PDA

Zobacz pełną wersję : Testy wody

Strony : [1] 2

enigma
04-04-2004, 17:44
Doszedłem do wniosku że akwaryści często mają problem z wyborem firmy jakiej testy chcieliby mieć. W związku z tym proszę o pisanie swoich doświadczeń z chemią do mierzenia paramterów chemicznych wody.

:arrow: pH - polecam testy Zooleka - tanie a wyniki porównywalne z zagranicznymi
:arrow: gH i kH - również Zooleka ze względu na cenę oraz wyniki zbierzne z testami Sery, problemem są małe wartości kH przy których ciężko odczytać jest barwę ale to mankament większości testów
:arrow: PO4 - polecam test Sery, przy bardzo dużych stężeniach zamiast mocnego koloru niebieskiego, ciecz staje się brązowa

Zapraszam do wyrażania soich opinii :!: :idea:

Sebastian
04-04-2004, 20:04
Do pomiarów używam następujących testów:
pH - Zoolek (tani, dokładny, ekonomiczny)
gH i kH - Zoolek (j.w)
NO3 - Tetra (nie polecam-wąska skala pomiaru)
PO4 - JBL (średnia cena ale szybki i dokładny wynik)
Fe - Sera (kupiłem jaki był)

guruking
04-16-2004, 20:24
polecam testy Zooleka - tanie a wyniki porównywalne z zagranicznymi
tanie to znaczy ile kosztuja ??
mozesz podac ceny wszystkich ktore wymieniles i na ile "badań" wystarcza
Pozdrawiam

Sebastian
04-16-2004, 21:33
Tu masz w miare rozsadne ceny:
http://www.um-um.pl/shop/index.php?cPath=22_70_232_416

Hammer
04-23-2004, 12:48
A co myslicie o tym: ?? opłaca sie kupić??? http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=23922417

AdamAGP
04-23-2004, 13:03
Ja słyszałem, że papierowe są niedokładne, ale nie sprawdzałem.

cvahoo
04-26-2004, 18:18
:arrow: gH i kH - również Zooleka ze względu na cenę oraz wyniki zbierzne z testami Sery, problemem są małe wartości kH przy których ciężko odczytać jest barwę ale to mankament większości testów

U mnie w akwa twardość nie należy do najmniejszych ale w wypadku testów na ten parametr chyba nie powinno być wątpliwości, kolor jest albo niebieski albo żółty (czerwony/zielony)

enigma
04-26-2004, 18:20

U mnie w akwa twardość nie należy do najmniejszych ale w wypadku testów na ten parametr chyba nie powinno być wątpliwości, kolor jest albo niebieski albo żółty (czerwony/zielony)

Tak ale jeżeli kH mam na poziomie 3 to po dodaniu 3 kropel kolor żółty jest bardzo słaby i trzeba się dobrze wpatrywać.

cvahoo
04-26-2004, 22:20
Tak ale jeżeli kH mam na poziomie 3 to po dodaniu 3 kropel kolor żółty jest bardzo słaby i trzeba się dobrze wpatrywać.

Skoro tak mało kropel uzywasz to spróbuj 10 ml wody może wtedy wynik będzie bardziej dokładny i pewny. Test sie troche szybciej zużyje ale i tak na długo Ci starczy w porównaniu do osób które mają kh~10.

guruking
05-09-2004, 19:38
jak czesto sprawdzac parametry wody??

enigma
05-09-2004, 19:50
jak czesto sprawdzac parametry wody??

To zależy jeżeli w jakikolwiek sposób integrujesz w parametry wody to lepiej mieć je na oku. Dla mnie standart to co tydzień przed wymianą wody i w zależności od potrzeby poziom NO3 i/lub PO4.

guruking
05-09-2004, 20:01
To zależy jeżeli w jakikolwiek sposób integrujesz w parametry wody to lepiej mieć je na oku. Dla mnie standart to co tydzień przed wymianą wody i w zależności od potrzeby poziom NO3 i/lub PO4.
Na jak długo starczają Ci testy?? tzn. na ile pomiarów

enigma
05-09-2004, 20:10
To róznie bo w niektórych trzeba lać stałą ilość odczynników. A w innych przypadkach np. u mnie w kH wynik mam po 2-3 kroplach więc testu używam już chyba z 10 miesięcy a może nawet rok. Najszybciej zużywam testy na PO4 i NO3 (pewnie w przypadku pH też by tak było gdyby nie to że Zoolek sprzedaje po 2 butleki w różnych zakresach).

Phantom
06-05-2004, 21:00
sluchajcie czy jest mozliwe zebym w kranie mial wode Gh 18*n a Kh 6*n. Czy jest to mozliwe i to do tego na slasku?

dubeltoovka
06-16-2004, 12:55
:? no dobra... jako początkująca akwarystka dojrzałam do tego, żeby zacząć stosować testy u siebie... porozglądałam się po paru sklepach, poczytałam trochę tutaj... i szok... chcąc kupić podstawowe testy muszę wydać ponad 100 zł :shock: czy ja naprawdę potrzebuję te wszystkie testy..? jakie parametry powinnam znać przede wszystkim..? ph, TwW, TwO, poziom NO3, NH3... od czego zacząć..? niech mi ktoś doradzi... :roll:

Yeti
06-16-2004, 13:09
chcąc kupić podstawowe testy muszę wydać ponad 100 zł :shock: czy ja naprawdę potrzebuję te wszystkie testy..? jakie parametry powinnam znać przede wszystkim..? ph, TwW, TwO, poziom NO3, NH3... od czego zacząć..? niech mi ktoś doradzi... :roll:

Te "podstawowe" testy to bardzo ładne okeślenie, na szczęście tylko marketingowe.

IMHO naprawdę niezbędne testy to: pH, GH, KH, NO3
cała reszta wykorzystywana jest naprawdę sporadycznie. Jeśli zainwestujesz w Zooleka (sorki Monika :wink:) zapłacisz za to koło 54zł. Jeśli w testowanego ostatnio na Forum Hagena, to koło 80zł.

XAC
06-16-2004, 13:11
Tak na dobrą sprawę to żadne testy są nie potrzebne. Poszykaj pasków tetry na sztuki i sprawdź teraz, za miesiąc, 2 i 3 jak będą takie same wyniki to następne sprawdzenie dopiero jak będą jakieś niepokojące objawy.

Yeti
06-16-2004, 13:19
No tak, założyłem, że dubeltoovka modyfikuje parametry wody :D
Jeśli nie, to faktycznie najlepiej jest skorzystać z pomocy kogoś kto ma testy albo zanieść próbkę wody do sklepu. Pomiary machnąć raz na miesiąc i po kłopocie.

dubeltoovka
06-16-2004, 13:22
niepokojące objawy sa już... pisałam o tym w innym temacie http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2886 ciągle szukam przyczyny...[/url]

jackas
07-06-2004, 19:09
Witam
Ja do pomiarów używam:
pH - Zoolek - czasem mam problemik z odczytem, ale i tak jest lepiej niż u Tetry; sprawdzałem też Rataja - zaniżał mi wyniki o 0,7 :evil:
KH i GH - Zoolek - bez zastrzeżeń, wyniki dokładnie takie same jak Tetra a sporo tańszy, Rataj - sprawdzałem GH - zaniżał o 3 stopnie
NO3- też Zoolek - nie porównywałem z innymi
Co do testów na paskach (papierowych) to im nie wieżę - moim zdaniem - co jest do wszystkiego to jest do... niczego

hag
08-25-2004, 22:54
hmm
zoolek- jak najgorsza opinia z mojej strony-po paru -może nastu miesiącach wskazania były przerażające :shock: ryby nie powinny żyć :)

dlatego używam od paru już lat:

No2-Sera/JBL(ale ten drugi troche upierdliwy)
No3-Sera
Ph -Sera
Gh/KH -Sera (sporadycznie)
KH -Sera
NH3/4 -Tetra (imho najlepszy na rynku)

wszystkie to testy kropelkowe

psawik
11-07-2004, 21:20
Witam, bardziej polecalibyśce kupno każdego pojedyńczego testu odzielnie, czy taki zestaw testów "5w1".
Oczywiście jest duuuża różnica w cenie, w jakości zapewne też.
Czy opłaca się kupować testy "5w1" (które kiepsko wskazują parametry wody), czy jednak lepiej zacisnąć pasa i kupić każdy test odzielnie :?: :?: :lol:

dawid212
11-12-2004, 10:16
Jeśli chodzi o zakup testów o najlepiej zrobić to w:
http://www.zoosfera.pl/
Taniej niż np w Um-Um no i z facetem można się targować :)

Damian*
11-15-2004, 23:38
pH sera -zdecydowanie polecam ten test

Oto dlaczego. Dziś kupiłem ten test. Badam o godz 18 - pH i wychodzi w/g skali 8 przy temp. 24 stp.C.

Nie dalo mi to spokoju. Mam nocki. Przed samym wyjściem do pracy zabrałem odrobine wody do butelki i już po 20 minutach (22.00) badam wode na elektronicznym wyskalowanym phametrze w firmie. A wynik:
temp 24 stp C - pH =8,03
temp 20 stp C - pH =8,13

Jak więc widać test sera jako metoda kropelkowa jest wyjątkowo dokładny.

Damian*
11-17-2004, 13:22
teraz juz mam 100% pewności, że pH - sera jest dokładny

Czytając wyżej zorientowaliście się, że pH w moim zbiorniku wynosiło 8.

Tak więc podłączyłem bimbrownie, no i po kilku godzinach badam pH - spadło do 7,5, jeszcze troche czasu i ponowne badanie pH - 7.

I zaś kolejna nocka. Zabrałem wode do laboratorium, badam na pH-metrze i pH - 7,025.

sera test pH - to moim zdaniem bardzo dokładny test (jeśli tak można mówić o testach kropelkowych) - jestem chemikiem analitykiem

Tomasz Zawół
12-08-2004, 17:58
Ja używam tylko ZOOLEK są drogie ale dobre i dokładne.

Miałem kiedyś jakieś tanie ale to była szkoda kasy.

oshi
12-09-2004, 17:31
Ja używam ZOOLEKA, trudno mi stwierdzić na ile są dokładne. Należy też pamiętać o terminie ważności tych testów (jest na opakowaniu). Podobno trzymanie ich w niskich temperaturach przedłuża ich "żywotność". Płaciłem za nie po 16.50 zł.

KonikC
12-29-2004, 09:26
Witam
Tez uzywam Zooleka. Jak narazie nie mam lego zdania o tych testach.Do \"normalnej" pracy wystarcza mi narazie test ph.tw/two ostaz no2 i no3. Wbrew pozorom no2 czesciej wykonuje.Jest on pierwszym testem ktory swiadczy o jakiejs zlej pracy filtrow i srodowiska. No3 sporadycznie raz na tydzien z ciekawosci raczej sprawdzam.No2 tylko jak mam watpliwosci. Czesto uzywam TWO i TW jezeli chce rozmnozyc jakas rybke. Tam te parametry sa czesto bardzo wazne. Ph sprawdzam co tydzien po podmianie wody.
Pozdrawiam

tomek8282
01-01-2005, 11:52
Absolutnie nie polecam testu foskol rataja na obecność fosforanów .Jest strasznie niedokładny i szkoda na niego kasy :(

Esia
01-05-2005, 20:15
Kupiłam dzisiaj test Zoolek NO3 - mam pytanie, czy wszystkie testy NO3 bazują na takich kolorach? Paranoja - nie byłam w stanie określić do którego kółeczka najbardziej podobny jest kolor wody... Inne testy mam Tetry i nie miałam takich problemów. Jak Wy sobie radzicie z tymi obłędnymi kolorkami? Może jakieś dobre rady... :)

RobertElk
01-07-2005, 12:10
Witam.
Nigdzie nie mogę kupić testów KH i GH zooleka. Może jakaś rada?
Czy tetra będzie tak samo dobra?
Pozdrawiam

RobertElk
01-07-2005, 22:56
Witam.
Zmierzyłem u siebie PH i NO3.
Ph niestety za wysokie - w granicach 8.
NO3 - kolor pomiędzy 10 a 20.
Innych testów niestety nie kupiłem. Pisałem o tym troszkę wyżej.
Moje pytanie. Czy zamiast GH i KH nie powinienem kupić TW?
Jeśli się nie mylę to przy obniżaniu PH powinienem monitorować właśnie TW.
Proszę o dopowiedź.
Pozdrawiam

Michał J
01-08-2005, 10:10
Witam.
Nigdzie nie mogę kupić testów KH i GH zooleka. Może jakaś rada?
Czy tetra będzie tak samo dobra?
Pozdrawiam

No to trochę dziwne, bo widziałem je w wielu sklepach internetowych :?

RobertElk
01-08-2005, 10:27
Hej.
Podaj jakiś link. Ja nawet na stronie zooleka ich nie znalazlem. Wyglada na to, ze nie ma ich w ofercie.
Testy jakie maja to:
Aquatest pH
Aquatest Tw
Aquatest NO2 - azotyny
Aquatest NO3 - azotany
Aquatest NH3 - amoniak
Niczego więcej nie mają.
Pozdrawiam

Unnamed
01-08-2005, 10:59
Czy zamiast GH i KH nie powinienem kupić TW?

