Zobacz pełną wersję : Sprzęt? Ale jaki?
Mam pytanie czy zasada 1W/1 litr działa w grzałce i filtrze? I czy tak bardzo potrzebna jest do hodowli pokrywka do akwa?
Michał J
04-04-2004, 18:11
To zależy co rozumiesz przez pojęcie pokrywa. Bo może to być taka kupiona w sklepie. Ale możesz też samemu zmajstrować . Ja np. kupiłem osobno świetlówkę i cały osprzęt (oprawki, zapłonnik i statecznik) + kabel ; do tego szyba i "kwasówkę". Mam wujka elektryka. W tygodniu będziemy z tego robili "lampo - pokrywe". Przykrycie i światło musi być. Niekoniecznie zestaw ze sklepu.
Może być zwykła szyba (5mm) + oprawki na akwa + jakaś lampka.
Wydaje mi się, że zasada 1W/1litr nie jest stosowana w przypadku filtra bo moc filtra jest stosunkowo duża przy niewielkim zużyciu prądu.
Karol Kaniewski
04-04-2004, 19:29
Wydaje mi się, że zasada 1W/1litr nie jest stosowana w przypadku filtra bo moc filtra jest stosunkowo duża przy niewielkim zużyciu prądu.
Nom dokladnie .... Jesli ktos by mial akwa np. 600 litrow do tego mial by kupic filtr 600 W ktory mialby chodzic 24 h na dobe to ciezko widze jego rachunek :wink:
pokrywa jest potrzeban bezwarunkowo! co do watow to grubo przesadzone sa te rachunki. na runku niezaleznie jka sie bedziesz staral znajdziej najmocniejsza grzalke 350 W wiec nie ma tu logiki.
El Habanero
04-05-2004, 00:56
czy zasada 1W/1 litr działa w filtrze?
Skądże, filtr o mocy kilku watów daje już silny strumień wody. A grzałkę trzeba dobrać tak, żeby nawet przy awarii termostatu nie była w stanie podgrzać wody powyżej 30 st. C.
Pokrywa (może być zwykła, sfazowana na brzegach szyba położona na narożnikach plastykowych) zapobiega parowaniu wody, wyskakiwaniu ryb, wyłażeniu krewetek, stabilizuje temperaturę akwarium, zapobiega nadmiernej dyfuzji CO2 z akwa do atmosfery, zapobiega przeziębieniu się ryb labiryntowych, etc., itp. :wink:
Wtym przypadku jest tylko jedna zasada mówiąca, że nie ma żadnych zasad