Zobacz pełną wersję : pyt do ludzi którzy się znaja na akwarystyce morskiej
chrupek88
05-24-2009, 12:51
Witajcie nazywam sie Tomasz od pewnego czasu choruje na skrzydlice :D i tak się zastanawiałem jakie akwarium powinno być dla tego 1 osobnika ? ile l jakie wymiary, jaki sprzęt szukałem w necie ale nic nie znalazłem. W chwili obecnej mam 450 l malawi które troszkę się nudziło.
pozdrawiam
Marcinus
05-24-2009, 15:34
Im większe akwarium tym oczywiście lepsze. Są różne odmiany skrzydlic, różnią się wielkością. Te 450l spokojnie wystarczy na skrzydlicę i coś jeszcze.
Co do sprzętu to chyba słabo szukałeś, bo sporo tego jest w sieci.
1. Filtr RO+DI 100-150GPD, do nabycia na allegro za około 200-300pln, zależnie od wydajności.
2. Oświetlenie:
tutaj trzeba się zastanowić, czy akwarium będzie tylko dla ryb [tylko skrzydlice] czy będziesz tam chciał jakieś korale. Jeśli będą tylko ryby, to spokojnie starczy 200W światła [HQI,lub świetlówki o barwie: 20000K i 15000K]
3. Cyrkulacja:
2-3 pompy o łącznej wydajności około 8000-9000l/h, ja polecam Tunze NanoStream modele 2x6025 i 1x6045
4. Odpieniacz: polecam coś dobrego na lata pod warunkiem,że akwarium nie będzie przerybione: deltec APF 600
5.Sump i pompa obiegowa: na sumpa spokojnie starczy Ci akwarium 100-150l, do tego pompa obiegowa Aquamedic OR 2500
6. Ogrzewanie: grzałka 250-300W powinna starczyć, ja polecam Jagger
7. Żywa skała: około 80kg
8. Sól: polecam Preiss'a
jeżeli to ma być akwarium zamieszkane przez jedną skrzydlicę to w zalezności od gatunku, bo może być i 80l i 450l.
poza tym, skrzydlice nie lubią światła i jeśli nie będzie tam korali, jezli mówimy o typowym FO, to starczą dwie zwykłe świetlówki morska biała i niebieska T8, kilka kawałków martwej rafy lub ceramiki... oczywiście LR będzie równie dobra, choć w przypadku FO nie jest niezbędna...
@Marcinus, deltec APF to dobry odpieniacz, widziałam zbiorniki mocno obciążone i koralami i rybami 400l gdzie spokojnie dawał radę. oczywiście przy wsparciu LR.
poza tym, masz rację coś autor pytania słabo szukał...
chrupek88
05-25-2009, 07:22
Witajcie dziękuję za zainteresowanie tematem myślę jednak nad akwarium dla 1 skrzydlicy coś kolo 150-200l max rozumiem ze muszę wybrać jakiś mniejszy gatunek. I teraz pytanko FO- znaczy się same rybki + martwa rafa a LR ??
pozdrawiam
Marcinus
05-25-2009, 07:40
Jeżeli naprawdę w akwarium ma być tylko jedna skrzydlica, to spokojnie wystarczy 200l, możesz mieć wtedy 'standardową' Pterois volitans.
Skoro nie będzie korali to oświetlenie zrób takie jak pisała NIKA, w zupełności wystarczy.
LR to żywa skała,kup jej z 10kg a resztę akwarium wypełnij ceramiką lub martwą skałą.
Co do odpieniacza, to ja nadal bym obstawał za tym delteciem, głównie dlatego,że się wciągniesz i niedługo pewnie powiększysz albo obsadę albo akwarium. Jeżeli deltec za drogi i chcesz odpieniacz tylko na jedną rybę to może być Midiflotor.
Chrupek88, nie lepiej zrobić większe akwarium z większą obsadą ryb i korali??? podejrzewam ,że akwarium z jedną skrzydlicą dość szybko może Cię znudzić mimo iż skrzydlice to bardzo ciekawe ryby. Oczywiście zależy też jakie pieniądze możesz na to wydać.
