PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z Ampulariami

kubelec
03-07-2005, 13:52
Mam w akwa kilka ampularii. Nie okreslam ilosci bo sie rozmnazaja. aktualnie wiec sa 2 duze, 5-8 szt ok 2 cm i cala gromada maluchow. Wydawaloby sie, ze jak sie rozmnazaja, to musi byc im dobrze, ale... Jak je kupowalem (juz duze) to mialy gladkie muszle, teraz ich muszle pokryly sie jakimis wyrostkami i wypustkami, zrobily sie chropowate i w ogole nieladne. Wiecie moze co sie dzieje, bo mi szkoda moich slimaczkow.

pozdro
K. :?:

Ugluk73
03-07-2005, 14:19
To najprawdopodobniej brak "minerałów" potrzebnych do wytwarzania muszli. Często dzieje się tak, że w czasie produkcji jaj i wydzieliny sklejającej jaja (która zawiera dużo węglanu wapnia i innych "minerałów") organizm ślimaka "pożycza" sobie część "minerałów" z muszli, gdyż dla ślimaka (i nie tylko) ważniejsze jest wydanie potomstwa niż własny zdrowie. Pózniej stara się ją odbudować, ale nie zawsze muszla wraca do poprzedniego wyglądu.

kubelec
03-07-2005, 14:36
Dzieki za info, sprawa jakby oczywista, bo u wszystkich zwierzakow (u Naczelnych tez) tak sie dzieje, ze plod czy jajo jest budowane kosztem (jesli sa braki) organizmu matki. Ale czy mozna im dawac do jedzenia cos takiego, zeby takich problemow nie mialy?

pozdrawiam

K

wirek
03-07-2005, 17:51
Ile już żyją Twoje ampularie? Ponoć ich wiek jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury. U mnie w 25 C żyją 2 - 2,5 roku. Każda na starość miała taką brzydką muszlę. Wapnia u mnie nie brakuje, bo mam płytki z łupków marglowych na dnie.

kubelec
03-08-2005, 08:47
Ile zyja? Na razie ok roku, zobaczymy co bedzie dalej. Faktem tez jest, ze poki mialem tylko jednego slimaczka, mial gladka muszle. Jak mu zorganizowalem towarzystwo i nabraly ochoty na milosc, muszla mu zbrzydla. Boje sie tylko, ze jak wrzuce jakies skaly wapienne, to woda stwardnieje. Nie wiem jak to wplynie na ryby.

pozdrawiam

K

Andrezj Kryszewski
03-08-2005, 18:18
Witam!
Odnośnie tego tematu wtrace swoje pytanie- otoz mam ampularie od jakiegos pol roku (2 szt.) a do rozmnazania im wcale nie predko...nie wiem z jakiego powodu. Czy znacie moze jakies parametry wody ktore sa korzystne dla tych ciekawych stworzen? Lisc salaty daje raz na tydzien, bo glonow troszeczke maja...
Dzieki

daniel90
03-09-2005, 15:15
Długość życia, jak i częstość rozmnażania zależy od temperatury.
Podaj jaką masz temperaturę i jakiej wielkości te ampularie.

Andrezj Kryszewski
03-15-2005, 12:37
Ampularie sa dosc duze srednice maja z 4 cm , a temperature mam ok. 25 stopni. One wchodza czesto na siebie ale zazwyczaj jeden z nich (ten na dole) gryzie "napastnika"... Czy wiecie dlaczego?

Andrezj Kryszewski
03-15-2005, 12:39
Ampularie sa dosc duze srednice maja z 4 cm , a temperature mam ok. 25 stopni. One wchodza czesto na siebie ale zazwyczaj jeden z nich (ten na dole) gryzie "napastnika"... Czy wiecie dlaczego?

kubelec
03-15-2005, 13:04
No tak... a nie masz potem w akwarium kokona z jajkami i malych ampularii...? Moje robily TO w trojkacie.
Polecam lekture numeru 3/2005 Wiedzy i Zycia artykul pt slimakiem byc, inestety nie ma tego w necie. Co prawda tam jest o winniczkach ale to tez slimaki.

Andrezj Kryszewski
03-15-2005, 17:58
Niestety nie mam tych kokonow (widzialem u znajomego, u ktorego slimaki rozmnazaly sie obficie) . Patrzylem w ksiazkach w literaturze fachowej ale nie znalazlem niczego. Byl nawet taki temat na forum ale nic tam nie bylo, jesli ktos by wiedzial co nieco na temat slimakow, to bylbym wdzieczny :) !
Dzieki

Jackie
03-15-2005, 23:38
jesli ktos by wiedzial co nieco na temat slimakow, to bylbym wdzieczny :) !

http://www.applesnail.net
Jest wersja polska.