PDA

Zobacz pełną wersję : [Trójmiasto]

maalini
02-13-2009, 18:20
Witam zakładam wątek celem oceny sklepów znajdujących się na terytorium 3city. Który polecacie i za co oraz które negujecie i omijacie szerokim łukiem. Ja ze swoich doświadczeń moge powiedzieć ze dla mnie najlepszym sklepem jest jest "OKAZ" Gdańsk Oliwa. Spore zaopatrzenie ( ryby, rosliny, akcesoria, akwaria, szafki, masa korzeni, spory wybór w podłożach ) dość miła i fachowa obsługa oraz napewno najniższe ceny! ściagają na zamówienie wymarzone rzeczy. Odrazu oświadczam ze nie jest to reklama, piszcie swoje opinie i unikajmy wspólnie sklepów, które nie propagują zdrowego zycia naszych pupili :]

Icex
02-27-2009, 10:08
Zgadzam się Okaz jest zdecydowanie świetnie wyposażonym sklepem. Idzie się tam zgubić tak spory kawałek powierzchni jest przeznaczony na akwarystykę.

Ogólnie sklep jest OK mam tylko dwie uwagi:

1. Ceny roślinek nie są wcale takie niskie np. 1 "gałązka" moczarki 2zł, porównując do koszyka tej samej rośliny w sklepie koło mnie (w Realu przymorze) gdzie koszyk moczarki (6-8 "gałązek") kosztuje 8zł, wychodzi na niekorzyść Okazu mimo, że cena jednostkowa wydaje się atrakcyjna (nazywam to "złudzeniem taniości").

2. Należy uważać na stan rybek (zresztą jak w każdym sklepie), ostatnio chciałem kupić u nich Endlerki ale szybko okazało się, że rybki są chore, co było widać bardzo wyraźnie.

Poza tym ceny w sklepie są konkurencyjne np. za kaskadę 300 Aqua-Szut zapłaciłem 46zł, co myślę jest ceną naprawdę dobrą (52zł aquaszut.pl, 40zł "allezłom".

Na razie tyle uwag odnośnie tego sklepu.

Ps. Co tu tak pusto w tym wątku, tylko Okaz w Gdańsku jest wart uwagi ??

Paweł M
03-09-2009, 18:50
Co tu tak pusto w tym wątku, tylko Okaz w Gdańsku jest wart uwagi ??

Niestety chyba tylko ten sklep jest wart uwagi, chociaż ja dosyć systematycznie odwiedzam ZOO karinę w Matarni - bo mają tam często żywe robaczki (ochotkę)-dostawy w piątek i sklep przy giełdzie w Pruszczu GD.- tam kupuję tanio mrożonki, co przy ilościach jakie nabywam dla swoich BYCZKÓW ma naprawdę duże znaczenie

Salvator
03-10-2009, 10:16
Co tak pusto ?
Bo w Gdyni w centrum nie został żaden sklep a były 4

Jedynie na Kcyńskiej duża zoo kraina.
i CH wzgórze ale te sklepy ... to typowe supermarketowce. czyli nic ciekawego.

Jedynie co mogę polecić jak ktoś chce nowe szkło czy akwaria.
To legendarnego szklarza P. Henia ze Świętojańskiej w Gdynii. Nikt wam lepszego akwa nie zrobi.

Jaros Henryk. Usługi szklarskie
ul. Świętojańska 65 , 81-391 Gdynia

tel: 058 621 63 53

maalini
03-10-2009, 13:50
Dobrze robi zbiorniki? Bo musze standartową 200tkę zakupić 100x40x50 i sie wlasnie zastanawiam czy mu nie zlecić roboty :]

Salvator
03-10-2009, 20:45
Dobrze? niee to artysta robił mi każde szkło.

Icex
03-11-2009, 22:17
Co tak pusto ?
Bo w Gdyni w centrum nie został żaden sklep a były 4

No właśnie jakiś miesiąc temu jeździliśmy po centrum Gdyni z kolegą i zastanawialiśmy się, gdzie się podziały sklepy które były.

