PDA

Zobacz pełną wersję : [400 litrów] [start roslinnego] RobertElk update 14.08.2006

RobertElk
03-11-2005, 21:10
Hej.
Na prośbe paru osób zdecydowałem się zaprezentować swój nowy baniak.
Nie jest jeszcze skończona praca nad nim. Brakuje pokrywy.
Roślinność skromna, zabarałem całość z poprzednika (140 litrów) ale w tym baniaku a ma on 400 litrów (160x50x50) roślinek jakby nie było:)
Filtracja to dwa filtry. JBL Cristal Profi 500 i Aquael FAN-3.
Oświetlenie docelowo 6 x 58 watt.
Pokrywa DIY - już w zasadzie wykonana ze spienionego PCV, brakuje oswietlenia. Narazie na wzmocnieniu akwarium położona pokrywa ze 140 z oświetleniem 94 waty.
Całość sprzętu zamknięta w jednej z szafek.
Docelowo w baniaku maja być paletki, ale to jeszcze za jakiś czas.
Proszę nie oceniać baniaka. Mile widziane są porady, co zmienić, dodać, usunąć.
Pozdrawiam

MarcineK_
03-11-2005, 21:22
Ogólnie SPOKO! :11:
Tylko zmień kolor tła.
To zielone się zlewa z roślinami.
Najlepiej na niebieskie

kkkamilek
03-11-2005, 21:35
Ładnie sie zapowiada...a mi sie zdaje ze tam nie ma tła tylko to jest sciana...bo wyzej widze sciane w podobnym odcieniu

MarcineK_
03-11-2005, 21:36
Ładnie sie zapowiada...a mi sie zdaje ze tam nie ma tła tylko to jest sciana...bo wyzej widze sciane w podobnym odcieniu
No to niech zrobi tło. :lol: :D

RobertElk
03-11-2005, 21:55
Hej.
Tło to faktycznie ściana. Bedzie tło wewnetrzne. Mam zamiar je zrobić z łupka naklejonego na plekse. Po namowie Marcinusa na gg - przesunę jutro korzeń nieco bardziej na środek. Chcialem żeby narazie zasłaniał filtr, ale faktycznie jak stwierdził Marcinus, w tym miejscu sie marnuje.
Dodaje dodatkowe foty.

RobertElk
03-12-2005, 12:28
Hej.
Lewa strona po zmianach.

Vildi
03-12-2005, 16:09
Więcej roślinek i bedzie super :wink:

rob1979
03-12-2005, 16:09
a nie dałoby sie tego korzonka ustawic jakos inaczej? nie powiem ci jak konkretnie bo nie widze dokladnie jakich jest kształtow :)
koniec koncow nie przemawia do mnie ustawienie korzonka..

BTW. zazdroszcze ci :) tez chcialbym miec w tym momencie problem z aranzacją takiego kolosa... ehhhh :)

Matrix
03-12-2005, 16:30
jak juz wczesniej napisalem super szafka ciekaw jestem tez pokrywy.

czy moje oczy zobaczyly malego henka jesli tak to jak sobie podrosnie chetnie bym przyjal kilka galazek :roll:

dopoki nie dasz nowej pokrywy to nie ma sensu nic zmieniac rosliny pod oswietleniem a reszta obok dasz nowe oswietlenie to wtedy przyjdzie kolej na zmiany.

Matrix
03-12-2005, 16:40
nie podoba mi sie zwir widac ze mieszane byly ze 3 rodzaje jesli planujesz super gesty trawnik to podloze jest niewazne ale jesli wymienic podloze to najlepiej na poczatku pojechac do jakiegos dobrego sklepu ogrodniczego i tam kupic zwir ewetualnie
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43738785

rob1979
03-12-2005, 18:27
spróbuj chociaż z samego przodu akwa nasypać zwir jednakowego koloru. tak aby nie bylo widac, ze sa tam chyba ze 3 rodzaje :)
pozdrawiam

magdula
03-12-2005, 20:45
Cześć!
Jak już wiesz, mi się Twoja 400 podoba i nie mogę się doczekać jak będzie wyglądać za kilka miesięcy (jak roślinki się rozrosną).