Przecież to jest właśnie Tw. Gh - twardość ogólna, Kh - twardość węglowa.

RobertElk
01-08-2005, 11:07
Hej.
Dzięki za info. Tego nie wiedziałem. Sprzedawcy w sklepie się tylko głupio pod nosem uśmiechali jak pytałem o te testy. Niestety wiedze należy zdobywać samemu. Nie ma co liczyć na sprzedawców.
Żeby nie to forum i życzliwi jego bywalcy to z mojego akwarium, roślin, ryb zostałoby jedynie wspomnienie.
Dziekuję i pozdrawiam.

OLEJ
01-24-2005, 14:12
Ja mam testy na kropelkowe na TW i PH zooleka
co do twardości są spoko, ale ph jest do bani, są pomiary w 2 skalach
na skali szerszej wyszlo mi ze mam ph miedzy 7.0 a 7,5 a na dokladniejszej to nie moglem rozszyfrowwac (moze z moimi oczami cos nie tak) ale po jakis 3 minutach przygladania ustalilem ze jest to 7,8
krotko mowiac LOL

Hincek
02-15-2005, 21:17
Co z tym TWW :?:

Czytałem na Internecie ze jeśli wartość TWW>TWO to należy przyjąć, że te wartości się pokrywają. Na tym forum generalnie zdania są podzielone :P
Niech mi ktoś wytłumaczy jak zinterpretować odczyt TWW
Może po prostu należy pomijać testy TWW bo i tak nie otrzymamy wiarygodnego rezultatu ?

Moje pomiary testami firmy zoolek
PH 7,5
TWO 11d
TWW 22d – to nie jest błąd, zawsze tyle wychodzi 8)
Pozostałych wartości nie monitoruję.

Poniżej dane, które otrzymałem z tczewskich wodociągów.
Uśrednione parametry wody wodociągowej miasta Tczewa z dnia 14.II.2005
PH 7,4
TWO 4,04mval/l => 11,31d
TWW 202,2mg/l => 9,22d
NO3 2,96mg/l
NO2 0,02mg/l
NH3 0,04mg/l

Do konwersji jednostek użyłem kalkulatorów ze strony http://www.akwarystyka.pl/kalkulatory.php

rob1979
04-12-2005, 16:03
witojcie :)
połakomiłem sie na tani test na poziom NO3 czeskiej firmy RATAJ
w zestawie są 3 buteleczki (roztwór kolometryczny A - 10ml, roztwór kolometryczny B - 10ml i standartowy odczynnik 50mg NO3-/l - 10ml) i menzurka z jakimś proszkiem (odczynnik redukcyjny).

i teraz kilka pytań :) :
- na zwięzłej instrukcji w języku polskim pisze - "patyczkiem dosypujemy odczynnik R ..." ale ile tego odczynnika? kilka kryształków czy więcej? i po co to w ogóle?

- po co jest ten "standartowy odczynnik 50mg NO3-/l"? z tego co pisze w instrukcji wykorzystuje tylko roztwory kolometryczne i odczynnik redukcyjny...

sorki za te laickie pytania ale dopiero się uczę testować :) wyszło mi ok 10mg NO3/l w 75l akwa

aha! jakiś czas temu kupiłem też test na pH za 5pln wrocławskiej firmy SUM :) jest to test kropelkowy... nie mam porównania co do dokładności wskazań ale cosik ten mój odczyn wody za niski - w granicach 5,8-6,2 w 75l akwa

Tomasz Zawół
04-12-2005, 17:49
witojcie :)
i teraz kilka pytań :) :
- na zwięzłej instrukcji w języku polskim pisze - "patyczkiem dosypujemy odczynnik R ..." ale ile tego odczynnika? kilka kryształków czy więcej? i po co to w ogóle?

- po co jest ten "standartowy odczynnik 50mg NO3-/l"? z tego co pisze w instrukcji wykorzystuje tylko roztwory kolometryczne i odczynnik redukcyjny...

sorki za te laickie pytania ale dopiero się uczę testować :) wyszło mi ok 10mg NO3/l w 75l akwa

aha! jakiś czas temu kupiłem też test na pH za 5pln wrocławskiej firmy SUM :) jest to test kropelkowy... nie mam porównania co do dokładności wskazań ale cosik ten mój odczyn wody za niski - w granicach 5,8-6,2 w 75l akwa

Co do pierwszego.
A ten patyczek nie jest czasami okrągły, bo w ZOOLEKU tak jest i na końcu jest małe wycięcie i tyle ile się na nim zmieści tyle trzeba wsypać. Ani mniej ani więcej się nie da.

Na drugie nie mam pojęcia.

Poziom 10 to całkiem możliwe i to jest dobry poziom więc nie ma się czym przejmować.

Co do Ph no to jest za niskie ale jeżeli utrzymujesz akwa w należytej czystości to może test źle pokazuje. Kropelka do kropelki różnie może być. No chyba, że masz CO2 i tak zbijasz?? Ale nie wiem czy by to rybki wytrzymały.

Efendi_rekin
04-12-2005, 20:58
A ten patyczek nie jest czasami okrągły, bo w ZOOLEKU tak jest i na końcu jest małe wycięcie i tyle ile się na nim zmieści tyle trzeba wsypać. Ani mniej ani więcej się nie da.

No wlasnie ja mam pytanie co do tego testu NO3 ZOOLEKA
chodzi o ten wlasnie patyczek ile trzeba wsypywac tego proszku, bo w instrukcji jest napisane ze plaska szpatulke, to plaska czy kopiata na full.
To nie wszystko w instrukcji na kartce jest napisane ze po 5 minutach po dodaniu odczynnika 3 porownac ze skala, a na odwrocie skali na rysunkach jest narysowane ze po 20 minutach.
O co chodzi i jak wy to robicie bo jest znaczna roznica po 5 a po 20 min.

Spinja
04-12-2005, 23:39
Przymierzam się do zakupu kolejnego testu. Poprzednio zakupiłam test Tetry na pH - znakomicie wszystko mierzy (tym z Wawy polecam kupno w sklepie na Nowogrodzkiej - 19 zł.) A teraz przeglądam Wasze opinie oraz ceny testów na twardość:

- Zoolek Tw -- 16.00zł

- Sera GH -- 18.00zł
- Sera KH -- 18.00zł

- Tetra GH -- 17.50zł
- Tetra GH/KH -- 28.00zł

- Hagen KH/GH -- 31.90zł

Czy ktoś z Wawy spotkał się z niższymi cenami?
Te ceny są z www.discus.com.pl (http://www.discus.com.pl/sklep/default.php?cPath=1_24)

Tomasz Zawół
04-13-2005, 08:41
No wlasnie ja mam pytanie co do tego testu NO3 ZOOLEKA
chodzi o ten wlasnie patyczek ile trzeba wsypywac tego proszku, bo w instrukcji jest napisane ze plaska szpatulke, to plaska czy kopiata na full.
To nie wszystko w instrukcji na kartce jest napisane ze po 5 minutach po dodaniu odczynnika 3 porownac ze skala, a na odwrocie skali na rysunkach jest narysowane ze po 20 minutach.
O co chodzi i jak wy to robicie bo jest znaczna roznica po 5 a po 20 min.

Jak płaska to płaska. Ja tam daję ile mi się nabierze. oczywiście nie tyle, że się wysypuje :) I tak zauważyłem, że jak mi się sypnie nawet troszkę więcej to wynik się raczej nie różni.

A ja na odwrocie skali nic nie mam narysowane. I sprawdzam po 5 min.

mapan
04-13-2005, 09:01
"patyczkiem dosypujemy odczynnik R ..." ale ile tego odczynnika? kilka kryształków czy więcej? i po co to w ogóle?

Odczynnik redukujący umożliwia zredukowanie NO3 do NO2 i dopiero wtedy możliwy jest pomiar stężenia NO2, dlatego jeśli woda zawiera znaczne ilości NO2 wynik pomiaru NO3 może być zafałszowany.

XAC
04-13-2005, 09:26
Jeśli się nie mylę to możesz sypać do bólu ważne żeby nie za mało.

Efendi_rekin
04-13-2005, 19:50
A ja na odwrocie skali nic nie mam narysowane. I sprawdzam po 5 min.

No to specjalnie dla Ciebie to co ja mam na odwrocie
I powiedzcie ile wy czekacjie i ile byscie czekali jak byscie mieli takie info na odwrocie skali barwnej.

aRBi
04-13-2005, 21:57
Wynik po 5min i po 20min jest identyczny. Stosuj wytyczne z instrukcji a nie ze skali.

aprilia_50
04-19-2005, 16:20
Jak zachowuje się przeterminowany test twardości wody TWW i TWO ? Mam taki test Zooleka i uważam że zmierzona testem TWW jest za niska. czy taki test powinien wylądować w koszu od razu po terminie ważności?

Tomasz Zawół
06-09-2005, 20:44
No i wtopiłem.
Miałem test NO3 z ZooLek-u ale chciało mi się wypróbować inny. Lepszy :evil:
Więc kupiłem Sery. Uprzedzam, że mam wyciąg z jakości wody (kranówy) z wodociągów. Wg. tych danych w kranie woda ma 4,9 mg/l.
Test ZooLek 5 mg/l czyli do przyjęcia.
Test Sery 40 mg/l - normalnie dno i tyle. :evil: :evil: :evil:

A wydałem na niego 20 zł. Wszystko robię zgodnie z instrukcją. Przecież można sobie strzelić w łeb :evil: :evil: :evil:
Ma ktoś taki test :?:

Ninka
06-10-2005, 11:44
A wydałem na niego 20 zł. Wszystko robię zgodnie z instrukcją. Przecież można sobie strzelić w łeb
Ma ktoś taki test

Chyba trafił Ci się wadliwy test. Mam test Sery na NO3 (już drugi) i działa bez zarzutu. Mam tez Tetry - chciałam sprawdzić, czy może będzie lepszy, ale łatwiej mi odczytać wynik na teście Sery, jakieś wyraźniejsze są te kolory. Porównywałam wyniki obydwóch na wodzie z kranu, RO, w dwóch akwariach i wygląda na to, że wskazują w miarę poprawnie.
Pozdrawiam

Paveletz
06-24-2005, 14:32
Przedstawię Wam kilka swoich uwag na temat testów f-my Hagen (NUTRAFIN):
1. pH (7.4-8.6)
- niezła skala kolorów (zielony-niebieski), dokładnośc co 0,2, stosowałem i byłem
zadowolony - czasami miałem problemy z identyfikacją koloru na skali.
2. pH (6.0-7.4)
- kupiłem i zapłakałem, skala żółto-zielona i nie jestem w stanie rozróżnić kolorów.
3. pH szerokozakresowy
- mogę polecić "szeroko zakresowy" test Hagena - wyraźna skala kolorowa co 0,5
(kolory łatwo rozróżnić!). IMO ten test jest dość dokładny a pomiar niekłopotliwy.
Spora wydajność.
4. GH/KH
- niezły, prosty w użyciu i wyraźnie zmieniający kolor, trochę kłopotliwe jest tylko
przeliczanie na stopnie niemieckie.
Mógłby być tańszy...
5. PO4
- nie polecam, skala od bieli do granatu, problemy w rozróżnianiu kolorów, trzecia
buteleczka w zestawie kłopotliwa w użyciu (dokładność dawkowania preparatu
może wpływać na uzyskanie wiarygodnych wyników).
PS:
Innych testów tej firmy nie stosowałem ale chętnie poznałbym opinie na ich temat.

squirrelka
06-24-2005, 18:32
ja stosuję obecnie:
pH - Sera, skala mnie troche dobija,ale ok.
Gh - Sera, sądzę,że ok.
NO3 - Hagen =>test dokładny,ale 3 buteleczka jest bardzo upierdliwa (nie wiem czy to tylko u mnie),bo ciężko jest wycisnąć z niej te 3 kropelki pomimo,że płyn jest w środku :evil:
ale cena jest zbyt wysoka jak dla mnie i następnym razem kupuję jakiś inny :?

EURO-ZOO
07-13-2005, 15:22
Te "podstawowe" testy to bardzo ładne okeślenie, na szczęście tylko marketingowe.

IMHO naprawdę niezbędne testy to: pH, GH, KH, NO3
cała reszta wykorzystywana jest naprawdę sporadycznie. Jeśli zainwestujesz w Zooleka (sorki Monika :wink:) zapłacisz za to koło 54zł. Jeśli w testowanego ostatnio na Forum Hagena, to koło 80zł.

Nie gniewam sie, ale... testy NUTRAFIN Hagena - POLECAM :)

__monika
07-13-2005, 15:32
Przymierzam się do zakupu kolejnego testu. Poprzednio zakupiłam test Tetry na pH - znakomicie wszystko mierzy (tym z Wawy polecam kupno w sklepie na Nowogrodzkiej - 19 zł.) A teraz przeglądam Wasze opinie oraz ceny testów na twardość:

- Zoolek Tw -- 16.00zł

- Sera GH -- 18.00zł
- Sera KH -- 18.00zł

- Tetra GH -- 17.50zł
- Tetra GH/KH -- 28.00zł

- Hagen KH/GH -- 31.90zł

Czy ktoś z Wawy spotkał się z niższymi cenami?
Te ceny są z www.discus.com.pl (http://www.discus.com.pl/sklep/default.php?cPath=1_24)

www.akwarystyka.sklep.pl
- Hagen KH/GH - 29 zł
- Tetra KH - 15 zł
- Tetra KH/GH - 27 zl

szkamil
07-25-2005, 10:30
A jak myślicie mogę mierzyć PH w akwarium testem przywiezionym od mojej bratowej z laboratorium??