Kurcze ani kawałka sklepu z prawdziwego zdarzenia a i oferta allegro z regionu pomorskiego też bida z nędzą. Jak człowiek się napatrzy na ceny niektórych ryb na allegro z innych regionów, to go szlag trafia patrząc na ceny sklepowe u nas i na bidotę na pomorskim allegro.

Pozdrawiam

Salvator
03-11-2009, 23:49
.... Jest jak jest , jacy akwaryści i jaka ich ilość takie sklepy.

Paweł M
03-12-2009, 18:03

No właśnie, w Naszej okolicy cięzko cokolwiek dostać, rybki troszkę mniej popularne, ciekawe (i atrakcyjne cenowo) zestawy akwariowe , a nawet ostatnio jak zastanawiałem się nad dodatkowym szkłem to doszedłem do wniosku, że w promieniu 100km to ciężko dostać cokolwiek używanego (wg allegro). Totalna porażka.

pepe33
03-12-2009, 18:09
Dlaczego twierdzisz ze mała ilośc to dlaczego nowe sklepy się otwierają ?
Ok te sklepy co znałem z czasów małolata nie istnieją ,fakt w osiedlowych sklepach wiedza idzie w parze z towarem :evil:

akara fan pl
03-12-2009, 18:39
ja polecam AKWA ZOO byłem w nim specjalnie po jedne rybki

ale to już było dawno więc może go nie ma albo zmienił nazwe:???:

maalini
03-12-2009, 19:02
Trzeba dodac ze Karina pootwierała pelno marketów na terenie 3city i ogarnia skutecznie rynek. Dlatego male sklepiki upadają. Okaz Rulez :)

Salvator
03-12-2009, 20:13
No jeszcze Um-um.pl ma siedzibe w Gdynii wiec można odbierać za free. Okaz jak okaz. Ja ze sklepów zrezygnowałem poza żarciem reszte kupuje od ludzi, zwlaszcza rośliny.

maalini
03-13-2009, 22:39
Poszukuje zwirek bazaltowy o granulacji około 1-3mm nie wiecie moze gdzie moge dostac? chodzi mi o jakies składy budowlane, hurtownie itp. Dzięki za zainteresowanie

Paweł M
03-18-2009, 16:46
Poszukuje zwirek bazaltowy o granulacji około 1-3mm nie wiecie moze gdzie moge dostac? chodzi mi o jakies składy budowlane, hurtownie itp. Dzięki za zainteresowanie

spróbuj w nobasie na kartuskiej.

A co do głównego wątku jeszcze całkiem dobry sklep jest na cygańskiej górce. Facet ma całkiem spory wybór różnych gatunków dużych rybek np arrownę srebrną w kilku wielkościach, trzciniaki.......

maalini
03-18-2009, 18:25
Dzieki ale w Nobasie nie mają. A jeszcze jedno pytanie gdzie moge zakupic tanie korzonki torfowe jakies ciekawe okazyjnie. Dosc ladne mają w OKAZIE ale prawie 70zł za kg :/ Pozdrawiam i pisac jak najwiecej - zawsze bedziemy o troche mądrzejsi :]

seba1001
03-19-2009, 11:02
wczoraj na allegro pojawily sie korzenie torfowe w dziale dom i ogrod-zwierzeta-akwarystyka-rosliny- pomorskie

maalini
03-19-2009, 16:52
No wlasnie widzialem ale ceny za te torfowe sa wysokie ;) bylem rowniez dzisiaj w Zoolandii tuz obok Auchana w Gdańsku - wybór korzeni przeogromny i chyba ceny najlepsze ( chodzi oczywiscie o korzenie torfowe ).

Paweł M
03-25-2009, 20:19
w Zoolandii ..........wybór korzeni przeogromny i chyba ceny najlepsze
jeżeli chodzi o ceny to wcale takich super nie mają, ani wyboru zrestą wielkiego też

erich
03-25-2009, 20:47
Mówimy o tym malutkim sklepiku w hipermarkecie OSOWA przy obwodnicy niedaleko Gdyni?
Gdzie dostanę duży i mocno rozgałeziony korzeń?

Apropos sklepów....

Bieda z nędzą.
Okaz - trzeba polecić przede wszystkim za fachowość (pracują tam akwaryści a nie przypadkowi ludzie jak w karinie i pozostałych...). Po drugie dlatego że sami zaopatrują sie w rybę z giełdy. Reszta sklepów bierze ryby z jednej hurtowni w Gdańsku i odrobinę z nowopowstałej w Gdyni.