RobertElk
03-12-2005, 21:06
Hej.
Może od początku.
Vildi - w roslinki już inwestowal nie będę. W baniaku jest około 150 sadzonek. Się same rozrosną, chyba że wpadnie mi jakis ładny gatunek w łapki. Wtedy zawsze nie mogę oprzeć.
Rob1979 - korzonek jest dosyc ciekawym osobnikiem. Ja eksperymentowałem z jego ustawieniem, ale te ustawienie moim zdaniem wygląda najlepiej. W planach obsadzenie całego korzenia mikrozorium. Może wtedy bedzie inaczej się prezentował. Zresztą z czasem zarosnie roślinami i troszkę mniej będzie go widać. Na skałce pod korzeniem chcę na siateczce posadzić wgłębkę.
Matrix - szafka to najmniejszy koszt z całości. Cała wyszła mnie 450 zł. W szafce też jest ukryta cala "aparatura". Pokrywa - niestety:( Firma dała du.. i nie dostarczyła mi na dziś świetlówek. Jutro być może będę miał 2 świetlówki 150 cm i statecznik. Oprawki bryzgoszczelne kupiłem wczesniej. Więc może jutro jakis update z pokrywą. Narazie pokrywa nie jest oklejona. Jest wykonana z białego PCV spienionego.
Co do heńka to mam Hemianthus callitrichoides i Hemianthus micranthemoides oraz Glossostigma elatinoides. Jak się rozrosną to nie ma problemu. Ja swoje kupiłem na allegro i z 20 sadzonek kazdego gatunku - przyjęła mi się polowa. Roślinki przyszło nieco zmartretowane.
Żwir jest specjalnie wymieszany. To patent z poprzedniego baniaka. Podłoże to MHK Aquagrunt i Floran. Jest ono dość lekkie i w takim podłożu cięzko utrzymac rośliny. Dlatego jest dosypany zwykły żwirek rzeczny. Oprócz tego, czego nie widać, pod samym spodem jest podłoże sery. Koszt samego podłoża do tego baniaka to około 250 zl.
Jak trawniczek się rozrośnie, to moze będzie to się mniej rzucało w oczy. Swoją drogą to w naturze tez chyba podloże jest nieco zróżnicowane:)
Magdula - cieszę się, ze mam w Tobie obserwatora. W Twoim akwarium widać, że wkładasz w nie dużo serca i czasu. Twój baniak mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za rady:)

Matrix
03-12-2005, 21:27
chodzilo mi o Hemianthus callitrichoides.

jak dalej firma nawali polecam http://www.aqva-light.pl/shop.php zadzwonisz w poniedzialek we wtorek listonosz przyniesie paczuszke 8)

RobertElk
03-12-2005, 21:53
Hej.
Nie ma sprawy, jak się rozrośnie to masz jak w banku, że dostaniesz szczepy.
Wiem, znam ten sklep, jednak na miejscu mam dużo taniej, bo statecznik elektroniczny 2x58 watt za 58 zł brutto i nie ponoszę kosztów wysyłki. Więc raczej poczekam.
Pozdrawiam

RobertElk
03-20-2005, 20:24
Hej.
Pare nowości w akwarium.
Zbudowałem pokrywę i mam niej narazie światło 2x58 watt + 2x18 watt. Docelowo będzie jeszcze 2 x 58 watt. Czekam na kolejny statecznik i świetlówki. Pokrywa jeszcze nie skończona.
Zakupiłem system wysokociśnieniwy do podawania CO2.
W baniaczku zadomowiły sie już paletki.
No i nowe fotki.
http://www.herc.net.pl/akwarium/400%20litr%f3w/20.03.2005/kosiareczki.jpg
http://www.herc.net.pl/akwarium/400%20litr%f3w/20.03.2005/nowi%20mieszka%f1cy.jpg
http://www.herc.net.pl/akwarium/400%20litr%f3w/20.03.2005/nowo%9cci.jpg
http://www.herc.net.pl/akwarium/400%20litr%f3w/20.03.2005/zbli%bfenie.jpg
http://www.herc.net.pl/akwarium/400%20litr%f3w/pokrywa/1.jpg
http://www.herc.net.pl/akwarium/400%20litr%f3w/pokrywa/2.jpg

