PDA

Zobacz pełną wersję : Tanganika - początki

Pytonik90
03-12-2005, 07:17
Witam

Od pewnego czasu waham się nad wyborem pomiędzy Tanganiką a Malawi. Post "Przylkejony:Zanim napiszesz post przeczytaj" rozwiał moje wątpliwości co do Malawi. Główny problem to za mały litraż mojego akwarium. Niestety nie wiem jak to się ma do Tanganiki. Nie wiem czy 63 litrowe akwarium wystarczy. Jeżeli tak to jakie ryby można w nim chodować, jaki wystruj, rośliny (o ile wogóle jakiejś można), podłoże.
Czytałem troche na stronach ale chciałbym usłyszeć rade doświadczonych akwarytstów.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.

carlos
03-12-2005, 07:59
W takim proponuje dac muszlowce.
Na dno piasek zeby mialy mozliwosc kopania.
JEzeli chodzi o rosliny to mozesz dac jakies twardolistne.

zipke
03-12-2005, 09:00
Polecam muszlowce bardzo ciekawe rybki np:Neolamprologus multifasciatus lub kuzyn poprzedniego czyli Neolamprologus similis bardzo urzekliwe rybki.

Aha akwarium nie musi byc wysokie lepiej zeby bylo dluzsze i szersze niz wyzsze:)

Pytonik90
03-12-2005, 09:01
Dzięki wielkie za odpowiedzż,. Jeżeli chodzi o rośliny to czy mogą być np: Anubiasy albo Cryptocoryny lub niekture żabinice? A co do skałek to czy można zrobić skalne groty ze skał wapiennych? I ile zmieściło by sie tych rybek w moim akwarium?

Proszę o odpowiedź.

Darek69
03-12-2005, 13:16
Aniubiasy jak najbardziej, sam je posiadam od poczatku załozenia tanganiki i się dobrze sprawdzają...cryptokoryny też, owszem... a co do obsady to nie wiem co ci podpowiedziec w takim litrarzu.Muszelowców nie trzymałem a jesli chodzi o ksiezniczki,szczelinowce i naskalniki to polecam duze akwa i małą obsade np. 200l i jakies 3/4pary.

zipke
03-12-2005, 15:44
Poszukaj troche informacji o muszlowcach w internecie,a jest ich sporo, poogladaj zbiorniki a przekonasz sie ze dla muszlowcow wcale nei potrzbene ci ebda sklay(tzn tak teoretycznie:D). Ale aby utrzymac parametry wody(np pH) mozna dac wapienie ale nie tak aby "zagracaly" akwarium lecz stanowily ozdobe. Wazniejszym elementem beda muszle :) Poszukaj w internecie a dowiesz sie wsyztskeigo :)

Pozdrawiam