Pozdrawiam Kamil

szkamil
07-26-2005, 12:27
Więc dziś kupiłem sobie testy do Tw zoolka i mam pewne pytanie chciałem zmierzyć TwW i dawałem po kolei krople i kolor rzeczywiście zrobił się żółty po dodaniu 10 kropli.
I mam pytanie czy ta woda która się zrobiła żółta ma być żółta identyczna jak na wzorcu czy byle jakiego odcieniu??

dr Dolitlle
08-03-2005, 08:30
Jeżeli woda zaczyna zmieniać kolor to znaczy że Tw jest na pograniczu wyniku tego jaki Ci wyszedł i kolejnego, czyli w okolicach 10-11. Jak chcesz zmierzyć dokładniej musisz wziąć 10 ml wody i wtedy każda kropla to 0,5 stopnia, natomiast jesli ci już się kolor zmieni na żółty to dalej się nie będzie zmieniał. Ta metoda polega na miareczkowaniu, czyli nie masz barwej skali zmieniajacej się powoli, lecz albo jeden kolor, albo drugi, delikatne różnice odcienia od wzorca jak najbardziej mogą być.

HenryC
08-05-2005, 21:57
Aktualny cennik testów w kilku sklepach na necie

whymaster
08-12-2005, 00:12
Mnie już denerwują te testy Zoolek, za przeproszeniem niektóre testy po prostu są wadliwe (albo przeterminowane nie wiem). Niektóre parametry przez nie ukazywane wskazują, że moje akwarium to teren wymarły (ponad 120 mg/l azotynów? a wszystko od paru tygodni w akwarium rosnie i zyje?). Z tego powodu mam zamiar kupić pełny zestaw testów i tutaj pytanie, który byście mi polecili:

Tetra:
http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php/cPath/22_67_72/products_id/1112

JBL:
http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php/cPath/22_67_72/products_id/1434

Jeżeli ktoś zna jeszcze inne zestawy testów, to bede wdzieczny o linki do nich.

majusia10
08-17-2005, 10:58
mam pytanko jesli mozna - na ile badan wystarcza test na pH Zooleka?

majusia10
08-19-2005, 20:07
mam nadzieje ze ktos jednak odpowie na to pytanie.... bede happy :]

chemick
09-14-2005, 02:24
mam pytanko jesli mozna - na ile badan wystarcza test na pH Zooleka?
kazda buteleczka wystarcza na ponad 100 badan

Jacke
10-07-2005, 16:00
No a co sadzicie o testach jbl`a? Sa one drogie, ale mozna dokupywac wklady. Uzywam aktualnie zestawu combi set pH ,GH ,KH ,NO2 oraz NO3.
Niestety niedlugo planuje go oddac i kupic nowy. Jedyne zastrzezenia jakie mam do zestawu to wolalbym dokladniejsza skale ph (nie co 0.5). No i cena :/

Robcior
10-07-2005, 18:51
Osobiście uważam testy JBL-a, za najlepsze dostępne na naszym rynku. Łatwe do porównania barwy próbek z wzorcem, statywy na fiolki z próbkami i duża dokładność, oto cechy za które cenię sobie te testy. Co do testu na Ph, to jest taki, wskazujący w zakresie 6.0-7.6, podziałka co 0.2 stopnia. Produkt zdecydowanie wart swojej ceny, czego nie da się powiedzieć np. o testach Tetry.

Jacke
10-07-2005, 22:19
No ten dokladniejszy nabede z pewnoscia. Szkoda tylko ze sa tak drogie... Pytanie czy warto wydawac AZ tyle?

mąka
10-08-2005, 18:39
Czy możliwe i dopuszczalne jest aby TwO było 22 a TwW 14 :?: Jak obniżyć to pierwsze,bo to drugie obniżam z powodzeniem Na początku miałam 20 i spadło już do 14 ale TwO jest stale takie samo :?: Poradżcie co zrobić :?:

QQQQ
10-08-2005, 20:27
witam
tak jak ci kolega wczesniej pisal.
liscie debu, szyszki olchowe albo korzen.

EDIT1. takie pytanie. mam testy ph zoolka. w akwa mam 3 dosc duze kozenie i szyszki. woda w kranie ma ph 7.5~7.6. przy podmianie do odstanej wody dodaje wywar z szyszek. czy mozliwe jest aby ph w akwa bylo okolo 8?? niemam nic w akwarium co podnosilo by ph. ponadto wyniki sa niemal identyczne caly czas. czy test jest do du... czy faktycznie taka woda jest??
pozdrawiam

SpeedwayFan
10-11-2005, 10:45
Hej.
W pobliskim zoologu nie wiedzieć czemu zrobili promocję testów na NO3 i NO2 z Zooleka. Chcą za to 7 zł :shock:
I tak. Czym różnią się azotany od azotynów? :roll:
Lepiej kupić test na to czy na to?
Po mojemu to chyba lepiej na azotany :>

P.S. Jeszcze nie sprawdziłem daty ważności na tych testach ale to zrobię :wink:

filip_27
10-13-2005, 19:31
Sprawdź datę ważności :!: podobno na rynek weszła partia produktów której data jest ważności juz się skończyła lub jest blisko.

dylus
10-14-2005, 15:25
Doszedłem do wniosku że akwaryści często mają problem z wyborem firmy jakiej testy chcieliby mieć. W związku z tym proszę o pisanie swoich doświadczeń z chemią do mierzenia paramterów chemicznych wody.

:arrow: pH - polecam testy Zooleka - tanie a wyniki porównywalne z zagranicznymi
:arrow: PO4 - polecam test Sery, przy bardzo dużych stężeniach zamiast mocnego koloru niebieskiego, ciecz staje się brązowa

Zapraszam do wyrażania soich opinii :!: :idea:

No to co jest grane nabyłem zooleka zrobiłem testy na ph i zonk woda w akwa ma niby 7,5-8 ph jaja co.Rybki żyją roślinki rosną a testy swoje co jest grane co jest nie tak

pipo3a
10-28-2005, 20:57
mi kiedys powiedzial bardzo stary i doswiadczony akwarysta ze testy sa do niczego i ze najlepiej naturalnie sprawdzac i ani grosza nie wydac.
wszystkiego nie przypomne, ale pamietam ze: jesli rosliny rosna za wolno i maja brzydki kolor, za malo Fe, jesli slimaki ampularie nie chodza po szybach, to cos jest z pH...i cos wiecej... czyli ja mam naturalne, najtansze testy :D :D :D :D :D :D :D :D

mayadam
11-06-2005, 19:40
moim zdaniem najwazniejsze sa te od ph i kh, na ich podstawie jestes w stanie ustalic(jesli nie uzywasz torfu) zawartosc co2, przy odpowiednim ph wystepuja znikome ilosci substancji szkodliwych.

brzoza
12-01-2005, 21:52
do pomiarow mam zamiar uzyc mojego kumpla, który pracuje w laboratorium :D

WitekO
12-02-2005, 09:35
Witam,

ja zacząłem od Zooleka. Niestety dokładność testów na NO3 jest mniej więcej taka: 0-10, 10-nieskończoność. Bez szans na odróżnienie koloru powyżej 20. Więc kupiłem testy SERY. I tu dużo lepiej. W międzyczasie sam wykombinowałem żeby próbkę rozcieńczać czystą wodą i wtedy porównywać ze skalą.

Podsumowując - dla bardzo małych stężeń NO3 da się odczytać ze skali, dla większych (>10) pozostaje tylko czerwień.

Wkurza mnie natomiast pomiar ph. W zestawie Zooleka jest zestaw dwóch testów: 6-8 i 4-9 (albo jakoś tak). Wg 4-9 wychodzi mi jakieś 7,5-7,8 a wg 6-8 jest >8. Od jakiegoś czasu mam Tanganikę więc wkurza mnie to trochę. Czy możecie polecić jakiś lepszy test w tym zakresie 7-9 ph?

witek

goro
12-02-2005, 17:57
jakie testy zakupic do czarnych wód :?:
interesuja mnie przedewszystkim na pH, TwW i TwO
zalezy mi na czyms w miare dobrym i zebym sie zmiescil ze wszystkim w 50zl :wink:

Cwaniak
12-28-2005, 14:21
a ja mam pytanie trochę z innej beczki - czy można zainstalować w akwarium pojemniczek z danym odczynnikiem tak aby na bierząco można było monitorowac poziom poszczególnych zw. chem? tzn. chodzi mi bardziej o to czy opary jakieś tam nie będą truć ryb oraz o to czy te testy nie mają charakteru jednorazowego (tzn jak raz się kapnie do wody to przybiera kolor i jest już do końca życia taki sam, nawet jak woda zmieni parametry) bo np. co2 można sobie zainstalować taki bajerek w aq i obserować cały czas. Dajmy na to że mówię o testach zoolteca bo są tanie :) a zastanawiam się cały czas nad infrastruktura testową w moim akwarium
pzdr

Cwaniak
12-28-2005, 14:21
....

neo_ns
01-02-2006, 23:31
A co myslicie o JBL Easy Test 5in1 ?
Jest to paskowy tester wody ktory wykonoje rownoczesnie 5 pomiarow :
- pH
- GH
- KH
- NO2
- NO3

Czas pomiaru to 45sek
Podzialki kolorystyczne dla poszczegolnych wartosci :

pH - 5.5 6.0 6.5 7.0 7.5 8.0 8.5 9.0
KH - 0 2 5 7 10 17 40
GH - 0 2 5 10 18 50
NO2 - 0 0.5 1.0 3 5 10 20
NO3 - 0 20 40 80 160 200

Co myslicie o tym tescie?
Przypominam iz jest to test paskowy

Paveletz
01-15-2006, 20:11
IMHO większość "paskowców" daje dosyć niedokładne wyniki pomiarów. Czasami jednak ich "precyzja" może całkowicie zadowalać użytkownika, szczególnie cierpiącego na brak czasu. Zwykle wystarczy aby zorientować się w sytuacji panującej w akwarium...

neo_ns
01-15-2006, 20:16
jaka powinna byc twardosc w akwarium z rybkami trypu np. zyworodki lub np. pielegnicowate lub paletki jakie GH i jakie KH oraz jakie odczyny pH?

AdiQ
01-20-2006, 22:51
Czyli na to wynika ze z sery kupic wszystko i bedzie z glowy a ja tak spytam czemu mam takie niskie ph 3,5 czy stosowanie co2 obniza czy wyrownuje do 7 ?? nie wiem co ma na to wplyw w kranie mam 7,0 wiec bede sie bawil

Robcik
01-21-2006, 11:07
:shock: Takie niskie pH? I trzymasz tam ryby?Żywe?
Według mnie nawożenie CO2 nie mogłoby spowodować aż tak dużego spadku pH. Jaką masz TwW?

neo_ns
01-21-2006, 11:11
AdiQ jakie ryby zyja ci w takim kwasie?
Jasne ze CO2 obniza pH a nie stabilizuje za stabilne pH odpowiedzialna jest twardosc weglanowa wody KH ktora powinna wynosic minimu okolo 4-5dKH i powinna stanowic okolo polowy twardosci ogolnej GH.

Jesli teraz bedziesz alkalizowal wode tzn. podnoscil pH rob to batrdzo pomalu i stoppniowo nie wiecej niz 0,2 na 2-3doby inaczej zybki tego nieprzezyja i i na roslinach moze sie zle odbic i tyez maga pasc

AdiQ
01-21-2006, 11:17
No właśnie nie zakupiłem tych testow a wiem ze musze jak najpredzej ... jesli bede co 3 dni podmienial 20% wody z kranu bo jest ona dobra przez dodanie uzdatniaczow to bedzie dobrze ?? jakie ryby trzymie wole sie nie chwalic nawet zla obsada 6 neonow 3 skalary 5 rasborii 2 glonojady 8 kiryskow 3 mieczyki i to wszystko zamierzam oddac te 3 skalary i dokupic rasborii i neonow no i pozniej mieczyki na ramirezie wymienic

podol
01-21-2006, 11:46
ph 3,5 czy stosowanie co2 obniza czy wyrownuje do 7 ?? nie wiem co ma na to wplyw w kranie mam 7,0 wiec bede sie bawil

3,5 nieźle, dla porównania napiszę Ci, że pH około 3-3,5 mają Coka-cola, ocet winny, owoce cytrusowe. A gdy pH w ustach spadnie poniżej 3,8 rozpoczyna się procesy rozpuszczania szkliwa.

AdiQ
01-21-2006, 12:38
wow do tydnia powinienem miec z sery one podobno lepiej mierzom, a co do tego 3,5 ja mam skale do 4,5 i ona ma taki kolor a wiec nie wiem nie wiem czym zawinilem rybom jest chyba dobrze roslina babelkuje i rosna ...

podol
01-21-2006, 15:59
Według mnie nawożenie CO2 nie mogłoby spowodować aż tak dużego spadku pH. Jaką masz TwW?

