Zobacz pełną wersję : [70l][czarne wody] Rootland update: str 3
Filtracja: AquaEl FZN-2
Obsada:
- Paracheirodon innesi 10 szt.
- Paracheirodon axelrodi 7 szt.
- Mikrogeophagus ramirezi parka :)
- Pangio kuhlii 4 szt. (nie ten biotop, ale jak oddam kirysy, to coś sprzątać musi :D )
- Ancistrus sp. albinos samica
- Panaque maccus (L-104)
+ Corydoras paleatus 2x2 (tymczasowo)
Sliwka69
03-13-2005, 23:26
Pięknie .
Akwarium bardzo mi się podoba .
Klimat super .
Dodałbym jedynie zamiast Pangio kuhlii parkę albo dwie Apistogamma borelli (nie do końca czarne wody ale genialnie się prezentują w tak urządzonym akwarium) .
Bardzo fajne akwa i super oświetlenie, które nadaje mu odpowiedni klimat. Jednak przyczepiłbym się do tych roślinek, bo w czarnych wodach one w zasadzie nie występują. No i jeszcze ten jasny piasek, mogłabyś go przykryć większą ilością liści, ale rozumiem, że to ukłon w stronę Cierniooczków.
PS Ile kosztuje taka ręka akwarystyczna :?: :D
a mi się bardzo podoba....
roślinki w "czarnych wodach" a jakże, występują... przecież to nie księżyc :wink:
ręka akwarystyczna jest ok, iz.... tylko lakier ma jakiś taki kolor do bani....(ale to ta gra światła, mam hope)
Też początkowo planowałem czarne wodu typu HARD CORE ale w końcu skończyło mi się wszystko na sadzawce lekko kwaśnej......Taka boczna ścieżka w zatopionym amazońskim lesie :lol: I sie mi podoba (jak mawiał Tytus de Zoo)
Piękne akwa :D bordzo lubie taki klimat rybki też bardzo ładne :D
Ładna ręka ile za nią dałaś przydała by mi sie taka do akwa :D :lol:
pozdr.
Iz :shock: jestem pod wrazeniem :!: :D Akwarium ogólnie bardzo ladnie się prezentuje :D
ale... mam pytanie, gdzie są bojowniki ? :shock: :( Ten Azor i banda samiczek ? zrezyngowałas z bojowników ? :(
ramirezki sa zajefajne :) a ten biały zbrojnik bardzo mi przypomina mojego ;) Tyle ze twój wiekszy
Dziękuję, dziękuję, dziękuję... za wszystkie pochwały :D
Dodałbym jedynie zamiast Pangio kuhlii parkę albo dwie Apistogamma borelli
Nie ma mowy, robale zostają :D
Jednak przyczepiłbym się do tych roślinek, bo w czarnych wodach one w zasadzie nie występują.
U mnie przez baaardzo długi czas nie było żadnych roślin, akwarium było jezscze bardziej mroczne i ponure (takie mi się podobają :) ), ale ostatnio, ze wzgędu na przybycie ramirezek, zdecydowałam się dodać kilka. Nie znam się na roślinach, na środku jest chyba nurzaniec, a to po bokach to nie mam pojęcia :)
No i jeszcze ten jasny piasek, mogłabyś go przykryć większą ilością liści, ale rozumiem, że to ukłon w stronę Cierniooczków.
Heh, to niestety limit liści :) Jak zbierałam je jesienią, nie przypuszczałam, że tak szybko będą mi one "schodzić". Dlatego wprowadziłam pewne ograniczenia w ich ilości, bo zima coś nie chce odpuszczać, a do lata mogą mi już nie wystarczyć...
PS Ile kosztuje taka ręka akwarystyczna
Ładna ręka ile za nią dałaś przydała by mi sie taka do akwa
Była promocja w Tesco i kupiłam za 5 zł, zawsze to jedna ręka wiecej do pracy w akwarium :P
ręka akwarystyczna jest ok, iz.... tylko lakier ma jakiś taki kolor do bani....(ale to ta gra światła, mam hope)
Nie do bani tylko do niebieskiego sweterka !!! :lol:
w końcu skończyło mi się wszystko na sadzawce lekko kwaśnej......Taka boczna ścieżka w zatopionym amazońskim lesie
O, bardzo fajnie :) A jeśli można spytać, to co tam trzymasz :?:
mam pytanie, gdzie są bojowniki ? Ten Azor i banda samiczek ?