RobertElk
04-19-2005, 20:35
Hej.
Nowe fotki mojego baniaka. Z nowości:
-doszło więcej światła. W tej chwili jest 4x58 watt + 2x18 watt.
-okleiłem pokrywę
-rozrosły się troche rośliny, ale zaatakowały je glony.
Pozdrawiam

djtommi
04-19-2005, 20:52
wszystko ladnie pieknie tylko zmien to tlo!! bo okropne jest ;) na niebieskie lub jakies.

Matrix
04-19-2005, 20:54
z tego co widze to nie ma tla lepiej wiecej roslin i problem zniknie 8)

RobertElk
04-19-2005, 21:12
Hej.
Dokładnie. Nie ma tła. Tło to ściana. Roślinki w końcu zarosną ładnie tył akwarium i problemu nie będzie. Jeśli jednak zdecydowałbym się na tło to napewno byłoby bardzo ciemne dla podkreślenia kontratstu. Grafitowe, czarne...
Pozdrawiam

1MACK1
04-19-2005, 21:57
Nieźle rośnie.

OLEJ
04-19-2005, 22:04
Akwa fajne.
I te paletki.... moje mażenie.

Ale w 200l to szkoda męczyć paletki, ale może zdecyduje się na zakup bocji wspaniałych, chociaż też im bęczie ciasno :?

Akwa wygląda ładnie, tylko ten kokos co wygląda jak doniczka troche mi się nie podoba, ale ogulnie fajniutkie.

RobertElk
04-20-2005, 07:07
Hej.
Moim zdaniem w 200 litrach mogą sobie spokojnie dorastać paletki. Kupiłbym ich z 8 szt. a potem zostawił 4-5 sztuk najładniejszych.
Kokos faktycznie wygląda nienaturalnie, ale będzie obsadzony mchem. Czekam aż dostanę jakis inny gatunek niż jawajski.
Pozdrawiam

OLEJ
04-20-2005, 07:31
Pewnie masz racje, ale ja po moich przygodach z pielęgnicami nie bardzo mogę się przekonać do kupowania większch ryb i puki co w moich 200l największe ryby jakie są to prękniki i młode gurami mozaikowe. :lol:
Aha no i zbrojniki.
Może z drugiej strony to lepiej.

Powracając do tematu, to jeśli nie masz zamiaru robić trawniczka, to ja wstawiłbym jakiś cienki, mocno rozgałęziony korzeń. Wystawałby z tylnych roślin i kierował się trochę w stronę przedniej szyby i ewentualnie delikatnie obsadził go jakimś mchem. Ale to już moje daleko sięgające wyobrażenia, a przecież to Twoje akwa. :D

KozA
04-20-2005, 10:43
Jesli chodzi o akwa to bardzo fajnie sie rozrasta. Szkoda ze przesunales korzen bo 1 konfiguracja bylo super , a jesli chodzi o srodek to proponuje dodac jeszcze jeden korzen (moze jakos na stojaca). Jesli chodzi o tlo to odradzam wewnetrzne (duzo zajmuje miejsca) lepiej zrob zewn strukturalne albo z samego styropianu - super efekt mozna uzyskac. Jesli chodzi o rosline to polecam ci jeszcze zakupic koniecznie Lotosa. Co do obsady - trafiles w 10 juz sie balem ze zmarnujesz takie akwa dla innych ryb niz paletki :) Jesli pokrywe wykonales sam to opisz to w dzialek DYI bo jest super. Moje pytanie jakie nawozy stosujesz ?? Aha i dokup wiecej paletek. Jesli chodzi o podloze to tylko kwestia gustu wazne zeby roslinkom pasowalo no i zeby nie zmienialo ci parametrow wody. Pozdrawiam.