Nawożenie CO2 nie ma szans spowodować takie spadku :!: W normalnych warunkach kwas węglowy IV (H2CO3) ma nie więcej niż pH 4

AdiQ
01-21-2006, 16:47
no to sorki ... mam te 4.5 ale co zrobic zeby bylo 7.0 albo podmieniac na dobra wode albo dolewac chemie co byloby lepsze jak sadzicie ??

neo_ns
01-21-2006, 18:19
wow do tydnia powinienem miec z sery one podobno lepiej mierzom, a co do tego 3,5 ja mam skale do 4,5 i ona ma taki kolor a wiec nie wiem nie wiem czym zawinilem rybom jest chyba dobrze roslina babelkuje i rosna ...

Skale masz do 4,5 czy od 4,5 ? zazwyczaj skale sa od 4,5 do 9,5

Jakiej firmy masz ten test pH ?

AdiQ
01-22-2006, 21:05
no od 4,5 :p firma sum :p trzeba cos lepszego kupic

neo_ns
01-22-2006, 21:28
Jak chodzi o test pH firmy sum daje mu 12-25% tolerancji bledu jesli chodzi o orientacyjny test czy woda jest kwasna obojetna czy zasadowa to wystarczy, np po zmiekczaniu kationitami silnie kwasnymi. Ale jesli pamiar ma byc kontrola stanu oraz zachowan zbiornika to trzeba sobie fundnac cos lepszego a co za tym idzie drozszdego.

Na podstawowe test pH, KH, GH, NO3, NH3+, Fe trzeba razem szykowac kolo 100zl minimalnie

podol
01-23-2006, 08:55
no to sorki ... mam te 4.5 ale co zrobic zeby bylo 7.0 albo podmieniac na dobra wode albo dolewac chemie co byloby lepsze jak sadzicie ??

Jeśli faktycznie masz taki odczyn to najłatwiejszy sposób jest taki:
1. Kupujesz w sklepie preparat "pH+"<<<mniej więcej tak się nazywa TROPICALA (lub innej firmy, ja preferuję sprzęt tropicala)
2. Czytasz instrukcję na buteleczce.
3. postępujesz zgodnie z instrukcją.

neo_ns
01-23-2006, 10:14

Jeśli faktycznie masz taki odczyn to najłatwiejszy sposób jest taki:
1. Kupujesz w sklepie preparat "pH+"<<<mniej więcej tak się nazywa TROPICALA (lub innej firmy, ja preferuję sprzęt tropicala)
2. Czytasz instrukcję na buteleczce.
3. postępujesz zgodnie z instrukcją.
A czy ten pH+ nie podnosci zadnej z twardosci ?

AdiQ
01-23-2006, 22:56
a jakis zestaw testów oferuje jakis producent ?? Ile tak bedzie razem kosztowac z sery a ile z zoolek ??

Mathauso
01-25-2006, 18:33
A ja tam sobie chwale test pH firmy "sum", może nie są zbyt dokładne, ale wystarczające do celów akwarystycznych. A co ważne ... kosztują o połowę mniej niż markowe np: tetry.

neo_ns
01-26-2006, 10:26
jesli dla ciebie pH 6,5 a 7,2 to jest mala roznica to OK ale takie ma odchyly w porownaniu do testow JBL. Wole zaplacic wiecej ale chociaz wiem ze niezagazuje CO2 ryb

majusia10
01-27-2006, 16:14
mam pytanko - stosowal ktos test NO3 Zooleka? ja go zakupilem, po dodaniu proszku czyli odczynnika 2 on nie rozpuscil sie w wodzie po wymieszaniu - tak ma byc?

poza tym zastanawia mnie test na TwO, poniewaz nie udalo mi sie uzyskac koloru zielonego tylko seledynowy i to grubo ponad 20 kroplach... mieliscie podobnie?

Kkrzys
01-27-2006, 16:18
JAk ostatnio mierzyłem TwO testami zooleka to też wyszedł taki lekko zielony kolor po około 25 kroplach...może to dlatego że potem zobaczyłem że data ważności mijała jakies 6miesięcy temu... :roll:

majusia10
01-27-2006, 16:26
ale tez miales takie niebieskie zabarwienie? dla mnie to jest raczej niebieski a nie zielony..... moj jest wazny do konca roku....

Kkrzys
01-27-2006, 17:18
Na początku było na jasno żółty, po około 20 kroplach roztwór zaczął robić się taki jakby kolor morskiej wody.. Nie wiem jak nazwać ten kolor :roll:

majusia10
01-27-2006, 19:26
no wlasnie... i ten kolor mozna nazwac zielonym?

Kkrzys
01-27-2006, 19:34
nie wiem... spróbuj jeszcze raz zrobić ten test i zobaczysz czy będzie taki sam kolor wody. Zielony to raczej niebardzo.. :roll:

neo_ns
01-28-2006, 15:24
a sprobojcie zrobic inaczej.
Do probowki wlejcier 2,5ml wody z akwa i dolewajcie TwO teraz jedna kropla to bedzie 2st.n. Umnie na 5ml kolor odrazu robi sie czerwony a po 9kroplach gdyz twardosc ogolna mojego akwa wynosci 9st.n robi sie zielona taka jak podana na kartoniku a atest tez byl wazny do konca maja 2005 czyli juz prawie rok po dacie.

A co do testu NO3 to ten proszek niema sie rozpuscic tak jak u Ciebie wylo jest OK

majusia10
01-30-2006, 09:42
dzieki.... juz sobie poradzilem.... test na TwO zrobilem na drugi dzien ponownie i po 17 kroplach woda zmienila sie z rozowej na zielonkawy.... a co do proszku tez doszedlem ze nie ma sie rozpuscic bo po tescie mieszalem go pare dlugich chwil i dalej byl na dnie.... ale thx

wrona
02-01-2006, 18:02
Zadam dość śmieszne zapewnie pytanie ale niestety nie znam sie jeszcze na tym . A więc Tww to GH a TWO to KH?? i są do mierzenia tych wartości 2 testy?? <czytałem poprzednie posty ale niestety niewiem i tak tego>

neo_ns
02-01-2006, 18:04
Tak testy sa dwa ale co do oznaczen tol na odwrot:

GH = TwO = Twardość Ogólna

KH = TwW = Twardość Węglanowa

wrona
02-01-2006, 18:31
Aha to dzieki za sprostowanie :) to teraz musze sie w te 2 testy zaopatrzeć :)

neo_ns
02-01-2006, 18:33
Ja np uzywam testu na twardosc wody firmy ZOOLEK kosztuje on kolo 18zl a w zestawie jest odczynnik do pomiaru KH i druga buteleczka do pomiaru GH

wrona
02-01-2006, 18:36
Właśnie miałem sie o jeszcze jedno spytać:) na stronie 4 jest cennik z kilku sklepów chodzi mi o zooleka jest w tym cenniku jedna pozycja tw czy to są te dwie tzn tww i two?? domyślam sie że tak :)

wrona
02-03-2006, 18:17
Prosze o interpretacje wyników TWO 22 TWW 14 ph 7,5
to dobrze czy źle??

kuba13
02-03-2006, 18:20
Napisz co hodujesz

wrona
02-03-2006, 18:47
W tym akwa molinezje, kosiarki, zbrojniki, gupik i jeszcze coś czego nie znam nazwy :D

kuba13
02-03-2006, 19:20
W sumie to może być. Mógłbyś troche zmienjszyć twardość ogólną i węglanową.

wrona
02-04-2006, 06:56
Tak też sądziłem, a możesz mi powiedzieć jak to moge zrobić ?? Ewntualnie jak jest tu na forum to sobie poszukam jak będe miał czasu troszke :)
Pozdr

kuba13
02-04-2006, 13:17
Na prościej wodą destylowaną.

wrona
02-04-2006, 16:17
Czytałem też o lodzie z lodówki czy to też prawda??

marcin141115
02-10-2006, 21:48
http://www.swistak.pl/aukcje/1068154.html

witam kupilem se dzis taki oto test na twardosc ( gh bodajze )
i wyszlo mi 12 kropli :?
tylko ze to mi nic nie mowi :oops: w sklepie pani powiedziala ze powinny byc miedzi 10-15

czy ktos moze mnie oswiecic :) oco w tym chodzi i czy te testy sa wmiare wiarygodne

Robcik
02-10-2006, 23:01
Odpowiedź jest pod linkiem, który podałeś:

Pomiar twardości wody.

Do naczynia z wodą wrzucamy kawałek załączonej w zestawie bibuły. Dodajemy kroplami wskażnik do momentu zmiany barwy z różowo czerwonej na zieloną. Ilość zużytych kropli odpowiada twardości całkowitej wody w stopniach niemieckich. W butelce jest 15 ml wskażnika.

marcin141115
02-11-2006, 11:51
no dobra ale ile kropli to jaki stopieni
mi wyszlo 12 kropli czyli to ma byc 12 stopni niemieckich czy jak :?: :?:
bo tam tego niema objasnionego
a jak korzystac to weim :!:

wrona
02-11-2006, 16:08
Skoro wiesz jak korzystać to też powinieneś wiedzieć że skoro wlałeś 12 kropli to masz twardość 12* niemieckich :D

marcin141115
02-11-2006, 17:11
ok dzieki za odpowiedz !!

dosent
02-13-2006, 18:19
Witam,
podlacze sie pod watek.
Czy ktos moglby w dwoch slowach opisac jak wyglada test ciagly na zawartosc CO2? Sera ma cos takiego w ofercie. Przymierzam sie do nawozenia CO2, chetnie bym kontrolowal jaki wplyw to bedzie mialo na wode, a na pHmetr elektorniczny troche mi szkoda pieniedzy.
Z gory dzieki
dosent

AquaMarcin
02-21-2006, 10:36
Witam kupiłem ostatnio test Tetry na NO3 i mam problem wg wskazań woda w kranie 12mg/l a w akwarium pomiędzy 25 i 50mg/l. W instrukcji piszą że odpowiednia to 25 mg/l co o tym sądzicie powinienem większą podmianę robić ? na razie 13L na 95l akwarium raz na tydz. PH 7,5

Poll
02-21-2006, 23:41
Mam pytanie, czy ten zestaw testów opłaca się kupić? Chodzi mi dokładnie o to, czy są łatwe do odczytania, i pokazują prawidłowe parametry wody.

Link do zestawu: http://www.zoosfera.pl/ jest to Tetra Tetratest ANALYSET.
Można zmierzyć pH, KH, GH, NH3/NH4, NO2, NO3 i CO2 za 187,30zł.

jacq_skylark
03-02-2006, 00:14
a nie lepiej zestaw testow z ZOOLEKU kosztuje to około 75-80zł na allegro i pewnie w sklepach tez nie powinno byc wiecej.

SnoozE
03-02-2006, 00:31
dokladnie caly zestaw ZOOLKA to koszt okolo 75-80PLN (sam kupilem) W jakims sklepie internetowym widzialem po 80. Mysle ze cena jest ok.

Rodmin
03-07-2006, 16:05
Używa ktoś zestawu testów TetraTest Laborett? Coś takiego jak tutaj:
http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php?cPath=22_67_72&products_id=1110
Warto kupić ten zestaw czy lepiej kompletować każdy test osobno?

PorannaRosa
03-07-2006, 16:51
Mam taki, nie mam jednak porównania z innymi. Ogólnie jest OK i wychodzi taniej niż pojedyncze testy Tetry.

ComeToDaddy
03-22-2006, 18:55
Laborety daja o dziwo wyniki takie same lub bardzo zblizone co testy wykonane w uczelnianym laboratorium odczynnikami i przyzadami tam dostepnymi, wiec warto.

Cichociemny.[alexsus]PL
03-31-2006, 23:18
Używa ktoś zestawu testów TetraTest Laborett? Coś takiego jak tutaj:
http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php?cPath=22_67_72&products_id=1110
Warto kupić ten zestaw czy lepiej kompletować każdy test osobno?

Czy to (http://www.allegro.pl/item94108835_testy_do_wody_tetra_5_w_1_super_cena_ .html) różni się od twojego tylko ceną i metodą pomiaru czy czymś konkretniejszym?

Doradźcie/polećcie mi coś na podstawowe pomiary aby niewywalić na to fury kasy a mieć w miarę precyzyjne pomiary;)

Pozdrawiam

Kubek75
04-01-2006, 01:01
Witam,
podlacze sie pod watek.
Czy ktos moglby w dwoch slowach opisac jak wyglada test ciagly na zawartosc CO2? Sera ma cos takiego w ofercie. Przymierzam sie do nawozenia CO2, chetnie bym kontrolowal jaki wplyw to bedzie mialo na wode, a na pHmetr elektorniczny troche mi szkoda pieniedzy.
Z gory dzieki
dosent

Mam to cudo i stanowczo odradzam. Test pokazuje tylko czy stężenie CO2 jest dobre (kolor ciemnozielony), za duże (kolor jasnozielony) lub za małe (kolor niebieski). Tyle to można wywnioskować z ilości bąbli na liściach :D . Test ma bardzo dużą bezwładność i często wskazuje stany z kilku lub klikunastu godzin temu. Zdecydowanie lepszy test robi Tetra.