Samiczki niestety oddałam, a Azor jak najbardziej jest, tylko w swojej rezydencji. Zdjęcia drugiego akwarium wkleję jeszcze dziś :)
POZDRAWIAM :!:
Nareszcie ukoiłem skołatane nerwy. Warto zrobić lepszej rozdzielczości fotografie, żeby nadawały się na tapete.
Nooo akwarium superowe :) Liczba baniaków dla pielęgniczek rośnie ;) (sama zrobiłam podobny dwa tygodnie temu).
Iz, przejdź się do parku czy lasu i poszukaj dębów, niedaleko mojego domu rosnie chyba z 30 takich drzew i na każdym wiszą jeszcze stare suche liście, na pewno zdążysz jeszcze zrobić zapas :) Sama myslałam, że przez te mrozy i sniegi z liści będą nici, a jednak... ;)
Pozdrawiam
Sama myslałam, że przez te mrozy i sniegi z liści będą nici, a jednak... ;)
W Bieszczadach śnieg po pas :) ale sprawdzę, może coś się uratowało, tylko nie wiem, czy takie przemrożone liście też się nadają :?:
Raffy bojownik dla Ciebie, przyjżyj się, Twoje też mają tak wyglądać na starość :)
o ! stary dobry Azor, wygląda jak mój śp. czerwony Tommy dokładnie, ten terazniejszy Tommy II, niebieski zwany Blue Tommy jest dupkiem :twisted: i młody. Azor jest przepiekny ! :)
Iz, niestety, kilka bojownikow już na emeryturze... kuuurcze, czemu czas tak szybko leci ?!?! :( :( Starych jest 3 (przedwczoraj 4, Adam juz zszedł do TM :( ), reszta ok, własnie Diament w tarlisku z samiczka ;)
Azor jest bardzo podobny do mojego Kubusia, wiec Kuba przesyła mu pozdrowienie z swoim towarzystwem ;)
poprosze wiecej fotek tego cudaska !
PS. zdjecie wstawiłem na tło ;) Azor po prawej a Kuba po lewej :D
fajnusi klimat akwa pozdrowionka dla wszystkich
Akwa świetne chyba powalcze z moją "kranówą" i zrobie małe bagienko :D
Pozdrawiam Krasa
Witam :wink: Akwa bardzo fajne, ma swój urok. :?: :D Pozdrawiam :wink:
Akwarium bardzo ladne, ma swoj klimacik :). Mam pytanko skad bierzesz tyle korzeni ??
Prześliczne, uwielbiam takie bardziej mroczne. Ja też zrobię za kilka dni u siebie piasek, bo wygląda o niebo lepiej niż bazalt. Fajne ramirezki. W ogóle super klimat :D Może jeszcze kilka apistogramek?
Mam pytanko skad bierzesz tyle korzeni ??
Z wypraw korzennych do lasu i do sklepu zoologicznego :D
Może jeszcze kilka apistogramek?
Hehe, bardzo chętnie, ale to tylko 70 litrów, więc niestety to chyba nie możliwe :cry:
Hehe, bardzo chętnie, ale to tylko 70 litrów, więc niestety to chyba nie możliwe
Parka borelek chyba żyłaby z ramirezkami w zgodzie nawet w 70 litrach.
Vincenzo
03-15-2005, 19:54
No, wreszcie ktoś prezentuje czarne wody jak się należy: z garbnikami z szyszek i liści dębu... Ja ciągle jeszcze udaję "czarne" i leję do wody garbniki "chemiczne"... No i mam gąszcz roślin - dla żonki... W końcu te nasze zbiorniki, to przecież kompromis...