Gdyby była konkurencja to i ceny w Okazie byłyby 30% niższe a tak ... niestety.

erich
03-25-2009, 20:50
Koledzy, proszę o dokładny adres sklepu na "Cygańskiej Górce"

maalini
03-28-2009, 13:38
Pawle to napisz mi gdzie jest duzy wybór korzeni i gdzie sa tanie? Skoro Okaz i Zoolandia w Twoim przypadku odpada to czekam na Twoje typy.

Paweł M
03-29-2009, 19:02
Pawle to napisz mi gdzie jest duzy wybór korzeni i gdzie sa tanie? Skoro Okaz i Zoolandia w Twoim przypadku odpada to czekam na Twoje typy.
Nigdy nie napisałem,że okaz jest marny - to właśnie ten sklep wg. mnie jest najlepszy i właśnie tam są najlepsze korzenie

Koledzy, proszę o dokładny adres sklepu na "Cygańskiej Górce"
To ulica boczna od Powstańców Warszawskich - ul. marszałka Ferdynanda Focha, a dokładniej sam początek tej ulicy tuż przy powst. Warszawskich na wysokości cmentarza

N 54,358457° E 18,626633°

Mówimy o tym malutkim sklepiku w hipermarkecie OSOWA przy obwodnicy niedaleko Gdyni?

nie - mówimy o tym przy Auchan Gdańsk, który jest w miejscu dawnego Gemo

maalini
03-30-2009, 08:00
Ok zgodze sie. Ale napewno w Zoolandii mają o niebo wieszky wybór korzni torfowych bo jak pisałem wczesniej inne mnie nie interesują i patrząc na te ceny i wybór to tam jest chyba najlepiej :)

Paweł M
04-06-2009, 22:57
Zoolandii mają o niebo wieszky wybór korzni torfowych:)
Po Twoim poście wybrałem się tam jeszcze raz i rzeczywiście wybór mają spory. Szczególnie spodobał mi się korzeń znajdujący się w tym ich śmiesznym stawku po prawej stronie "skalistego strumienia" ten za 159zl

Icex
04-07-2009, 08:13
Wczoraj zwiedzałem sobie wieczorkiem sklepy akwarystyczne i zajechałem też do zoolandi. Jakie wrażenia ? roślinki duża część to były roślinki doniczkowe (np. duża ilość draceny takiej "biało pasiastej"). Sklep jest drogi, takie małe porównanie:

Pokrywa plastykowa Aquael 60x30 (właśnie chce kupić) Zoolandia: 156zł, Okaz: 118zł.

Filtr Aqua szut super mini 360 w Zoolandi: 52zł, Zoo-Karina: 33zł.

Na koniec warto by było wspomnieć o upchniętych w malutkich zbiornikach paletkach, wiem że w sklepach to często standard ale w tak ciasnych akwariach jeszcze tej wielkości paletek nie widziałem, do tego były one całe w czarnych kropkach czyli chyba jakieś choróbsko.

Żeby nie było, że tylko negatywnie, to powiem że ogólnie rybki wyglądały dość zdrowo (ostatnio rzadkość), roślinki wyglądały przyzwoicie i do tego cenowo pod względem roślin sklep jest w miarę w porządku.

Byłem też ostatnio w sklepie z logiem "aquael" w centrum le clerc na przymorzu, generalnie sklep ciasny i dość drogi jeżeli chodzi o akcesoria "tytułowej" firmy, poza tym to jeszcze się rozkręcają więc zobaczymy co będzie dalej, jedyne co mi się rzuciło w oczy to dość zdrowo wyglądające ryby...

Dzisiaj sprawdzam sklep na cygańskiej górce w związku z tym, że nie mogę znaleźć filtra Aquael Fan1 a w sklepie w le clerc pewnie będzie drogi (zapomniałem sprawdzić ostatnio).