Tak wogóle odradzam kupowanie testów Sery. Nie są najtańsze a znacznie mniej dokładne od Tetry lub JBL. O Zooleku szkoda pisać, bo to jedno wielkie badziewie (poza testem na NO3).
pozdrawiam

Cichociemny.[alexsus]PL
04-01-2006, 14:24
A powiedzcie mi jeszcze kiedy takie testy wykonywać? Mam 63l i podmieniam wode co 3 tygodnie ok 30%

skarab
04-01-2006, 14:48
uuu ja mam 54l i podmieniam 1 raz na tydzien dwa tez 30%

OsciBosci
04-06-2006, 21:30
Czy ma ktos Tetra Test na pH?? Ile kropli nalezy nalac na 5ml, bo wywalilem instrukcje i zapomnialem ile trzeba nalac kropli...

Tiur
04-06-2006, 22:55
a co powiecie o tych testach http://www.allegro.pl/item94108835_testy_do_wody_tetra_5_w_1_super_cena_ .html
uzywa ich ktos ???

Robcik
04-07-2006, 08:05
Są to testy paskowe, które do najdokładniejszych nie należą. Pozwalają jedynie orientacyjnie określić zakres mierzonych parametrów wody.

libra
04-19-2006, 18:09
o, switnie, ze ktos pyta własnie o te testy:)
zakupiła na allegro test tetry 5 in 1, aqwa, mam od niedawna i cały czas sie ucze.
jeszcze nigdy nie sprawdzałam parametrów i ne bardzo wiem jak sie do tego zabrac. W dodatku w ifo jest wszystko po niemiecku, a ja ni w ząb...
mógłby mi ktos wytłumaczyc, jak robic pomiary tymi testami, ale tak jak krowie na rowie :D :oops:

mariop3
05-11-2006, 18:05
Witam :wink: Czy ktoś używa tych testów TETRY 5 w 1 :?: Kilka osób pisze o nich i czeka na odpowiedź :?: :!: Ja sam jestem zainteresowany czy warto je mieć czy polecacie coś innego :?: i ewentualnie co :?: :D Pozdrawiam :wink:

machnik
05-11-2006, 20:36
mam te testy. uwazam ze nadaja sie do codziennej kontroli parametow - tak mniej wiecej zeby zorientowac sie czy wszystko jest ok. do tego zestaw dokladniejszych testow w razie jak tetra 5 w 1 pokaze cos poza norma.

mariop3
05-12-2006, 22:07
Witam :wink: Dzięki za zainteresowanie :?: :D Pozdrawiam :wink:

adamos
05-30-2006, 16:54
Mam pytanie odnośnie filtracji wody.Czy ktoś spróbował przetestować wodę z popularnego filtra do wody (taki w marketach do herbaty/kawy)firmy BRITTA lub połowę tańszy ANNA z wymiennymi wkładami filtrującymi.Według producenta usuwa z wody chlor metale ciężkie itp.Sam nie posiadam większości testów tylko do PH i po moich badaniach
stwierdziłem obniżenie PH do5.Czy może to być aternatywą do obniżania PH lub do częściowej podmiany wody?

neo_ns
06-06-2006, 20:04
Pytanie dobre bo tez sie nad tym zastanawiam do dnia dzisiejszego ale chyba raczej do dzialuFiltracja Wody a nie do Testy Wody

apper
06-12-2006, 20:32
Zakupiłem właśnie dwuzakresowy test PH zooleka. Do czego służy dołaczony do zestawu kilkucentymetrowy kawałek wężyka?

ARF-FOTO
07-04-2006, 15:51
uzywam testu 5 in 1 JBL - paski 50 szt w cenie ok 30% tańszej od testów Tetry ( 25 szt )

dokładność jak na szybką kontrolę dosyc duża - kolory można w miare łatwo odczytać - jednak musimy stosowac się do instrukcji 2 s w wodzie i po 45 - 60 s odczyt na który mamy kilka min - test wysycha i zaczyna zmieniac kolory

co do testów paskowych to częstym błedem jest wyjmowanie go z wody w pozycji pionowej - woda ścieka po poszczególnych bibułkach i miesza się z położonymi niżej i mamy przebarwienia - wyjmujemy w pozycji poziomej i tak trzymamy - można odcinac i kazdy kolejno moczyc i odczytywać

jak dla mnie wystarczy - przy co tygodnioowym pomiarze i zapisie wyników mozna ocenić stan wody w zbiorniku

Pawel2509
07-06-2006, 13:51
Dziś kupiłem testy 5 in1 JBL i zgłupiałem GH pokazuje mi w przedziale 2-5 a KH 17 czy to możliwe?

piotrp5
08-09-2006, 12:29
Witam mam taki problem wedlug testow tetry no3 w akwa wynosilo ponad 100 przerazilem sie tego sprawdzilem wode w kranie z studni a tam ponad 50 po przejsciu przez Osmoze 25 podmniany wody nic nie pomagaly NO2 w akwa 0 .Walizeczke z testami kupilem razem z akwarium byla juz urzywana lecz jeszcze data warznosci jest . Skonczyly sie mi testy na NO3 w walizce wiec pojechalem do sklepu i kupilem test zooleka na NO3 robie test a tu zdziwienie pokazuje 0 zolty jak diabli i teraz pytanko jaki test zle pokazywal . W akwarium plywaja paletk i skladaly ikre co prawda z ikra po 20h zaczynala bielec .Ale czy przy takim poziomnie NO3 by sie za to braly.
Jakim testom dac wiare?????????

SBlaDe
09-23-2006, 19:31
Kupiłem niedawno tester do wody Tropicala 5 in 1 wiecie coś może o tym teście? Zbadałem moją kranówę i:
NO3: ok.20mg/l :roll:
NO2: 0mg/l :roll:
GH : ok. 150[8.0]-300[17.0] :roll:
KH : ok.120-180 :roll:
pH :7.8-84 :shock: tu się zdziwiłem
Testował ktoś ten test?? :lol:

mymaney
10-03-2006, 20:54
Też kupiłem 5 in 1 Tetry za 57 zł, mam 3 tygodnie akwarium, ostatnio "trochę" przekarmiłem rybki i zrobiłem pierwszy raz test wody - tylko NO3 było ok.50-100, reszta w normie i rzecz najważniejsza - od 3 dni leczę ryby Ichtiosanem na ospe - czy ten odczyt może być wiarygodny ?

QQQQ
10-09-2006, 08:23
witam
mam taki nietypowy chyba problem...
dzis robilem testy wody (ostatnio robilem moze niecaly tydzien temu). chcialem sprawdzic o ile spadla mi twardosc, bo ph mam taie samo 7,2.
i tak:
ostatnio bylo two 9, tww 8
teraz mam two 6 tww i tu jest problem. liczylem kropelki chyba do 40 a woda nie chciala sie wogole zmienic na zolty kolor...

robie testami zooleka (kroplowymi).

pierwszy raz mi sie cos takiego zdazylo.

prosze po pomoc co moglo byc przyczyna.

pozdrawiam

mwars
10-11-2006, 14:33
Zastanawiam się nad zakupem następujących testów PH+CO2; FE; GH; KH (nie paskowe ale w płynie). Chciałbym, żeby wyniki były w miarę dokładne (bo po co kupować testy które nie wskazują tak jak powinny) i jak przeczytałem na tym forum firma JBL oferuje w miarę przyzwoite testy, co prawda są dosyć drogie ale dobre i poza tym można dokupić uzupełnienia które nie są aż tak drogie. Mam pytanie czy ktoś używa tego typu testów i czy są one warte swojej ceny? A po drugie to wykonania testu PH+CO2 trzeba znać twardość karbonową - co to jest ta twardość karbonowa?
Dodam, że koszt wyżej wymienionych testów to ok. 95 zł.

neo_ns
10-12-2006, 00:02
Tak trzeba znac twardosc karbonowa, a karbon to nic innego jak wegiel czyli twardosc weglowa czyli KH lub jak kto woli TwW

Michal91
10-14-2006, 12:33
ja mam aqwa od okolo pól roku i nie stosowałem zadnego testu a rybki zyja . Teraz sie przymierzam do nawozenia co2 i zastanawiam sie czy nie kupic takiego testu http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php?cPath=22_67_72&products_id=1421
Czy stosując taki test moge zapobiec zbyt duzemu natęzeniu co2 w wodzie ??

Michal91
10-16-2006, 12:52
Nikt z was nie potrafi mi pomóc :?: :!: :?:
Ludzie prosze , bo jest to dla mnie bardzo wazne

FRUCTO
10-20-2006, 05:38
Witamm

Czy ktos posiada moze testy na TWO Tetry??? zgubila mi sie gdzies karteczka gdzie bylo napisane ile ml wody trzeba brac do pomiaru

BuB3q
10-20-2006, 20:12
ja mam aqwa od okolo pól roku i nie stosowałem zadnego testu a rybki zyja . Teraz sie przymierzam do nawozenia co2 i zastanawiam sie czy nie kupic takiego testu http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php?cPath=22_67_72&products_id=1421
Czy stosując taki test moge zapobiec zbyt duzemu natęzeniu co2 w wodzie ??
Jak sama nazwa mówi test służy do mierzenia parametrów wody, a nie korygowania ich :wink:

A teraz ja mam pytanie jak mają się testy w przypadku zabarwienia wody(czyt. czarne wody)?

QQQQ
10-24-2006, 23:32
witam
normalnie...
niewiem jaka ilosc garbnikow mowial bys miec zeby woda przeszkadzala w zabarwieniu... pozatym w np zoolegu im bardziej ph kwasne tym bardziej czerwony kolor (czyo pidobny do koloru garbnikow).

ja sobie pozwole powturzyc pytanie.
robilem znowu testy i tww znow wyszo strasznie wysokie (okolo 25) tak sie zastanawiam co moze byc przyczyna i niewiem, juz rece powoli zalamuje... lacznie z tym ze sie zastaawiam czy test jest ok.

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

kuper
11-06-2006, 21:47
Szkoda ze jesszcze nikt nie napisal jakiej firmy test kupic na FE-probuje z roslinnym a tam wazne jest mierzenie zelaza i fosforu ale nikt jeszcze do tej pory nie napisal jaki test dobry jest :P

krzyychu
11-06-2006, 22:54
ja używam JBL są bardzo dokładne

porlock
11-30-2006, 23:57
narazie widzialem 1 opinnie w tym watku na temat testów foskol..
moze ktos jeszcze je ma i sie wypowie sa tanie jak barszcz.... co za tym idzie pewnie ich dokladnosc jest conajwyzej mierna, ale moze sie myle.. ktos moze cos powiedziec wiecej na ich temat ?

e-Mike
12-01-2006, 08:34
dokładność jest prawidłowa, nie zawsze niska cena=mirna jakość
Testy Rataja są bardzo dobre i tanie. zrobienie ich wymaga troche więcej czasu, ale są dokładne

mwars
12-04-2006, 19:36
Ja kupiłem testy JBL
PH+CO2 - test dokładny ale nie określa zawartości liczbowo (według testu jest za mało co2 za dużo lub ok.)
Fe - (ocena 4)
GH - bardzo prosty odczyt (ocena 5)
KH - bardzo prosty odczyt (ocena 5)
Podsumowując: Testy tej firmy są dość drogie ale mają jedną podstawową zaletę - można kupić do każdego testu uzupełnienie które jest już w dostępnej cenie.
Myślę że są to dość dokładne testy więc warto zapłacić troszkę drożej bo w końcu po co robić pomiary i nie być pewnym dokładności w takim przypadku lepiej wogóle ich nie robić bo to może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Małek
12-09-2006, 10:19
Zoolek - Aquaset 1 zestaw testów - mial to ktos czy oplaca sie to kupic :?: :?: czy raczej wszystkie oddzielnie :?:

lukaszx6
12-09-2006, 11:23
Testy zooleka są nie warte kupna.Każda butelka np. na tww u mnie pokazywała za każdym razem inne twardości,pomimo iż było mierzone co kilka minut(na sprawdzenie działalności).Testy Sery i JBL są najlepsze.Polecam

Carlo
12-09-2006, 11:33
Ja najbardziej lubię testy 5 w 1 Tetry lub JBL
SĄ SUPER

Sebool
12-10-2006, 18:23
u mnie testy zooleka pokazywały zawsze za dużo :(
w/g zooleka NO3 zawsze miałem za wysokie gdzie przy użyciu JBL
okazało się że że mam braki :? i nie mogłem sobie poradzić z stabilnością
akwa to samo było w przypadku testu na dKH zoolek pokazywał 12 a JBL 7
teraz wiem skąd takie machnięcia PH miałem
testy JBL mam od kilku dni i już wiem że nie kupię innych
co więcej można je pooszczędzać używając mniej odczynników
i wtedy nie są tak drogie...co więcej uzupełnienia są niewiele droższe
od zooleka

Sebool
12-10-2006, 18:24
...

:oops: poszło dwa razy

alganow
12-10-2006, 18:59
Ja najbardziej lubię testy 5 w 1 Tetry lub JBL
SĄ SUPER
jak w ogóle można powiedzieć, że testy paskowe "są super" :?
takie testy nie są miarodajne i nigdy nie pokazują dokładnych parametrów. To zabawka dla parolatków bawiących sie w akwarystów...