Tommygun
03-18-2005, 08:46
w czarnych wodach rośliny są jak najbardziej obecne, w strefie głębokości tak do 2 m i na powierzchni, akwa fajne, chociaż ja już odchodzę od czarnych wód (tak się stałogdy przypartrzyłem się baniakom Pawła z atoll zoo, nowa inspiracja)
ale ostatnio zdążyłem przetestować torf ogrodowy, mam jeszcze jakieś 85 litrów :) można go dawać bez krępacji byle był czysty, kwaśny, wysoki i bez żadnych dodatków ph 3,5-4,5, 90 litrów kosztowało 12 zł, reszta pójdzie na działkę
akwa mi się podoba, nareszcie zamiast torfu na dnie w akwarium określonym jako czarne woday dano piach - tak to naprawdę wygląda, klimat z oświetleniem fajny ale piskorek z tego co pamiętam to nie czarne wody, ale ważne żeby Tobie się pdobało i to się liczy, ja nie jestem za sztywnym trzymaniem się co do pochodzenia obsady akwa :)
można na dno dać miejscami rozdrobniony lignit i umiejętnie go przetrzeć z piachem, daje to fajny efekt ale wymaga trochę wprawy, w miejscu lignitu słabo rosną rośliny
pzdr
Ja mam tylko jedno pytanie - czy opisywanie obsady nazwami łacińskimi ma świadczyć o Waszym doświadczeniu i znajomości gatunków? Jeśli tak to powinnaś napisać IZ "jak oddam corydoras" a nie kiryski, to przecież tak dumnie brzmi... Proszę o ukłon w stronę początkujących akwarystów i używanie polskich nazw gatunkowych. Tak przynajmniej będą się mogli zorientować co z czym i do czego :D Dziękuję.
Tommygun
03-18-2005, 13:00
każdy gang ma swój slang 8)
ps też wolę polskie odpowiedniki, jeżeli istnieją ale cóż, trzeba się było trochę poduczyć
To jest forum publiczne, a Wy wszem i wobec deklarujecie chęć niesienia pomocy każdemu akwaryście. Skoro tak to nie wiem skąd taka odpowiedź. Poza tym to nie żaden slang tylko łacina. Chyba ktoś zapomniał iż "Polacy nie gęsi..." . A poza tym to forum coraz bardziej zaczyna przypominać towarzystwo wzajemnej adoracji, kompetentne osoby chyba raczej nie zajmują się takimi pierdołami jak przesiadywanie przed kompem. Ja i tak się do nich nie zaliczam więc sobie siedzię właśnie :wink:
dziadekk
03-18-2005, 14:43
Ogarnięty panicznym przeświadczeniem :1: , że zostanę posądzony o stronniczość w stosunku do koleżanki ( :?: :?: :twisted: ) moderatorki jednak zaryzykuję swoją opinię. :wink:
Bardzo udana kompozycja. :D
A obecność (i ilość) roślin uważam za zdecydowanie udany kompromis pomiędzy zachowaniem właściwości biotopu a ukłonem w stronę estetyki i dobrego zdrowia ryb.
Tommygun
03-18-2005, 17:28
to że trzeba się było poduczyć - to pisałem sam o sobie :)
a tekst o slangu potraktowałaś zbyt poważnie i przez to nie zrozumiałaś co chciałem przekazać :D
iz- czym oświetlasz ten baniak?
No i mam gąszcz roślin - dla żonki... W końcu te nasze zbiorniki, to przecież kompromis...
Hehe, no nie koniecznie :) Po prostu żona musi mieć swój własny zbiornik :)
Mój chłopak na szczęście nie wtrąca mi się do moich akwariów (no może oprócz "kupiłabyś jakieś pielęgniczki!!!" :) ) ponieważ ma dwa swoje ( [160l][malawi] (http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10199); [25l][ogólne] głowaczyki (http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14322)). Także Vincenzo, pewnie nie ma innego wyjścia - dopiero jak założysz holendra dla żony, będziesz mógł swobodnie działać w swoim zbiorniku :lol:
piskorek z tego co pamiętam to nie czarne wody, ale ważne żeby Tobie się pdobało i to się liczy, ja nie jestem za sztywnym trzymaniem się co do pochodzenia obsady akwa
Tommygun, dzięki za rady, może kiedyś spróbuję z tym rozdrobnionym lignitem. A co do piskorków - wiem :) ale bardzo je lubie, a i one dobrze się u mnie czują (kopią sobie, dobrze jedzą i szybko rosną), więc myślę, że nie wyrządzam im krzywdy trzymając je w tym zbiorniku (I HOPE).
