakim mieście mieszkasz?
w warszawie?

huncyk
04-06-2004, 06:35
Siemianowice Śl :D

Klayman
04-07-2004, 08:52
Ok z kardynałków moge zrezygnować :8 ale z górami nie za bardzo ponieważ bardzo mi sie podobają :D
Ale pozostaje kwestja - co ja zrobie z tymi rybami ?? pytałem się i nick ich nie chce zostały jedynie sklepy zoologiczne , ale i tam nie biorą ryb z otwartymi ramionami :/

No niestety i tak bedzie .. sklepy zoologiczne bronia sie przed braniem od wszystkich rybek poniewaz tak najlatwiej sie roznosi choroby i kazdy dobrze o tym wie. Karygodnym jest kupowanie bez zastanowienia sie rybek, ktore nam sie tylko podobaja. Tak nie wolno !!! Co poznej jak urosna i zaczna przeskadzac ?! KIBELEK ?!?!

Masz teraz 70 litrow i musisz wybrac sobie jakies rybki, ktore chcialbys hodowac /napisz jakie sa to sumy i jakiej wielkosci/. Musisz po prostu wybrac glowna rybke do Twojego akwenu /proponowalbym jednak niewielka/ i do niej odbrac obsade tak, aby wszystko pasowalo do siebie ...

Nastepnym razem pomysl dwa razy zanim kupisz ...