Zobacz pełną wersję : Nie za dużo?
Witam! Tak się sklada, że niedlugo będę posiadaczem Tanganiki 80x35x40
a wnim ma być:
15kg kwarcytu
2 Księżniczki z Burundii
4 Sczeliniowce Pięciopręgie
2x N. Brevis
2x N. Similis.
Czy nie edzie to za dużo? Jeśli mają być jakieś zmianki, to uprzedzam że na pewno mają być księżniczki
ja to bym sie bał dać 4 sztuki pięciopręgiego do tak małego akwa mogą się nie polubić
ja to bym sie bał dać 4 sztuki pięciopręgiego do tak małego akwa mogą się nie polubić
Kto z kim może się nie polubić? Ja planuję dać harem
Z tego co wiem to te ryby zyją w parach nie w haremach
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00314
tak zgadzam się z przedmówcą tylko jeśli ma zamiar kupić młode to kilka sztuk żeby mogły się dobrać. Pozd.
A móglbym dać samca + pięc samic?
Patryś było już pisane przez MariooT że te ryby żyją w parach, nie w charemach. Pozd.
nie wiem ale ja do 330l darowałem sobie te ryby, bo byłem i znajomego i widziałem jak sie prały w akwa. W Twoim najprawdopodobniej zostanie tylko jedna nawet jeśli Ci się para dobierze.
Weźmy sytuację ze masz dobraną parę ryb! samiec chce podejść do tarła a samica nie jest gotowa, wówczas samiec ją zagoni na śmierć w tak małym akwa?
nie wierz tym informaciom na 100% poniewaz ja mam je z drugiej ręki. Najlepiej jak znajdziesz kogoś kto ma te ryby
Pozdrawiam
Czy nie edzie to za dużo? Jeśli mają być jakieś zmianki, to uprzedzam że na pewno mają być księżniczki
Hejka...hoduje księżniczki od około 2 lat, mam dobraną parę i 60L akwarium; to są ryby terytorialne i bardzo strzegą swojego terytorium, nawet glonojad nie ma prawa sprzątać na ich obszarze; one są w stanie załatwić nawet obcego ze swojego gatunku, szczególnie jak mają młode, najlepiej chowają się w jednogatunkowym akwarium, dlatego bałabym się na Twoim miejscu wpuszczać inne ryby...chociaż w tak dużym akwarium to może się pogodzą...i one zyją w parach nie w haremach:), na początku możesz wpuścić kilka osobników tego gatunku żeby się dobrały w pary, te które niestety nie będą miały pary zostaną zlikwidowane po jakimś czasie; ale to konieczne - tzn te kilka osobników naraz na początek bo jak są młode to trudno odróżnić samca od samicy...no to tyle z mojego doświadczenia:)
Witam. Jak na tyle ryb to masz zamałe akwarium. Takie jest moje zdanie. Musisz z czasem pomyśleć o większym baniaku. Swoją przygodę z Tanganiką zacząłem w akwarium 80 l. miałem tam 4 Tropheus moorii Mboko, 4 Szczelinowce leleupi, i 4 księżniczki, które po 4 dniach oddałem bo strasznie były terytorialne.ale w niedługim czasie zamieniłem 80 l na 300 (130x50x46). Powodzenia. Pozdrawiam
Belgrano
03-18-2005, 09:00
15kg kwarcytu
2 Księżniczki z Burundii
4 Sczeliniowce Pięciopręgie
2x N. Brevis
2x N. Similis.
Czy nie edzie to za dużo?
Za dużo. Jeśli nie chcesz wywalić Księżniczek to ciężko będzie muszlowcą:-(. Jak jusz muszą zostać to trzeba nie dawać Muszlowców:-(. Szczelinowce sobie poradzą.
Jeśli nie chcesz wywalić Księżniczek to ciężko będzie muszlowcą:-(. Jak jusz muszą zostać to trzeba nie dawać Muszlowców:
Muszlowce też sobie poradzą jeśli da w jednym końcu groty dla Księżniczek a w drugim muszle dla Muszlowców. Ja mam u siebie Księżniczki z Muszlowcami i jest wszystko ok.