Pozdrawiam

Paweł M
04-07-2009, 15:19
zajechałem też do zoolandi....... roślinki duża część to były........doniczkowe (np. duża ilość draceny takiej "biało pasiastej").

też to widziałem, ale ostatnio z Maalini gorąco dyskutowaliśmy o korzonkach, więc na tym się skupiłem
Dzisiaj sprawdzam sklep na cygańskiej górce w związku z tym, że nie mogę znaleźć filtra Aquael Fan1
w tym sklepie to sprzętu raczej dużego wyboru nie ma

Austin64
04-30-2009, 22:57
Co do sklepów to chyba zwiedziłem wszystkie możliwe w Gdańsku i jedynie godny uwagi to Okaz ze względu na ilość ryb i ich ceny. Co do roślin to powstrzymam się od wypowiedzi ;-) ale mam sporo od nich gatunków. Na zamówienie jak by się coś chciało to myślę, że by nie było problemu. Znam tych ludków i są spoko. Co do cen sprzętu to nie porównywałem... allegro rulez jeżeli chodzi o mnie.

Co do pozostałych sklepów:
+Centrum ZOO kolo Auchan'a - totalna porażka pełno akwarii a rybki mało zróżnicowane, jedyne co przyciągnęły moja uwagę to piękne Piranie :) Po za tym sklep jak market.

+Sklep w Galerii Bałtyckiej - tylko typowe rybki które się cały czas powtarzają, czasem bywa tam jakaś choroba albo rybki są w złej kondycji wiec trzeba się dobrze przyjrzeć. Roślinki jedynie z hurtowni.

+Na ul.Dmowskiego - to też bardzo typowe rybki często w złym stanie. Roślinki głównie od akwarystów.

+Medison - Duży wybór i wysokie ceny w porównaniu z Okazem. Roślinek mało i drogie.

Chyba były by to wszystkie jakie znam. Mam nadzieję, że żadnego nie pominąłem. Zaznaczam, że to są moje obserwacje i moja ocena więc nie każę kierować się moimi ocenami choć warto :)

maalini
05-03-2009, 20:16
Chyba nie wymieniłes jeszcze Zookariny w Tesco oraz w posażu chełmskim są dwa sklepiki wszystko na dzielnicy Chełm. Na przymorzu masz w Realu i Galerii Przymorze ( aquael'a ). Morena mały ciekawy sklepik. Na Gdańsku chyba wszystkie większe mam opanowane ;]

Austin64
05-04-2009, 22:10
maalini jakbyś mógł to opisz wymienione przez Ciebie sklepy, bo tam widać jeszcze nie trafiłem.

maalini
05-07-2009, 17:47
ZooKarina w tesco mała ubogo wyposażona, koleś na dziale akwarystyka w miare kumaty, rosliny marne, ogólnie "wszystko i nic". W pasażu chełmskim masz od północy pierwszy sklep w ciągu po prawej stronie, dwaj kolesie pracują juz od dawna - słuzą pomocą, sklep ogólnie zoologiczny, duzo mrozonek i zywego zarcia, następny sklep w pasazu po lewej tez zoologiczny prowadzi go babka która sie marnie zna "wciska i liczy na zysk" oraz zero kumacji na temat roslin które oferują, rybki źle dobierane w baniaczkach, czeste widziałem tam choroby. Na przymorzu masz w Realu sklep na pierwszym piętrze, sporo rybek ale ceny powalają oraz obsługa - lenie i nic wiecej. w galerii Przymorze otworzył sobie sklep akwarystyczny firma Aquaell ( nie jestem za ich produktami ) i jak wszedzie obsługa troche dziwna, błedne nazwy rybek, gadasz do nich cos sensownego to kiwają głową jakby nie wiedzieli o co kaman, brak konstruktywnych porad itp. Dla mnie najlepszy pod kazdym calem w Gdańsku jest sklep Okaz ( cena, porady, ryby, rosliny, kumata jak najbardziej obsługa ). Tyle ode mnie " każdy sklep jest mi obcy i nic tutaj nie reklamuje" :]

Icex
05-07-2009, 22:40
Na przymorzu masz w Realu sklep na pierwszym piętrze, sporo rybek ale ceny powalają oraz obsługa - lenie i nic wiecej. Ostatnio jak tam byłem chłopaki coś źle podpieli i sobie woda elegancko ciekła na podłogę po całym regale, sie wzieli i tak zagadali że w końcu stwierdziłem że im powiem bo w kałuży nie chciało mi się łazić :-D