Sebool
12-10-2006, 19:13
nie no bez przesady jeśli ktoś jedzie na paskowych i mu wystarczają
to nie powód żeby pisać że to testy dzieci bawiących się w akwarystów.
paskowe do szybkiego sprawdzenia podstawowych parametrów w zupełności
mogą starczyć zwłaszcza gdy ktoś jest na tyle obyty z tym co się
dzieje w akwa ze testy to tylko takie upewnienie się...

alganow
12-10-2006, 20:26
nie no bez przesady jeśli ktoś jedzie na paskowych i mu wystarczają
jemu może wystarczą, ale ryby mogą być innego zdania [bez względu na 'obycie' owego 'akwarysty']

sztywny
12-15-2006, 11:15
Kupiłem dzisiaj test Sera na NO3 i nie rewalacja po sprawdzeniu wody. Wynik 160 mg/l :( . Czy utrzymanie NO3 na właściwym poziomie można uzyskać tylko podmianami wody?

QBA77
12-18-2006, 11:22
ostatnio jak robiłem testy (mam zooleka i tetry) to wlewając ze strzykawki (jest w zooleku) 5 ml wodu do pojemnika tetry to sie strasznie zdziwiłem bo wody w pojemniku było znacznie więcej niż zaznaczone 5ml tetry? czy ktoś ma na to wytlumaczenie i jeszcze jedno pytanko co brać do testów 5 ml ze strzykawkiczy "5 ml tetry"? :?:

Akwarysta93
12-26-2006, 22:32
Co sądzicie czy dobrego dokonałem zakupu ?? http://www.allegro.pl/item152263788_super_zestaw_do_pomiaru_wody_plus_gr atisy_.html

lulababy
01-01-2007, 21:09
Z tym wlewaniem z strzykawki do probówki innej firmy to tak jest , kazda firma ma inną skale przyjetą troche, wiec ja kupiłam poprostu kilka strzykawek w aptece i nimi odmierzam. Kupiłam ostatio test z Filtusa na ph beznadzieja.... Zoolek i tetra są super

marczi
01-10-2007, 15:28
Witam

Z testów które osobiście mogę polecić to:
:arrow: PH - Zoolek
:arrow: TwO TwW - Zoolek

Tanie, łatwe w użyciu. Mam wrażenie dość dokładne (z obserwacji akwa, kilkukrotne pomiary dają te same wyniki) jednak nie małem okazji porównać z innym. Skala barwna w teście 6-8 może nie idealna ale spokojnie można oszacować wynik z podaną dokładnością - mnie to wystarcza...

:arrow: Odnośnie testów różnych firm - znacie jakieś zbiorcze porównania testów? Myślę głównie o NO3 i PO4? Ktoś sie skusił na zakup całego zestawu wszystkich producentów? ;) Interesuje mnie czy na przykład taki Rataj Foskol w odniesieniu do JBLa PO4 daje błąd 10% 30% czy może 150% :?: (gdzieś był post w którym pomiar TwW Sery i Zooleka różnił się coś 15% - jak dla mnie do zaakceptowania...)

:arrow: Odnośnie uzupełnień do testów JBLa - NO3 i PO4 czy da się zakupić samo uzupełnienie i mając miarkę+skalę barwną i na tym operować? Było by taniej, ale pewnie brakuje czegoś z zestawu... ( :?: )

kulshrank
01-17-2007, 22:36
Witam.Pomocy.Ma ktoś może instrukcję do testu no3 rataja?Niby ten czeski podobny,ale nie mogę skumać.Jeśli macie coś takiego podzielcie się wiedza.Dzieki

Sebool
01-19-2007, 16:07
Witam

:arrow: Odnośnie uzupełnień do testów JBLa - NO3 i PO4 czy da się zakupić samo uzupełnienie i mając miarkę+skalę barwną i na tym operować? Było by taniej, ale pewnie brakuje czegoś z zestawu... ( :?: )

Bez problemu kupisz uzupełnienia np w Rybarium

pozdr

marczi
01-20-2007, 18:14
...chodziło mi o to czy można operować na samym uzupełnieniu :) Nie mam testu. Myślałem że jakby tak zdobyć skale... miarka z innych testów... Co wchodzi w skład uzupełnienia JBL?

Sebool
01-20-2007, 23:55
dokładnie...brakuje miarki,naczynek i skali barwnej...
o ile skalę barwną można zeskanować albo pstryknąć fotkę
a wodę można do jakiegokolwiek naczynka odmierzyć strzykawką
o tyle może być problem z odmierzeniem proszku...
choć też moża i to zrobić odmierzając może małą strzykawką
ile wchodzi do miarki...

pozdrawiam

kulshrank
01-21-2007, 22:25
Koledzy moja prośba o pomoc przy teście NO3 Rataja nadal aktualna! :x

Sebool
01-22-2007, 07:26
niestety pomóc Ci nie mogę ale dam radę...zmień test :wink:
ten i tak nie jest najwyższych lotów i będą problemy z precyzją wyniku.
proponuję JBL lub Sera ,będziesz miał pewność że wynik będzie dokładny
i realny.

egefege
02-12-2007, 22:52
Kupiłam ostatio test z Filtusa na ph beznadzieja.... Zoolek i tetra są super dokladnie tez to dzis kupilem 9 zl w bloto pokazuje ph poza skala jednym slowem ten test do niczego sie nienadaje bo w attol zo mi zmierzyli ph i wyszlo 6,8 a nie poza skala :) czy to dobre parametry

PH- 6,8
KH - 6 dKH
GH - 13 dDH

Micella
02-19-2007, 00:34
Jeśli chodzi o twardość to bardzo fajne są testy Rataja . Ich główną zaletą jest dla mnie fakt, że są dwuskłdnikowe - najpierw dodajemy barwnik, a następnie miareczkujemy. W ten sposób nie ma problemu z odczytem przy niskich wartościach, jak się to zdarza przy testach w których barwnik zmieszany jest z roztworem miareczkującym. Kolejnym plusem bardzo duże opakowanie roztworu miareczkującego, co czyni test bardzo wydajnym.
Co do dokładności się nie wypowiem, bo nie mam dobrego porównania, ale może ktoś inny przetestuje :wink:

EDIT: Chodzilo mi raczej o test do twardości węglanowej, test do twardości ogólnej tej firmy nie jest najlepszy.

manio1142
03-03-2007, 23:25
Slyszałem o testerach ale hmm po co testować tą wodę?
Strata pieniędzy moim zdaniem
:}

Dominus
03-13-2007, 10:45
Witam opyla się to kupić ?
http://www.akwazoo.com.pl/product_info.php?products_id=13350
AkwaZoo - JBL - JBL pH Test Set 3,0-10,0
Jaki inny zakres PH polecicie przy akwa raczej ogólnym.

Neonki rabrazory(kurde nie moge poprawnej nazwy znaleźc) i krewetki (mniej więcej).

Zabir
03-15-2007, 17:18
ja dzisiaj wlasnie kupilem test na PH firmy zoolek i na tescie o zakresie 4,5-9 wyszlo ze mam PH miedzy 7,5-8 a na tescie o zakresie 6-8 wyszlo ze mam PH powyzej 8, a sprawdzajac testem firmy Rataj (czeskie testy) wychodzi ze mam 7,6.

Szczerze nie polecam tych testow

Micella
03-25-2007, 21:46
ja dzisiaj wlasnie kupilem test na PH firmy zoolek i na tescie o zakresie 4,5-9 wyszlo ze mam PH miedzy 7,5-8 a na tescie o zakresie 6-8 wyszlo ze mam PH powyzej 8, a sprawdzajac testem firmy Rataj (czeskie testy) wychodzi ze mam 7,6.

Szczerze nie polecam tych testow

Na teście Zoolek ph powyżej 7,4 ze skali 6,0-8,0 raczej dobrze nie odczytasz (minimalne różnice w odcieniu). Mimo wszystko uważam, że są to całkiem niezłe testy.

Staffik
03-29-2007, 00:53
Prawda jest taka ze ile uzytkownikow tyle opini. Kazdy chwali to co uzywa.
Zeby faktycznie przekonac sie o jakosci testow nalezaloby w labolatorium stworzyc kilka probek wody o roznych parametrach dokladnie je zbadac metodami analitycznymi a nastepnie testami roznych firm i porownac wyniki.

mas
03-29-2007, 20:25
Pytanie do osob uzywajace testy rataja a moze i innych firm. Jak odczytac (patrzec) kolor z probowki, czy to ma byc kolor widziany przez dno czy prez pojemnik(pomiedzy scianami), bo z czeskiej instrukcji to ja nic nie rozumiem.

Audioza
04-01-2007, 00:30
Mam zamiar zakupić niezbędne testy: pH, GH, KH, NO3
Jakiej firmy kupić testy: Sera, Tetra, JBL :?:
Im więcej czytam na ten temat na forum tym bardziej mam mętlik w głowie :( :( :(
Które z testów są najbardziej dokładne i łatwe w obsłudze, na ile pomiarów starczają :?: :?: :?:
Co do ceny to raczej tym się nie będę sugerował

Konrad_1
04-01-2007, 16:43
Witam
Mam pytanko.Akwa 45L.Prawdopodobnie bede hodował krewetki i jakieś małe stadko neonków.Dużo roslin bedzie.NArazie kupiłem testy na ph i twwardosc two i tww.Co jeszcze zakupić?? Co jest ważne??

batman
05-23-2007, 16:07
Jezeli ktoś wybiera testy pH to na teście sera trudno odczytuje się pomiedzy 7-8 odcien zielonego po morsko zielony,o wiele lepiej widać na tescie tetra,do NO2 mam też tetry i nie ma z nim problemu,a skala ma wyrażnie rózne kolory

leepa
06-26-2007, 15:54
Przeczytałam wszystkie posty w tym temacie i tak trochę się dowiedziałam, ale w sumie nic konkretnego.
Jakie testy uważalibyście za absolutnie niezbędne do mojego akwarium? Nie mam zbyt wymagających stworzeń -platki, bocje królewskie, neony czerwone, krewetki filtrujące i amano. Zamierzam kupić piskorki. W akwarium padło mi stadko tęczanek neonowych i kiryski sterby- nie zauważyłam objawów jakie zazwyczaj widać przy nieodpowiedniej chemii wody, więc może to była choroba a u kirysków starość ale nie wiem. Tęczanki troszku wrażliwe na parametry. Jestem więc ciekawa jakie mam parametry w akwa, choć ryby jakie mam jak już mówiłam specjalnie wrażliwe nie są. Zdychają mi także wszystkie moczarki argentyńskie, ale za to anubiasy niskie rosną jak szalone, może to kwestia oświetlenia.

Jakie testy polecacie dla mnie? Jakiej firmy? Takie tam nic specjalnego, żeby orientacyjnie wiedzieć czy jest dobrze i czy możliwe aby moje ryby zdechły przez parametry. Byleby były dobre i niezbyt drogie. Ale nie mam solniczki czy paletek , więc nie muszą być jakieś tam super.

Co sadzicie o tym? http://www.zoosfera.pl/srodek.php?id=262&kat=14

Taniej kupić w zoologiku czy przez neta ? Włączając koszty przesyłki.

leepa
07-28-2007, 20:38
nie to żebym była niecierpliwa, ale chyba kompletnie nikt nie zagląda do wątków przyklejonych... a może to sie odbić na moich rybach, gdybym zadała moje pytanie w normalnym temacie, z pewnością ktoś by odpisał...

Rafal_W
07-29-2007, 08:05
Jakie testy uważalibyście za absolutnie niezbędne do mojego akwarium? Nie mam zbyt wymagających stworzeń -platki, bocje królewskie, neony czerwone, krewetki filtrujące i amano. Zamierzam kupić piskorki. W akwarium padło mi stadko tęczanek neonowych i kiryski sterby- nie zauważyłam objawów jakie zazwyczaj widać przy nieodpowiedniej chemii wody, więc może to była choroba a u kirysków starość ale nie wiem. Tęczanki troszku wrażliwe na parametry. Jestem więc ciekawa jakie mam parametry w akwa, choć ryby jakie mam jak już mówiłam specjalnie wrażliwe nie są.

(...)

Taniej kupić w zoologiku czy przez neta ? Włączając koszty przesyłki.

Imo - warto znać parametry wody w ogóle - więc pH, TwO i TwW. Istotne są azoty - więc NO3, a w przypadku jakiś problemów (np. nagłe, niewytłumaczalne śnięcie ryb) także NO2 i NH3. Jeśli chcesz trochę precyzyjniej kontrolować zielsko - to jeszcze test na fosforany.

Kolejne imo - testy Zooleka dadzą Ci to wszystko za rozsądną cenę i z dobrym efektem. Używałem ich także podczas swojej paletkowej "kariery" (więc przy rybach bardzo wymagających) i byłem zadowolony.

Gdybyś chciała kupić wszystko naraz (tzn. wspomniane 6 czy 7 testów) wówczas zakupy internetowe nabierają sensu.

Rafał

leepa
07-29-2007, 16:44
dziękuję serdecznie ;]

minibokser
08-01-2007, 19:58
Jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie testów Zooleka. Konkretnie chodzi o Ph. Jak mierze ogólnym z dokładnością do o,5 to wychodzi mi Ph 7,5 jak tym dokładniejszym to wychodzi jednoznacznie Ph 8 ( intensywnie niebieski ) to jakie mam Ph ?

