PDA

Zobacz pełną wersję : Yellowki.......

PiotrQ
03-06-2005, 18:14
Mam pytanie do tych którzy posiadali lub posiadają w swoich baniakach te ryby... a mianowicie jak wyglądają ich zaloty i walka o ustalenie chierarchii ???

kasjar6
03-29-2005, 07:28
Witam. Posiadam kilka tych rybek i co do zalotów to jeszcze nie byłem świadkiem ale o kryjówki to widziałem jak walczą dwa samce. Potrafią się kręcić w kółku jak by jaden gonił drugiego ale to nie sąstarcia krwawe raczej wygląda to na pokaz sił. Widziałem też jak samiec YELLOWka odganiał samca BORLEYIa z otwartym pyskiem i nastroszył się przy tym jak pies do jeża. Na zaloty jeszcze czekam!
Pozdrawiam

Efendi_rekin
03-29-2005, 09:50
Mam nadzieje ze mowicie o Libidochromis caeruleus, wiec zaloty zaczynaja sie od wykopania w dnie zadlebienia, najczesciej do gladkiej powierzchni (dna lub jakiegos plaskiego kamienia) nie wolno wyrownywac tych zaglebien bo z zalotow nici. Nastepnie samiec bedzie probowal zagonic samice w tamto miejsce i beda krazyc w kolo drgajac, nastepnie samica bedzie skladac ikre pojedynco i brala kazde jajeczko do pyska i krazyla za drgajacym samcem. Istnieje mozliwosc nie kopania w dnie jezeli samiec upatrzy sobie jakas dobra kryjowke to odrazu bedzie chcial tam zaganiac samice.

kasjar6
03-29-2005, 18:02
Hmm. W takim układzie u mnie to nie była drobna potyczka tylko TARŁO! to teraz czakam na potomstwo.

Efendi_rekin
03-29-2005, 20:56
Hmm. W takim układzie u mnie to nie była drobna potyczka tylko TARŁO! to teraz czakam na potomstwo.
Jezeli samica ma wypchany pysk kulkami (ikra) ktora widac podczas oddychania to tekaj na potomstwo, a jezeli nic takiego nie widac to czekaj dalej na tarlo :D