W galerii Przymorze otworzył sobie sklep akwarystyczny firma Aquaell ( nie jestem za ich produktami ) i jak wszedzie obsługa troche dziwna, błedne nazwy rybek, gadasz do nich cos sensownego to kiwają głową jakby nie wiedzieli o co kaman, brak konstruktywnych porad itp. Z mojej strony dodam, że pomimo bajeranckiej oprawy wiszącej Aquaela z metalohalogenkami + świetlówkami, roślinki przeważnie w kiepskim stanie.

Dla mnie najlepszy pod kazdym calem w Gdańsku jest sklep Okaz ( cena, porady, ryby, rosliny, kumata jak najbardziej obsługa ). Tyle ode mnie " każdy sklep jest mi obcy i nic tutaj nie reklamuje" :]
Potwierdzam, to właśnie w okazie mogłem sobie popatrzeć ostatnio na Argentusy :-D, poza tym roślinki w miare "żyjące", rybki czasem chore ale jeszcze nie zrobiłem u nich testu na: "próbę kupna chorej rybki".

Ostatnio zauważyłem, że zaczeli "dekorować" zbiorniki tzn. w kilku pojawiły się ciekawe podłoża i do tego trochę roślinek. Może to nic takiego ale zawsze się to lepiej odbiera niż puste akwarium, ino rybki i woda...

Raffy
05-09-2009, 20:07
Rośliny w tym roku we wszystkich sklepach zool. są kiepskie, zwykle standardowe najlepiej schodzące [zwykle moczarki, rózne zabienice i ich mixy, anubiasy i nieliczne inne + doniczkowe do tego], zadnych rarytasów czy poszukiwanych (szukałem blyxę wszedzie, az w koncu sobie odpusciłem i kupilem w necie). I bardzo czesto sa w kiepskiej kondycji dlatego warto je w necie kupować (swoja droga polecam sklep kasandra, niektóre rosliny są emersyjne ale to zaden problem, w odpowiednich warunkach sie przyjmą). A jeśli chodzi o ryby, to też masakra - rózne odmiany zmienniaków w jednym akwarium i czesto trzymane z mieczykami (sic!), tak samo molinezje... musiałem sie nalatać po gda zeby kupic zwykłe lirowate black mollys i dobrej jakości mieczyki, żenada! Gupiki wszystkie z importu, tłumaczyć jakie są takie ryby chyba nie muszę. Dawno nie widziałem juz rzadkich zyworódek [garbatki, drobniczki...], dobrej jakości prętników karłowatych i ich samice... mogę tak dalej wymieniać. Ostatnio zaczynam ryby sprowadzać, kupione na allegro czy hodowców przez drogę pocztową i jak najbardziej polecam.

Na sprzęt nie patrzę, mam akwaria prymitywne - wystarczy jeden wewnetrzny marny filtr, jakies tam oswietlenie i hulaj wszystko, nawet glosia rosnie :D

A jeśli chodzi o pokarm, to często brakuje w sklepach mrożonek a sytuacja z zywymi karmami jest jeszcze gorsza, rurecznikow od pół roku nie moge zdobyc - a potrzebne są pod zwirek jako 'wodne dzdzownice' i dostawcy pokarmów ryb jak sie wysilą :D ;) No coż, jakos sie zyje ;)

Icex
05-10-2009, 10:28
Rośliny w tym roku we wszystkich sklepach zool. są kiepskie, zwykle standardowe najlepiej schodzące [zwykle moczarki, rózne zabienice i ich mixy, anubiasy i nieliczne inne + doniczkowe do tego], zadnych rarytasów czy poszukiwanych (szukałem blyxę wszędzie, az w koncu sobie odpusciłem i kupilem w necie) No ja blyxe też szukałem aż w końcu w piątek kupiłem jakąś trawkę, jak sprzedawca sądził to niby jakiś rodzaj sagittari, na razie jest malutka i ponoć ma taka pozostać, tylko nie mogę znaleźć w necie tak małej odmiany sagittari wiec może to cuś innego.