Szamot
09-07-2007, 17:04
Witam !!
Mam pytanie odnośnie parametrów wody!
Ph :7
Tww :3
Two: 7
NO3 :0
NO2 :0
NH3:0
Akwa :112 l
Oświetlenie : 3 x18 philips
Podłoże: żwir 3-10mm
Filtracja :zew tetra tec 700 , wew Fan 2
Co2 :butla +lajon 112
Czy te parametry są normalne?? Czy wszystko jest ok?

grisza76
09-07-2007, 17:18
Jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie testów Zooleka. Konkretnie chodzi o Ph. Jak mierze ogólnym z dokładnością do o,5 to wychodzi mi Ph 7,5 jak tym dokładniejszym to wychodzi jednoznacznie Ph 8 ( intensywnie niebieski ) to jakie mam Ph ?

jedyne co masz, to daremny test
PH zooleka to zadanie dla magików pod tytułem: "zgadnij, ile masz"

EyeQueue
09-07-2007, 22:34
Najlepsze testy to testy firmy EyeQueue xD, niestety nie są dostępne na rynku :ble:. No cóż, chemik (jak ja) sam sobie zrobi testy, np. pH oznaczam z dokładnością 0,1 bez żadnego problemu, stosując roztwór błękitu bromotymolowego, a jako odnośniki zrobiłem sobie wzorce z roztworów buforowych. Tak w ogóle porównywanie barwy roztworu i papieru jest kompletnie bez sensu - należy porównywać dwa obiekty transparentne. Do GH np. mam mianowany roztwór EDTA i sobie miareczkuję wobec czerni eriochromowej T uzyskując wynik z dokładnością do 0,05mg Ca. Od października będę robił także testy chromatograficzne - jedna analiza - wszystkie jony. Uczciwie rzecz ujmując, ceny testów na rynku są grubo przesadzone, ale kto nie dysponuje własnym laboratorium, nie ma wyjścia.

Gdyby jednak pojawiło sie zainteresowanie tematem, mógłbym go rozwinąć, ponieważ posiadając odpowiednie wskazówki każdy może sam wykonać przynajmniej kilka podstawowych testów.

tsetse
09-07-2007, 22:41
Chcialbym sie dowiedziec, ktory test - NO2 czy NO3 jest istotniejszy jesli chodzi o rozwoj glonow. Czy to nadmiar NO2 czy NO3 powoduje wzrost glonow? Jakie powinny byc idealne poziomy powyzszych? Dzieki za pomoc.

EyeQueue
09-08-2007, 22:04
Zdecydowanie ważniejszy z punktu widzenia bezpieczeństwa akwarium (rybek) jest test na azotyny (NO2-), który powinien dawać wynik 0 (zero!, śmiertelne jest 5mg/L), ponieważ azotyny są silnie toksyczne (choć mniej niż amoniak NH3, śmiertelne jest 1mg/L). Jest to istotne zwłaszcza w okresie dojrzewania akwarium, albo po stosowaniu leków, które mogą skutecznie zlikwidować populację bakterii nitryfikacyjnych. W akwariach dojrzałych testy na azotyny nie są często wykonywane, w odróżnieniu od testów na azotany (NO3-). Azotany są mniej szkodliwe, dla większości rybek uważanych za odporne zalecany jest poziom poniżej 50mg/L, dla delikatnych 15-20mg/L, dla np. otosków lepiej <10mg/L. Jeśli chodzi o glony, to przy 50mg/L azotanów rozwijają się dobrze, szybko tworząc nam glonarium. Jeśli poziom będzie poniżej 15-20mg/L, glony powinny sobie odpuścić. Jeśli nadal będą uparte, warto wziąć się za testy na fosforany (PO4), też dobry nawóz.

grisza76
09-09-2007, 07:42
test na azotyny przydatny jest jedynie przy dojrzewaniu akwarium, a na azotany przydaje się bardzo przy dawkowaniu nawozów

bumbum
09-11-2007, 13:32
ktoś tu wspomniał o testach paskowych?Czy są naprawde tak mało dokładne?
Akwarystyką zajmuję się od dziecka,czyli ponad 20 lat i z testów wody tylko używałem testy ph i twardości.Ph-oranż metylowy i twardość preparatem składającym się z mydła i probówki.Rybki mam zawsze zdrowe a nawet udało mi się 2 razy dochować potomstwa pielęgnic cytrynowych.
Widziałem na allegro testy JBL paskowe a firma JBL jest jedną z lepszych.Cena to 32zł więc nie dużo.Rozumiem że do bardziej wymagających ryb takich jak np.Paletki i wymagających
roślin trzeba zapewnić idealne warunki wody ale do mało wymagających piękniczkowatych,gurami czy pielęgnic (niektórych) można stosowac mniej dokładne testy.
Co o tym sądzicie?

EyeQueue
09-11-2007, 14:34
Jeśli chodzi o mydło i probówkę, to nie ma się czego wstydzić, przez wiele lat w ten sposób profesjonalnie oznaczano twardość wody. Dziś bezkonkurencyjna jest metoda miareczkowania roztworem EDTA, głównie dlatego, że wynik nie zależy od umiejętności i doświadczenia użytkownika (no i jest tańsza - w wersji laboratoryjnej, nie dla zwykłych śmiertelników). Co do oranżu metylowego (o ile to faktycznie oranż metylowy) to raczej jest nieprzydatny, bo zmienia barwę z czerwonawej na żółtą w zakresie pH 3÷4,5, a to dość daleko od typowych warunków akwariowych.

Fakt dostępności na rynku różnych testów powoduje, że niektórzy ulegają ich magii i nic innego nie robią, tylko obserwują... wskazania testów, a nie rybki.

Poruszyłeś natomiast dość ciekawy temat i spróbuję się podłączyć z pytaniem do użytkowników forum:
Jakich testów używacie (rodzaj, niekoniecznie firma), i jaką ich dokładność uważacie za wystarczającą - oczywiście w kontekście hodowanych gatunków rybek?

tsetse
09-12-2007, 04:17
Zdecydowanie ważniejszy z punktu widzenia bezpieczeństwa akwarium (rybek) jest test na azotyny (NO2-), który powinien dawać wynik 0 (zero!, śmiertelne jest 5mg/L), ponieważ azotyny są silnie toksyczne (choć mniej niż amoniak NH3, śmiertelne jest 1mg/L). Jest to istotne zwłaszcza w okresie dojrzewania akwarium, albo po stosowaniu leków, które mogą skutecznie zlikwidować populację bakterii nitryfikacyjnych. W akwariach dojrzałych testy na azotyny nie są często wykonywane, w odróżnieniu od testów na azotany (NO3-). Azotany są mniej szkodliwe, dla większości rybek uważanych za odporne zalecany jest poziom poniżej 50mg/L, dla delikatnych 15-20mg/L, dla np. otosków lepiej <10mg/L. Jeśli chodzi o glony, to przy 50mg/L azotanów rozwijają się dobrze, szybko tworząc nam glonarium. Jeśli poziom będzie poniżej 15-20mg/L, glony powinny sobie odpuścić. Jeśli nadal będą uparte, warto wziąć się za testy na fosforany (PO4), też dobry nawóz.

Dziekuje. Wreszcie ktos mi to przystepnie wyjasnil.

quent71
10-09-2007, 06:38
wczoraj chcialem dogodzic swoim rybaskom i kupic im troche zywego pokarmu (ochotki) wiec poszedlem do zoologicznego, przy okazji pytam sie o testy do parametrow wody, byl tylko do twardosci wody, taki w plynie, nie wiem czemu ale cos mi sie wydawalo ze to kicha jakas, ale ze moja dziewczyna bardzo sie wkrecila w akwarystyke i chciala chociaz taki, no dobra kupilem (ubylo mi z portwela 4.70:))
wracamy do domu i czytam instrukcje, razem z tym testem byla szklana miarka i jakas bibulka: nalac wody z akwarium do kreski, wsadzic tam kawalek bibulki (powinno sie zabarwic na czerwono rozowy) i dodawac preparat kroplami (az kolor zmieni sie na zielony), ilosc kropel odpowiada twardosci wody w skali niemieckiej (czy cos tego typu)
wszystko byloby fajnie gdyby napisali ile dokladnie dodac tej bibulki (jest napisane troche:)) no to robilem test 3 razy uzywajac roznej ilosci bibulki.
patent polega na tym, ze potrzebna ilosc kropli tego preparatu do zmiany koloru na zielony jest uzalezniona od ilosci bibulki (kiedy dalem tej bibulki tak doslownie ciutke, nawet nie kawalek tak jak bylo napisane tylko ok 2mm to zmienilo kolor po 2 kroplach, a gdy za pierwszym razem wsadzilem ok 1.5 cm to po 20 kroplach zaczalem robic test jeszcze raz bo nic sie nie chcialo zmienic:))
fajny tester co nie:)

Czasza
10-09-2007, 07:21
...Poruszyłeś natomiast dość ciekawy temat i spróbuję się podłączyć z pytaniem do użytkowników forum:
Jakich testów używacie (rodzaj, niekoniecznie firma), i jaką ich dokładność uważacie za wystarczającą - oczywiście w kontekście hodowanych gatunków rybek?

Zaczne od pH
testy kropelkowe których używałem były zbyt mało dokładne. ( Zoolek, Sera )
ponieważ potrzebowałem dokładnej wartości skończyło się na elektronice.

GH, KH wcześniej miałem Zooleka, nie był zły, ale poniewaz był podwójny zdecydowałem sie na testy sera, które sa pojedyńcze.

NO2 tutaj zamiennie Zoolek, Sera. Bez specjalnego wskazania na firme.

CO2 test sera.

Innych parametrów na razie nie mierze.

P.S. Co do odkładności to dla nie najważniejsze jest pH.
Co do twardości to kropelki moga byc, choć zastanwiam się nad zakupem konduktometru. Mam kilka zbiorników i stosowanie pomiaru elektronicznego jest wygodniejsze.

EyeQueue
10-09-2007, 21:25
Konduktometr nie załatwi sprawy twardości wody, bo mierzy przewodność roztworu, która zależy od ogólnej zawartości jonów, a nie tylko od zawartości kationów dwu- i więcej dodatnich (głównie Ca2+ i Mg2+). I oczywiście nie zmierzy też zasadowości, zwanej potocznie twardością węglanową.
Zawodowa ciekawość każe mi zapytać o pH-metr: jaki i jaką ma dokładność (była weryfikowana?)

Czasza
10-10-2007, 06:44
..Zawodowa ciekawość każe mi zapytać o pH-metr: jaki i jaką ma dokładność (była weryfikowana?)
Mam Lajona. Dokładnośc dwa miejsca po przecinku. Nie weryfikowałem go na jakiejś wodzie wzorcowej, sprawdzałem nim kranówke, ale to akurat trudno nazwać weryfikacją.

EyeQueue
10-11-2007, 19:44
Czasza: dwa miejsca po przecinku to dokładność wyświetlacza, a nie miernika, ale to typowy kit wciskany kupującym, którzy nie zawsze muszą być specjalistami od urządzeń pomiarowych. W zestawie z pH-metrem powinien być co najmniej jeden roztwór buforowy, który stosuje się do kalibracji (lepiej 2 albo nawet 3 roztwory). Jeśli tego nie miałeś, albo pH-metr nie ma możliwości kalibracji, to wybacz szczerość, ale kupiłeś jakąś lipę.

Czasza
10-12-2007, 08:35
Do kalibracji mam dwa roztwory, były w zestawie z pHmetrem. Lipny raczej nie jest, jestem z niego bardzo zadowolony. Pierwotnie miał regulować pH poprzez dozowanie CO2, ale teraz mam stały i powolny spadek pH.

kinio
10-19-2007, 18:02
www.zoologiczny.sklep.pl (http://www.zoologiczny.sklep.pl)

s51
10-28-2007, 11:05
Mam pytanie czy poziom fe-0,25 w akwarium jest odpowiedni czy powinien być wyższy jak tak to ile powinien wynosić??

frees
10-28-2007, 12:50
Czy ktos uzywal moze tych testow?:
http://allegro.pl/item259454035_tetra_test_5in1_ph_kh_gh_no3_no2_wyp rzedaz_.html

giusto
11-03-2007, 18:01
zakupiłem dzisiaj test na PO4 JBL ale wogóle mi się nie zabarwia, wczym może być problem?

DeBe
11-08-2007, 22:23
Mam Pytanie ,czy ktoś używa testu sery na NO3 i może mi powiedzieć jaka jest skala tzn. od ilu do ilu bo np u JBL jest od 1-240 mg/l a u zooleka od 10-120 i na ile jest dokładny ,a także na ile jest dokładny test sery na FE

evolucja
11-15-2007, 17:59
http://allegro.pl/item270018948_test_ph_4_5_9_0_warszawa.html
Używał ktoś? to kropelkowe, nie? polecacie?

