PDA

Zobacz pełną wersję : [112-ogólne] - do oceny

Grzybek
03-11-2005, 17:25
Witam. Troszkę przebudowałem moje akwarium 112l. Proszę o ocenę i porady. Pozdrawiam
Dane:
Litraż - 112 l
Filtracja - Fluval 104
Grzałka - AquaSzut 150W
Obsada:
2x kiryśnik
3x kirysek
1x plecostomus
5x neonek
1x molinezja (chwilowo)
2x mieczyk
2x bocja
2x krewetka szklista
3x gupik
2x żałobniczka
1x bojownik

Nawożenie: 1x dziennie PMDD
Oświetlenie: 2x20W

Salvator
03-11-2005, 17:27
Grzybek wiesz co powiedziałem ci ja i enigma (falmax) oceniaczy prosze o wypowiedzenie się o obsadzie

falmax
03-11-2005, 17:28
I prosimy niegadac glupot tylko walic cala prwde nic nie sciemnac :]

kepper
03-11-2005, 17:31
Akwarium jest całkiem spoko tylko ja bym dodał trochę więcej roślin na lewą stronę no i jest jeszcze jedno ale to już do obsady chodzi mi o tego plecostomusa ?! Jeśli to rodzaj glonojada ( bo kiedyś obiła mi sie o uszy podobna nazwa czegoś ... ) to on chyba rośnie dość duży i wymaga większego zbiornika - tego nie jestem pewien jak nie to niech mnie ktoś poprawi :wink:

POWODZENIA

Piterpak
03-11-2005, 19:35
pomyśl o jakims centralnym punkcie aby skupiał on uwagę widza - może to być jakiś większy kamień lub korzeń

mati
03-11-2005, 19:54
Grzybek: żałobniczki żyją w stadach. Zdecyduj się na trochę bardziej spójną obsadę. Dla bocji 112 l to za mało. Z plecostomusem też daj sobie spokój, bo rośnie do pół metra. Jeszcze jedno: za mało roślin. Ale może coś z tego będzie :wink:

andrzej adam
03-11-2005, 20:21
z lewej strony pokombinuj z jakimś efektownym korzeniem i sam baniaka nie poznasz...jeśli chodzi o obsade to masz dużo gatunków w małej liczbie egzemplarzy , nie popieram.

OLEJ
03-25-2005, 12:53
Obsada tragiczna.
Ja nie rozumiem, cyz nie ładniej wyglądają dwa albo 3 gatunki ryb w małych stadkach, a nie mnustwo gatunków po 2 ryby i to z rużnych biotapów i o rużnych wymaganiach.
3x kirysek-troche mało
1x plecostomus- zamałe masz akwa
5x neonek-albo dokup min. 10 albo z nich zrezygnuj
1x molinezja (chwilowo)- oby chwilowo
2x mieczyk-tez troche mało
2x bocja- ale jaka bocja domyślam się że wspaniała :?
2x krewetka szklista
3x gupik- jak można mieć 3 gupiki :?:
2x żałobniczka nie będę sie powtarzał
1x bojownik- a on co wyemigrował :?: :?: Nie ten biotap.

A tak poza tym to obsada spoko :evil: :wink:

Dla zobrazowania o co mi chodzi:
moje akwa 200l
5x prętnik karłowaty
5x gurami mozaikowy
6x kosiarka
4x zbrojnik nieb.
2x bojownik
gupiki (10-20 nie wiem dokladnie).
KONIEC

chesterek
03-25-2005, 19:32
Hmm OLEJ, a co Ty się tak czepiasz tego biotopu? Przecież istnieje coś takiego jak akwarium towarzyskie, a bojownik ma akurat podobne wymagania do reszty obsady. Co do reszty masz oczywiścię rację.

OLEJ
03-25-2005, 21:07
bojownik ma akurat podobne wymagania do reszty obsady.