RobertElk
04-20-2005, 16:03
Hej.
Olej - trawniczek jest, tylko nie widać go na zdjęciu i nie jest to jeszcze trawniczek. Tworzą go Glossostigma elatinoides i Hemianthus callitrichoides. Co do korzenia to jest już ich w akwarium 3 szt. W zamierzeniu jest w centralnym punkcie skałka bądź lawa ale nie mogę takiej jaką chcę nigdzie kupić. Jak coś upoluje to będzie ...
Koza - z korzeniem jak wyzej. Tło tylko strukturalne. Takie mam w 112 i fakt, że nie jest pracochłonne i jest bardzo estetyczne. Napewno nie zdecyduje sie na wewnętrzne, nawet jakbym chcial to i tak takiego nie kupie ze względu na nietypowe rozmiary baniaka. A wymiary nietypowe, bo baniak robiony, żeby nie było problemu ze swietlówkami o długości 150 cm.Co do lotosa to jeden już tam rośnie i na tym poprzestanę. Rośnie on na prawo od korzenia i jest to odmiana czerwona. Obsada, wiem, że trafiona, bo to wspaniałe ryby. Bardzo wdzięczne a moje moge przy karmieniu nawet pogłaskać:) Paletek jest 8 szt. Napewno będzie ich więcej ale z czasem.
Pokrywę oczywiście robiłem sam. Jest to pokrywa ze spienionego PCV oklejonego okleiną drewnopodobną. Nie jest niestety ukończona (lenistwo).
Nawozy to co2 z butli i nawóz samorobiony. Składniki z allegro.
Podłoże nie zmienia parametrów wody i jak się wymiesza to moim zdaniem wygląda dość ciekawie. Fakt, mogłem je wymieszać odrazu, ale było płukane porcjami, dlatego jest jak jest.
Baniak napewno potrzebuje jeszcze sporo czasu, żeby wyglądal naprwdę super. Narazie efekt jest zadowalający, aczkolwiek daleko mu do ideału.
W akwarystyce po prostu potrzeba czasu o czym napewno niejeden z nas juz sie przekonał.
Pozdrawiam

bigbolo47
04-30-2005, 11:48
moim zdaniem to akwarium powinno być lepiej oświetlone i powinno zawierać więcej roślinności
o tym przekonałam się na ,,własnej skórze" :D

Matrix
05-03-2005, 22:29
Hej....

Co do heńka to mam Hemianthus callitrichoides i Hemianthus micranthemoides oraz Glossostigma elatinoides. Jak się rozrosną to nie ma problemu. ....

witam

przypominam sie o malym henku :roll:

czy jeszcze nie pora :?:

Tonia
05-04-2005, 12:59
Zbiorniczek śliczny. :)
Tło w sumie nie jest tragiczne - zielony to nie to samo, co np. żółty. :D Możesz kupić czarny brystol i dopasować do ścianki akwarium. Ale i tak tło struktualne bedzie najlepsze. :wink:

Swistak
08-16-2005, 21:45
Akwarium wygladalo super 4 miesiace temu, teraz musi byc jeszcze lepsze :D Moze sa szanse na jakies nowe fotki? :D
Mi tez sie marza paletki, ale warunkow narazie nie ma, moze kiedys ;)

dziaradd
09-14-2005, 19:02
czy ten filtr nie jest zaq mały ja taki mam w 100l

RobertElk
09-16-2005, 01:30
Witam.
Niestety nowych fotek narazie nie będzie. Dziś wróciłem po 5 tygodniach z Niemiec i mam atak glonów:(
Co do filtra, to proszę poczytaj dokładnie:) Są dwa filtry...:)
Pozdrawiam

zawiszanieczarny
11-09-2005, 16:27
Robert, jestem ciekaw Twojego akwarium. Tego jak ono teraz wygląda. Wylądowały w nim paletki czy też nie? I jak tam rośliny? Napisz coś i wklej fotę, interesuje mnie ten temat bo w końcu jesteśmy kolegami zza miedzy.

