PDA

Zobacz pełną wersję : skalar czy altum ?

kulles
04-05-2004, 13:12
jak w temacie chcę kupić albo skalary albo altumy zasadniczo rożnica jest nie wielka jeśli chodzi o wygląd aczkolwiek bardziej mi się podobają. Jakie są różnice w hodowli i co wy na to wogóle???

Lord Paszka
04-05-2004, 13:25
jak w temacie chcę kupić albo skalary albo altumy zasadniczo rożnica jest nie wielka jeśli chodzi o wygląd aczkolwiek bardziej mi się podobają. Jakie są różnice w hodowli i co wy na to wogóle???

Ojjjj ... to są zupełnie inne ryby. Nie myl proszę Pterophyllum scalare z Pterophyllum altum bo robisz spory błąd. Różnica nie polega tylko w cenie. Altumy są znacznie bardziej wynagające niż skalary i nie nadają się dla początkujących akwarystów. Wymagają znacznie większego akwarium oraz bardziej miękkiej wody. Min. wymiary akwarium to 120(dł)x50(szer)x60(wys). Są również bardziej wybredne i łatwiej zapadają na choroby. Rozmnażanie również nie jest łatwe. Obecnie słyszałem tylko o 3 hodowlach na świecie gdzie z powodzeniem udaje się rozmnożyć te piękne ryby. Dodatkowo i występowanie jest inne. Altumy żyją w górnych dorzeczach Orinoko.