Oczywiście, że bojownik będzie żył w tym akwa ale w kuli też będzie żył, ale czy ma dobre warunki to bym nie powiedział.

Jakie są rużnice między wymaganiami innych ryb a bojownika nie będe pisał bo dużo tego, ale oczywiście, że od biedy można go trzymać w takim akwa.

Ktoś prosił o skomentowanie obsady to skomentowałem. Takie jest moje zdanie.

Mateusz
03-26-2005, 00:35
Witam,

W akwa troche pusto po lewej :lol:
Co do obsady to tak jak poprzednicy napisali :)

Pozdrawiam Mateusz 8)

chesterek
03-26-2005, 08:54
OLEJ nie porównuj 112 l do kuli :) Co do bojownika to jest to ryba dosyć tolerancyjna jeśli chodzi o parametry wody. Potrzebuje za to jakiś roślin przy powierzchni najlpeiej pływających czego rzeczywiście w tym akwa brakuje.

OLEJ
03-26-2005, 09:10
OLEJ nie porównuj 112 l do kuli :) Co do bojownika to jest to ryba dosyć tolerancyjna jeśli chodzi o parametry wody.

eehhh

Jak dla mnie to do towarzyskirgo akwa nadaje się guramin dwuplami czy prętnik. Ja swojego czasu miałem bojowniki w rużnych akwa i wydaje mi się, że czują się naprawde dobrze dopiero w akwa imitującym ich środowisko naturalne. Domyślam się, że ty też masz bojownika w akwa ogulnym :wink: . Jeśli bojownik będzie miał w akwa swoją oaze, czyli gąszcz roślin brobnolistnych i pływających nad nimi, oraz jeśli prąd wody nie jest za duży to nie mam nic przeciwko, ale w tym akwa to troche ma nie wesoło.

chesterek
03-26-2005, 18:41
Hehe nie mam i nigdy nie miałem bojownika w akwa ogólnym :) Swojego czasu miałem 25 l z haremikiem bojowników gdzie wiele razy się rozmnażały, ale w ogólnym jeszcze nie trzymałem. Chociaż jak patrzę na te w kubeczkach :x to zastanawiam się czy nie kupić po jednym do moich akwa.

chesterek
03-26-2005, 18:43
Jeśli bojownik będzie miał w akwa swoją oaze, czyli gąszcz roślin brobnolistnych i pływających nad nimi, oraz jeśli prąd wody nie jest za duży to nie mam nic przeciwko, ale w tym akwa to troche ma nie wesoło.

Natomiast z tym się absolutnie zgadzam.

OLEJ
03-26-2005, 20:51
Natomiast z tym się absolutnie zgadzam.

W końcu doszliśmy do consensusu :D :wink: :D .

Krzysiek BB1
03-27-2005, 00:55
Akwa jest do bani, totalne bezguscie>

samer
03-27-2005, 12:13
No ja bym jeszcze dodał do Akwa Jakiś Ładny Korzonek:) a tak pozatym to ładne szkiełko:)

chesterek
03-29-2005, 17:28
Akwa jest do bani, totalne bezguscie>

A może byś podał jakieś sensowne argumenty bo napisać że akwa jest do kitu to każdy potrafi.

Krzysiek BB1
05-17-2005, 10:27
miało być szczerze to jest, :roll: no może nie jest takie złe, pewnie będzie lepsze za jakiś czas, przecierz nie można wszystkim mówić że mają piękne baniaki skoro tak nie jest. :wink:

suchyHc
05-17-2005, 18:54
Nastepnym razem zrob zdjecie bez lampy i postaw aparat na czyms (najlepiej statyw). Na twoich zdjeciach lampa daje w obiektyw, a akwarium jest przez to zaciemnione.

lukasz1227
05-25-2006, 18:15
Dosadz więcej roślin a co do bocji to mogą być ja mam ich 5 w 112 litrach i jest tam im dobrze