PDA

Zobacz pełną wersję : Ślimaki

Michał J
04-05-2004, 11:07
Ostatnio zauważyłem, że coś posuwa mi się po kokosie... no i był to ślimak. Potem wyciągnąłem jeszcze trzy malutkie. Mam nadzieje, że rybki zjedzą ewentualnie złożone jaja.

Ale tak na przyszłość. Jak z tym walczyć :?:

Klayman
04-05-2004, 11:12
Ostatnio zauważyłem, że coś posuwa mi się po kokosie... no i był to ślimak. Potem wyciągnąłem jeszcze trzy malutkie. Mam nadzieje, że rybki zjedzą ewentualnie złożone jaja.

Ale tak na przyszłość. Jak z tym walczyć :?:

Slimaki niestety sa plaga, ktorej nie latwo sie pozbyc. Jest kilka produktow, ktore zwalczaja slimaki jednak jest to chemia i nie gwarantuje, ze padna tylko slimaki. Najlepiej jest je usuwac rekoma, zgniatac i dawac rybkom jako pokarm. Poki sa male mozna je calkowicie zlikwidowac instalujac w zbiorniku bocje. Czasami jednak pozostaje jedynie pogodzic sie z tym faktem i przyjac, ze sa dosc pozyteczne. Wyjadaja w koncu resztki pokarmowe, ktore pozostawiaja ryby. Jesli sa to male slimaczki na pewno nie beda uszkadzac Tobie roslinek.

Rav_Lublin
04-05-2004, 12:00
proponuje bocje. u mnie zalatwily sprawe w 2 tygodnie. Chociaz teraz juz po 2 m-cach jeszcze sie pojawiaja pojedyncze sztuki, ale to juz nie oblepiona szyba w akwa :]

Michał J
04-05-2004, 12:18
no ja narazie załatwiłem sprawę ręcznie i przy pomocy rybek :D Zobaczymy na jak długo.... :D

Rav_Lublin
04-05-2004, 12:39
obstawiam, ze nie na dlugo. Ja tez wyczyscilem dokladnie akwa, umylem roslinki, kamienie. wydawalo mi sie, ze juz mam spokoj a tu jednak nie. nawet bocje do konca nie rozwiazaly sprawy bo czasami jakis slimak sie pojawi

SoulFailer
06-01-2005, 18:35
ja słyszałem że bocja jest droga i nie powinna żyć pojedynczo. Czy to prawda? jeśli nie, to kupię czym prędzej, bo mam to samo co założyciel tematu. proszę, pomóżcie mi się tego pozbyć :/ zbieranie już nic nie daje...

KaeMeL
06-01-2005, 20:24
To prawda bocje muszą żyć w stadzie czyli minimum 6 sztuk, wtedy najlepiej się czują, pływają po całym akwa a nie przesiadująw zaułkach, nie zapadają na choroby itd.
Co do ceny to bocja wspaniała rzeczywiście jest dość droga. U mnie w mieście za około 6-8 cm trzeba zapłacić około 20 pln, ale jest mase innych gatunków. Mysią można kupić już za 6 zł, ale nie polecam jej do towarzyskiego akwa :twisted:
Należy też pamiętać, że te piękne ryby potrzebują dużo przestrzeni, zwłaszcza wspaniała.
Nie wiem czy wiecie ale świetnym pożeraczem ślimoli jest również Saika :)

SoulFailer
06-04-2005, 17:54
Nie wiem czy wiecie ale świetnym pożeraczem ślimoli jest również Saika :)

a coś więcej? ona wejdzie do mojej setki? muszę kupić stadko? nie pożre innych rybek? no i cena?

pozdrawiam

honzapiko
06-04-2005, 18:09
To co widzisz staraj sie usuwać ze zbiornika, a następnie bocje powinny załatwić sprawe.

honzapiko
06-04-2005, 18:23
klayman napisał:

Najlepiej jest je usuwac rekoma, zgniatac i dawac rybkom jako pokarm.

odp:

ślimaki mogą być żywicielami pośrednimi stadiów młodocianych szeregu gatunków przywr,które pasożytują na rybach,a także żywicielami pośrednimi niektórych pasożytów atakujących ryby.
Moje zdanie jest takie, że ślimaki są nieproszonymi gośćmi w akwa i powinno się ich za wszelką cene pozbyć.[/u]