RobertElk
11-11-2005, 21:24
Witam.
Niestety nie moge zbyt duzo powiedziec o akwaríum. Dwa miesiace juz jestem w Niemczech. Akwarium opiekuje sie moja zona. Oczywiscie w baniaku sa paletki, w tej chwili juz sa prawie dorosle. Maja okolo 12 do 15 cm. Jest ich 5 szt. Jak wroce do kraju to napewno powiem co i jak...
Pozdrawiam

magdula
11-12-2005, 09:35
Witaj,

czekam z niecierpliwością na foty Twojego akwa :).
Jak będziesz je robił - nie zapomnij wyłączyć lempy błyskowej.

Pozdrawiam
Magdula

Nika_klb
11-12-2005, 11:00
Ja też chcę je zobaczyć :)

RobertElk
11-13-2005, 12:45
Hej.
Jak tylko bede w domku to wkleje zdjecia. Nie znam stanu baniaka, ale wkleje tak jak jest ...
Pozdrawiam

zawiszanieczarny
11-14-2005, 17:50
Cieszę się że będą fotki, a jeszcze bardziej z tego że prześlesz je "tak jak jest" - ja zdecydowanie bardziej wolę akwaria które już jakiś czas stoją i odnawianie mają już dawno za sobą. Zdjęcia większość baniaków na forum najczęściej pokazywane są jako tuż "po resecie" a chyba nie o to chodzi.

Czekam więc z niecierpliwością na Twój powrót do Ełku a z większą niecierpliwością na zdjęcia.
Pozdrawiam !

cudak007
12-15-2005, 21:49
No i ja czekam na powrót Roberta do Ełku, może jakaś współpraca albo coś. Też planuje rozruch w najbliższej przyszłości akwa o podobnych gabarytach :)

behamod
12-16-2005, 09:50
calkiem przyjemny baniaczek, brakuje roslinek na dno, czekam no nnowe fotki

RobertElk
01-30-2006, 10:45
Witam.
W akwarium dużo zmian. Podczas mojego pobytu za granicą były dwa ataki glonów. Roslinki masakra.
Obiecałem zdjęcia baniaka, więc dotrzymuję słowa.
Z ważniejszych zmian. FAN-3 zamieniony został na JBL Cristal Profi 250.
Nie pamiętam czy wcześniej pisałem, ale jest też zestaw wysokociśnieniowy do podawania co2. Gaz jest w pierwszym etapie rozpuszczany poprzes kostke z drzewa lipowego a potem trafia na drabinkę hagena.
Zdjęcia dodaje z niechęcią bo rosliny to istna masakra. Rybcie natomiast mają się dobrze. Dodaję tylko dlatego że modyfikacji uległ wystrój baniaka.
Pozdrawiam

behamod
01-30-2006, 20:28
Całkiem przyzwoity baniaczek, coraz lepiej wyglada aby tak dalej, paletki super, stadko 8 sztuk pieknie by sie prezentowało

RobertElk
01-30-2006, 21:03
Witam.
W baniaku pływa 5 dorosłych palatek. Są to RED TURKUS. Planuje w przyszłości cos do nich dokupić, prawdopodobnie będa to MALBORO.
Baniaczek w tej chwili wygląda tragicznie. Naprawdę był czas kiedy wyglądał dużo, dużo lepiej...
Pozdrawiam

ro-Dzyneq
01-30-2006, 21:18
ladny zbiorniczek :)
pozdrawiam

RobertElk
08-14-2006, 14:04
Malutki update baniaka :)