Ja mam tylko jedno pytanie - czy opisywanie obsady nazwami łacińskimi ma świadczyć o Waszym doświadczeniu i znajomości gatunków?
IMHO nie ma świadczyć o niczym. Obsadę mojego zbiornika opisuje jak mi się tylko podoba, bo to mój zbiornik i moje ryby. Poza tym uważam, że stosowanie nazw łacińskich jest właściwsze, gdyż chociażby Pangio kuhlii nazywany jest albo piskorkiem (i ja tą nazwę stosuje), albo ciernioczkiem (Hincek go tak powyżej nazywał, o ile dobrze pamiętam). Albo drugi przykład - czy mogłabyś podać mi polską nazwę Panaque maccus (L-104), ponieważ jej nie znam? Co miałam napisać, glonojad?!?!
Poza tym to nie żaden slang tylko łacina. Chyba ktoś zapomniał iż "Polacy nie gęsi..." . A poza tym to forum coraz bardziej zaczyna przypominać towarzystwo wzajemnej adoracji, kompetentne osoby chyba raczej nie zajmują się takimi pierdołami jak przesiadywanie przed kompem. Ja i tak się do nich nie zaliczam więc sobie siedzię właśnie ;)
Ja w takim razie nie jestem kompetentną osobą, bo przesiaduje przed kompem i "zajmuje się pierdołami", a łaciną posługuje się 3 razy w tygodniu i nie jest mi ona obca.
Moja obsada:
- Neon Innesa dziesięć sztuk (nie znam płci)
- Neon czerwony siedem sztuk (nie znam płci)
- Pielęgniczka Ramireza dwie sztuki (parka)
- Piskorek (ciernioczek) czetry sztuki (nie znam płci)
- Zbrojnik niebieski albinotyczny jedna sztuka (samica)
- L-104 ????????????????????? jedna sztuka (nie znam płci)
+ bojownik wspaniały (w 18l)
+ otoski trzy sztuki (w 18l)
+ kirysek pstry cztery sztuki (dwie samice dwa samce)
iz- czym oświetlasz ten baniak?
Lampką własnej roboty (tzn własnej jak własnej, bo zrobionej rękami własnego chłopaka, więc chyba liczy się jako własnej :) ) wykonanej z kartonu po soku, w środku są jeszcze listeweczki wzmacniające. A żarówka zwykła na mały gwincik 25 W. Zależało mi, aby światło było przytłumione, co daje efekt mroczności :) Zdięcia są rozjaśnione dodatkowym oświetleniem, gdyż bałam sie, że nic nie będzie na nich widać.
Bardzo udana kompozycja :D
Doomo arigatoo :twisted:
http://1lo.sanok.pl/~iz/ona.gif
no coz miodzio akwarium godne moderatora, super
Iz, daj jakieś fotki akwa 18l, mieszkanie Azora :D
Iz, daj jakieś fotki akwa 18l, mieszkanie Azora :D
Proszę bardzo ;)
@IZ
Jeżeli chodzi o nazewnictwo polskie/łacińskie to była prośba a nie rozkaz i nie musisz mi tłumaczyć, że to Twoje ryby, akwarium etc. (hmmm, łacina? :twisted: ), bo to chyba jasne.
W temacie "Panaque maccus (L-104)" to fakt, że nie ma stricte polskiego odpowiednika, ale przyjął się jako L-104 i niech tak zostanie, wiemy o co chodzi.
Za listę posiadanych przez Ciebie ryb w polskiej wersji językowej bardzo dziękuję.
Witam :!:
Bardzo fajna 18stka.
Jakie masz tam oswietlenie.
Bardzo sympatyczny bojownik :)
Pozdrtawiam Mateusz 8)
Witam :!:
Bardzo fajna 18stka.
Jakie masz tam oswietlenie.
Bardzo sympatyczny bojownik :)
Dziękuję :wink: Oświetlenie to energooszczędna 12 W, podobnie jak w 70 lampka DIY.
Iz, akwarium ładne ale bojownik ... czarujący 8) Pozdrów Azora od Kubusia :D
Fajny baniak (ten z czarna woda), ale wg mnie ten bialy piach troche razi, za to kozenie rewelacja. Do roslin sie nie czepiam, bo oczywiscie moga wystepowac w strefie przybrzeznej, gdzie korzystaja z slonca tuz pod powierzchnia wody.