Będąc na zakupach w piątek w Okazie słyszałem jak kobita mówiła klientowi, że dzisiaj (Nd) ma być dostawa roślin o ile dobrze usłyszałem z Holandii więc warto będzie tam zajrzeć bo ponoć mają być ciekawe jak to powiedziała "rzadkie" rośliny.

Pozdrawiam

maalini
05-10-2009, 12:49
Ta kobieta w Okazie jest nabjbardziej swieza wiec warto wziasc na nią poprawkę :) ale na szczescie nie wciska kitu tylko jak juz dopytuje sie doswiadczonych bardziej kolegów.

Paweł M
05-10-2009, 16:11
A jeśli chodzi o pokarm, to często brakuje w sklepach mrożonek
No nie, przecież mrożonki można kupić prawie w każdym sklepie
a sytuacja z zywymi karmami jest jeszcze gorsza, rurecznikow od pół roku nie moge zdobyc
to pojedź do Kariny w matarni - najlepiej w piątek lub sobotę bo wtedy mają dostawę żywca

Raffy
05-10-2009, 20:42
No nie, przecież mrożonki można kupić prawie w każdym sklepie

to jedz do okazu ;) tam od dłuzszego czasu zaopatrowalem sie w mrozonki, ale ostatnio ochotki ani larw komarów prawie ponad miesiac nie mieli :? a w innych sklepach za drogo i do tego brak czasu na dalsze jazdy. W innych sklepach tez były braki mrozonek, ale udalo sie kupic paczke ochotki za... 4zł :/

Dostawa zywca to tylko ochotka, czy rozny mix zywych robakow?

Icex
05-11-2009, 16:13
Dostawy roślinek w Okazie jednak nie było, może w następną niedziele ale też nic pewnego...

Raffy
05-11-2009, 17:01
Nic nowego ;) Kiedyś tak też czekałem, i w koncu w necie kupiłem sobie roslinki i wam radzę to samo. Jak czegoś mi brakuje, to wchodzę do neta zamiast po sklepach latać ;) Chyba ze chodzi o popularniejsze gatunki :lol:

Paweł M
05-11-2009, 18:47
to jedz do okazu ;) tam od dłuzszego czasu zaopatrowalem sie w mrozonki,
Ja u nich nigdy nie kupowałem, bo mają tej gorszej firmy (niepamiętam nazwy)
Dostawa zywca to tylko ochotka, czy rozny mix zywych robakow?
Ochotka, Rurecznik, komar biały i czarny - zazwyczaj to mają, ale tak jak pisałem dostawa w piątek.

Czasami po ochotkę idę do wędkarskiego, sprzedają tam w takich plastikowych pudełeczkach z ziemią, ale naprawdę duże sztuki

Austin64
05-12-2009, 15:47
Jakby ktoś szukał ładnych kęp wgłębki to pisać :) Na dziś już nie mam ale za jakieś 2tygonie powinienem mieć nową porcję.
Mogę obdarować też kogoś świderkami, bo mam ich od zatrzęsienia :/

Wracając do OKAZU to ta dziewczyna ma na imię Dorota :) za dużo nie wie ale się stara :) Jej dwaj koledzy w sklepie to Krystian i .... (zapomniałem :p) Najlepiej gadać z Krystianem(ciemniejsze włosy).

Paweł M
08-01-2009, 23:10
byłem dziś w tym sklepie w leclercu , o którym pisałeś Malini, ale nie widziałem tam nic szczególnego

maalini
08-02-2009, 14:59
Wydaje mi sie ze nigdy nie pisałem ze mozna tam cos szczególnego kupić. Chodze tam w piątki po południu tylko po żywy pokarm i nic więcej a dlatego w piątek bo jest wtedy świeży.

Icex
08-02-2009, 21:41
byłem dziś w tym sklepie w leclercu , o którym pisałeś Malini, ale nie widziałem tam nic szczególnego
Potwierdzam czasem tam zaglądam i rewelacji nie ma. Ostatnio było trochę ciekawych pielęgniczek (hongsloi, viejita i cośtam jeszcze) i jeszcze jakieś mają się pokazać. Jeżeli chodzi i rośliny to nigdy nic specjalnego tam nie spotkałem.