Slyder
08-16-2006, 10:40
i roślinki się tak rozrosy że na allegro sprzedaż idzie :). Gratulacje zbiornik świetny :)

RobertElk
08-16-2006, 14:25
Witam.
Nie tylko w tym jednym baniaku hoduje roslinki:)
Na dzien dzisiejszy jestem posiadaczem tych gatunkow roslin:
1.Ludwigia Arcuata
2.Rotala Marclanda Green
3.Hygrophila Corymbosa Compact
4.Alternanthera Splendida
5.Eleocharis acicularis
6.Hemianthus micranthemoides
7.Hydrocotyle leucocephala
8.Ammania senegalska-Ammania senegalensis
9.Blyxa japonica
10.Eusteralis stellata
11.Hygroph. Corymbosa MINIMA
12.Ludwigia palustris
13.Tonina species
14.Echinodorus quadricostatus
15.Nesea grubołodygowa
16.Nesea szypułkowa
17.Rotala spec.GREEN
18.Rotala rotundifolia(R.indica)
19.Limnophila aromatica(limnophilia pachnaca)
20.Didiplis diandra(peplis dwuprecikowy)
21.Heteranthera zosterifolia(heteranthera paskowana)
22.Pistia stratiotes
23.Eleocharis acicularis
24.Glossostigma elatinoides
25.Rotala Marclanda
26.Ludwigia Mullerti
27.Alternathera rubra
28.Bacopa amplexicaulis
29.Bacopa monniera
30.Ludwigia arcuata
31.Ceratophyllum demersum – Rogatek sztywny
32.Bacopa caroliana
33.Hodrocotyle dissecta
34.Lysimachia aquatica
35.Limnophila sessiliflora
36.Hygrophilia Polysperma
37.Wywłocznik rdzawy
38.Ludwigia repens
39.Ceratopteris siliquosa
40.Alternanthera lilacina
41.Hygrophila siamensis
42.Lobelia cardinalis
43.Sagitaria subulata
44.Valisineria americana
45.Anubias nana
46.Anubias barteri
47.Wglebka
48.Pelia
49.Echinodorus x barthii
50.Hygrophila lacustris
51.Hygrophila spec. Red

Paru gatunkow jeszcze nie wyszczegolnilem:)
Pozdrawiam

rumcajs
08-16-2006, 14:28
:-)
Hej, ostatnie zdjęcie wygląda obiecująco. Mozesz pokazac zdjęcie od frontu + kilka fotek paletek? Jakie masz dla nich parametry, jak preparujesz wodę? Dzięki.

RobertElk
08-16-2006, 14:43
Witam.
Co do zdjec to niestety trzeba troche poczekac(jestem w trakcie wymiany sprzetu na nowy).Moze w przyszlym tygodniu wrzuce cos nowego.
Co do wody, to uzywam filtra RO a nastepnie stabilizuje parametry szyszkami olchy, torfem i AQacidem Tropikala.Pracochlonne, ale przynosi rewacyjne efekty(dochowalem sie narybku).
Pozdrawiam

b.trelka
08-16-2006, 14:49
WoW! Nie zła lista. 51 pozycji? A Ty piszesz, że to nie wszystkie... Sporo tych roślinek.
Widzę, że zbiornik przeszedł metamorfozę. Ciekawie to wygląda, patrząc na pierwszą i ostatnią fotkę...jestem pod wrażeniem. Tak trzymaj ;)

RobertElk
01-02-2007, 00:56
Witam.
Nowe foto baniaka. Nastepna aranżacja będzie bez korzenia.
POzdrawiam

latimeria
01-02-2007, 10:12
No niezła przemiana! Nie mogę uwierzyć, że średnio zapowiadający się zbiornik przejdzie aż tak pozytywną przemianę :) Świetnie, tak trzymaj, pokazuj fotki na bierząco!

pzdr, Weronika 8)