W kazdej takiej kompozycji musza wystepowac kompromisy (obsada, rosliny, dno, kanienie), gdyz czarne wody w wersji oryginalnej nie prezentyja prawie zadnych walorow estetycznych.
Pozdrawiam.
chesterek
03-19-2005, 11:20
A moim zdaniem ten piasek idealnie komponuje się z resztą, przecież np w Rio Orinoco podłożem jest własnie piasek. IMHO całość wygląda bardzo naturalnie.
Z tego co sie orientuje to Orinoco to przejrzyste wody. Moge sie jednak mylic. :)
Jezeli chodzi o piasek to najpewniej wystepuje on w czarnych wodach, jednak pod warstwa szczatkow roslinnych i chyba takie dno jest najodpowiedniejsze jezeli mamy byc w 100% oryginalni.
Jasny piasek wyglada efektowniej niz czarne (np. torfowe) dno. Iz osiagnela w ten sposob badzo przyjemny efekt wizualny lekko wypaczajac obrany prze siebie biotop i tak jest super.
Pozdro
chesterek
03-19-2005, 12:10
Podałem jako przykład Orinoco bo tam występują ramirezy. Co do szczątków roślinnych to zauważ, że patrząc z góry dno akwarium iz jest w większości pokryte korzeniami i liśćmi.
Najwyższy czas na update :mrgreen:
Obsada, filtracja, oświetlenie - bez zmian. Zmiany natomiast dotyczą samego wystroju i dekoracji - zniknęły rośliny, przybyło więcej liści i duży korzeń. Życzę miłego oglądania i czekam na oceny miłośników herbaty!
Fajne akwa, specyficzny klimat. Tło (o ile można to jeszcze nazwać tłem) genialne!
Dziękuję Krótki ;)
To jeszcze zdjęcie zbrojnika niewiadomego gatunku (L015 czy może L104 :?: )
Mogę powiedzieć tylko, że jest jeszcze lepsze niż poprzednio. Uwielbiam taki klimat. Chyba latem spróbuję wyrzucić część roślinek w moim, bo brakuje mi miejsca na liście i w ogóle jakoś tak nie pasują. :wink: A to jest po prostu piękne. :D
Tjereszkowa
05-25-2005, 13:33
Piękne. Uwielbiam takie :)
mrbombelek
05-25-2005, 16:46
Super akwarium. Bardzo mi sie podoba
Miłośnikiem herbaty to ja jestem .......ale tej w kubku :1:
a co do akwa to ......hmm.....zazdroszcze tym rybkom :D
akwa pierwsza klasa, kolorek miodzio
Akwarium, jak na Iz przystało, bardzo ładne :11:
Bardzo ciekawy pomysł.Pierwszy raz widzę takie akwarium.A jak się tam znalazły te listki?? Dlaczego one nie gniją?;-) Rewelacja! Brawo.
zamotany_maron
07-19-2005, 22:17
hmm...z tego co pamietam swą zamataną pamięcią "iz" zbierała liście jesienią w parku:-) przy pomocy ręki akwarystycznej !
akwa spko lubie ciemne klimaty !?!
akwaryści i akwarystki wszystkich karjów łączcie się :D
Bardzo odważnie i bardzo ciekawie.
chesterek
07-21-2005, 19:59
SUPER. I tyle. Rybcie mają jak w domu :) no może oprócz cierniooczka :)
Iz a z czego zrobiłas tło?? bo przymierzam sie do 60l i też tam będą
czarne wody :)
A może masz jakieś nowe foty??
szczfany lis
07-21-2005, 22:10
Bardzo ładne akwarium wszystko wyglada estetycznie i ma swuj porzadek
gratuluje pomysłu :wink: :wink: :wink:
chesterek
07-22-2005, 15:30
wszystko wyglada estetycznie i ma swuj porzadek
Tu właśnie nie ma żadnego porządku i to jest najlepsze :)
Akwa swietne! Bardzo naturalne, a woda ma przepiękny kolorek. Uwielbiam czarne wody! :lol:
hej! dzięki twojemu akwa tez zachciało mi się czarnych wód... po prstu piekne - tajemnicze, interesujące... i te korzenie... po prostu cudo!