... I teraz pytanko FO- znaczy się same rybki + martwa rafa a LR ??
pozdrawiam
Ze względu na obsadę wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje akwariów:
1. FO, czyli fish only (wyłącznie z rybami)- i takie Ty chcesz,
2. FOWLR, czyli fish only with live rock (z rybami i żywą skałą),
3. Akwarium rafowe z żywymi skałami, bezkręgowacami i oczywiście rybami
a tu masz link i poprzeglądaj sobie zbiorniki FO (http://www.aquariumdesigngroup.com/#a=0&at=0&mi=2&pt=1&pi=10000&s=0&p=2)
przy typowym FO, masz najnizsze nakłady finansowe a można obserwować morskie ryby. jest wiele pięknych rybek, które nie mogą być w rafowym akwarium bo stanowią zagrożenie dla obsady.
chrupek88
05-25-2009, 15:16
żywa skała czyli te wszystkie "morskie rośliny"które rosną w których chowają się zwierzątka ?? a martwa skała to kamienie ?
Marcinus
05-25-2009, 15:32
Żywa skała to nie tylko to co żyje na skale, bo tego tak naprawdę jest mało, najważniejsze jest to co żyje wewnątrz.
Martwa skała, to po prostu kamienie z wydrążonymi kanalikami, nic w nich nie żyje.
Łącząc martwą i żywą skałę, martwa po kilku miesiącach również staje się żywa, życie z tej żywej skały przechodzi również na nią i po kilku miesiącach jest już pełnowartościowym materiałem filtracyjnym.
chrupek88
05-25-2009, 18:02
coraz bardziej myślę jednak o tym by przerobić moje 450 ;D ale to chyba dopiero jak się przeprowadzę (planuję przeprowadzkę z dziewczyna do jej domu). Dziękuję za wszystkie informacje.
A co do morskiego kiedyś czytałem gdzieś ze najpierw skala a dopiero potem się wsypuje podłoże
Marcinus
05-25-2009, 18:10
Zrobienie akwarium morskiego w 450l nie tylko ze skrzydlicą,ale i różnymi innymi gatunkami ryb i korali wydaje mi się najrozsądniejsze, oczywiście wszystko będzie zależało od pieniędzy jakie będziesz mógł na to wydać.
Co do wsypywania podłoża, to są różne szkoły; jedni wsypują od razu inni po kilku miesiącach.
chrupek88
05-25-2009, 21:25
czyli jakbym chciał mieć rafke to oświetlenie np 3 x 150 w ?
odpieniacz na jakieś 600-1000l
3 pompy wywołujące fale o przepływie ok 8 tyś l
powiedzmy 50kg żywej skały i jakieś 30-40 martwej
ok 40 kg piasku na podłoże (jaki to ma być piasek ?)
sump powiedzmy 96 l bo takie akwa mam w zapasie a czym wypełniony ma być ?
filtr RO+di czyli odwróconej osmozy czy jakoś tak
sól do mieszania z woda
co jeszcze ??:D
a kiedy stosuje się reaktory i miksery ??? i co one robią ?
Marcinus
05-25-2009, 21:37
Piasku aż tyle nie będziesz potrzebował, połowa wystarczy [piasek musi też być tzw. żywy:), nie stosuje żadnych piachów pochodnych od akwarystyki słodkiej]
Sump zdecydowanie większy, około 200l. W nim ma byc pompa obiegowa, odpieniacz, dodatkowo możesz sobie zrobić refugium [filtr glonowy]
Raektory i miksery służą głownie do podawania wapnia do akwarium, wapno jest zużywane przez korale twarde do budowy szkieletu.
Z własnego doswiadczenia zamiast reaktorów i mikserów polecam ballinga [poczytasz o nim na sieci, jest to też dozowanie wapnia i innych niezbędnych mikroelementów], możesz go podawać ręcznie lub za pomocą pompy dozującej. W podawanie wapnia zaczniesz się bawić jak będziesz miał sporo spsów.
Chyba już wszystkie urzadzenia wymieniliśmy w tym temacie,abyś sprawnie założył akwarium:)
chrupek88
05-28-2009, 19:33
Witajcie troszkę czytałem na forum poświęconym akwarystyce morskiej. I zastanawia mnie "robienie" wody morskiej (do wody dodaje sól) woda musi być przepuszczona przez RO+DI potem odpowiednia ilość soli, a co jakiś czas dolewka (dolewka czyli ta sama woda ale już bez soli ??). Wszystko fajnie tylko przerażają mnie koszta choćby samej skały
Aha jak szybko płynie woda przez RO/Di ??
pozdro :D
Marcinus
05-28-2009, 19:38
Żeby zrobić 450l to trochę pieniędzy niestety trzeba na to wszystko odłożyć.
Filtry RO mają różne wydajności np. 75GPD 100GPD lub 150GPD. GPD to gallon per day.