loccutus
03-08-2005, 06:51
Jako że zgromadziłem sprzet konieczny do załozenia niedużego akwarium ( na początek zadowole sie 54L (60x30x30)) i wiem ze bedzie to akwarium ogólne - zarosniete wszelakim zielem, mam prośbe o pomoc w dobraniu obsady.
W sumie już wiem jakie rybki mi sie podobają - chciałbym sie dowiedzieć które waszym zdaniem nie pasują do reszty;)
proponuje taki zestaw:
2x Mieczyk Hellera (Xiphophorus helleri) (moge z niego zrezygnowac)
7x Molinezja ostrousta (Poecilia sphenops) (Black Molly) (a z tej nie chce rezygnować ;) )
3x Brzanka Sumatrzańska (Barbus Tetrazone)
3x Miedzik Obrzeżony (Hasemannia Nana) (chyba sie nie nada do mojej wody ;( )
2x Zmienniak plamisty (Platynka) (Xiphophorus (Platypoecilus) maculatus)
+ moze ze 4 szt krewetek Amano ??
no i zupełnie nie wiem jakie roślinki ??
Wode mam raczej twardą ( dokładnie nie znam wartości ale wkrótce sie dowiem), pH 7.2 prosto z kranu (po odstaniu)
akwa jak wyżej - filtracja Hagen Aquaclear 150 ( teraz w sumie to sie nazywa AQ30) w kazdym razie chodzi o kaskade
Oświetlenie 1x15W (firma nieznana- zatarty napis) Daylight + 1xOsram DULUX-L 36W/860 (jeszcze nie nabyłem tej rury - dzieki za sugestie dla Los_Sandalos'a ;)- okablowanie i oprawki założone, stateczniki wywaliłem spod pokrywy do metalowej, wentylowanej aktywnie obudowy po napędzie zewnętrznym typu ZIP :D)
i co doradzicie czego nie wpuszczać do zbiornika, co posadzić ??
W sumie już wiem jakie rybki mi sie podobają - chciałbym sie dowiedzieć które waszym zdaniem nie pasują do reszty;)
proponuje taki zestaw:
2x Mieczyk Hellera (Xiphophorus helleri) (moge z niego zrezygnowac)
7x Molinezja ostrousta (Poecilia sphenops) (Black Molly) (a z tej nie chce rezygnować ;) )
3x Brzanka Sumatrzańska (Barbus Tetrazone)
3x Miedzik Obrzeżony (Hasemannia Nana) (chyba sie nie nada do mojej wody ;( )
2x Zmienniak plamisty (Platynka) (Xiphophorus (Platypoecilus) maculatus)
+ moze ze 4 szt krewetek Amano ??
no i zupełnie nie wiem jakie roślinki ??
Wode mam raczej twardą ( dokładnie nie znam wartości ale wkrótce sie dowiem), pH 7.2 prosto z kranu (po odstaniu)
akwa jak wyżej - filtracja Hagen Aquaclear 150 ( teraz w sumie to sie nazywa AQ30) w kazdym razie chodzi o kaskade
Oświetlenie 1x15W (firma nieznana- zatarty napis) Daylight + 1xOsram DULUX-L 36W/860 (jeszcze nie nabyłem tej rury - dzieki za sugestie dla Los_Sandalos'a ;)- okablowanie i oprawki założone, stateczniki wywaliłem spod pokrywy do metalowej, wentylowanej aktywnie obudowy po napędzie zewnętrznym typu ZIP :D)
i co doradzicie czego nie wpuszczać do zbiornika, co posadzić ??