PDA

Zobacz pełną wersję : Rybki. Skład na wejście. Roślinki, ale jakie? Pomożecie?

Dosmen
04-04-2004, 17:51
Załóżmy, że zdecydowałem się hodować takie rybki: 6xneonki, 6xmolinezje, 4xgupiki, 4xdanio, 2xmieczyki i 1xglonojad. Czy rybki nie będą sie czuły samotnie. Wiem, że nie które potrzebują żyć w grupach. Tylko jakie? Akwa ma pojemność 40 litrów. P.S Czy np. do 6 neonków można załóżmy za miesiąc dołożyć następne 4? Nie będzie żadnych podziałów? Pytanie o roślinki. Jakie roślinki byłyby wskazane do takich rybek?

Michał J
04-04-2004, 18:19
Jeśli chodzi o neony to napewno będą się czuły lepiej w większej grupce. Jak dla mnie to za dużo rodzajów rybek, a co do ich współpracy to musi się jakiś doświadczony akwarysta wypowiedzieć, bo ja narazie mam wiedze tylko teoretyczną :(

Co do roślin to raczej zależy od Ciebie. Ja mam w 30 L Kabomby, żabienice, a zresztą wejdź na galerie. http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1221&sid=4c1f5adbbb8154110361c84d66fe2525

Duch
04-04-2004, 18:24
Załóżmy, że zdecydowałem się hodować takie rybki: 6xneonki, 6xmolinezje, 4xgupiki, 4xdanio, 2xmieczyki i 1xglonojad.

Ja bym zrezygnował z tych mieczyków na rzecz neonów. Mieczyki są za duże do tego akwa. Zmniejszyłbym też liczbę molinezji do 3-4.

Jakie roślinki byłyby wskazane do takich rybek?

Nie ma żadnych przeciwskazań....wszystko zależy od oświetlenia w akwarium. Zakładam że oświetlenie będzie standardowe więc polecam jakieś mniej wymagające roślinki np. anubiasy (nana, barteri), kryptokoryny(nevillii, balansae, wendtii, lutea), ewentualnie bacopy, echinodorus (serbus, ovalis), microzorium, hygrophilie(corymbosa, polysperma), cacomby, moczarkę. Nie polecam roślin czerwonolistnych jeżeli masz słabe oświetlenia.

dembek1
04-04-2004, 18:29
wydaje mi się że trochę za dużo tych rybek
neonki muszą żyć w stadzie około 6-8 rybek

Olo
04-04-2004, 21:01
Ja bym zrezygnował z danio, (powinny być w ciut większej grupie), molinezji i mieczyków, do małego akwa lepiej nie pakować dużo ryb o wysokiej przemianie materiii

XAC
04-05-2004, 09:26
Jeden z moich baniaczków ma wymiary 50X30 i kiedyś próbowałem trzymać w nim danio, potem przerzuciłem je do zbiornika 80cm. Różnica była widoczna od razu - danio to ryby bardzo ruchliwe i w za małym akwa czują sie źle. Moja rada - zrezygnuj z molinezji, mieczyków i danio. w zamian za to polecam 10-12 neonów 1samiec+2-3 samice platki 4kiryski.

Klayman
04-05-2004, 11:23
Załóżmy, że zdecydowałem się hodować takie rybki: 6xneonki, 6xmolinezje, 4xgupiki, 4xdanio, 2xmieczyki i 1xglonojad. Czy rybki nie będą sie czuły samotnie. Wiem, że nie które potrzebują żyć w grupach. Tylko jakie? Akwa ma pojemność 40 litrów. P.S Czy np. do 6 neonków można załóżmy za miesiąc dołożyć następne 4? Nie będzie żadnych podziałów? Pytanie o roślinki. Jakie roślinki byłyby wskazane do takich rybek?

Roslinki pieknie poruszyl Duch wiec nie bede juz do tego nic pisal. Jedynie kabomba uwazam, ze potrzebuje nieco wiecej swiatla wiec raczej odpada ... ale ...

Rybki:

Zamiast neonek polecilbym jednak kardynalki. Jesli to pierwsze akwa mozesz byc zawiedziony poniewaz neonki maja jednak 'jakies tam' wymagania w przeciwienstwie do kardynalkow. Rybki takze dosc efektownie wygladaja. Grupa 6-8 sztuk powinna wystarczyc.

Danio - 4-6 sztuk

Molinezje - zrezygnowalbym a jesli juz upierasz sie przy tym zmniejszenie obsady do 3 sztuk.

Gupiczki - moze byc 4 sztuki.

Mieczyki - polecilbym zamiast mieczykow platki koralowe. Mniej efektowne ale i tak ladnie wygladaja a przede wszystkim niewielkie rosna.

Zbrojniczek - 2 sztuki /moze byc zbrojnik niebieski czyli ancistrus/

Oczywiscie do tego kokosy lub korzenie bylyby mocno wskazane.