EyeQueue
11-16-2007, 08:04
Nie są to na pewno testy kropelkowe, bo nie ma testów kropelkowych do pomiaru pH. pH to nie jest zawartość w wodzie czegoś, co można odmiareczkować, jak Ca, PO4, NO2 itd. Co do jakości tych konkretnych testów to Ci nie pomogę, bo używam własne, samodziałowe.
Pozdrawiam

evolucja
11-16-2007, 10:05
Hmmm.. a zooleka są kropelkowe :]

EyeQueue
11-16-2007, 17:42
Być może wyraziłem się nie dość precyzyjnie...
Test kropelkowy wg mojej opinii nie polega na tym, że dolewa się stałą ilość cieczy i odczytuje kolor (pH, NO2, NO3, itd.), a na pomiarze ilości kropelek potrzebnych do zmiany koloru. W ten sposób dostajemy dość prymitywną namiastkę miareczkowania (GH, KH, itd.). Jeśli jednak przyjąć, że każdy test ciekły jest kropelkowy, to jak najbardziej ten, o którym mówimy, może być kropelkowy.
Pozdrawiam

dariuszk24
11-27-2007, 21:54
s 51 masz idealny poziom zelaza

hej giusto PO4 jest testem na wykrywanie fosforanow jesli sie nie zabarwia jest ok ja mam ok 5mg /l i test jest az granatowy

suprnowa
11-29-2007, 16:36
jakie najlepsze są testy do KH I GH?

mroczek
12-07-2007, 18:33
przy owej obsadzie jakie musze miec parametry wody ..

Napoleon K
12-08-2007, 00:11
Wszystkie testy jakich stosuje to testy firmy SERA
Ale od kiedy włożyłem torf do filtra dzieje się cos dziwnego
Mianowicie
KH podło poniżej skali jaką przewiduje test
GH wynosi 8
PH pokazuje 6
a w pojemniku do mżenia CO2 jest żółto co wskazywało by na brak tlenu w wodzie
Co do ryb czują się bardzo dobrze i świetnie wyglądają

EyeQueue
12-08-2007, 11:18
Jakie testy? Jaki torf? Jakie akwarium? Jakie były parametry przed dodaniem torfu? Czy "mżenie CO2" to dyfuzor, czy może chodziło o mierzenie CO2? Jaki kolor ma woda w akwarium, czy nie jest właśnie żółta?
Wróżki można spotkać na innych forach...
Pozdrawiam

seba691
12-10-2007, 15:41
Wita.
Dzisiaj dostałem do testowania testy paskowe tropicala, a mianowicie wyszły takie wyniki co o tym sądzicie:
NO3- 40mg/l
NO2- 0,5 mg/l
Twardość ogólna (GH)- 300ppm lub 17dGH w stopniach niemieckich
Twardość węglanowa (KH)- 180ppm lub 10dGH w stopniach niemieckich
PH- 7,8

To samo wyszło jak zrobiliśmy test wody zestawem tetry kropelkowym.

EyeQueue
12-11-2007, 05:02
Woda, jak woda, dość typowa...
Nie dla wszystkich rybek dobra, ale jest parę takich, które będą ją lubić (oczywiście gupiki). Trochę niepokojący jest wysoki poziom azotanów (NO3) - dla sporej części rybek za wysoki - warto pomyśleć o gęstej roślinności, hydroponice lub denitracji. Jak będziesz chciał neonki - woda wymaga dostosowania (zmiękczenie i obniżenie pH).
Pozdrawiam

marekkk
12-18-2007, 14:52
z reguly nie stosuje testow, jednak po raz kolejny ruszylem z nowym akwa i tak dla porzadku bo cos sie zielenice rzucily chcialem sprawdzic jakie mam przekroczenia, testy mam zooleka ph i twardosci wogole nie badam, zmierzylem raz na poczatku jakie mam w kranie parametry i to mi wystarczy, uwazam ze zoolek jest wystarczajacy jak na potrzeby akwarystyki, skupilem sie na NO3 i PO4 bo to warunkuje prawidlowy rozwoj akwa bez glonow i mam pewne watpliwosci mianowicie o ile PO4 rzeklbym byloby bez zarzutu (tzn mam znaczne przekroczenie wedlug testu ale po rozcienczeniu wody poziom PO4 ladnie spada) o tyle z NO3 mam totalny zawias wychodzi ze mam miedzy 40-130 mozliwosc odczytania jest fatalna po 4krotnym rozcienczeniu spada dopiero do wartosci 10-20 ale co mnie zastanawia ze w takiej wodzie zlozyly mi swego czasu ikre pielegniczki kakadu i wychowaly mlode, ale nitki rosly jak szalone i teraz nie wiem czy faktyczenie mam takie przekroczenia czy ryby poszalaly bo mlode kakadu rosna w tym bez zarzutu i wygladaja na zdrowe a podobno sa wrazliwe na NO3. Dodam tylko ze te wartosci 40-130 to wynik po podmianie wody. Sprobuje podmian systematycznych codziennie przez najblizsze 4dni chociaz po 10l i wtedy zbadam jak beda wyniki wygladac. CO2 podaje z butli non stop

chief
04-07-2008, 19:50
Witam
kupiłem dzisiaj test zooleka na GH-KH, lecz nie bardzo rozumiem , co chodzi ze zmiana tych kolorów....co dane kolory stwierdzają ?...np. przy 14 kropli kolor żółty zamienił się na brązowy, co to oznacza ?

Kupiłem też Aquacid pH minus (30 ml), gdyż pH w akwarium mam ok. 7,5, a chcę mieć 7....ile tego musze wlać/rozcieńczyć, aby pH obniżyć, a rybkom nie zaszkodzić ?

Wyborny
04-16-2008, 23:35
Witam mam takie pytanie czy testy "TETRA TEST" są godne zakupu?
i jakie warto zakupić z tej stronki na początek do startu holendra ?

http://www.zoobest.pl/-_TETRATEST,245.html

rekin333
05-04-2008, 08:14
Czy jest sens stosowania takich testerów?

http://allegro.pl/item350668121_jbl_test_5in1_50szt_x_5_ph_gh_kh_no2 _no3.html

Chciałbym poprostu na wszelki wypadek sprawdzić parametry wody.

Pozdrawiam.

krauss
05-10-2008, 09:56
Witam.

Zrobilem test na KH i wyszło mi 20'd.? Według skali wyszlo o wiele za duzo. Co mam zrobic zeby to zmniejszyc i jakie to ma skutki dla ryb i jak to zmniejszyc do wlasciwego poziomu. Za co ten wspólczynnik odpowiada?

ktosiek_20
08-07-2008, 16:48
Co myślicie o testach Tropikala ph oraz gh/kh, pojawiły się niedawno, może jednak ktoś już je ma.
http://www.tropical.com.pl/test-ph-60-78,d151,0,pl.html
http://www.tropical.com.pl/test-ghkh-test-twardosci-ogolnej-i-weglanowej,d181,0,pl.html

Cenę mają przystępną.

b a t i
11-01-2008, 09:50
Powiedzcie mi w jakie testy się zaopatrzyć ? przeczytałem wszystkie posty i mam taki mętlik że z tego co przeczytałem to wypadało by kupić testy wszystkich firm :F
doradźcie coś najlepszego w stosunku cena/jakość :mrgreen:
PH
KH
GH
NO3

i jeszcze jakieś potrzebne na start ?

Kubaxx
12-10-2008, 09:02
trzeba troche odswiezyc temat xd , a wiec moje pytanie: planuje ponowna zabawe w akwarystyke , jednak po moich ostatnich nieudanych probach i kilkunastu miesiacach przerwy chce robic wszystko od poczatku jak nalezy, chcialbym zalozyc akwarium roslinne , moze holenderskie w przyszlosci , jakie testy bede potrzebowal i jakich firm najlepiej je kupic ? z gory dzieki za pomoc ;)

p@wcio1017
12-11-2008, 22:11
trzeba troche odswiezyc temat xd , a wiec moje pytanie: planuje ponowna zabawe w akwarystyke , jednak po moich ostatnich nieudanych probach i kilkunastu miesiacach przerwy chce robic wszystko od poczatku jak nalezy, chcialbym zalozyc akwarium roslinne , moze holenderskie w przyszlosci , jakie testy bede potrzebowal i jakich firm najlepiej je kupic ? z gory dzieki za pomoc ;)

Podstawa to:

PH
KH
GH
NO3

Ja osobiście polecam testy Sery. Nie kupuj najtańszych testów No NAME bo to bez sensu gdyż mocno przekłamują...:crazy:

Kubaxx
12-25-2008, 17:57
witam
posiada ktoś może porównawczą skalę barwną do testów sera ph,kh,gh odczynniki dostałem od znajomego , ale niestety nie miał już tych wszystkich kartek które były w kartoniku . jakby ktoś miał i chciał się podzielic , prosze o wysłanie na maila kuba3d6@wp.pl

szopen84
02-17-2009, 16:40
witam ja mam waliske testów zooleku i po tym co tu przeczytałem to stwierdzam że z tym na no3 faktycznie jest coś nie tak bo jak badam kranówkę to wychodzi ok około 5 ale jak badam wodę w akwa to barwi się na czerwono a takiego koloru wogóle nie ma na skali jeszcze nie sprawdzałem innym testem ale chyba kupię sery. co wy na to?

artur1993yo
02-17-2009, 19:08
witam ja mam waliske testów zooleku i po tym co tu przeczytałem to stwierdzam że z tym na no3 faktycznie jest coś nie tak bo jak badam kranówkę to wychodzi ok około 5 ale jak badam wodę w akwa to barwi się na czerwono a takiego koloru wogóle nie ma na skali jeszcze nie sprawdzałem innym testem ale chyba kupię sery. co wy na to?

mam ten sam probelm !!!!! na początku wodę z akwa mierzyło ok. Wynik był bardzo widoczny, a teraz za każdym razem wychodzi mocno czerwony kolor którego w ogóle nie ma na załączonek skali !!!!

artur1993yo
02-28-2009, 12:52
to co może być z tym testem nie tak? a jak mierzę w wodzie destylowanej to pokazuje 0 mg/l. więc chyba nie jest zepsuty..

spining133
03-11-2009, 15:45
Powiedzcie mi w jakie testy się zaopatrzyć ? przeczytałem wszystkie posty i mam taki mętlik że z tego co przeczytałem to wypadało by kupić testy wszystkich firm :F
doradźcie coś najlepszego w stosunku cena/jakość :mrgreen:
PH
KH
GH
NO3

i jeszcze jakieś potrzebne na start ?

Na początek potrzebujesz testu na PH i NO2 . Mam test PH zooleka i tego ci nie polecam ponieważ jest to test dwuzakresowy i każdy odczyt jest inny . NO2 powinieneś znać , aby wiedzieć czy nie pozabijasz swoich rybek wpuszczając je do za świeżego akwarium ( test zooleka się nada ) Test NO3 podpowie ci czy nie przekarmiasz rybek , nie masz za dużo odpadów z przemiany materii i czy nie masz za dużej obsady ryb ( zakładając , że regularnie co tydzień podmieniasz wodę i oczyszczasz dno , używam zooleka nada się ) . Następnym testem który jest potrzebny , to test na twardość ogólną i tu polecił bym zooleka bo jest łatwy w obsłudze i w miarę dokładny . To są testy które pomogą ci kontrolować jakość wody , a jak o nią będziesz dbał to problem dobrego samopoczucia ryb i ilość glonów będziesz miał pod kontrolą . Następne testy dotyczą uprawy roślin , ale wszystko po kolei bo będziesz musiał otworzyć fabrykę pieniędzy .

Binabik
04-16-2009, 21:37
Czy taki http://www.akwazoo.com.pl/jbl-testlab-p-13591.html zestaw tetsów to dobry wybór? A jeśli nie to co polecacie?

ducze
04-17-2009, 10:27
Nie jest to dobry wybór. Tam jest prawie każdego testu po 2 sztuki, masz tyle akwariów, żeby to wykorzystać w przewidywalnym czasie? A już np 2 testów na NO2 raczej przed upływem terminu ważności nie dasz rady spożytkować. Możesz sobie wybrać z JBL ale ja bym raczej samemu skomponował zestaw.

Zresztą trudno coś powiedzieć, skoro nic nie wiadomo do czego Ci one potrzebne (jakie akwaria masz nimi obsługiwać)?

Binabik
04-17-2009, 21:47
Akwa Roslinne ale z dosć dużą obsadą neonków i innych ryb ławicowych:). akwa 150x50x50. W przyszłosci bycmoze nawozenie CO2.

kuper
11-19-2009, 20:47
Czy w tescie na NO3 tropicala odczynnik nr 1 (proszek) po mieszaniu musi sie rozpuscic aby wkropic nastepne odczynniki (plynne)?? Pytanie bardziej do posiadaczy tego testu

kuper
11-28-2009, 17:22
Jest tu ktos by moc odpowiedziec?

EyeQueue
11-28-2009, 22:27
Pył cynkowy (czyli "proszek") musi zredukować azotany do azotynów i dopiero wtedy dajesz resztę. Ale nie musi rozpuścić się cały. Wręcz przeciwnie, jeśli cały zniknie, to znaczy, że było go za mało.
Pozdrawiam

Yogioh
01-19-2010, 14:58
Kto mi napisze, jakie testy są obowiązkowe, by roślinki nie gniły i rybki nie zdychały. Napiszcie mi co trzeba obowiązkowo mierzyć i co ile to robić :???:

deXter91
01-19-2010, 15:55
pH kH gH NO3 PO4 teoretycznie jeszcze NO2 ;]

Czy test na kH i gH to tylko zmiana barwy? bo jeżeli tak kupie same uzupłenienia; P

Yogioh
01-19-2010, 16:03
A co ile trzeba robić te testy ?